Home Europa Wandeling Dolomieten: Drei Zinnen met Val Fiscalina

Wandeling Dolomieten: Drei Zinnen met Val Fiscalina

Door Karlijn

Tegenwoordig vind ik niets zo fijn als wandelen op reis en de Dolomieten zijn wat dat betreft een droombestemming. Ga je naar de Dolomieten, dan maak je ongetwijfeld de wandeling rond de Drei Zinnen (ook Tre Cime di Lavaredo genoemd), misschien wel de bekendste plek van dit Italiaanse berggebied. Wij besloten om deze hike flink uit te breiden en via Val Fiscalina terug te lopen naar Sexten. Een stevige tocht van 23 kilometer, en deze wandeling in de Dolomieten was onze favoriet.

Drei Zinnen

Het mooie van een wandeling bij de Drei Zinnen/Tre Cime di Lavaredo, is dat je verschillende routes kunt lopen. Je kunt kiezen voor de standaard wandeling rond de drie pieken. Dat is een mooie, vrij makkelijke wandeling die heel goed toegankelijk is. Je wandelt dan rond de drie indrukwekkende rotsen, die met hun bijna drieduizend meter hoogte ver boven de omgeving uitsteken. Daar doe je ongeveer vier uur over. Wij kozen voor een flinke uitbreiding van deze tocht en de hike verliep als volgt.

Drei Zinnen Dolomieten

Uitgebreide versie wandeling Drei Zinnen

We sliepen in Sexten (of Sesto), een leuk dorpje dat de ideale uitvalsbasis is voor de wandeling rond de Drei Zinnen. Ons doel was om vanaf de Drei Zinnen helemaal terug te lopen naar Sexten en dat betekende dat we niet met de auto naar het startpunt konden rijden. Dat is sowieso een beetje tricky, want het is hier altijd verschrikkelijk druk en de parkeerplaats is niet zo groot. Bovendien kost de toegangsweg naar de Drei Zinnen je maar liefst 30 euro. Wij namen dus de eerste bus van Sexten naar de Auronzohütte, bij de start van de Drei Zinnen-route. Schrik niet van de drukte hier, de wandelaars spreiden zich vrij snel uit. Je loopt het eerste stuk over een breed, vlak pad langs de ‘achterkant’ van de Drei Zinnen, wat er totaal anders uitziet dan het bekende beeld van de pieken. Aan je rechterhand heb je bovendien een schitterend uitzicht over de grillige bergpieken van de Dolomieten.

wandeling Dolomieten

Wandeling Dolomieten: kiezen bij de Dreizinnenhütte

Na een paar kilometer loop je over een iets stijgend pad naar het beroemde uitzicht op de Drei Zinnen, enorm indrukwekkend. Onze eerste echte stop maakten we bij de Dreizinnenhütte, een refugio met een briljant uitzicht op de pieken en een perfecte plek om een flinke apfelstrüdel naar binnen te werken. Vanaf deze plek maak je een keuze: je maakt je ronde rond de Drei Zinnen af, neemt de korte route (zes kilometer) terug naar Sexten of gaat rechtsaf, richting de Büllelejochhütte en Fiscalina Valley. Wat je ook doet: vergeet niet om naar de knalblauwe meertjes rechts van Refugio Auronzo te lopen, want die zijn schitterend.

Drei Zinnen wandeling Drei Zinnen

Stevig stukje klimmen

Wij lopen na de blauwe meertjes verder richting de Büllelejochhütte en we merken meteen dat het een stuk rustiger wordt. De meeste mensen kiezen toch voor de korte route. We lopen over een smal pad langs hoge bergen en blauwe meertjes en genieten van de fantastische uitzichten. Het pad is heel makkelijk, tot de klim richting de Büllelejochhütte, op maar liefst 2528 meter hoogte. Dat is echt een stevig stukje klimmen, dus even rustig aan doen. Gelukkig ben je relatief snel boven en vanaf daar is het pad weer vrij makkelijk. En het uitzicht vergoedt alle inspanningen!

Drei Zinnen Dolomieten

Lunchen bij de hutten in de Dolomieten

Bij de kleine, gezellige Büllelejochhütte kun je stoppen voor de lunch, maar als we aankomen is het vrij druk. We besluiten daarom door te lopen naar de Zsigmondy-Comicihütte, nog drie kilometer lopen. We wandelen vanaf dit punt vrijwel alleen maar naar beneden, met voor ons de eerste uitzichten op de spectaculaire Val Fiscalina. De hutten in de Dolomieten zijn echt briljant. Je kunt hier geweldig lunchen (hallo, groot bord pasta na vier uur lopen), taart eten en koffie drinken. Heerlijke stops voor onderweg. Na onze lunchstop bij de Zsigmondy-Comicihütte maken we ons op voor onze wandeling door Val Fiscalina en echt: wat is dat een prachtig stuk. Nog mooier dan de Drei Zinnen, met grillige, supersteile rotspieken die er elke tien meter compleet anders uitzien. Een serieuze aanrader!

Val Fiscalina

Wandeling Dolomieten: de glooiende heuvels rond Sexten

Na de vallei zien we in de verte de groene, glooiende heuvels rond Sexten liggen en weten we waar we naartoe lopen. Het punt is alleen: het is nog heel ver vanaf hier. Je denkt dat je er bijna bent, maar dat is echt niet zo. Eerst lopen we eindeloos lang omlaag over een smal, bochtig pad. De rivierbedding waar we naartoe lopen lijkt totaal niet dichterbij te komen en ik begin me al zorgen te maken over de vraag of we wel voor donker in Sexten zijn. De vermoeidheid begint na zestien kilometer door de bergen wandelen ook wel toe te slaan.

Val Fiscalina

Wandeling Drei Zinnen: nog zes kilometer lopen

Ik ben dan ook dolblij als we eindelijk het einde van het pad omlaag bereiken en er alleen nog een vlakke wandeling naar Sexten voor ons ligt. Een wandeling van zes kilometer, dat wel. Maar ook dat stuk is mooi. We kijken regelmatig achterom naar de steeds kleiner wordende pieken en genieten van de groene velden en geurende dennenbomen. Lekker om de benen even los te gooien, na al dat klimmen en dalen. Als we om 18.00 uur Sexten binnen strompelen, hebben we 23 kilometer gelopen en zijn we kapot. Maar op een goede manier: dit was veruit onze favoriete wandeling in de Dolomieten en één van de mooiste dagwandelingen die we ooit maakten.

Val Fiscalina

 

Is deze wandeling in de Dolomieten zwaar?

Als je mij al wat langer volgt, dan heb je vaak verslagen van helse wandeltochten vol bloed, zweet en tranen gelezen. Maar de wandeling naar de Drei Zinnen en Val Fiscalina vond ik goed te doen. De klim naar de Büllelejochhütte is pittig en het laatste stuk dalen ook, maar verder zitten er geen hele zware stukken in. Wat deze wandeling vooral zwaar maakt, is de lengte. 23 kilometer lopen in de bergen is veel en je bent hier de hele dag mee zoet. Wij startten om 09.00 uur met lopen en kwamen om 18.00 uur aan in Sexten. Wel met talloze fotostops, apfelstrüdelstop en lunchstop, maar toch. Trek voor deze wandeling dus zeker de hele dag uit.

Sexten

Inkorten wandeling Drei Zinnen

Het mooie van de wandelingen bij de Drei Zinnen is dat er wat shortcuts zijn. Je kunt bij de Dreizinnenhütte besluiten of je de complete hike naar Val Fiscalina wilt maken. Bij de Büllelejochhütte kun je ook nog een andere route terug naar de Auronzohütte nemen. En als je niet helemaal terug wilt lopen naar Sexten, kun je na Val Fiscalina de bus nemen bij Hotel Dolomitenhof. Mogelijkheden genoeg dus!

Val Fiscalina

 

Praktische informatie wandeling Dolomieten/Drei Zinnen

  • Wij sliepen in Sexten in Hotel Mondschein. Een prima hotel met afgesloten parkeerplaats, restaurant en een bushalte voor de deur. Tegenover het hotel zit bovendien een grote Spar.
  • Italiaans eten is geweldig, maar soms heb je wel eens behoefte aan iets simpels dat geen pizza of pasta is. Heb je enorme zin in een verrassend goede hamburger met lekkere friet? Dan kan ik je Chiosco S’Grillhittl aanraden. Je komt langs dit houten chalet als je Sexten weer in wandelt na je lange hike, dus als je wilt kun je daar meteen neerploffen.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over de bewegwijzering onderweg: het hele pad staat erg goed aangegeven. Het is wel een goed idee om de app Maps.me te downloaden, want daarop staan de wandelpaden goed aangegeven. Dan kun je in elk geval zien waar je bent.
  • Het pad is goed: breed, je hoeft niet te klauteren en er ligt ook geen los zand. Alleen de laatste afdaling heb je te maken met veel lossen stenen. Goede wandelschoenen zijn daarom wel aan te raden.

Wandeling Dolomieten: met de bus naar de Auronzohütte

We kregen van verschillende locals de tip om vanuit Sexten de bus naar de Auronzohütte te nemen. Zeker in de zomermaanden wordt het zo druk, dat de toegangsweg soms wordt afgesloten en de parkeerplaatsen in de omgeving overstromen. Wij namen vanuit Sexten bus 446 naar Dobbiaco en vervolgens de 444 naar de Auronzohütte. Neem zeker de eerste bus (om 07.30 uur), want je doet maar liefst anderhalf uur over deze rit. Bovendien is de aansluiting tussen de twee bussen dan goed en kun je om 09.00 uur je wandeling starten. Je kunt in de 446 een kaartje kopen bij de buschauffeur. Voor de 444 koop je een kaartje bij de kiosk op het busperron van Dobbico. Kan niet missen.

wandeling Dolomieten

Meer lezen over wandelingen die ik eerder maakte?

*Deze blog bevat een affialitelink. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

10 Reacties

Rachel 5 oktober 2020 - 22:03

Wat een prachtige foto’s zeg.. ik wil hier ook zo graag nog een keer heen (vaak langsgereden, maar nooit echt de dolomieten in geweest).

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2020 - 09:02

Dank je wel! De Dolomieten zijn zeker een bezoek waard, ik was zwaar onder de indruk :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 13 oktober 2020 - 10:44

Jeetje wat een indrukwekkende foto’s! Bizar dat er zulke prachtige landschappen in Europa zijn! :-)

Antwoord
Karlijn 13 oktober 2020 - 14:09

Nou he! Ik vond Dolomieten bijna vergelijkbaar met Patagonië, zo mooi :)

Antwoord
leukecitytrip.be 19 januari 2021 - 16:31

Mythische bergen, heerlijk.

Antwoord
Karlijn 20 januari 2021 - 09:37

Echt he! Ik wil terug!

Antwoord
Bella Jones 19 maart 2021 - 19:38

I love hiking and trekking in mountainous zones. You have given the perfect scenarios in the Dolomites. Great for my future travels. Loved how you have given all descriptions.

Antwoord
Karlijn 20 maart 2021 - 13:58

Thanks Bella!

Antwoord
Ilse 13 maart 2024 - 21:20

Hallo Karlijn, kan ik deze wandelroute in Komoot of een andere app vinden?

Antwoord
Karlijn 14 maart 2024 - 08:52

Hoi Ilse, dat weet ik niet zeker! Wij hebben de route wel zelf in Komoot gepland, door de genoemde berghutten met elkaar te verbinden. Die staan onderweg ook goed aangegeven, dus zo is de route makkelijk te lopen. In Maps.me staan alle wandelpaden ook heel goed aangegeven, dus dat helpt je ook om de route te plannen.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.