uitzicht op rotsige baai Sicilië

Sicilië

Wat te doen op Sicilië? 14x de leukste tips en bezienswaardigheden

Eeuwenoude tempels, chaotische markten, gouden kerken, mistige bergdorpjes en idyllische baaitjes: het Italiaanse eiland Sicilië is enorm afwisselend. We maakten er een roadtrip van 2,5 week en die tijd hadden we hard nodig om alles te zien wat we wilden zien. We hadden zelfs best wat extra tijd kunnen gebruiken! Wil je weten wat te doen op Sicilië? Dit zijn mijn tips voor de leukste activiteiten en bezienswaardigheden.

1. Dwaal over de souk-achtige markten van Palermo

Na een paar uur in de Siciliaanse hoofdstad Palermo vroeg ik me af waarom deze stad niet veel populairder is als stedentripbestemming. Palermo is een fantastische mix van indrukwekkende kerken, vervallen panden, terrasjes, straatverkopers, luxe winkels, enorme fonteinen en chaotische markten en je kijkt hier je ogen uit. Mijn favoriete markt was Ballarò, die in de 14e eeuw door de Arabieren werd gesticht. De smalle straatjes met verkopers die hun verse waren schreeuwend aan de man proberen te brengen, de stapels vers fruit, de viskramen en overal geuren en kleuren, brengen je in de sferen van een Arabische souk.

2. Beklim de actieve vulkaan Etna

De Etna is één van de meest actieve vulkanen van Europa en de afgelopen maanden barstte hij regelmatig uit. Het vliegveld werd er verschillende keren voor gesloten. Ik vind vulkanische landschappen geweldig en daarom wilde ik de Etna graag beklimmen. Je kunt alleen georganiseerd naar de top en ik boekte dan ook een tour. Die werd eerst gecancelled vanwege het slechte weer op de vulkaan, maar een dag later konden we toch gaan. Het weer was nog steeds niet veel soeps, met enorme mistvlagen waar we ons doorheen moesten worstelen. Maar af en toe piekte de top van de Etna door de wolken heen en konden we heel even de eindeloze zwarte lavavelden zien. Ondanks het weer toch een hele gave ervaring!

3. Wat te doen in Sicilië? Maak kennis met de Siciliaanse keuken

Qua eten zit je in Italië altijd goed en Sicilië is daarop natuurlijk geen uitzondering. De Siciliaanse keuken is uniek en kent volop lokale gerechten die je in de rest van Italië weinig tegenkomt. Bovendien is het lokale streetfood heel populair, met arancini (gevulde rijstballen met een krokante korst) en panelle (gefrituurde snacks van kikkererwtenmeel) als bekendste gerechten. In Palermo deden we een streetfoodtour om het beste Siciliaanse streetfood te leren kennen en aten we onder andere brioche met gelato (ijs in een broodje). Ben je dol op wijn, dan kun je op Sicilië ook je hart ophalen. Het eiland heeft verschillende wijnregio’s met unieke druivensoorten.

4. Beklim de Rocca bij het prachtige kustdorp Cefalù

Ah, Cefalù! Dit was misschien wel mijn favoriete plaatsje op Sicilië. Alleen de ligging is al geweldig. Het oude centrum ligt direct aan het strand en hoog boven het dorp torent een enorme rots met bovenop een kasteel. De Rocca di Cefalù kun je beklimmen en van bovenaf heb je een geweldig uitzicht over de kust en de zee van oranje daken van het dorp. Cefalù is heel populair, maar heeft de balans tussen een lokaal gevoel en drukbezochte toeristenbestemming prima op orde. Zeker niet overslaan tijdens je rondreis Sicilië! In dit artikel lees je al mijn tips voor Cefalù.

5. Ga hiken in Zingaro Nature Reserve in West-Sicilië

Heel Sicilië barst van de mooie stranden, maar de mooiste baaitjes vind je in het westen. Langs de noordwestkust ligt het Zingaro Nature Reserve, een natuurpark met een wandelpad dat langst idyllische baaien en spectaculaire uitzichten leidt. Dit is de mooiste wandeling van Sicilië (veertien kilometer heen en terug) en een enorme aanrader. De hike zelf is niet zwaar, maar de hitte kan de tocht toch pittig maken. Neem in elk geval meer dan genoeg water en iets te snacken mee.

6. Verken de vele Griekse tempels op Sicilië

Door haar strategische ligging is Sicilië altijd een doelwit van veroveraars geweest. Het eiland was onder andere in handen van de Arabieren, de Grieken en de Noormannen en al die groepen lieten hun eigen erfenis achter. Dat maakt Sicilië ook zo’n fascinerende mix van invloeden, bouwstijlen en historische bouwwerken. De Grieken lieten talloze tempels achter en op verschillende plekken zijn die in volle glorie te bewonderen. De tempels van Selinunte aan de zuidkust vond ik het meest indrukwekkend, maar die van Segesta zijn ook de moeite waard. En natuurlijk mag je de Valle dei Templi in Agrigento ook niet overslaan.

7. Vergaap je aan de Romeinse mozaïeken van Villa Romana del Casale

Waarschijnlijk word je niet heel enthousiast van het woord ‘mozaïeken’, maar de mozaïeken van Villa Romana del Casale waren voor mij één van de mooiste bezienswaardigheden van Sicilië. In een enorme Romeinse villa uit de vijfde eeuw zijn enorme mozaïeken vloeren gevonden, perfect bewaard gebleven en voorzien van ongelofelijke details. De vloeren brengen de hele Romeinse tijd tot leven en het is prachtig om te zien. De beroemdste afbeelding is die van sportende vrouwen in bikini, maar de rest is net zo mooi.

8. Beklim de eindeloze trappen van Modica en Ragusa

Ze liggen maar twintig minuten rijden van elkaar en qua ligging komen ze overeen. Daarom vermeld ik Modica en Ragusa samen. Beide plaatsen moesten herbouwd worden na de enorme aardbeving die in 1693 Zuid-Sicilië in puin legde en dat resulteerde in prachtige barokke kerken en huizen, gebouwd op heuvels en in een ravijn. De ligging van Modica en Ragusa is dan ook spectaculair en om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien moet je honderden trappen beklimmen. Maar dat is allemaal de moeite waard, want deze steden behoren tot de mooiste plekken van Sicilië.

9. Wandel tussen de wolken in bergdorpje Erice

Op de lijstjes van wat te doen op Sicilië staat altijd het bergdorp Erice. Logisch, want dit dorp in West-Sicilië is sprookjesachtig gelegen in de bergen. Je kunt er met de kabelbaan vanuit Trapani naartoe (of met de auto, als je graag over smalle bergweggetjes rijdt) en de kans is groot dat je hier letterlijk met je hoofd in de wolken loopt. Wij bezochten Erice op een bewolkte dag en de mist waaide door de smalle straatjes, langs het kasteel en over de bergkam. Dat maakte de sfeer extra bijzonder.

10. Verken het Griekse theater van Taormina – met uitzicht op de Etna

Taormina is misschien wel de meest bezochte bestemming op Sicilië en dat is niet zo gek. Het dorp ligt prachtig tussen de bergen, de straatjes zijn sfeervol en het is al sinds mensenheugenis een vakantieplek voor rijke families en beroemdheden. Zelf vond ik de hoeveelheid toeristen iets teveel van het goede, mede dankzij de cruiseschepen die hier aanleggen, maar dat neemt niet weg dat Taormina een bezoek meer dan waard is. Hier ligt namelijk een goed bewaard Grieks theater, met op de achtergrond de Etna-vulkaan. Het perfecte plaatje!

11. Wat te doen op Sicilië? Ga fietsen op eilandje Favignana

Op een half uurtje varen van de gezellige havenstad Trapani liggen verschillende mooie eilanden, waarvan Favignana het bekendste is. Het is heel leuk om hier een fiets of scooter te huren en het hele eiland over te rijden. Je vindt hier natuurlijk mooie rotsige stranden en baaien, met het spectaculaire Cala Rossa als absoluut hoogtepunt. Het water is hier zo blauw en zo helder dat het bijna nep lijkt. Het eiland zelf is droog en enigszins desolaat, vooral dankzij de vele tufsteen-afgravingen die je overal tegenkomt, maar dat maakt de sfeer juist zo apart.

12. Bewonder de Dom van Monreale

Het stikt op Sicilië werkelijk van de kerken en kathedralen en de kans is groot dat je na je reis je kerken-taks helemaal hebt bereikt (of al tijdens je reis). Maar de enorme Dom van Monreale, een half uur van Palermo, is hoe dan ook enorm de moeite waard. Deze kathedraal is een mix van Byzantijnse, Arabische en Romaanse architectuur en is van binnen bekleed met gouden mozaïeken. Je kunt hier een leuke wandeling over het dak van de kathedraal maken, waar je via allerlei smalle gangetjes naartoe wordt geleid. Sla bovendien de kloostertuin niet over, waar de Arabische architectonische invloeden overduidelijk zijn.

13. Ontdek de mooiste stranden van Sicilië

Tijdens onze rondreis lag de focus op actief zijn en culturele bezienswaardigheden bezoeken, maar ook voor relaxen zit je op Sicilië goed. Het eiland heeft fantastische stranden, van brede zandstranden tot smalle rotsbaaitjes. Het langste strand is dat van San Vito do Capo, maar dat is vrijwel onzichtbaar geworden door de duizenden strandstoelen met parasolletjes. Zoek in plaats daarvan de brede stranden in het zuiden op of de baaitjes in het noordwesten. En bezoek het strand onder de witte krijtstenen rotsen van Scala dei Turchi in het zuidelijke Agrigento.

 14. Ga roadtrippen op Sicilië

Sicilië is een groot eiland en je hebt best wat tijd nodig om de mooiste plekken te bezoeken. Een roadtrip maken is dan ook een aanrader, want vanuit één locatie kun je lang niet alles zien. Het rijden op Sicilië is ondanks het slechte imago van de lokale rijstijl prima te doen en onderweg kun je de leukste stops maken. Probeer niet te veel in één reis te proppen. Wij startten en eindigden onze reis in Catania en deden er achttien dagen over om dat rondje te maken. Heb je minder tijd, beperk je dan tot het oosten of het westen van Sicilië. Dan blijft het ook nog een beetje vakantie!

Meer lezen over Italië?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven