Home citytrips Wat te doen in Rome? 21x de leukste tips voor je stedentrip

Wat te doen in Rome? 21x de leukste tips voor je stedentrip

Door Karlijn

In Rome is zo enorm veel te zien, dat je spontaan keuzestress krijgt zodra je een reisgids openslaat. Van het Colosseum tot de Sint-Pietersbasiliek en van het sfeervolle Trastevere tot het hippe Testaccio: de lijst van bezienswaardigheden in Rome is eindeloos. Wat te doen in Rome? Deze 21 tips helpen je om alles uit je stedentrip naar de Italiaanse hoofdstad te halen.

1. Wat te doen in Rome? Bezoek het Colosseum en reserveer vooraf tickets

Laten we met de bekendste bezienswaardigheid van Rome beginnen: het Colosseum. Dit enorme amfitheater werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus en was het toneel van gladiatorengevechten en openbare executies. Je kunt het Colosseum in, maar de rijen zijn meestal erg lang. Boek daarom van tevoren je ticket, zodat je de langste rijen kunt vermijden. De tickets zijn combitickets, die je ook toegang geven tot het Forum Romanum en de Palatijn. Let op: je moet eerst het Colosseum bezoeken voordat je naar de andere twee plekken kunt.

Colosseum Rome Colosseum Rome

2. Tips Rome: wandel over het Forum Romanum en klim naar de Palatijn

Het Forum Romanum is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Rome. In de oudheid was dit het centrum van Rome en je vindt hier een fantastische verzameling tempels, bogen, zuilen en huizen. Het Forum Romanum brengt de Romeinse tijd echt tot leven en ik vond het geweldig om te zien. Heb je alle belangrijke monumenten bekeken, klim dan omhoog naar de Palatijn, één van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd is. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over het Forum Romanum en het Colosseum en op de heuvel zelf vind je ook verschillende bouwwerken uit de Romeinse tijd.Uitzicht op Forum Romanum Forum Romanum Rome

bezienswaardigheden Rome Palentijn

3. Vergaap je aan het uitzicht vanaf monument van Victor Emanuel II

Dit gigantische witte bouwwerk wordt ook wel de suikertaart van Rome genoemd en je ziet het vanaf verschillende uitzichtpunten in de stad liggen. Het monument van Victor Emanuel II ligt vlak naast het Forum Romanum en in de directe omgeving vind je talloze opgravingen uit het Romeinse Rijk. Vanaf het dakterras van het monument heb je dan ook een fantastisch uitzicht over de stad en dit is dan ook één van de beste tips voor Rome. Wandel na je bezoek aan het monument richting het Colosseum en bewonder de verschillende Fori die de Romeinse keizers hebben laten bouwen. De hoeveelheid opgravingen is indrukwekkend.

Bezienswaardigheden Rome

Romeinse Fori Rome Fori Rome4. Ontbijt met een verse maritozzo op een Romeins terras

Italiaanse ontbijtjes staan niet bekend om hun voedzaamheid, maar lekker zijn ze wel. Elke Italiaanse stad lijkt wel een eigen zoet broodje bedacht te hebben, dat de locals graag eten bij hun dagelijkse cappuccino. In Rome is het de maritozzo, een goudgeel zoet broodje gevuld met room. Heerlijk om mee te ontbijten op een zonnig Romeins terras.

Ontbijt Rome

5. Rome bezienswaardigheden: wandel ’s ochtends naar de Engelenburcht, Castel Sant’Angelo

De Engelenburcht van Rome behoort tot mijn favoriete bouwwerken in de stad. Ik vond het leuk om hier ’s ochtends vroeg naartoe te lopen, langs de Tiber. Het is dan nog lekker rustig in de stad en bij de burcht staan nog geen rijen. De brug voor de Engelenburcht wordt omzoomd door indrukwekkende beelden van tien verschillende engelen, gemaakt door leerlingen van Bernini. Vanaf de brug heb je een mooi zicht op de Sint-Pietersbasiliek. Je kunt de Engelenburcht ook in en vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over Rome. Fast track-entreetickets kun je hier kopen.

Engelenburcht Rome

6. Bereid je bezoek aan Vaticaanstad en de Sint-Pietersbasiliek goed voor

Op je lijst met wat te doen in Rome staan natuurlijk ook Vaticaanstad en de Sint-Pietersbasiliek. Maar aangezien dat voor elke toerist geldt, is het hier altijd verschrikkelijk druk. Bereid je bezoek daarom goed voor en koop van tevoren je kaartjes voor de Vaticaanse Musea (inclusief de Sixtijnse kapel) en de Sint-Pietersbasiliek. De Sint-Pieter is één van de mooiste gebouwen van Rome en de moeite van het beklimmen erg waard. Vanaf de koepelrand heb je een spectaculair uitzicht over Rome. Zelf was ik op woensdagochtend bij de basiliek en wat bleek: dan houdt de paus meestal audiëntie op het plein. Ik had pas na een half uur in de gaten dat het de paus zelf was die daar aan het spreken was. Ik vond het al zo druk en streng beveiligd ;)

Plein Sint Pietersbasiliek Sint Pieterbasiliek

7. Tips Rome: hop tussen de pleinen en monumenten van het Centro Storico

In het Centro Storico vind je een groot aantal beroemde hoogtepunten van Rome. Het prachtige barokke Piazza Navona bijvoorbeeld, met de Fontana dei Quattro Fiumi van Bernini. Dit is een heerlijk plein om gewoon om een stoepje of terrasje te gaan zitten en mensen te kijken. Het imposante Pantheon met het gat in de koepel is ook een must see.Piazza Navona Rome


Centro Storico Rome Pantheon Rome

8. Wat te doen in Rome? Ga foodshoppen op het Campo de’ Fiori

Campo de’ Fiori is één van de oudste markten van de stad en op het plein staan nog altijd talloze kraampjes met verse producten, kleding en nog veel meer. In de straten rond het plein vind je volop terrassen en restaurantjes en het is dan ook een prima plek om lekker te lunchen.

Campo de Fiori Rome

9. Sta vroeg op om de Spaanse Trappen en de Trevi Fontein zonder mensen te zien – en voor straatfotografie

In Rome is het overal druk. Wil je die drukte ontwijken, dan is één van mijn beste tips voor Rome een simpele: sta vroeg op! Zelf probeerde ik elke ochtend vroeg bepaalde monumenten zonder mensen te fotograferen. De Spaanse Trappen bleken zelfs om zeven uur ’s ochtends bijna onmogelijk mensloos op de foto te zetten en ook bij de Trevi Fontein stonden de Instagrammers al vroeg klaar in hun mooiste jurken. Maar toch was het stukken beter dat de hordes toeristen die deze bezienswaardigheden in Rome overdag overspoelen. Ik vond de ochtend ook ideaal voor straatfotografie en voor foto’s van gewone Romeinen die op weg waren naar hun werk of school.

Trevifontein Rome Spaanse Trappen zonder mensen

10. Ga fietsen langs de bezienswaardigheden van Rome

Rome is niet vlak en hier fietsen is soms even werken, maar toch: een fietstocht maken door Rome is een grote aanrader. Tijdens deze fietstocht van Baja Bikes kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van Rome, van het Colosseum tot de Trevi Fontein en van de Spaanse Trappen tot het Pantheon. Wil je liever een fietstocht langs wat onbekendere plekken maken? Kies dan voor deze fietstocht, waarbij je onder andere de Joodse wijk, Circus Maximus, Trastevere en de heuvel Aventijn (inclusief prachtige uitzichten over Rome) bezoekt. Zo krijg je weer een heel andere kant van Rome te zien. Wil je niet fietsen, dan zou ik zeker te voet de Aventijn beklimmen. Breng dan ook een bezoekje aan de rozentuin aan de voet van de heuvel.

Uitzicht Aventijn Rome

11. Tuur door een sleutelgat op de Aventijn

Dit lijkt een vage tip en helaas kan ik er ook niet erg over uitweiden. Dan zou ik de verrassing namelijk bederven. Op Piazza dei Cavalieri di Malta staat de Villa Magistrale. Hier vind je een deur met een sleutelgat en als je daar doorheen kijkt, word je getrakteerd op een verrassend plaatje. Ga zeker even in de rij staan die zich hier elke dag vormt.

Sleutelgat Aventijn

12. A gelato a day…eet elke dag een ijsje in Rome

Bij een stedentrip Rome hoort natuurlijk ook dat je elke dag een heerlijk Italiaans ijsje eet. Vind je het lastig kiezen tussen al die verschillende smaken, dan zou ik zeker niet naar Gelateria Della Palma aan de Via della Maddalena gaan, want daar heb je de keuze tussen maar liefst 150 verschillende smaken ijs. En allemaal even lekker!

13. Doe een food tour in Rome

Tijdens een stedentrip probeer ik tegenwoordig altijd een food tour te boeken. Dat is zo’n leuke manier om kennis te maken met de lokale keuken en ondertussen de leukste plekken van een stad te leren kennen. Ook in Rome deed ik een food tour en dat was één van de hoogtepunten van mijn trip. We bezochten wijken die ik anders niet bezocht zou hebben en ik droom nog steeds van de beste pizza van de stad. In deze blog lees je er alles over.

14. Dwaal eindeloos door sfeervol Trastevere

Trastevere is misschien wel de meest sfeervolle wijk en één van de highlights van Rome. Het is een oude volkswijk vol smalle straatjes en pandjes in alle mogelijke oranje en okergele tinten. De wijk heeft verschillende bezienswaardigheden, zoals de Basiliek van Santa Maria in Trastevere en het levendige Piazzi di Santa Maria in Trastevere, maar ik vond het vooral een heerlijke wijk om doorheen te dwalen en de mooie straatjes te ontdekken. Qua eten en drinken zit je hier ook goed, want het barst hier van de restaurantjes.Trastevere Rome

Trastevere Rome straatbeeld

15. Ontdek de street art en de food market van Testaccio

Testaccio is ook een oude volkswijk, maar wel eentje die nog niet zo toeristisch is. Dit is nog steeds een echte woonwijk. In deze wijk vind je gave street art (loop daarvoor ook naar het naastgelegen Ostiense) en de Mercato di Testaccio aan de Via Beniamino Franklin. In deze foodhal vind je verschillende leuke kramen om te lunchen en je kunt hier ook verse foodproducten kopen.Food markt Testaccio

Street art Rome

16. Tips Rome: bezoek de piramide van de Italiaanse hoofdstad

Ga je naar Testaccio, loop dan zeker even langs de Piramide di Caio Cestio. De edelman Caio Cestio liet deze piramide van 30 bij 30 meter breed bouwen en liet zich hier in navolging van de Egyptische farao’s begraven. Het is een apart gezicht om deze piramide midden in Rome te zien staan, in de stadsmuur die keizer Aurelianus later liet bouwen.

Piramide Rome

17. Wat te doen in Rome? Wandel door het prachtige park Villa Borghese

Vanaf Piazza del Popolo (ook een bezoek waard, dankzij de Egyptische obelisk en de enorme kerken met koepels op het plein) loop je zo naar Villa Borghese toe. Dit prachtige groene park ligt eigenlijk boven het plein en het park heeft verschillende uitzichtpunten over Rome. Het park heeft mooie hoge pijnbomen en op een warme dag is het fijn om hier wat verkoeling te zoeken.

Uitzicht op Piaza del Popolo Villa Borghese Rome

Piazza del Popolo Rome18. Ontdek Via Margutta, het schattigste straatje van Rome

Ooit woonden er in de Via Margutta marmerbewerkers, later vestigden kunstenaars zich hier. Het sfeervolle straatje ligt vlakbij Piazza del Popolo en is de moeite van een omweg zeker waard. De mooie panden, het vele groen, de ateliers en oude werkplaatsen: Via Margutta geldt niet voor niets als één van de mooiste straten van Rome.

Via Margutta Rome

19. Bezienswaardigheden Rome: bezoek het oude Joodse ghetto

In het Joodse ghetto van Rome woont de oudste Joodse gemeenschap van Europa. De geschiedenis van deze wijk is verdrietig: drie eeuwen lang werden de Joodse bewoners opgesloten in deze wijk. Letterlijk, want ’s avonds gingen de poorten van de zeer arme wijk op slot. Tegenwoordig is het ghetto een sfeervolle wijk met mooie straten, een synagoge, vele leuke winkeltjes, de Porticus van Octavia en aan de rand van de wijk het Teatro di Marcello, één van de grootste theaters van het oude Rome.

Joods Ghetto Rome Joodse ghetto Rome straat

20. Het eilandje in de Tiber: Isola Tiberina

Midden in de Tiber ligt het eilandje Isola Tiberina, dat met bruggen aan het vasteland is verbonden. Het eiland heeft verschillende bezienswaardigheden, zoals twee kerken. Bij mooi weer is de kade een leuke plek om te relaxen. Sowieso heb je op Isola Tiberina niet meer het idee dat je in het drukke Rome bent: het is hier lekker rustig. Eén van de leukste Rome-tips!

Isola Tiberina Rome

21. Bezoek de catacomben van Rome

Rome heeft verschillende catacomben, eindeloze tunnels (ruim 1300 kilometer lang!) met ondergrondse begraafplaatsen. De catacomben van Domitilla kun je alleen met een gids bezoeken en deze horen tot de grootste en oudste catacomben van Rome. Je kunt hier ook een ondergrondse basiliek en fresco’s zien. De catacomben van Sint-Calixtus zijn ook een bezoek waard (ook alleen met gids). Hier liggen zestien pausen begraven en deze cryptes gelden als de mooiste in het Romeinse catacombenstelsel. 

Bezienswaardigheden Rome: Time to Momo-gids biedt uitkomst

De tips hierboven zijn slechts een greep uit de vele bezienswaardigheden in Rome. Er is nog veel meer te zien en te beleven, want Rome heeft historische monumenten op elke straathoek. Om zoveel mogelijk te kunnen zien, nam ik de reisgids Time to Momo Rome mee. Ideaal, want de zes wandelingen in deze gids leiden je langs alle mooie plekken in de stad en bevat talloze tips voor leuke plekken om te eten, koffie te drinken of te shoppen.

Forum Romanum Palentijn

Kortingskaarten voor bezienswaardigheden Rome

  • Ga je naar Rome, dan kan het handig zijn om een kortingskaart aan te schaffen. Met de Roma Pass krijg je 48 of 72 uur gratis toegang tot het openbaar vervoer in Rome (met uitzondering van vervoer naar de vliegvelden). Met de pas voor 48 uur mag je gratis een topattractie bezoeken, met de pas van 72 uur kun je gratis naar twee attracties. Hieronder vallen ook het Colosseum en het Forum Romanun. Je bestelt je Roma Pas hier.
  • Een tweede kortingskaart is de OMNIA-kaart. Deze driedaagse pas geeft je toegang tot alle bezienswaardigheden in Vaticaanstad, al het openbaar vervoer in Rome en de Hop on, hop off-bus. Je kunt ook gratis naar twee belangrijke bezienswaardigheden in Rome. Het is ook mogelijk om een combikaart te kopen van de Roma Pass en de OMNIA-kaart.

Leuke hotels in Rome

Een betaalbaar hotel vinden in Rome is niet gemakkelijk, maar ik was heel blij met mijn keuze voor Relais De La Poste. Dit hotel ligt heel centraal, vlakbij de Spaanse Trappen, en de kamers zijn heel fijn.

Hotel Rome

Meer lezen over Italië?

Ook leuk om te lezen

6 Reacties

Saskia 5 februari 2023 - 14:46

Wat een leuke tips, bedankt!! We hebben net een stedentrip Rome geboekt, je blog komt dus precies op tijd voor ons :)

Antwoord
Karlijn 6 februari 2023 - 05:04

Wat leuk dat je naar Rome gaat! Zo’n fantastische stad, alvast veel plezier gewenst!

Antwoord
Angela 18 maart 2023 - 18:01

Och, ik wil al zo lang naar Rome, maar iedere keer komt er een andere bestemming tussendoor. “This is my sign” zou ik haast willen zeggen. ;-) De keuzes zijn in ieder geval gecomprimeerd tot 21 must do’s/must see’s! De tip voor een food tour lijkt me het meest interessant op dit moment, hoewel de andere 20 tips mij ook niet onberoerd laten.. lastig, lastig! ;-) #luxeproblemen

Antwoord
Karlijn 19 maart 2023 - 10:34

Rome is echt geweldig, er is zoveel te zien! En de foodtour die ik daar deed…het water loopt me nog in de mond als ik eraan denk ;) Aanrader!

Antwoord
Verbeken 11 februari 2024 - 13:28

Op de eerste zondag van de maand zijn de museum gratis ? Hoe organiseren we dit ? En om welke museum gaat het. ?

Antwoord
Karlijn 11 februari 2024 - 21:01

Ik heb er dit over gevonden: Dat betekent dat je het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn, Galleria Borghese, Palazzo Barberini, GNAM, Villa Giulia, de Terme di Diocleziano, Palazzo Massimo, Crypta Balbi, de Thermen van Caracalla en de Engelenburcht gratis kunt bezoeken. Het lijkt me dat je gewoon gratis naar binnen kunt zonder iets te organiseren!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.