uitzicht over Ragusa Sicilie bij zonsondergang
Sicilië

Rondreis Sicilië: reisroute voor een roadtrip van drie weken

Zodra je je gaat verdiepen in een reisroute voor een roadtrip Sicilië, kom je erachter dat er erg veel te zien en te doen is op het Italiaanse eiland. Het eiland is groter dan je misschien denkt en het aantal bezienswaardigheden is enorm. Van Griekse tempels tot idyllische baaitjes: Sicilië heeft het allemaal. Tijdens deze rondreis Sicilië van drie weken maak je een complete roadtrip over het eiland, zie je alle hoogtepunten en heb je ook nog tijd om wat te relaxen. De perfecte roadtrip!

Wat voor soort reis is dit?

Wij willen altijd zoveel mogelijk zien op reis en dit is dan ook een actieve rondreis Sicilië. Er zit van alles wat in: steden, kleine plaatsjes, fietsen op een eilandje, hiken en een foodtour. Zelf deden we deze route in achttien dagen, maar dat vonden we achteraf aan de krappe kant voor alles wat we wilden zien. Daarom heb ik onze reisroute uitgebreid met drie dagen, zodat je het wat rustiger aan kunt doen en af en toe ook een dagje op het strand kunt liggen. Want ook daar is Sicilië uitermate geschikt voor! Qua accommodaties kozen we voor B&B’s in de oude centra van de Siciliaanse plaatsjes. Natuurlijk kun je als alternatief ook kijken naar agriturismo’s of hotels buiten de steden.

Roadtrip Sicilië: reisroute voor drie weken

Dag 1: vlucht naar Catania en de stad verkennen

Je kunt je rondreis Sicilië beginnen in Palermo of Catania, afhankelijk van je vlucht. Wij vlogen vanaf Eindhoven Airport met RyanAir naar Catania en haalden op het vliegveld onze huurauto van Sunnycars.nl op. Konden we meteen intensief kennismaken met het Siciliaanse verkeer, want onze B&B zat in het centrum van de stad. Gelukkig viel het mee en hadden we in de middag tijd om Catania te verkennen. Catania is een stad vol mooie barokke gebouwen, een Grieks-Romeins theater uit de oudheid, een drukke vismarkt en vulkaan Etna die over de stad torent. In dit artikel zet ik op een rij wat je kunt doen als je 24 uur de tijd hebt in Catania.

Duomo Catania Sicilie

Onze B&B in Catania

B&B Locanda della Vittoria is een hele mooie B&B in het centrum van Catania, die gevestigd is in een prachtig gerenoveerd oud pand. De locatie is erg goed en de kamers zijn sfeervol ingericht.

hotelkamer Catania

Dag 2 en 3 rondreis Sicilië: het prachtig gelegen Taormina

Vandaag is het een uur rijden van Catania naar Taormina aan de westkust. Taormina is één van de bekendste toeristische plekken op Sicilië en dat is het al sinds de jetset hier in de jaren twintig vakantie kwam vieren. Het is duidelijk waarom: Taormina ligt schitterend tussen de hoge rotsen, direct aan zee, en het oude Griekse theater biedt een perfect uitzicht op de Etna. Het nadeel is dat Taormina veel cruisetoerisme heeft en overdag kun je er over de hoofden lopen. We maakten daarom twee wandelingen buiten het dorp: naar het Castello Saraceno en naar het dorpje Castelmola. Zeker de hike naar Castelmola is fantastisch, met geweldige uitzichten over Taormina, de kust en de Etna. Op dag 3 kun je een dagtrip naar de Etna maken. In dit artikel lees je over verschillende opties om de vulkaan te beklimmen.

rood gesteente Etna vulkaan Sicilie Grieks theater Taormina met Etna op de achtergrond

Onze B&B in hartje Taormina

B&B Teatro Greco 39 is ideaal als je graag in het centrum wilt verblijven. Een grote kamer, een locatie in het hart van Taormina én vrij uitzicht op de Etna vanaf je balkon: wat wil je nog meer? Bovendien krijg je ook nog eens een uitgebreid ontbijt geserveerd op dat balkon, dus daarmee is het plaatje compleet.

Dag 4: via de Etna of dorpjes in het binnenland naar Cefalù

We waren oorspronkelijk van plan om via Gagliano Castelferrato in het binnenland naar Cefalù te rijden, dat aan de noordkust ligt. Het leek ons leuk om wat meer van het binnenland te zien tijdens onze rondreis Sicilië. Maar onze geplande Etna-tour op dag 3 werd gecanceld en verplaatst naar dag 4. De Etna is goed te doen als tussenstop tussen Taormina en Cefalù, dus besloten we Gagliano Castelferrato over te slaan en alsnog voor onze Etna-tour te gaan. Na de beklimming is het nog zo’n drie uur rijden naar Cefalù, één van mijn favoriete plekken op Sicilië. In dit artikel lees je al mijn tips voor Cefalù.

druk strand Oude Haven Cefalu

Fijne B&B in Cefalù

We sliepen bij Baronetto B&B, van eigenaar Salvatore. Salvatore is een enorm vriendelijke kerel, die vol tips zit. Je krijgt van hem een Google Maps-kaart vol goede restaurants en cafés en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Het ontbijt is geweldig, met volop zelfgemaakte jams, broodjes en zoetigheden. Bovendien kun je op het terrein van de B&B parkeren voor 8 euro per dag. Erg fijn in Cefalù, waar parkeren niet makkelijk is.

Hotel Cefalu

Dag 5 en 6: Cefalù verkennen en een stranddagje

Beklim de Rocca di Cefalù voor een geweldig uitzicht over het stadje en de omgeving, dwaal door de sfeervolle straatjes en maak dankbaar gebruik van het zonnige strand. Cefalù is zo’n plek waar je eigenlijk niet meer weg wilt. 

Dag 7 en 8: het bruisende Palermo

Op een uur rijden van Cefalù ligt de hoofdstad van Sicilië, Palermo. Je kunt er direct naartoe rijden, maar je kunt ook een kleine omweg maken naar het stadje Caccamo of kustplaatsje Sant’Elia. Zorg in elk geval dat je genoeg tijd hebt voor Palermo, want het is een geweldige stad. Er was iets aan Palermo wat me pakte. De enorme kathedraal, de imposante kerken, de enigszins sjofele straten met vervallen (maar fotogenieke) panden, de fantastische, souk-achtige markten…helemaal top! In Palermo kun je natuurlijk ook uitstekend eten en het is een aanrader om er een streetfood-tour te doen. Vergeet bovendien niet om de Palatine Chapel te bezoeken, die volledig bekleed is met gouden mozaïeken.

viskraam met verkoper

Designhotel in Palermo

Family Affair Luxury Rooms & Suites is gevestigd in een schitterend oud pand en alles ziet er even geweldig uit. De kamers zijn mooi en superluxe, de badkamer is groot (uitzonderlijk in Sicilië) en het ontbijt is een feestje. Tegenover het hotel zit een parkeergarage waar je voor 25 euro per dag kunt parkeren.

Dag 9: via de Dom van Monreale en Segeste naar Castellammare del Golfo

Vanuit Palermo reden we naar de Dom van Monreale. Dit is een enorme kathedraal die Byzantijnse, islamitische en romaanse architectuur combineert met gotische elementen. Het bouwwerk is erg indrukwekkend en ligt op een half uur rijden van Palermo. In theorie dan, want het kost ’s ochtends even wat tijd om het chaotische centrum uit te komen. Probeer sowieso vroeg te vertrekken, want de parkeerplaats bij Monreale loopt ook snel vol. Na dit bezoek reden we door naar Segesta, een archeologisch complex met een indrukwekkende tempel en theater. Zeker een bezoek waard. Onze laatste stop was ook de eindbestemming van de dag: Castellammare del Golfo. Dit is een prachtig stadje aan een haven vol vissersboten en yachten, met grillige bergen op de achtergrond en een erg gezellig oud centrum.

Castellammare del Golfo haven

B&B in Castellammare del Golfo

Wij sliepen bij B&B Da Peppa, wat eigenlijk een perfecte accommodatie was (locatie, kamer, ontbijt met huisgemaakt lekkers). Op één ding na: de kamers zijn gehorig. Kijk daarom ook naar andere opties, zoals B&B Nencioli, gelegen in het historische centrum van het stadje of naar hotel Cala Marina, direct aan de haven gelegen.

Hotel Castellammare del Golfo

Dag 10 en 11: hiken in Zingaro Nature Reserve en een relaxdagje aan het strand

De kust ten noorden van Castellammare del Golfo is misschien wel het mooiste stukje van Sicilië. Een knalblauwe, kraakheldere zee, een grillige, rotsige kustlijn, verborgen strandjes en kleine dorpjes als Scapello: dit is een heerlijke plek om vakantie te vieren. Wij maakten een dagwandeling in het prachtige Zingaro Nature Reserve (in dit artikel lees je er alles over) en we lagen aan het strand van San Vito lo Capo in het uiterste noorden. Dit strand is het breedste en langste van Sicilië en het is er enorm druk. Ga daarom ook zeker op zoek naar wat rustigere baaitjes als je niet van eindeloze rijen strandstoelen houdt.

bergen met rotsige baaien

Dag 12-14: havenstad Trapani, Erice, Favignana en de zoutpannen

Even voor de volledigheid: je hoeft niet per se te verkassen als je deze plekken wilt zien. Vanuit Castellammare del Golfo rijd je binnen een uur naar Trapani. Omdat ik het leuk vind om verschillende plekken beter te leren kennen, verlieten we Castellammare en verbleven we drie nachten in Trapani. Een prima keus, want Trapani beviel ons ook erg goed. Het is een havenstad met een rauw randje, een prachtig oud centrum, een stadsmuur met terrasjes en goede restaurants. Vanuit Trapani kun je bovendien mooie dagtrips maken. Ga zeker een dagje fietsen op het eiland Favignana, bezoek het bergdorpje Erice en maak een rit langs de zoutpannen aan tussen Trapani en Marasala. Genoeg te doen!

bootjes voor de kust bij Cala Rossa Favignana

Ons hotel in Trapani

Vanuit hotel Salamureci Camere loop je zo naar het centrum van Trapani en er is betaald parkeren voor de deur. Dit hotel is heel gastvrij: je mag gratis de wasmachine gebruiken, het ontbijt is heerlijk en de kamers zijn comfortabel.

Dag 15: naar Agrigento via de Griekse tempels van Selinunte en Scala dei Turchi

Dit is een wat langere reisdag, want is ruim 2,5 uur rijden van Trapani naar Agrigento. Onderweg maak je bovendien twee stops. De eerste is Selinunte, het mooiste archeologische complex van Sicilië. In deze oude Griekse stad vind je indrukwekkende tempels, die bijzonder goed bewaard zijn gebleven. Het complex is uitgestrekt en schaduw is er bijna niet, dus het op een hete dag kan het fijn zijn om een shuttle (een golfkarretje) bij te boeken. Om de belangrijkste bouwwerken te zien loop je een route van tien kilometer.

Griekse tempel Selinunte Sicilie

Naar Scala dei Turchi

Na Selinunte rijd je verder langs de kust, naar Scala dei Turchi. Dit is een enorme witte kalkstenen rots die uitkomt op een wit strand, omringd door turquoise zeewater. In de rots hebben wind en water een soort trap uitgesleten. Vanaf de kust zijn er verschillende uitzichtpunten en je kunt ook naar het strand lopen. De witte trap is sinds 2023 verboden toegang, omdat de rots teveel beschadigd raakte. Houd er rekening mee dat het hier enorm druk kan worden, zeker bij zonsondergang. Wij hielden het daarom bij een stop bij dit uitzichtpunt. Vanuit Scale dei Turchi ben je binnen een half uur in Agrigento.

krijtstenen klif met blauwe zee en strand

De ideale B&B in Agrigento

Oneira Rooms is wat mij betreft de perfecte B&B: luxe, comfortabele kamers, een prima locatie, een topontbijt en een ontzettend leuke eigenaresse vol tips voor goede restaurants.

Dag 16: The Valley of the Temples en een middagje aan het strand

Agrigento is best een aardige stad, maar je komt hier vooral naartoe voor The Valley of the Temples. Dit is een verzameling prachtige Griekse tempels, die je al wandelend langs olijfbomen kunt verkennen. Selinunte mag dan mijn persoonlijke favoriet zijn als het om Griekse tempels op Sicilië gaat, The Valley of the Temples mag je ook echt niet missen. Je kunt de tempels vanuit de stad te voet bereiken (dan loop je naar beneden) en de bus terug omhoog nemen. Dan heb je in de middag nog tijd om naar een mooi strand in de buurt te rijden, zoals Spiaggia di Giallonardo of Spiaggia di Siculiana Marina.

Dag 17: naar Caltagirone via Villa Romana del Casale

Als ik zeg ‘Romeinse mozaïeken’, dan ben je vast niet meteen laaiend enthousiast. Maar echt: de Romeinse mozaïeken in Villa Romana del Casale waren voor mij één van de hoogtepunten van mijn roadtrip Sicilië. De vloeren van deze immense Romeinse villa zijn bedekt met gedetailleerde mozaïeken, die laten zien hoe het leven in de Romeinse tijd eruitzag. Van de kleding tot de activiteiten: alles is tot in detail weergegeven. Ik vond het geweldig om te zien. Na Villa Romana reden we door naar Caltagirone, een stadje dat een beetje van de gebaande paden afligt. Caltagirone is gebouwd op heuvels en staat bekend als stad van de keramieken. Het is een leuke plaats met genoeg te zien om je een middag bezig te houden.

B&B in Caltagirone

B&B iMori is een fijne B&B op een perfect locatie in het centrum, maar wel bijzonder: ze serveren geen ontbijt. Een gedurfde keuze voor een B&B, maar vooruit. Bij Bar Centrale onderaan de beroemde met keramiek beklede trap van Caltagirone kun je gelukkig voor een prikkie de lekkerste pistachecroissants van Sicilië krijgen.

Dag 18 en 19: de vele trappen van Modica en Ragusa

Vandaag rijd je door naar één van de mooiste plekken van Sicilië: Ragusa. En als je daar toch in de buurt bent, mag je het spectaculaire Modica ook niet missen. De plaatsen lijken wel wat op elkaar qua ligging. Modica is gebouwd op de steile flanken van een ravijn en het oude centrum van Ragusa (Ragusa Ibla) ligt tussen twee bergruggen. Ze lijken ook op elkaar qua trappen: die prachtige ligging betekent dat je continu omhoog en omlaag loopt via talloze trappen. Wij deden beide steden op één dag en dat bleek gekkenwerk. Meer dan 30.000 stappen is wat teveel van het goede! Neem eerst de tijd voor Modica, rijd daarna naar Ragusa en ga daar de dag erop sightseeën. Heb je alles gezien? Dan kun je eventueel naar de kust rijden om nog een middagje het strand op te zoeken.

Modica Sicilie

B&B met een view in Ragusa

Bed and Breakfast Terra del Sole Ibla is een topkeuze in Ragusa. Een mooiere ligging voor een B&B is er niet: vanaf het zonnige terras heb je een prachtig uitzicht over het oude Ragusa. De kamers zijn bovendien groot, de eigenaar is erg behulpzaam en het ontbijt is meer dan geweldig. Eén van onze favoriete B&B’s op Sicilië.

Dag 20: via Noto naar Syracuse en Ortigia

Heb je de barokke steden Modica en Ragusa bezocht, dan mag je ook Noto niet missen. Deze plaats ligt ook in de Val di Noto, de vallei die hard geraakt werd door een enorme aardbeving in 1693. De plaatsen werden opnieuw opgebouwd in barokke stijl en Noto is daar een prachtig voorbeeld van. De gebouwen zijn hier goudkleurig, er zijn kerken en kathedralen om te bewonderen en genoeg terrasjes om bij te komen als de zon erg hard brandt. Na Noto reden we door naar Syracuse aan de oostkust, waar we op het schiereiland Ortigia verbleven. Ortigia barst van de smalle kronkelstraatjes, heeft een leuke bouleverd, een prachtige kathedraal, de Tempel van Apollo en talloze goede restaurants. Vlakbij de stad ligt ook nog een Grieks theater uit de oudheid, maar dat hebben we overgeslagen. We hadden genoeg Griekse opgravingen gezien en de straatjes van Ortigia trokken te hard.

Luxe B&B in Ortigia

Onze laatste nacht kozen we voor de luxe B&B Apollo Suite. Prachtige kamers met uitzicht op de Tempel van Apollo, een behulpzame eigenaar en een topontbijt: een prima afsluiter.

Dag 21: auto inleveren in Catania

De ochtend brachten we nog door in Ortigia en toen zat onze reis erop. We reden naar het vliegveld van Catania (een uur rijden) en leverden daar onze huurauto weer in.

Praktische tips Sicilië

Vliegtickets naar Catania of Palermo

Je kunt vanaf Schiphol of Eindhoven Airport naar Sicilië vliegen. Vanaf Amsterdam vlieg je met Transavia naar Palermo of Catania. Vanaf Eindhoven vliegt RyanAir naar Catania. De vliegtijden vanaf Eindhoven zijn erg gunstig: je vertrekt ’s ochtends en vliegt aan het begin van de avond weer terug.

Een auto huren op Sicilië

Voor een rondreis Sicilië kun je het beste een auto huren. Wij doen dat altijd via Sunnycars.nl, omdat de voorwaarden bij hen het beste zijn. Alle verzekeringen en extra’s zitten bij de huurprijs inbegrepen, dus je krijgt ter plekke niet met extra kosten te maken. Wil je de prijzen voor autohuur vergelijken, kijk dan ook op Easyterra.nl of Discovercars.com. In dit artikel vind je meer tips voor een auto huren en rijden op Sicilië.

Karlijn in Cefalu

Georganiseerde individuele rondreis boeken?

Heb je geen zin of tijd om zelf je reis naar Sicilië te regelen? Dan kun je ook een individuele rondreis op maat laten samenstellen. Riksja Travel, Better Places en Footprint Travel hebben allemaal geweldige rondreizen, die je helemaal naar je eigen smaak kunt maken.

strand Taormina van bovenaf

Footprint Travel

Footprint Travel heeft veschillende mooie Sicilië-reizen, die je naar je eigen smaak aan kunt passen.

straat in Sicilië met mensen op balkon

Riksja Travel

Je moet bij Riksja Travel zijn voor de leukste bouwstenen of complete rondreizen.

uitzicht op rotsige baai Sicilië

Better Places

Bij Better Places maak je je reis helemaal op maat, samen met een lokale reisspecialist.

Beste reistijd voor Sicilië

De beste reistijd is het voor- en het najaar. In deze zomer is het snikheet én erg druk op Sicilië. Heb je de optie om buiten het hoogseizoen te reizen, dan zijn april/mei en september/oktober betere reismaanden.

Algemene tips voor een vakantie op Sicilië

Van de Siciliaanse keuken tot de parkeersituatie: in dit artikel vind je volop algemene tips om van je vakantie een succes te maken.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven