Home Europa Het andere Puglia: tips voor schiereiland Gargano in Zuid-Italië

Het andere Puglia: tips voor schiereiland Gargano in Zuid-Italië

Door Karlijn

Het groene schiereiland Promotorio del Gargano hoort bij Puglia, maar valt meestal buiten de geijkte reisroute in deze Zuid-Italiaanse regio. Gargano ligt ruim 2,5 uur rijden ten noorden van Bari, dus je moet er even voor omrijden. Dat extra ritje is wel erg de moeite waard, want Gargano heeft volop mooie bezienswaardigheden. Van een pelgrimsoord in de bergen tot een schitterende kustlijn met verborgen grotten: dit zijn mijn tips voor schiereiland Gargano.

Gargano is onderdeel van Puglia, maar het is anders dan het zuidelijke deel van deze regio. Gargano is groener, bergachtiger en daardoor is de sfeer ook anders. Dat maakt het extra leuk om het gebied aan je rondreis Puglia toe te voegen: je ziet zo beide gezichten van dit prachtige stukje Zuid-Italië.

1. Bezienswaardigheden Gargano schiereiland: het middeleeuwse stadje Vieste

Vieste is een Italiaans stadje zoals je je dat voorstelt: steile, smalle straatjes en een spectaculaire ligging op een heuvel.  Op een rots die uitloopt in zee ligt bovendien het bijzonder fotogenieke klooster van San Francesco. Het is leuk om in Vieste door de sfeervolle straatjes te wandelen en te genieten van de uitzichten over de kust. Vergeet ook niet om de kathedraal te bezoeken, die gebouwd werd op de ruïnes van een oude tempel. Nog een tip: de Chianca, een steen die op het eerste gezicht niets bijzonders lijkt. Deze steen is echter een monument voor de talloze inwoners van Vieste die in de zestiende eeuw werden onthoofd door Turkse aanvallers.

2. De stranden van schiereiland Gargano

Gargano barst van de prachtige stranden. Het strand van Pizzomunnu, bij Vietse, is bijzonder vanwege het zicht op de witte krijtrotsen en een immense rotsformatie. Bij deze rots hoort een legende, want dit zou de versteende visser Pizzomunnu zijn, die zo treurde om het verlies van zijn geliefde dat hij zich niet meer kon bewegen. Tussen Vieste en Mattinata vind je nog veel meer prachtige stranden, baaien en rotspartijen, zoals de baai van Zagare en de baai van Sfinale. Ook tussen Vieste en Peschici kun je qua stranden je hart ophalen. Uiteraard zijn ze allemaal omringd door een heldere, turquoise zee.

3. Bezoek de grotten van Gargano

Al die kalkstenen rotsformaties in Gargano leveren nog een extra bezienswaardigheid op: grotten! De bekendste grotten van Promotorio del Gargano zijn Grotto Campana Piccola en Baia di San Felice, met een ronde opening in het midden. Wil je de grotten met een privé-bootje bezoeken? Kijk dan naar deze private cruise langs de mooiste plekken aan de kust.

4. Gargano bezienswaardigheden: naar pelgrimsoord Monte Sant’Angelo

Net als je denkt dat er geen einde komt aan die bochtige bergweg, verschijnt het witte dorpje Monte Sant’Angelo. Dit dorp, gelegen op de top van een berg, is één van de belangrijkste pelgrimsoorden van Europa. Het is UNESCO-werelderfgoed en de belangrijkste bezienswaardigheid is het Santuario di San Michele Arcangelo. In 490 zou hier in een grot de aartsengel Michaël verschenen zijn voor de bisschop van Siponto. Natuurlijk moet je dit heiligdom bezoeken, want het is een speciale plek. Monte Sant’Angelo is daarnaast ook een charmant dorpje om doorheen te wandelen, dankzij de leuke straatjes met witgekalkte huizen en de vele delicatessenwinkeltjes.

5. Doen op Gargano: het sfeervolle stadje Peschici bezoeken

Tegen een steile klif is het prachtige stadje Peschici aangebouwd, met een fantastisch uitzicht over een breed strand. Een fijne plek om lekker een stranddagje in te plannen, maar ook een leuk dorp, met volop steile straatjes om te verkennen. Peschici doet soms een beetje aan als een Grieks dorp, dankzij de witgepleisterde gebouwen met blauwe accenten en de blauwe koepels. Een aanrader om te bezoeken is het kasteel van Peschici, compleet met een Torture Museum. Dat is behoorlijk gruwelijk!

6. Wandelen in oerbos Foresta Umbra in Gargano National Park Puglia

Je kunt niet om Gargano National Park heen, want het schiereiland bestaat voor het grootste deel uit dit park. Het is een aanrader om naast de kust ook het binnenland te bezoeken en door het prachtige Foresta Umbra te wandelen of te fietsen. Dit oerbos staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en heeft een enorme biodiversiteit. Er groeien hier bijvoorbeeld maar liefst tweeduizend plantensoorten en je vindt hier de hoogste dennenbomen van Noord-Europa. Bovendien geldt het als één van de mooiste bossen ter wereld. Op deze website vind je verschillende wandelroutes, die je langs de mooiste plekken van het bos leiden.

Praktische tips Gargano schiereiland

Auto huren in Puglia

Puglia verken je het beste met de auto. Je kunt makkelijk een auto huren in Bari en daarmee de hele regio verkennen. Lees hier alles over onze reisroute in Puglia en hier alles over een auto huren in Puglia. Wij huren vrijwel altijd een auto via Sunny Cars, omdat zij een all-inclusiveprijs bieden en je 24 uur van tevoren nog kunt annuleren.

Leuke hotels in Gargano

Wij overnachtten in Vieste en Peschici, maar je kunt ook prima één locatie kiezen om vanuit daar het hele schiereiland Gargano te verkennen. Op het schiereiland vind je ook veel campings, dus met je tent, caravan of camper kun je hier ook prima terecht. In Vieste sliepen we in Hotel Boutique Il Castellino Relais, direct aan het strand en nog op loopafstand van het oude centrum. Je kunt parkeren bij het hotel, wel zo handig. In Peschici is het fijne The Stunning B&B een goede keuze.

Beste reistijd Puglia

Als het mogelijk is, zou ik proberen om juli en augustus te vermijden. Het is dan erg druk en heet in Puglia. De beste maanden zijn mei/juni en september/oktober.

Meer lezen over Italië?

*Dit bericht bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.