Mulagljufur IJsland
IJsland

Múlagljúfur Canyon: zo bezoek je de mooiste kloof van IJsland

Twintig minuten verderop ligt één van de bekendste bezienswaardigheden van IJsland, ijsbergenmeer Jökulsárlon. Bijna iedereen rijdt de onverharde weg voorbij die naar Múlagljúfur Canyon leidt. Zonde! Wat Múlagljúfur Canyon staat in mijn top drie van mooiste plekken in IJsland. Wandel je langs de magische groene kloof met hoge watervallen die in de diepte storten, dan begrijp je meteen waarom de IJslandse mythologie bol staat van verhalen over elfen en trollen.

Karlijn bij Mulagljufur Canyon

Múlagljúfur Canyon is nu nog een relatief onbekende kloof in het zuiden van IJsland. De kloof ligt aan het einde van een onverharde weg en staat nergens aangegeven. Toen wij er in juli waren, stond er bij aankomst slechts één andere auto en toen we vertrokken waren dat er een stuk of vier. Hoewel de kloof nu nog niet zo populair is, verwacht ik dat dat snel gaat veranderen. Ik zag op ‘m op Instagram bij verschillende grote internationale reisbloggers langskomen, dus volgend jaar zal het alweer stukken drukker zijn. Zeker omdat Múlagljúfur Canyon verrassend makkelijk toegankelijk is.

Mulagljufur kloof IJsland

Waar ligt Múlagljúfur Canyon?

Múlagljúfur Canyon ligt op ruim twintig minuten rijden van ijsbergenmeer Jökulsárlon. Vanaf de toeristische Ring Road leidt een onverharde weg het binnenland in en is het nog maar een kilometer of vier rijden naar het begin van de wandeling naar de kloof. De weg is niet best, maar met een gewone auto wel te doen. Gewoon rustig rijden en stop een keer voor een foto, want de uitzichten op de IJslandse gletsjers zijn geweldig.

Gletsjer IJsland Weg naar Mulagljufur Camper IJsland

Ons bezoek aan Múlagljúfur Canyon

Wij moesten heel wat geduld oefenen om Múlagljúfur Canyon te bezoeken. We waren van plan om op camping Svinafell te overnachten, de volgende ochtend naar de kloof te gaan en dan door te rijden naar Vík. Maar ’s avonds begon het te regenen en dat is 32 uur lang niet gestopt. En dan niet een miezerbuitje, maar continue keiharde regen waardoor het zicht ook belabberd was. We besloten een dagje te wachten op de camping (niet de meest sprankelende dag, want in de wijde omtrek is er geen dorp of andere voorziening te bekennen) en de volgende dag naar Múlagljúfur Canyon te rijden.

Mulagljufur Canyon waterval Mulagljufur close-up

Ga vroeg als je rust zoekt

De volgende ochtend was het weer een stuk beter en vertrokken we naar de kloof. De rit alleen is al prachtig, met zicht op eindeloze bergen, gletsjers en watervallen. Om half negen konden we aan onze wandeling beginnen en ik denk dat dat vroege tijdstip een aanrader is als je de kloof in alle rust wil bezoeken. De meeste toeristen gaan waarschijnlijk eerst naar de ijsbergenmeren, of ze moeten eerst helemaal uit Vík komen.

Mulagljufur Canyon 3

Onze wandeling naar Múlagljúfur Canyon

  • Lengte: zes kilometer heen en terug.
  • Hoogteverschil: 380 hoogtemeters.
  • Duur van de wandeling: twee uur.
  • Het pad is probleemloos te volgen en staat aangegeven met kleine paaltjes (hoewel niet veel).

We parkeerden onze auto op het parkeerplaatsje links van de weg. Het pad staat daar niet aangegeven, dus we moesten even zoeken. Aan het einde van de parkeerplaats (links) ligt een heuveltje en daar moet je op klimmen. Dan zie je al snel het eerste paaltje dat de wandeling aangeeft. De wandeling is meteen prachtig, met weidse uitzichten over de gletsjer en de groene kloof in de verte. Het pad is makkelijk, al klim je stiekem best een stukje. Na een kwartiertje lopen staken we een riviertje over (geen probleem met schoenen aan) en klommen we naar het begin van de kloof. En die eerste blik in de canyon was magisch. Ik kan geen enkele plek ter wereld bedenken met een landschap wat hierop lijkt.

Mulagljufur uitzicht Mulagljufur Canyon 1

Magisch landschap in IJsland

We keken uit over een knalgroene kloof, met een grillige rivier in de diepte, watervallen die de bemoste rotsen afstortten en witte vogels die rond de waternevel zweefden. En natuurlijk graasden er in de verte ook wat schapen op een onmogelijke helling, want het blijft IJsland. De Efteling kan hier gerust naartoe om inspiratie op te doen voor de Droomvlucht 2.0. Bovendien begreep ik ook weer waarom mythische figuren als elfen en trollen zo’n belangrijke rol spelen in de IJslandse folklore, want die passen perfect in dit landschap.

Mulagljufur Canyon IJsland Mulagljufur Canyon

Uitzichtpunt over Múlagljúfur Canyon

Het uitzichtpunt waar je de kloof in kijkt is het hoogtepunt van de wandeling, maar we besloten toch verder langs de kloof omhoog te klimmen. Zeker een aanrader, want van bovenaf heb je twee mooie uitzichten: op de waterval aan het einde van de kloof, met de bergen en gletsjers eromheen, en je hebt een fantastisch zicht over de kloof tot aan de kust. Zelfs het ijsbergenmeer van Fjallsárlón was te zien. Eigenlijk is het een wonder dat Múlagljúfur Canyon nog zo relatief onbekend is, want dit is absoluut één van de mooiste plekken van IJsland.

Mulagljufur kloof

Fotografietip voor Mulagljufur

Heb je een groothoeklens, vergeet die dan zeker niet mee te nemen! Vanaf het eerste uitzichtpunt, kun je met je groothoek de hele kloof, plus drie watervallen vastleggen. Ik heb zelf een 16-35 mm-lens (op een fullframe-camera) en die werkte hier perfect voor.

groene kloof met watervallen

Andere bezienswaardigheden bij Múlagljúfur Canyon

Ben je in de buurt van Múlagljúfur Canyon, dan mag je natuurlijk ook de gletsjers in de omgeving niet overslaan. Deze bezienswaardigheden mag je niet missen.

1. Jökulsárlon – drijvende ijsbergen

Het is één van de beroemdste plekken van IJsland: Jökulsárlon, het meer met de enorme drijvende ijsbergen. Het meer wordt enorm druk bezocht en dat is logisch, want het is fantastisch om te zien. De grote drijvende ijsbergen, de gletsjers erachter, de vele vogels én de zeehonden: schitterend. Je kunt het meer van bovenaf en vanaf het strand bewonderen en het is ook mogelijk om te kajakken rond de ijsbergen of een boottocht te maken.

drijvende ijsbergen Jokulsarlon IJsland Jokulsarlon ijsbergenmeer Jokulsarlon blauwe ijsbergen Jokulsarlon ijs met zeehond

2. Diamond Beach – glinsterend ijs op een pikzwart strand

De ijsbergen van Jökulsárlon breken af en drijven langzaam richting zee. Ze spoelen vervolgens aan op het strand en dat zorgt voor een heel bijzonder contrast met het pikzwarte zand. Diamond Beach ligt aan de andere kant van de weg waar Jökulsárlon aan ligt en er is een groot parkeerterrein bij aangelegd.

Diamond Beach IJsland IJs Diamond Beach IJsland

3. Fjallsárlón – misschien nog wel mooier dan Jökulsárlon

Elf kilometer verderop ligt nog een ijsbergenmeer: Fjallsárlón. Het ijs is hier misschien niet zo blauw, maar de plek op zich is misschien nog wel mooier dan Jökulsárlon. Hier sta je veel dichter bij de gletsjer, die zich eindeloos voor je uitstrekt. Grote ijsplateaus drijven in het water en de bergen achter het meer spiegelen fotogeniek in het water. Een fantastische plek!

Fjallsarlon ijsbergen in meer Fjallsarlon uitzicht Fjallsarlon view

4. Maak een spectaculaire wandeling over een gletsjer in IJsland

Kun je geen genoeg krijgen van al dat gletsjergeweld? Ga dan voor een gletsjer hike. Dit was één van mijn favoriete activiteiten in IJsland. Het is heel gaaf om je crampons onder te binden en langs al die kloven en watervalletjes in de gletsjer te klimmen. Niets dan ijs om je heen, en alleen het knerpende geluid van je crampons in het ijs. Je kunt hier een gletsjerwandeling boeken waarbij je drie uur over de Vatnajökull-gletsjer loopt. Wil je er meer over lezen, dan vind je hier mijn blog over onze ervaring.

hiken op gletsjer in IJsland

Slapen in de buurt van Mulagljufur

  • Wil je kamperen, dan heb je twee keuzes: Svinafell Campground en Skaftafell Campground. Wij kozen voor de camping Svinafell, omdat die wat kleiner is en iets dichterbij de kloof ligt. De ligging van Svinafell is prachtig, onder hoge bergen met watervallen. Het nadeel is dat de camping populair is bij groepen en dat het erg druk is in de keuken en het sanitair.
  • Zoek je een hotel? Ik vond online het fantastische Fjallsarlon Overnight Adventure, waarbij je slaapt in een pod midden in het gletsjermeer. Hoe gaaf!
  • Ook een prima optie: het luxe Fosshotel Glacier Lagoon, niet ver van het mini-dorpje Hof.
  • In Hof zelf ligt het Adventure Hotel Hof, een net hotel waar je verschillende soorten kamers kunt boeken.

Praktische tips voor IJsland

Meer lezen over IJsland?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

4 reacties op dit artikel

  1. Wow wat een geweldige foto’s!
    Zelf zijn we ook inmiddels 3 keer in IJsland geweest (2008, 2016 en 2022), maar inderdaad, deze kloof never nooit gezien! We hopen nog een keer een reisje door IJsland te maken en we zullen dan zeker proberen om deze kloof te ‘bedwingen’ 🙂

  2. Prachtige serie over IJsland Karlijn! Wij zijn oktober 2019 in IJsland geweest en het is echt een sprookje. Prachtig noorderlicht en op de natuur raak je niet uitgekeken. Helaas 2020 en 2021 door corona twee keer gecanceld. Na het lezen van je blog willen we toch volgend jaar ook met een kampeerbus in de zomer naar IJsland en ik ga zeker nog wat tips van je gebruiken,!

    1. Dank je wel en wat leuk dat jullie ook weer terug willen naar IJsland! Het is inderdaad een sprookje qua landschappen, hoe ruig het soms ook is. Ik heb nog een aantal blogposts op de planning staan, waaronder onze complete route, dus hopelijk heb je daar iets aan bij het plannen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven