Toen ik voor het eerst foto’s zag van Landmannalaugar in IJsland, kon ik bijna niet geloven dat die landschappen niet gefotoshopt waren. Rode, groene, roze en grijze bergen, zwarte lavavelden en rode vulkanen: echt een geothermisch wonderland. Nu ik zelf in Landmannalaugar ben geweest weet ik dat de foto’s niet liegen en dat het echt zo spectaculair is als het lijkt. In deze reisgids lees je alles wat je moet weten om het natuurspektakel Landmannalaugar te bezoeken.
Waar ligt Landmannalaugar in IJsland en wat is het?
Landmannalaugar ligt in het Fjallabak Nature Reserve in de zuidelijke hooglanden van IJsland, op zo’n 3,5 uur rijden van Reykjavik. Het kenmerk van dit vulkanische gebied zijn de rhyolietbergen, ontstaan door zure lava. Zure lava is taai en stroomt langzaam en krijgt daardoor na afkoeling verschillende lichte kleuren. Zo is in IJsland een soort regenbooglandschap ontstaan met grijze, lichtbruine, oranje, roze en groene bergen. In Landmannalaugar ligt ook het bijzondere lavaveld Laugahraan, met lava die afkomstig is van verschillende vulkaankraters. De hoofdkrater is die van de indrukwekkende rode vulkaan Brennisteinsalda.
Wat zeker zien en doen in Landmannalaugar (en op weg er naartoe)?
Landmannalaugar heeft verschillende prachtige plekken om te bezoeken en ook onderweg naar het gebied kom je volop moois tegen. En natuurlijk mag ook het wandelen in Landmannalaugar niet ontbreken.
1. Bezoek de waterval Háifoss
Háifoss ligt niet in Landmannalaugar, maar als je de F208 en F26 neemt kom je er vrijwel langs. Weinig landen doen watervallen zo goed als IJsland en ook Háifoss is een bezoek meer dan waard. De weg er naartoe is zo’n beetje de slechtste die we in IJsland hebben gereden, maar het is geen F-weg. De hobbelige rit leidt je naar een schitterende groene kloof, waar verschillende krachtige watervallen de diepte instorten. Prachtig!
2. De sprookjesachtige kloof Sigöldugljúfur
Sigöldugljúfur vond ik zo’n plek uit een Lord of the Rings-film, prachtig. Deze kloof staat nergens aangegeven, maar ongeveer een kwartier nadat je de F208 vanuit het westen bent opgereden, zie je aan je rechterhand een parkeerterreintje. Parkeer de auto, steek de weg over en loop langs een brede kloof, met in de diepte een rivier. Aan het einde van het pad heb je een fantastisch uitzicht over een bocht in de kloof, met tientallen watervallen langs de groene wandelen en natuurlijk de turquoise rivier onder je.
3. Maak onderweg verschillende fotostops
De hele rit naar Landmannalaugar is prachtig, met al die kleurrijke maanlandschappen, blauwe meren en kleine riviertjes. Neem de tijd voor de rit en stop regelmatig onderweg om een foto te maken. De hooglanden van IJsland zijn ongelofelijk.
4. Beklim de krater van de Stútur-vulkaan
Niet ver van de camping van Landmannalaugar ligt de grote groene krater van de Stútur-vulkaan. De klim naar boven is kort, maar toch heb je van bovenaf een schitterend uitzicht over een prachtig dal, rotsen, lavavelden en grillige bergen.
5. Relax in de Landmannalaugar hot spring
Bij de camping ligt een natuurlijke hot spring, waar lekker bij kunt komen na een lange dag rijden of wandelen. De locatie van de hotspring is erg mooi, maar het is er wel altijd druk. Privacy is er ook niet: de bron zit vaak aardig hutjemutje en de kans is groot dat een halve kudde schapen je aan staat te staren ;). Wil je van de rust genieten, sta dan vroeg op en begin je dag met een warm badje.
Wandelen in Landmannalaugar
6. Wandel naar het prachtige kratermeer Ljótipollur
Ljótipullur betekent iets als ‘lelijke plas’, maar dat is het allesbehalve. Dit knalblauwe meer ligt in een ruig landschap van rode, groene en zwarte rotsen en het uitzicht over de kleurrijke bergen van Landmannalaugar is niets minder dan spectaculair. Je kunt ervoor kiezen om naar het parkeerterrein aan de F208 te rijden en vanaf daar naar het viewpoint te lopen (staat onderweg aangegeven), maar mooier is het lopen van de Ljótipollur-loop. Je kunt deze wandeling beginnen op de camping, maar wij parkeerden onze camper bij de Stútur-krater. Vanaf daar liepen we door het grillige landschap naar het viewpoint en daarna door bemoste lavavelden weer terug naar de auto. Een mooi, makkelijk rondje van 9 kilometer, waar we 2,5 uur over deden. Wil je de hele route vanaf de camping lopen, dan is dat 13 kilometer. Hier vind je meer informatie.
7. Hoogtepunt in Landmannalaugar: de Mount Bláhnjúkur & Brennisteinsalda Loop
Ik heb het beste voor het laatst bewaard, want de Mount Bláhnjúkur & Brennisteinsalda Loop was voor mij het hoogtepunt van onze hele IJsland-reis. Wandelen in Landmannalaugar is geweldig, want pas dan zie je de mooiste plekken die dit bizarre landschap te bieden heeft. Je kunt vanaf de camping verschillende wandelingen maken:
- De Laugahraum Loop, een wandeling door het eindeloze lavaveld dat achter de camping ligt. Je klimt eerst een stuk omhoog en loopt dan door het lavaveld naar de voet van de knalrode Brennisteinsalda-vulkaan. Onderweg kom je langs geothermische velden en bubbelende modderpoelen. Vervolgens loop je via de rivier terug naar de camping. Dit is een rondje van 4,3 kilometer.
- De Brennisteinsalda Loop. Ook hier loop je door het Laugahraun-lavaveld en vervolgens beklim je de Brennisteinsalda-vulkaan. Vanaf de top heb je de mooiste uitzichten van heel Landmannalaugar en zie je pas echt hoe kleurrijk het landschap is. De loop leidt je langs de andere kant van vulkaan terug richting de camping, maar toen wij er in juli 2022 waren, was dit pad dicht om de natuur eromheen te laten herstellen. Je moet nu dus dezelfde weg teruglopen. Deze route is 6,6 kilometer lang. Check bij de camping wat de laatste stand van zaken is.
- Het beklimmen van Mount Bláhnjúkur, een wandeling van zes kilometer. De indrukwekkende groen-bruine vulkaan Bláhnjúkur torent boven de camping uit en het zigzagpad naar boven is van verre te zien. Het is een pittige klim, maar wanaf de top heb je een prachtig uitzicht over heel Landmannalaugar. Loop vervolgens door het lavaveld weer naar beneden, langs de Graenagil Canyon. Je moet ook een rivier oversteken, dus houd daar rekening mee.
- Wij combineerden de bovenstaande wandelingen en liepen de briljante Mount Bláhnjúkur & Brennisteinsalda Loop, een wandeling van elf kilometer en 630 hoogtemeters. We deden er 5,5 uur over, want we moesten duizend keer stoppen om foto’s te maken. Het is vanwege de hoogtemeters best een pittige hike, maar alle inspanningen meer dan waard. Een kaart van de route vind je hier.
Hoe ziet de Mount Bláhnjúkur & Brennisteinsalda Loop eruit?
De wandeling start vanaf de camping en je begint met het beklimmen van Mount Bláhnjúkur. Dat levert meteen fantastische uitzichten op. De vulkaan zelf heeft een bizarre groen-bruine kleur en aan beide kanten van het pad liggen kleurrijke landschappen. De rode Brennisteinsalda met de zwarte lavavelden rechts, de rivier en de gele en rode bergen rond de camping links. De klim naar boven is erg steil, maar goed te doen. Eenmaal boven wachten natuurlijk weer geweldige uitzichten en dan loop je een stuk naar beneden over een slingerpad, langs gele bergen met grote stukken ijs en sneeuw. Zelfs op een stukje van het pad lag nog sneeuw.
Rivier oversteken in Landmannalaugar
Voordat je beneden in het dal bent, wacht je een heel vervelend pad. Dit vond ik veruit het lastigste stuk en ik baalde dat ik geen wandelstokken bij me had. Dit zigzag-pad heeft een kleiachtige ondergrond, is steil en erg glad. Ergens steun vinden is niet mogelijk en dus glibber je naar beneden, in de hoop dat je niet valt. Het is gelukt, maar ik had er wel moeite mee. Eenmaal beneden ligt de volgende uitdaging voor je: het oversteken van een rivier. Heb je wandelstokken bij je, dan lukt het misschien om de oversteek met hoge schoenen aan te maken, maar anders moet je echt je schoenen uitdoen. Toen wij er waren was het goed te doen, maar de rivier kan ook hoger staan. Zorg dat je je broek een stuk kunt oprollen.
Beklim de Brennisteinsalda-vulkaan
Door een schitterend lavaveld met glanzende lavabrokken loop je vervolgens naar de voet van de Brennisteinsalda, die in fel roze-rood boven het zwarte landschap uitsteekt. Vanaf een geothermisch veld aan de voet stijgen enorme zwavelachtige stoomwolken op, wat de hele sfeer extra mystiek maakt. Loop dan terug naar het lavaveld en klim verder naar het uitzicht over een knalblauw meertje. Vervolgens wacht de klim naar de top van de Brennisteinsalda, die verrassend makkelijk is. Daar wacht dan het beste uitzicht van heel Landmannalaugar. Loop terug en wandel via de Laugahraum Loop terug naar de camping.
Gids nodig voor wandelen in Landmannalaugar?
Een gids is niet nodig, de wandelingen wijzen zich redelijk vanzelf en staan ook aangegeven (alhoewel niet geweldig). Het is wel handig om online een kaart van de wandeling te downloaden. Vraag ook altijd even bij de camping wat de stand van zaken op het pad is en of er bijzonderheden zijn om rekening mee te houden.
Tip: ontwijk de drukte en start vroeg
Landmannalaugar is een populaire plek voor dagtrips en de meeste tourgroepen lopen (een deel van) de Laugharaum Loop. Dat stuk is erg druk en dat loopt niet zo fijn. Wij begonnen om acht uur aan onze wandeling en we kwamen maar een handjevol mensen tegen, tot we aan de voet van de Brennisteinsalda stonden. Toen waren de eerste groepen gearriveerd. Kortom: wil je wandelen zonder veel mensen in beeld, start dan op tijd.
Beste reistijd voor Landmannalaugar
Landmannalaugar is in principe alleen toegankelijk in de periode juni-medio september. De rest van het jaar zijn de wegen ingesneeuwd en niet open. Wil je Landmannalaugar in de winter zien, dan kun je er wel met een super jeep-tour naartoe. De kans is dan groot dat je weinig ziet van het kleurrijke landschap, aangezien er waarschijnlijk veel sneeuw ligt.
Hoe kom je in Landmannalaugar?
Er zijn verschillende manieren om in Landmannalaugar te komen:
1. Met een 4WD (auto of camper) naar Landmannalaugar
De wegen naar Landmannalaugar zijn allemaal F-wegen. Dat betekent dat je een 4WD nodig hebt om er te komen. Probeer het ook niet met een gewone auto: de weg is zeker het eerste stuk slecht en autoverhuurbedrijven verbieden je om met een reguliere auto F-wegen op te gaan. Check zelfs als je een 4WD huurt of je ermee op F-wegen mag rijden, want dat is niet altijd het geval. Wij huurden een 4WD-camperbusje bij Happy Campers en daarmee konden we de weg naar Landmannalaugar prima aan. De rit alleen al is zo de moeite waard. Het lijkt soms wel alsof je op weg bent naar de maan, met al dat zwarte gravel, de kleurrijke vulkaankraters en het desolate, lege landschap.
Je kunt verschillende routes nemen naar Landmannalaugar:
- Wij reden vanaf het vliegveld naar Landmannalaugar en namen de F26 en de F208. Dit is de makkelijkste route naar Landmannalaugar, over de beste F-wegen van IJsland. Er zitten zeker slechte stukken in de weg, maar het is allemaal prima te doen. Het spannendste zijn nog de twee rivieroversteken die moet doen om bij de camping in Landmannalaugar te komen, maar ook die zijn uiteindelijk geen probleem.
- Je kunt als je vanuit het westen komt ook de F225 nemen. Deze weg schijnt niet zo slecht te zijn, maar je moet wel verschillende rivieren oversteken. Heb je daar geen ervaring mee, dan is het beter om de F26 en de F208 te nemen.
- De derde en laatste optie is de F208 vanuit het zuiden. Dit is de moeilijkste route: hij is lang en je moet drie forse, diepe rivieren oversteken. Als ik afga op wat ik online heb gelezen, is deze route geen aanrader. Je hebt een grote 4WD nodig om de oversteken veilig te kunnen maken en de route wordt afgeraden voor onervaren 4×4-rijders.
Let op: in Landmannalaugar zijn geen tankstations, dus zorg dat je met een volle tank op pad gaat.
2. Met de Highland Bus naar Landmannalaugar in IJsland
Rijd je liever niet zelf? Dan kun je ook de Highland Bus naar Landmannalaugar nemen. Deze bus vertrekt vanuit Reykjavik. De bus doet er ruim vier uur over en je komt rond 11.15 uur aan in Landmannalaugar. Om 15.45 uur vertrekt de bus weer naar Reykjavik.
3. Boek een Landmannalaugar-tour
Een nog makkelijkere optie dan de bus is een Landmannalaugar-tour. Er zijn verschillende tours beschikbaar vanuit Reykjavik. Bij deze tour naar Landmannalaugar bezoek je onderweg meerdere watervallen, waaronder de geweldige Háifoss en maak je in Landmannalaugar zelf een prachtige wandeling.
4. Wandel naar Landmannalaugar – de Laugavegur Trail
De vierde optie om in Landmannalaugar te komen is te voet. De bekendste meerdaagse wandeling van IJsland is de Laugavegur Trail, waarbij je in drie dagen het binnenland van IJsland doorkruist. Zelf heb ik deze trekking niet gedaan, maar hij lijkt me fantastisch. Hier vind je uitgebreide informatie over de wandeltocht.
Tip: kijk ook eens naar The Iceland Trail. Hierbij loop je in vijf dagen de Laugavegur Trail, in een kleine groep. Alles is voor je georganiseerd en je weet zo zeker dat je al wandelend de mooiste plekken.
Slapen in Landmannalaugar: de Landmannalaugar camping of berghut
Wil je overnachten in Landmannalaugar (en dat zou ik zeker doen), dan heb je twee keuzes: slapen op de Landmannalaugar camping of in de Landmannalaugar hut. Wij kozen voor de camping, aangezien we met een camper rondreisden. De locatie van de camping is fantastisch, midden tussen de gekleurde bergen. Vanaf de camping starten verschillende wandelingen en bij het campingterrein ligt de hotspring waar je lekker kunt badderen.
Faciliteiten camping Landmannalaugar
Van de campingfaciliteiten moet je je niet teveel voorstellen. Je staat zij aan zij met andere campers, want het is er druk. Er is een gebouwtje met simpele douches en wc’s en die aantallen houden niet over voor het grote aantal kampeerders. Zorg dat je zelf voldoende eten en drinken bij je hebt voor je hele verblijf in Landmannalaugar, want winkels zijn er niet in de buurt. Op het campingterrein staat wel The Mountain Mall, een grote groene bus waar je snacks en iets te drinken kunt kopen. Reserveren voor de camping kan niet en is ook niet nodig. Je betaalt ter plekke voor je plaats en voor de douches betaal je extra.
Nieuwe regels: parkeerplaats reserveren
In 2024 zijn nieuwe regels aangekondigd voor het parkeren in Landmannalaugar, om te grote drukte te voorkomen. Je moet nu vooraf een parkeerplaats reserveren en een service fee betalen, als je tussen 08.00 en 15.00 uur arriveert. Hier kun je de reservering maken.
De Landmannalaugar Mountain Hut
Ben je geen kampeerder, dan kun je ook kiezen voor slapen in de berghut. Deze hut staat ook op het campingterrein en biedt plek aan 78 mensen. Je slaapt hier in een slaapzaal. De hut is geopend van half juni tot half september en ik zou zeker op tijd boeken. De hut is snel volgeboekt, dus wacht niet te lang.
Hoeveel tijd heb je nodig in Landmannalaugar?
Tijdens een dagtrip kun je zeker enkele highlights in Landmannalaugar zien, maar heb je meer tijd, dan zou ik er zeker een paar nachten blijven. Wij verbleven er uiteindelijk twee nachten, zodat we genoeg tijd hadden om te wandelen en andere highlights te bezoeken.
Fotografietips voor Landmannalaugar
Ik kan me moeilijk een fotogenieker landschap voorstellen dan dat van Landmannalaugar. Neem zeker je groothoeklens mee, maar vergeet ook je telelens niet. Je bent misschien geneigd om vooral het hele landschap te laten zien in je foto’s, maar juist ook details en uitsneden uit het landschap tonen hoe bijzonder het is.
Zeker meenemen naar Landmannalaugar
- Onmisbaar als je kampeert in IJsland: sneldrogende handdoeken!
- Wandelstokken. Ik had ze zelf niet bij me en daar heb ik echt spijt van gehad. De ondergrond in IJsland is vaak glad en stokken helpen daar erg goed bij.
- Een regenjas komt in IJsland (helaas) vaak goed van pas.
- Genoeg eten en drinken voor je hele verblijf.
- Vergeet niet de tank van je auto vol te gooien voor je naar Landmannalaugar rijdt!
- Meer handige reisproducten vind je op mijn pagina met favorieten
Meer lezen over IJsland?
- De F35 in IJsland: naar Kerlingarfjöll via hooglandroute Kjölur
- Tips voor fotograferen in IJsland
- Reis Noord-IJsland: tips voor vulkanisch Mývatn
*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.
Geweldig mooi gebied en een hele goed verhaal eromheen gemaakt
Dank je wel Hans! En het is inderdaad schitterend daar, één van de mooiste plekken van IJsland 🙂