Home Europa Borgarfjörður eystri: puffins zien in IJsland

Borgarfjörður eystri: puffins zien in IJsland

Door Karlijn

Op mijn wensenlijstje voor IJsland stond ergens bovenaan ‘puffins spotten’. Puffins (papegaaiduikers) hebben een prachtig koppie en een oranje snavel en ik wilde ze heel graag zien. Blijkbaar is het afgelegen Borgarfjörður eystri in het verre oosten dé plek om grote aantallen puffins in IJsland te bewonderen. En dus reden we vanuit het stadje Egilsstaðir richting het fjord.

puffins-ijsland

We hadden geluk, want het was strakblauw. Dat is zeker niet elke dag het geval in IJsland en nu kwam het extra goed uit, want we hadden een flinke rit door de bergen voor de boeg. Zoals altijd in IJsland waren de landschappen om ons heen prachtig: weids, leeg, met grille bergen aan de horizon. We kwamen anderhalf uur lang vrijwel niemand tegen, heerlijk. We reden door tot aan een bergkam en daar veranderde de geasfalteerde weg in een gravelweg. Een prima gravelweg die we met onze gewone auto goed konden berijden. Gelukkig maar, want de oversteek over die bergpas was prachtig.

puffins ijsland

Hoge bergpas met ijsmeer

Er was nog steeds niemand en de weg slingerde zich steil naar boven. Na een aantal scherpe bochten keken we schuin achter ons en zagen we een prachtig knalblauw ijsmeer liggen. Er lag nog sneeuw langs de weg, dus in de winter is de weg waarschijnlijk een stuk minder goed begaanbaar. Voor ons doemden hoge bergen met grillige punten op. Schapen keken onze auto met open mond na en nog steeds was er geen enkele andere auto te zien. Na de pas hadden we zicht op zee en we hadden het idee dat we naar het einde van de wereld reden. Wat een schitterende tocht.

puffins-IJsland

Klein dorp in IJsland

Na een half uur rijden langs een spiegelgladde zee kwamen we door het dorpje Borgarfjörður. We moesten op tijd remmen, anders waren we het dorp alweer uit geweest. Een kerk, schattige gekleurde huisjes, een winkel en een restaurant, veel meer was het niet. Maar het was zo’n plek waar je eigenlijk het liefst meteen blijft, om een huisje te huren en een paar dagen van de ultieme rust te genieten.

puffins IJsland

Puffins IJsland spotten

Daar hadden we geen tijd voor, dus reden we verder naar het haventje van Hafnarhólmii, waar de puffins vlakbij op een klif leven. Er is hier een viewing platform aangelegd en je kunt via een trap de klif beklimmen. Kom je ’s ochtends of aan het eind van de middag, dan zitten hier vaak tientallen puffins bij hun nest in het gras. Wij waren er midden op de dag en dan zijn de puffins meestal aan het vissen. We zagen ze in zee ver onder ons dobberen en af en toe kwam er eens eentje overvliegen.

pufins IJsland

Geduld loont bij het spotten van puffins

Maar geduld loont soms: uiteindelijk zagen we toch een paar puffins aan de rand van de klif en uiteindelijk zelfs nog eentje in het gras. Superleuk om ze eens in het echt te zien. Een mooi einde van een prachtige dag, waarbij de spectaculaire rit naar Borgarfjörður misschien nog wel mooier was dan de uiteindelijke bestemming.

puffins IJsland

Andere blogs over IJsland

Wil je meer lezen over IJsland? Dan vind je deze blogs misschien ook interessant:

Ook leuk om te lezen

27 Reacties

Jenny 22 maart 2017 - 07:05

Wat een prachtige landschappen!

Puffins zijn geweldig ? Ze hebben zulke grappige kopjes. Ik zag ze op Farnes eiland in het noorden van Engeland, maar ik zou ze best nog een keer in IJsland willen zien.

Antwoord
Karlijn 22 maart 2017 - 16:35

Helemaal mee eens, het zijn geweldige vogels! Hopelijk kun je ze ooit in IJsland zien, ik denk dat dat land jouw fotografiehart ook sneller zal laten kloppen 🙂

Antwoord
Lotte - scratchingmymap 22 maart 2017 - 10:19

Prachtige foto’s! Ijsland staat al langer op mijn wishlist en die puffins (en de route er naar toe) vind ik echt prachtig om te zien.

Antwoord
Karlijn 22 maart 2017 - 16:35

Dank je Lotte! IJsland is echt zo’n fantastisch mooi land, ik ben helemaal fan!

Antwoord
Nynke 22 maart 2017 - 15:13

Oh jaaa, zo super leuk die puffins! Mocht je ooit nog een keer weer richting IJsland gaan en puffins en andere zeevogels van heel dichtbij willen bekijken, is Latrabjarg in de Westfjorden een enorme aanrader. En ik vond die weg oprecht een van gaafste ritten in heel IJsland. Die felle kleuren blauw, de leegte, wat is het toch een bizar mooi land… ?

Antwoord
Karlijn 22 maart 2017 - 16:34

Dank voor de tip 🙂 Ik wil héél graag nog eens terug naar IJsland en dan staan de Westfjorden bij deze op mijn lijst!

Antwoord
Linda | travellersoftheworld 22 maart 2017 - 16:56

Wat een prachtige foto! IJsland staat heel hoog op mijn bucketlist, het ziet er zo mooi uit, die natuur, echt prachtig gewoon. Puffins spotten lijkt me ook echt geweldig, maar de weg naar deze plek ziet er inderdaad misschien wel leuker uit dan het uiteindelijke doel

Antwoord
Karlijn 23 maart 2017 - 09:34

Dank je! IJsland is inderdaad fantastisch mooi, ik vond het zo geweldig om daar rond te reizen 🙂

Antwoord
Sabine 22 maart 2017 - 18:25

Zo gaaf! Echt prachtige natuur daar! Dit is echt iets voor mij, ik houd enorm van de natuur en dieren in de noordelijk gelegen landen!

Antwoord
Karlijn 23 maart 2017 - 09:32

Dan is IJsland zeker een enorme aanrader! Zo’n geweldig mooi land 🙂

Antwoord
Eva 23 maart 2017 - 14:10

Wat een geinige beestjes! Maar die omgeving…. poe, zo mooi!

Antwoord
Karlijn 23 maart 2017 - 15:19

Echt he! I love IJsland 🙂

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 23 maart 2017 - 19:56

Oh wat is IJsland toch mooi! Ik heb een keer per ongeluk puffins gespot toen ik in Schotland naar Bass Rock ging. Helaas heb ik ze toen alleen voorbij zien vliegen. Het zijn zulke leuke beestjes en ik zie ze graag nog een keer! 🙂

Antwoord
Karlijn 24 maart 2017 - 09:51

Wat leuk dat je ze in Schotland hebt gezien! Wie weet komt het er ook nog eens van in IJsland 🙂

Antwoord
Jessica 25 maart 2017 - 19:16

Wat gaaf dat je ze hebt gezien Karlijn, ze zijn inderdaad zo onwijs schattig! 😀 En wat een prachtig landschap, fantastisch vastgelegd weer hoor 😉

Antwoord
Karlijn 25 maart 2017 - 19:18

Thanks! Het is ook onmogelijk om slechte foto’s te maken in IJsland, de landschappen zijn echt onvoorstelbaar mooi 🙂

Antwoord
Marcella 3 april 2017 - 09:37

Jaaaaaa, ik wil ook puffins spotten! Ze zien er zo onwijs schattig uit. Ik ga jouw artikel opslaan, handige tips voor onze reis in juni!

Antwoord
Karlijn 3 april 2017 - 12:18

Het is een aanrader! Zo gaaf dat jullie naar IJsland gaan, ben jaloers 🙂

Antwoord
Bart Jacobs 5 april 2017 - 22:25

Hey Karlijn! Prachtige foto’s. Ik en mijn vrouw trekken binnenkort ook naar IJsland. We maken een rondrit met huurwagen en we hopen toch ook op een mooie dag in de omgeving van Bakkagerdi. Hopelijk zien we daar de puffins en kunnen we een mooie wandeling maken naar Storurd.

Antwoord
Karlijn 6 april 2017 - 09:10

Dank je Bart! Heerlijk dat jullie naar IJsland gaan, ik ben jaloers 🙂 Ik duim voor mooi weer en puffins voor jullie!

Antwoord
Angela 8 april 2017 - 20:19

Wat gaaf! Ijsland ben ik door jou heel erg gaan waarderen. Ik vraag me af hoe dik jouw foto albums zijn met al die mooie foto’s, haha! 😉

Antwoord
Karlijn 10 april 2017 - 09:51

Had ik maar fotoalbums 😉 Ik heb een achterstand van jaren inmiddels, ik moet ooit eens tijd maken om een paar boeken achter elkaar af te werken. Want ik vind het wel superleuk om fotoalbums te hebben van onze reizen!

Antwoord
Angela 10 april 2017 - 19:56

Ohhh echt!! Zo zonde, want ik weet zeker dat je pracht albums zou hebben met die gave reizen van jullie! Ik hoop dat je er tijd voor vrij gaat maken, want in een foto album kijken is toch stukken leuker dan door je mappen op de laptop scrollen… Ik vind het zelf ook altijd een &*^$# klus, maar het is net als met sporten: zodra je klaar bent, voel je je zo goed! 😉

Antwoord
Karlijn 11 april 2017 - 09:01

Zeker waar! Ik heb ook al best veel boeken, maar twee wereldreizen van acht maanden leveren vanzelf een achterstand op 😉 Ik ga mijn best doen!

Antwoord
10x de mooiste plekken van IJsland - Karlijn Travels 6 juni 2019 - 10:58

[…] je de leuke papegaaiduikers van IJsland spotten? Rijd dan naar het fjord Borgarfjörður Eystri in Oost-IJsland. Dit is een fantastische rit die naar het einde van de wereld lijkt te leiden, vol prachtige […]

Antwoord
Tips IJsland: route, highlights en onze ervaringen - Karlijn Travels 6 december 2019 - 11:15

[…] wacht nog meer moois. Het weer is geweldig en we besluiten om vanuit Egilsstadir door te rijden naar Borgarfjördur Eystri, blijkbaar de beste plek om puffins in IJsland te spotten. Eerst stoppen we bij de machtige […]

Antwoord
Terugblik - Maart 2017 - Corners of the World 7 juli 2020 - 19:46

[…] 4. Ik heb echt een zwak voor dieren, dus dan kan de blog van Karlijn over de puffins natuurlijk niet ontbreken! Geen idee wat ik bedoel? Klik dan snel verder om het te ontdekken. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.