Home Europa Doen in Venetië: eilandhoppen naar Burano en Murano

Doen in Venetië: eilandhoppen naar Burano en Murano

Door Karlijn

In Venetië kun je je prima een paar dagen vermaken, maar in de lagune liggen nog meer eilandjes die de moeite van een bezoek waard zijn. Wij ontsnapten even aan de drukte van het Venetiaanse carnaval en namen de boot naar kleurrijk Burano en sfeervol Murano. Perfect voor een korte dagtrip vanuit Venetië!

Burano Venetië

Boottocht naar Burano en Murano vanuit Venetië

Venetië bestaat uit kleine eilandjes die met elkaar verbonden zijn door bruggen. In de lagune waarin de stad ligt, vind je nog meer kleinere eilanden, waar je met de boot gemakkelijk naartoe kunt. Wij liepen door de stille Joodse wijk naar Fondamenta Nuove, waar taxiboten in alle richtingen vertrekken. Een ticket voor de watertaxi koop je hier online. Onze eerste stop was het eiland Burano, zo’n drie kwartier varen. Toen ik voor het eerst foto’s zag van dit plaatsje, wist ik meteen dat ik hier naartoe wilde. Zoveel schattige gekleurde huisjes, daar ging mijn fotografiehart sneller van kloppen!

Dagtrip Venetië: kleurrijk Burano

Burano is bekend van haar kantproductie en kant was eeuwenlang de belangrijkste inkomstenbron voor de bewoners. In het plaatsje vind je nu ook nog veel kantwinkels terug. Maar de grootste attractie van Burano is het feit dat het zo kleurrijk is. De huisjes aan het water zijn in alle mogelijke kleuren geschilderd en weerspiegelen fotogeniek in het water. Er zijn kleine bruggetjes, een scheve kerktoren en mooie pleintjes.

De drukte ontwijken

Alle toeristen die van de boot afkomen, lopen als één man richting de ‘hoofdstraat’ van Burano. Om die drukte te ontwijken, sloegen we meteen linksaf een straat in om via een omweg weer bij het water uit te komen. En juist in die achterafstraatjes ontdek je de charme van Burano. De wapperende was, de plantjes in de vensterbanken, bewoners die je groeten…en geen andere toeristen te zien. Ook wel even fijn!

Schattig plaatsje Burano

Burano heeft geen enorme highlights, het is echt de sfeer die het een bezoek waard maakt. Als ik Burano in één woord moet omschrijven, dan zeg ik ‘schattig’. En vooruit, ‘fotogeniek’. Want mijn camera heeft natuurlijk overuren gemaakt. Een tip: bekijk Casa Bepi Suà aan de Via Gattolo. De eigenaar heeft zijn huis in alle kleuren van de regenboog geschilderd, erg leuk om te zien.

Torcello

Na een paar uurtjes rondwandelen namen we de boot weer terug. We hadden kunnen oversteken naar het eiland Torcello, waar ooit duizenden mensen woonden. Nu is het een rustig, groen eiland met een mooie basiliek. Het leek ons leuk om deze andere kant van de Venetiaanse lagune ook te bekijken, maar de basiliek stond in de steigers. Daarmee bleef er weinig over wat de moeite van het bekijken waard was. Daarom pakten we de boot naar Murano, het glasblazerseiland. Dit eiland ligt maar een kwartiertje varen van Venetië, dus je bent er zo.

Burano Venetië

Murano: eiland van de glasblazers

Aan het einde van de dertiende eeuw werden de ovens en glasblazerijen van Venetië naar Murano verhuisd, vanwege het risico op brand. Uiteindelijk werd Murano wereldberoemd om haar glaswerk. De glasblazers mochten het eiland niet eens meer af, omdat het geheim van hun vakmanschap niet mocht uitlekken. Je kunt nu nog steeds goed glas kopen op het eiland en er zijn nog altijd verschillende werkplaatsen te vinden.

Sfeervol Murano: klein Venetië

Murano is echt een klein Venetië. Het mist het kleurrijke van Burano, maar het is ontzettend sfeervol. De stad heeft smalle en brede kanalen en vanaf de Ponte Longo heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Het mooiste deel vond ik de wijk achter de Basilica dei Santi Maria e Donato. De basiliek zelf is van binnen erg mooi en voorzien van een prachtige mozaïekvloer. Vanaf de kerk kun je de C. San Donato inlopen en daarmee kom je terecht in een stil deel van Murano. Hier komen weinig andere toeristen en je loopt door verlaten straten en over mooie pleinen. Hier vind je sfeervolle huizen, hoge bomen en vooral: rust.

Focaccia en goede koffie

Nog een tip voor Murano: ga een broodje of ijsje eten bij Bar Gelateria Al Ponte aan de Riva Longe, onder de Ponte Longo. Ik at hier een heerlijke warme focaccia met mozzarella en gegrilde groenten en de koffie is er ook geweldig.

Tour naar Burano en Murano

Wil je een tourtje boeken naar Burano en Murano? Tijdens deze tour bezoek je beide eilanden én krijg je een demonstratie glasblazen op Murano.

Meer lezen over Italië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

31 Reacties

Robert | Traveljunks 27 februari 2015 - 14:29

Dit bedoelde ik nou. De foto’s spatten van m’n beeldscherm :-) Goeie tips, want ik had nog nooit van deze plaatsjes gehoord.

Antwoord
Karlijn 27 februari 2015 - 16:18

Dat wil wel, met zoveel kleuren ;) Zulke plekken heb ik het liefste! Leuk dat je nog nooit van Burano en Murano had gehoord :)

Antwoord
Esther 27 februari 2015 - 14:54

Ik had al eerder foto’s van Burano gezien, maar nu ben ik helemáál overtuigd dat ik dit moet zien. Wat een kleurenexplosie, heerlijk om doorheen te dwalen! Ga ik zeker onthouden voor een volgende keer Venetië.

Antwoord
Karlijn 27 februari 2015 - 16:19

Leuk Esther! Burano was echt een feestje. Was het in Nederland ook maar heel normaal om je huis knalblauw of turquoise te schilderen, dan zou ik het meteen doen!

Antwoord
Sieds | siedsmytravels.nl 27 februari 2015 - 15:28

Wat een prachtige plaatjes weer en beide mooie eilandjes zo te zien om even de rust op te zoeken! Ik had werkelijk nog nooit van Burano en Murano gehoord. Venetië natuurlijk wel, mocht ik nog een keer die kant op gaan, dan wil ik zeker deze twee eilandjes bezoeken! :-)

Antwoord
Karlijn 27 februari 2015 - 16:23

Dank je Sieds! Leuk dat je er nog nooit van had gehoord, het zijn echt aanraders!

Antwoord
Eva - eighty7 27 februari 2015 - 16:20

Ohhh wat heerlijk om daar te fotograferen; zo leuk, al die gekleurde huisjes!

Antwoord
Karlijn 28 februari 2015 - 11:29

Hoi Eva, mijn camera maakte weer overuren inderdaad ;) Altijd fijn voor mijn vriend, zo’n omgeving: hij staat urenlang te wachten terwijl ik het zoveelste gekleurde huisje op de foto zet!

Antwoord
Rosanne 27 februari 2015 - 16:57

Wow, wat een kleuren Karlijn! Prachtig!

Antwoord
Karlijn 28 februari 2015 - 11:27

Dank je Rosanne!

Antwoord
Debby 27 februari 2015 - 17:45

Ziet er echt prachtig uit! Al die kleurtjes <3

Antwoord
Karlijn 28 februari 2015 - 11:27

Dank je Debby! Ik werd er ook helemaal vrolijk van :)

Antwoord
Saskia | KidsErOpUit 27 februari 2015 - 21:11

Heel mooi Karlijn! Murano en Venetië ben ik ook geweest, maar sinds ik foto’s zag van Burano wil ik zeker nog een keer die kant op. Ook weer prachtig vast gelegd.

Antwoord
Karlijn 28 februari 2015 - 11:26

Dank je Saskia! Ik vond Venetië en omgeving echt zo’n fotografieparadijs! En Burano is inderdaad erg de moeite waard. Ook zonder fotografie-obsessie ;)

Antwoord
Sandra 28 februari 2015 - 13:56

Wat mooi! Ik vind die gekleurde huisjes zo schattig, echt cute! Een welkome afwisseling met Venetië, mocht ik ooit die kant op gaan dan pak ik je artikel er nog eens bij!

Antwoord
Karlijn 28 februari 2015 - 16:01

Dank je Sandra! Het is inderdaad een leuke afwisseling met Venetië. En als fotografiefan kun je je helemaal uitleven in Burano :)

Antwoord
Tikva 28 februari 2015 - 19:15

Ik ben hier al eens geweest toen ik 18 was ofzo, heb nog een foto dat ik op de uitgehakte stenen stoel van de doge zit. Zulke mooi vele primaire kleuren kan ik me niet herinneren, er is echt wel wat veranderd. Ken je trouwens de anekdote dat veel mannen vissers waren en maanden of jaren van huis, die konden ze dan terug vinden door de kleur. Wie zijn man zat was pakte gewoon de kwast.

Antwoord
Karlijn 1 maart 2015 - 11:23

Dat verhaal kende ik nog niet! Handige oplossing als je niet meer op zo’n kerel zit te wachten ;)

Antwoord
Let's travel and see 1 maart 2015 - 12:41

Wauw geweldig al die kleuren, echt prachtig! Erg leuk idd om het zo te combineren met Venetië, ga ik onthouden!

Antwoord
Karlijn 1 maart 2015 - 12:51

Dank je voor je reactie! Ik was helemaal blij op Burano, ik kon me helemaal uitleven met het fotograferen van al die kleuren en schattige huisjes ;)

Antwoord
Ester 1 maart 2015 - 21:31

Ik heb zelfs nooit eerder van deze plekjes gehoord.. waarom? ;-) Heelmooi!

Antwoord
Sheelagh 2 maart 2015 - 15:37

Wauw! Ik ben alleen een dagje in Venetië geweest, maar wil door je foto’s nu naar Burano. Zooo mooi!

Antwoord
Karlijn 2 maart 2015 - 19:35

Hoi Sheelagh, Burano was inderdaad de moeite waard! Een goede reden om nog eens terug te gaan naar Venetië en omgeving ;)

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 5 maart 2015 - 08:07

Mooi! Burano staat op de voorkant van mijn Lonely Planet over Mediterraan Europa, en ik was al heel erg benieuwd. Leuk om jouw verhalen erover te lezen, ik zou er zeker naartoe gaan als ik in de buurt was :)!

Antwoord
Karlijn 5 maart 2015 - 10:08

Hoi Stéphanie, ik vond Burano zo leuk, met al die kleurtjes! Zeker de moeite van een dagtripje waard :)

Antwoord
Marcella 11 maart 2015 - 19:31

Wat een onwijs leuke afwisseling met de drukte in Venetië, een goeie tip! Ik wil erg graag Venetië bezoeken, dus ik ga onthouden dat deze eilanden handig te combineren zijn. Het kleurrijke Burano ziet er echt supertof uit!

Antwoord
Karlijn 12 maart 2015 - 10:03

Hoi Marcella, Burano was bij mij ook favoriet! Zo’n schattig plaatsje. Echt een leuke trip vanuit Venetië!

Antwoord
Nanda 17 maart 2015 - 09:50

Bij mijn volgende Venetië bezoek wil ik deze eilandjes zeker meenemen. Wat een kleuren!

Antwoord
Karlijn 17 maart 2015 - 10:02

Ik raakte maar niet uitgefotografeerd ;) Zulke mooie plaatsjes!

Antwoord
Angela 17 oktober 2015 - 21:53

Ik dacht dat Aveiro (Portugal) felgekleurde huizen en boten had maar hier staan er meer. Mooie foto’s!

Antwoord
Karlijn 18 oktober 2015 - 02:18

Dank je Angela! Het is ook echt een mooie plek :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.