Home Europa Dyrhólaey, Reynisfjara en Vík: de prachtige zuidkust van IJsland

Dyrhólaey, Reynisfjara en Vík: de prachtige zuidkust van IJsland

Door Karlijn

Op het zuidelijkste puntje van IJsland ligt Dyrhólaey, een enorme klif die vroeger een eiland was. Nu is het een schiereiland en kun je er zo naartoe rijden. De moeite waard, want vanaf Dyrhólaey heb je prachtige uitzichten over gletsjers, zwarte stranden en bergen én kun je met een beetje geluk een grote kolonie papegaaiduikers spotten. De klif ligt bovendien vlakbij het leuke plaatsje Vík en een aantal andere mooie bezienswaardigheden aan de zuidkust van IJsland.

Papegaaiduiker IJsland

Iedereen die een rondreis IJsland over de Ring Road maakt, komt langs het dorpje Vík. Je herkent het meteen aan het karakteristieke kerkje op een heuvel achter het dorp. Vík is op zich niet zo bijzonder, maar heeft wel alle voorzieningen die je nodig hebt: een grote supermarkt, verschillende restaurants, een camping en hotels. En niet te vergeten: de omgeving is schitterend.

Schiereiland Dyrhólaey IJsland

Op twintig minuten rijden van Vík ligt het schiereiland Dyrhólaey (gratis toegankelijk), een klif die je al verre uit zee ziet oprijzen. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over de zwarte stranden rond Vík, verschillende rotsformaties en honderden vogels die rond de kaap zweven, op jacht naar vis. Het is aan te raden om hier op tijd naartoe te gaan, omdat dan de kans het grootste is dat je papegaaiduikers ziet. De eerste stop op het schiereiland is Dyrhólaey Viewpoint, bij de vuurtoren. Je kunt je auto hier parkeren en vervolgens langs de kust naar het puntje van de klif lopen. Onder je ligt het eindeloze zwarte Dyrhólaey-strand en op de achtergrond verschijnen bergen, met Mýrdalsjökull-gletsjer als kers op de taart. Op een heldere dag kun je ongelofelijk ver kijken. Als je tenminste iets kunt zien door je traanogen, want het kan hier ook ongelofelijk hard waaien.

Verschillende uitzichtpunten IJsland

Je kunt een rondje lopen langs de vuurtoren, om het uitzicht de andere kant op te bewonderen. Hier ligt het lange zwarte strand Reynisfjara en vanaf hier zie je ook de karakteristieke puntige Reynisdrangar Needles, die grillig uit zee oprijzen. Net voorbij de vuurtoren ligt het Dyrhólaey Arch Viewpoint, waar je een natuurlijke brug in zee kunt zien liggen.

Dyrhólaey strand

Dyrhólaey Arch: een natuurlijke brug

Vervolgens rijd (of loop) je door naar de parkeerplaats bij het Reynisfjara Viewpoint. Vanaf hier heb je een nog beter zicht op het zwarte Reynisfjara-strand en ook hier zijn de uitzichten geweldig. Wandel een rondje en bewonder Dyrhólaey Arch, de basaltrotsen rond het zwarte strand en Arnardrangur, een enorme rots die nog net in zee staan. Houd je ogen open voor de verschillende vogels die hier leven, waaronder papegaaiduikers.

AUTO HUREN IJSLAND

IJsland kun je het beste verkennen met een huurauto of camper. Een paar geleden maakten we onze eerste reis naar IJsland en toen reden we de Ring Road om het eiland heen. Dat deden we in een huurauto en we sliepen in hotels. In de zomer van 2022 kozen we voor een 4WD-camper, omdat we toen door het binnenland reden.

Papegaaiduikers spotten op Dyrhólaey

Op verschillende plekken in IJsland kun je papegaaiduikers zien, maar in Dyrhólaey zijn ze wel heel makkelijk toegankelijk. Toen wij er eind juli waren zat er een grote kolonie papegaaiduikers op de klif naast de vuurtoren en waren ze meteen te spotten vanaf het pad. Ze zaten bij hun holletjes in het gras, keken uit over zee vanaf de rotsen en vlogen af en aan om vis te vangen. Ook bij het Reynisfjara Viewpoint zagen we volop papegaaiduikers, nog een stuk dichterbij. Dit is een ideale plek om foto’s van deze mooie vogels te maken. Lees hier meer over hoe je het beste papegaaiduikers kunt spotten in IJsland.

Let op: Dyrhólaey wordt in het broedseizoen (eind mei tot eind juni) deels afgesloten, om de papegaaiduikers te beschermen. Er gelden dan ook aangepaste openingstijden. Kijk naar de actuele status voordat je gaat, want de precieze data en tijden kunnen per jaar verschillen.

Het zwarte strand van Reynisfjara

Rijd na je bezoek aan Dyrhólaey naar Reynisfjara, een zwart strand tussen het schiereiland en het dorpje Vík. Het spectaculaire Reynisfjara ontstond tijdens een uitbarsting van de Katla-vulkaan en bestaat uit zwarte en donkergrijze kiezelstenen in alle maten. Op de rotsen boven het strand nestelen talloze vogelsoorten en vlakbij de parkeerplaats liggen de indrukwekkende Gardar-basaltkolommen. Basaltkolommen ontstaan als basaltlava na een vulkaanuitbarsting snel afkoelt, waardoor het gesteente enorme pilaren vormt. Op dit strand vormen de kolommen een soort stenen terras, dat erom vraagt om beklommen te worden. Aan het einde van Reynisfjara steken de Reynisdrangar Needles hoog boven zee uit, wat voor een uniek landschap zorgt.

Waarschuwing: sneaker waves!

Let op: Reynisfjara is een prachtig strand, maar het is ook extreem gevaarlijk. Zelfs als de zee rustig is, kunnen er opeens zogenoemde ‘sneaker waves’ ontstaan, die nietsvermoedende strandbezoekers meesleuren in zee. Er komen hier vaker mensen om, dus ga nooit met je rug naar de zee staan en houdt het water altijd in de gaten.

Vík, de kerk en de Reynisdrangar Needles

Vík zelf heeft niet veel bezienswaardigheden, maar toch is het dorp een stop waard. Rijd bijvoorbeeld naar Black Sand Beach bij Vík, waar je de Reynisdrangar Needles in de verte uit zee ziet steken. Het strand is breed en prachtig, maar het kan hier wel enorm waaien. We werden compleet gezandstraald en renden zo snel mogelijk terug naar onze auto. Verder mag je in Vík het karakteristieke kerkje op de heuvel niet missen. Ben je in mei of juni in IJsland, dan kleuren Vík en omgeving paars dankzij de eindeloze velden vol bloeiende lupines.

Eten en drinken in Vík

Er zijn verschillende leuke restaurants in Vík:

  • De lekkerste pizza eet je bij Black Crust Pizzeria, een hippe tent waar je kunt kiezen uit een lijst met luxe pizza’s.
  • De beste koffie van heel IJsland (tenminste, van de koffies ik heb geproefd), haal je bij Skool Beans, een tot koffietent verbouwde schoolbus naast de camping van Vík.
  • Het Smidjan Brugghús is een brouwerijcafé en staat garant voor lekkere biertjes en prima burgers.
  • Zin in een lekker warm soepje? Ga dan naar The Soup Company voor een heerlijke soep met vers brood.

pizza eten in Vik

WAAR SLAPEN IN VIK?
  • Ben je met de camper of tent, dan kun je terecht op de camping van Vík. Houd er rekening mee dat de douches hier gezamenlijk zijn: privacy is er dus niet. Lees hier meer over kamperen in IJsland.
  • Slaap je liever in een hotel, kijk dan naar Hotel Katla by Keahotels, een fijn hotel met een gratis hot tub en sauna.
  • Ook een mooie optie: Vík Cottages, waar je slaapt in leuke huisjes op een mooie locatie aan de rand van Vík.
DE LEUKSTE TOURS ROND VIK

Bovenstaande plekken kun je prima zelf bezoeken. Maar voor sommige bezienswaardigheden in de buurt van Vík heb je een tour nodig. Dit zijn bijvoorbeeld gave activiteiten:

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.