Zoek je naar een vakantiebestemming met veel cultuur en historie, mooie natuur, gave steden, fijne stranden en lekker eten? Dan is Sicilië een aanrader. Dit eiland hoort bij Italië, maar heeft een totaal eigen karakter. Daarom is het handig om voor je vakantie deze tips voor Sicilië te lezen, zodat je alles uit je reis kunt halen.
1. Sicilië is groot: neem de tijd voor een rondreis
Je kunt natuurlijk op vakantie naar Sicilië gaan en één uitvalsbasis kiezen. Dat is prima als je vooral lekker wilt relaxen en af en toe een uitstapje wilt maken. Wil je liever een rondreis Sicilië maken, dan is het nodig om regelmatig te verkassen. Wij reden het hele eiland rond en sliepen in tien verschillende B&B’s. We hadden 18 dagen voor deze rondreis en dat bleek maar net genoeg om alles te zien wat we wilden zien. Na al dat rondrijden hadden we nog best een paar dagen strand kunnen gebruiken. Sicilië is groot, de reisafstanden kunnen vrij lang zijn en er is enorm veel te zien. Heb je twee tot drie weken de tijd, dan kun je het hele eiland rondrijden. Heb je minder tijd, beperk je dan tot het westen of het oosten van Sicilië.
2. Een auto huren is ideaal op Sicilië
Wil je veel zien van Sicilië, dan is het nodig om een auto te huren. Met het openbaar vervoer (bus en trein) kom je ook best een eind, maar kleinere plaatsen en bezienswaardigheden zijn dan lastig bereikbaar. Bovendien is het leuk om op je eigen tempo te reizen en onderweg verschillende stops te maken. Ik las vooraf allerlei horrorverhalen over de rijstijl van de Sicilianen, maar over het algemeen viel het erg mee. Het is in elk geval niet gekker dan in de rest van Italië. Wij huurden onze auto bij Sunnycars.nl, omdat die aanbieder de beste voorwaarden heeft: alle verzekeringen zijn inclusief, er is 24/7 hulp beschikbaar en je kunt tot een uur van tevoren nog gratis annuleren. Wil je graag prijzen voor autohuur vergelijken, kijk dan op Easyterra.nl of Discovercars.com.
3. De Siciliaanse keuken is uniek: brood met ijs als ontbijt
Elke regio in Italië heeft andere specialiteiten en dat is op Sicilië niet anders. Het Siciliaanse streetfood is bijvoorbeeld erg populair, met arancini (een soort bitterbal met rijst en verschillende vullingen) en panelle(gefrituurde snack van kikkererwtenmeel als populairste gerechten. Verder is het helemaal niet gek om te ontbijten met granita (een soort slushpuppy) en een zoet briochebroodje. In het westelijke Trapani moet je de couscous proberen, net als het knoflookrijke pastagerecht busiate al pesto Trapanese. Ben je in Catania, ga dan voor de pasta alla norma. Wil je meer leren over het Siciliaanse streetfood, dan is deze foodtour in Palermo een aanrader. Eén van de leukste dingen die we deden op Sicilië!
4. Tips Sicilië: begin elke dag vroeg, gezien de warmte en de drukte
Italianen zijn over het algemeen niet van het vroege opstaan. Nu ben ik dat thuis ook niet, maar op reis wel. Ik vond het dan ook best irritant dat we in onze Siciliaanse B&B’s pas om acht uur of half negen konden ontbijten. Bezienswaardigheden op het eiland gaan ook relatief laat open, waardoor het vaak meteen vrij druk kan zijn. Toch zou ik proberen om in Sicilië zo vroeg mogelijk op pad te gaan. De parkeerplaatsen bij belangrijke bezienswaardigheden lopen snel vol en ook de stranden (die vaak maar klein zijn) liggen in no time vol mensen. Daarbij komt ook nog eens dat het op Sicilië vaak erg heet is. Het beklimmen van La Rocca in Cefalù wil je bijvoorbeeld liever niet midden op de dag doen.
5. Niet overal wordt even goed Engels gesproken
Geen probleem verder, maar wel goed om te weten: Sicilianen spreken niet altijd even goed Engels. Op de toeristische plekken en in hotels wel, maar daarbuiten moet je soms een beetje improviseren. Google Translate komt dan goed van pas.
6. Bereid je voor op veel lopen en op veel trappen
Ik geloof dat we op Sicilië elke dag minimaal tien kilometer liepen. Al die schattige dorpjes en stadjes verken je natuurlijk te voet en je kunt op het eiland ook mooie wandelingen in de natuur maken. De stadjes zijn vaak pittoresk tegen een heuvel aangebouwd en je moet dus heel wat trappen bedwingen om alle bezienswaardigheden te bekijken. Wij bezochten op één dag Modica en Ragusa en die dag zetten we 25.000 stappen en liepen we twintig kilometer. Het aantal trappen durf ik niet eens te schatten. Slaap je in B&B’s? Houd er dan rekening mee dat je je koffer meestal verschillende trappen op moet slepen. Eén van mijn tips voor Sicilië is dus: zorg dat je koffer niet te zwaar is 😉
7. Houd je ogen open voor de invloed van verschillende veroveraars
Dankzij haar ligging in de Middellandse zee, is Sicilië altijd een belangrijk strategisch punt geweest voor verschillende veroveraars. Het eiland was in handen van de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen, de Spanjaarden en de Noormannen en de Arabieren, die allemaal hun sporen nalieten. Het is mooi om die verschillende invloeden te bekijken. Je bezoekt op Sicilië Griekse tempels, eet Afrikaanse couscous, je ziet Moorse architectuur en bezoekt in Palermo souk-achtige markten. Dat maakt Sicilië zo’n bijzondere mix en dat is de reden dat het eiland een uniek karakter heeft.
8. Tips Sicilië: de siësta wordt bijzonder serieus genomen
Op veel plekken op Sicilië sluiten winkels en restaurants ’s middags hun deuren. Deze siësta is natuurlijk een bekend verschijnsel in landen rond de Middellandse zee, maar ik noem het toch maar even. Zaken gaan dicht tussen ongeveer 13.00 en 17.00 uur en dat geldt ook voor sommige bezienswaardigheden, zoals de kathedraal in Cefalù. Het is dan ook goed om voor je bezoek even de openingstijden te checken.
9. Probeer stranden in het weekend te ontwijken
Italianen zijn meesters in het strandleven en zeker in het weekend is het strand een populaire bestemming. Ik zou proberen om de (bekende) stranden op Sicilië dan te vermijden en iets anders te gaan doen, want elk strand staat afgeladen vol met bedjes en parasols en lekker rustig liggen is er niet bij.
10. Begin niet over de maffia tegen een local
De Siciliaanse maffia is berucht en het kan natuurlijk zijn dat je daar nieuwsgierig naar bent. Ik las voor onze reis de tip om er vooral niet over te beginnen tegen de locals, want die worden daar bepaald niet blij van. De maffia had vroeger een stevige grip op het eiland en ondanks dat daar hard op is ingegrepen, is de georganiseerde misdaad is nog steeds aanwezig. Ik hoorde bijvoorbeeld dat er nog steeds veel ondernemers zijn die een soort belasting moeten betalen voor ‘bescherming’ bij het runnen van hun zaak. Als toerist merk je daar natuurlijk niets van. Wil je meer weten over de geschiedenis van de maffia op Sicilië, bezoek dan het No Mafia Memorial, een klein museum in Palermo.
11. De entreeprijzen kunnen behoorlijk oplopen
Op Sicilië betaal je vrijwel overal entree voor en de prijzen voor de bezienswaardigheden zijn soms best hoog. Bij de tempels van Selinunte betaal je bijvoorbeeld 21 euro per persoon. Heb je een beperkt budget, kijk dan kritisch welke plekken je wel wilt bezoeken en welke niet. Een andere kostenpost is het parkeren, dat zeker op plekken als Palermo (25 euro per dag) duur is. Aan de andere kant: het eten is weer heel betaalbaar, zeker buiten de bekendste toeristische locaties.
Meer lezen over Sicilië?
- Zingaro Nature Reserve: de mooiste kustwandeling van Sicilië
- Vulkaan Etna beklimmen: dit zijn de verschillende opties
*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.
Goeie tips! Ik ben jaaren geleden daar geweest, maar zonder auto. Vriend was oud genoeg maar had nog geen rijbewijs en ik had wel een rijbewijs, maar was nog niet oud genoeg om een auto te mogen huren.. Aargh, haha. Daarom niet veel kunnen zien van het eiland. We willen graag nog eens terug, jouw tips komen daarbij zeker van pas! 👌👌
Dat is inderdaad jammer! Een auto is wel echt nodig daar. Een goede reden om terug te gaan 🙂