Home Europa Spectaculaire wandeling Dolomieten: hiken naar Seceda

Spectaculaire wandeling Dolomieten: hiken naar Seceda

Door Karlijn

Een wandeling in de Dolomieten kiezen is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel gave wandelroutes in dit Italiaanse berggebied dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Natuurlijk mag je de wandeling langs de Drei Zinnen niet missen, maar als je ruimte hebt voor nog een hike, dan kan ik je de wandeling naar de Seceda Ridgeline van harte aanraden. Spectaculaire uitzichten gegarandeerd en zonder twijfel één van de mooiste wandelingen in de Dolomieten.

wandeling Dolomieten

We hebben net twee dagen regen achter de rug en dat betekent dat we eigenlijk nog maar weinig van de Dolomieten hebben gezien. De ruige bergtoppen bleven in de mist gehuld en uitzichten hadden we vrijwel niet. Als we op de ochtend van onze Seceda-wandeling onze gordijnen openschuiven, slaken we dan ook een zucht van verlichting. De zon schijnt en er ligt een dun laagje sneeuw op de bergtoppen. Perfect weer voor een mooie wandeling!

Over de wandeling naar Seceda: de feiten

  • Lengte van de wandeling: ruim 9 kilometer.
  • Hoogtemeters: 466.
  • Tijd: ongeveer vier uur, als je rustig aan doet en onderweg luncht.
  • Niveau: ik vond de wandeling niet zwaar.
  • Startpunt: Col Raiser Cable Car in Santa Cristina.

Seceda wandeling

Wandeling Dolomieten: de Seceda Ridgeline

De Seceda is een berg van ruim 2500 meter hoog en ligt in het Puez Geisler Natural Park in Val Gardena. We rijden naar het startpunt van onze wandeling toe, de Col Raiser Cable Car. Een retourtje met deze kabelbaan kost 23 euro en je kunt (betaald) parkeren op het terrein bij de kabelbaan. De rit met de kabelbaan is meteen een mooi begin van je dag, want de uitzichten zijn fantastisch. Onder je zie je de groene weiden met houten hutjes en huizen en hoe hoger je komt, hoe weidser de uitzichten over de grillige bergen worden.

Uitzichten over Seceda en groene weiden

Neem eenmaal boven aangekomen eerst even de tijd om de uitzichten over de bergen te bewonderen. Begin vervolgens je wandeling en neem het pad naar de Rifugio Fermeda Hütte. De wandeling is vanaf het begin schitterend. De groene weiden met lange schaduwen, de ruige bergen met af en toe een toe een houten huis, de oranje gloed over de rotsen: het is geweldig. Je loopt bovendien over een prima, vlak pad, dus je hebt alle tijd om de 360 graden-uitzichten om je heen in je op te nemen.

wandeling Dolomieten

Wandeling Dolomieten: niet zo zwaar

Vanaf Rifugio Fermeda Hütte gaat het pad omhoog. De klim is zeker niet te zwaar, maar dan merk je wel dat je stijgt. Je loopt naar de Baita Daniel Hütte en vervolgens richting Ristorante Seceda bij de Seceda Cable Car. Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over het dal, met grillige pieken, dorpjes en dennenbossen. Aan de andere kant kijk je uit over de Seceda Ridgeline en de ruige rotsen erachter. Ristorante Seceda is een prima plek om een welverdiende apfelstrudel te eten en even uit te rusten van het eerste deel van de hike.

Lunchen bij Seceda

Loop vervolgens verder naar boven (pad 1), naar het grote kruis op de bergrand. Vanaf hier heb je weer een geweldig uitzichtpunt over ontelbare pieken. Vervolgens loop je langzaam naar beneden, naar de Seceda Ridgeline. Dit zijn de uitzichten waar je voor bent gekomen: de groene, steile vlakten, de hoge pieken en de kleurrijke landschappen zijn echt spectaculair.  Na de Ridge lopen we verder naar beneden, via het smalle pad 2B, langs hoge, steile bergen aan de ene kant en groene weiden aan de andere kant. Onze bestemming: Malga Pieralongia Alm, waar je heerlijk kunt lunchen. Een grote kom goedgevulde soep, vers brood: een aanrader!

Wandeling Dolomieten: vanaf Seceda terug naar beneden

Vervolgens lopen we langs een prima pad verder, langs hoge rotspartijen en houten huisjes. De Lion King Rock is het hoogtepunt van dit stuk van de wandeling, een soort haaientand die vanuit het niets de lucht insteekt. Vanaf hier ben je zo terug bij kabelbaan die je weer naar beneden brengt. Je kunt overigens ook naar beneden lopen, daar doe je zo’n anderhalf uur over.

Eén van de mooiste wandelingen in de Dolomieten

Deze wandeling in de Dolomieten is echt een enorme aanrader. Het is zo’n hike waarbij je continu prachtige uitzichten hebt en die daarom de hele route indrukwekkend blijft. De wandeling is erg populair, dus probeer op tijd te starten. Dan weet je ook zeker dat je een parkeerplaats hebt bij Col Raiser.

Wandeling Seceda

Overnachten in de buurt van Seceda

    • Wij sliepen zelf in Corvara in Badia, bij Mountain B&B – La Scalira. Corvara is een klein dorp, ongeveer drie kwartier rijden van Ortisei.
    • Zit je liever dichtbij de kabelbaan? Dan is het beter om in Ortisei te slapen, bijvoorbeeld bij Chalet Hotel Hartmann.

Auto huren in de Dolomieten

Hoewel de busverbindingen in de Dolomieten vrij goed zijn, is het huren van een auto de beste manier om het berggebied te verkennen. Je kunt dan overal stoppen waar je wilt en hoeft verder nergens rekening mee te houden. Wij huren altijd auto’s bij Sunny Cars. Dan weet je van tevoren precies waar je aan toe bent en kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan.

Meer lezen over de Dolomieten?

Ook leuk om te lezen

4 Reacties

Rachel 17 augustus 2021 - 18:01

Wat een uitzicht, net een paradijsje als je dit zo bekijkt. Je hebt echt prachtige foto’s en een mooi verslag met ons gedeeld.

Antwoord
Karlijn 18 augustus 2021 - 10:26

Dank je wel Rachel! Ik vond deze wandeling zo geweldig, het ene uitzicht nog mooier dan het andere :)

Antwoord
Marion 11 januari 2023 - 16:36

Hoi Karlijn,
Dit lijkt me een prachtige wandeling maar een vraag: Is dit een rondwandeling van 9 km of ga jij bij Secedda met de kabelbaan naar beneden zodat je beneden nog een lift/bus moet nemen naar het beginpunt

Antwoord
Karlijn 11 januari 2023 - 16:46

Hoi Marion, ik heb een rondwandeling gemaakt: we hebben bij Col Raiser onze auto geparkeerd en de kabelbaan naar boven genomen. Na die 9 kilometer namen we dezelfde kabelbaan weer naar beneden. Het is echt een aanrader!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.