Home Europa Praktische tips voor een vakantie in Cinque Terre in Italië

Praktische tips voor een vakantie in Cinque Terre in Italië

Door Karlijn

Italië barst van de prachtige gebieden en een favoriete plek kiezen is dan ook lastig. Toch staat Cinque Terre ergens bovenaan mijn lijst. Cinque Terre staat bekend om haar gekleurde dorpjes die tegen de steile rotsen zijn aangebouwd en ik vond het er geweldig. Toen ik dit reisje ging voorbereiden, vond ik het niet meteen duidelijk hoe het allemaal zit in Cinque Terre, wat de mooiste bezienswaardigheden zijn en hoe je het meeste uit je trip kunt halen. Daarom in dit artikel alle veelgestelde vragen op een rij, met volop tips voor een heerlijke vakantie in Cinque Terre. 

Riomaggiore Cinque Terre

Waar ligt Cinque Terre en wat is het?

Cinque Terre ligt in de regio Ligurië, ten noorden van Pisa. Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. De dorpjes zijn onderdeel van het Cinque Terre National Park en dat staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het nationale park is ruig én groen, met rotsachtige kliffen en vruchtbare terrassen vol olijfbomen en wijngaarden.

Waarom moet je écht naar Cinque Terre op vakantie?

Cinque Terre is één van de mooiste gebieden van Italië. De dorpjes hebben alle vijf een spectaculaire ligging tegen de rotsen en de natuur in het nationale park is schitterend. Je kunt hier de mooiste wandelingen maken, met uitzichten over de kust, de grillige rotsen en de groene bergen. De vijf dorpjes van Cinque Terre zijn allemaal pittoresk, met pastelkleurige huizen en smalle, sfeervolle straatjes.

Manarola Cinque Terre

Tips vakantie Cinque Terre

Wat is het mooiste dorp van Cinque Terre?

Wat is het mooiste dorp van Cinque Terre? Een moeilijke vraag, want iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Ik denk dat Manarola mijn ultieme favoriet was, vanwege de mooie uitzichten en de ligging tussen de groene terrassen. Riomaggiore en Vernazza zijn ook prachtig. Monterosso al Mare kwam op de vierde plek en met Corniglia had ik het minste.

Vernazza Cinque Terre

Over de vijf dorpen van Cinque Terre

Riomaggiore

Riomaggiore is het zuidelijkste dorp van Cinque Terre en heeft een spectaculaire ligging tegen de steile rotsen. Ga zeker naar het haventje voor het mooiste uitzicht op de ‘skyline’ en klim naar de San Giovanni Battista-kerk. Het is leuk om om het dorp heen te wandelen en de ruige kustlijn te bewonderen.

Manarola

Manarola is op het eerste gezicht misschien niet zo bijzonder, maar dat verandert als je naar het water loopt. Langs het water loopt een wandelpad tegen een berg omhoog en vanuit daar zie je Manarola prachtig liggen. Wil je langer van het uitzicht genieten, ga dan lunchen bij restaurant Nessun Dorma.

Corniglia

Corniglia heeft geen haven en als je vanaf het station naar het dorp wilt, wacht je een flinke klim. Het dorp is klein en sfeervol en heeft verschillende leuke bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld uitkijkpunt Belvedere di Santa Maria en de San Piedro-kerk.

Vernazza Cinque Terre

Vernazza

Volgens veel mensen is dit het mooiste dorp van Cinque Terre en inderdaad: Vernazza is prachtig. Het mooiste uitzicht over het dorp en de baai heb je vanaf het wandelpad tussen Vernazza en Monterosso al Mare en ook de klim naar de Belforte-toren hoog boven Vernazza is de moeite waard.

Monterosso al Mare

Monterosso bestaat uit een oud en een nieuw deel en is het enige dorp in Cinque Terre met een strand. Het dorp heeft bovendien veel leuke restaurants, mooie kerken en gezellige straatjes. Maak zeker even een pitstop bij Wanderland Bakery, een klein bakkerijtje dat zo uit de Efteling lijkt weggelopen. Ik heb nog nooit zulke lekkere chocoladecroissants gegeten als daar en ook de muffins zijn niet te versmaden. Ga zeker naar Wanderland Bakery om lekkers in te slaan voor tijdens je wandelingen in Cinque Terre.

Cinque Terre

Tips Cinque Terre

Hoeveel dagen in Cinque Terre heb je nodig?

Hoeveel dagen je nodig hebt voor een vakantie Cinque Terre hangt een beetje van jezelf af. Als je echt heel graag wilt, kun je de vijf dorpjes op één dag bezoeken. Ik zou dat zonde vinden, want je moet in Cinque Terre echt tijd uittrekken om te wandelen en van de mooie uitzichten te genieten. Twee dagen is het minimum, zou ik zeggen. Zelf was ik vier volle dagen in Cinque Terre, waarvan het één dag onafgebroken regende en ik niet veel kon doen. Ik bracht twee dagen door in Cinque Terre zelf en ik maakte een dagtrip naar Portovenere, wat vlakbij ligt.

Wat zijn de leukste hotels in Cinque Terre?

Alle dorpen in Cinque Terre hebben kleinschalige, leuke accommodaties. Ik koos voor Monterosso al Mare als uitvalsbasis, omdat dat het grootste dorp is en ik alleen reisde. Het leek me fijner om iets meer keuze te hebben qua restaurants bijvoorbeeld. Achteraf was dat een prima keuze. Monterosso is niet het meeste pittoreske dorp van Cinque Terre, maar wel een fijne plek om te verblijven. Bovendien heeft het een mooi strand, ook een voordeel. Accommodaties in Cinque Terre zijn trouwens wel duur, dus je kunt ook in nabijgelegen plaatsjes slapen. In La Spezia of Levanto bijvoorbeeld. Cinque Terre is per trein uitstekend bereikbaar en je hoeft niet per se in één van de vijf dorpen te slapen.

Manarola-wandelen

Wat zijn leuke accommodaties in Cinque Terre?

  • Ik sliep in Monterosso al Mare, in het leuke hotel Marymar. Het is een soort AirBnB, met maar twee kamers en een host die af en toe langskomt. De locatie is perfect, in het oude centrum van Monterosso en de kamers zijn erg mooi en comfortabel. Bovendien kreeg ik bij aankomst een fles wijn naar keuze aangeboden van de enthousiaste eigenaresse, het koelkastje met gratis water en fris werd elke dag aangevuld, net als de snoepjes. Dan kan het bij mij al niet meer stuk.
  • In Vernazza is MaDa Charm Apartments een goede keuze, midden aan het centrale plein van Vernazza.
  • In Manarola is Ines Apartment een aanrader, met een mooi uitzicht op Manarola.

Bezoek Cinque Terre

Hoe kom je van het vliegveld van Pisa naar Cinque Terre?

Ga je Cinque Terre bezoeken, dan is het logisch om op Pisa te vliegen. In de aankomsthal zit een kantoortje waar je treintickets kunt kopen (let op, alleen cash betalen). Vanaf het vliegveld neem je vervolgens de PisaLink naar Pisa Centraal (een ritje van acht minuten). Daar stap je over op de trein naar La Spezia. In La Spezia stap je over op de trein naar Levanto. Die stopt in alle vijf de dorpjes van Cinque Terre. Wil je met de auto naar Cinque Terre? Dan kun je het beste parkeren in La Spezia of Levanto en dan alsnog de trein pakken. Er zijn maar weinig parkeerplaatsen en die liggen ook nog eens buiten de dorpjes.

Riomaggiore Cinque Terre

Trein Cinque Terre

Hoe reis je tussen de dorpjes van Cinque Terre?

Je raadt het al: reizen met de trein in Cinque Terre is ideaal. De trein rijdt vier keer per uur en stopt in alle vijf de dorpen. De dorpen liggen vlakbij elkaar, dus de treinritten tussen de dorpjes duren maar drie of vier minuten. Natuurlijk hoef je niet per se de trein te nemen, je kunt ook prachtige wandelingen maken die de dorpjes met elkaar verbinden. Let op: je moet altijd je treinkaartje valideren bij de machines op het perron voordat je de trein instapt.

Tips Cinque Terre: heb je een Cinque Terre Card nodig?

Voor Cinque Terre kun je twee verschillende Cinque Terre Cards kopen: eentje die je toegang geeft tot de wandelpaden van de Blue Trail (en nog wat andere kortingen) en eentje waar ook onbeperkt treinreizen bij in zit. Een kaart zonder treinreizen kost 7,50 euro, die met treinreizen kost 16 euro. Als je van plan bent om alle dorpjes op één dag te zien en dus veel treinen te nemen, is een Cinque Terre Card aan te raden. Een treinkaartje voor 1 ritje (afstand maakt niet uit) kost namelijk 4 euro, dus als je regelmatig wilt uitstappen heb je die 16 euro er zo uit. Ik kocht de Cinque Terre Card ook voor het gemak. Het kan erg druk zijn op de stations en de rijen voor de kaartautomaten waren vaak lang. Met de Cinque Terre Card kon ik gewoon doorlopen. Je kunt deze pas op elk station in Cinque Terre kopen. Wil je de kaart online bestellen, dan kan dat via deze website.

wandelen Cinque Terre

Wat zijn de mooiste wandelingen van Cinque Terre?

In Cinque Terre kun je je hart ophalen als je van wandelen houdt. Ik zou dan ook zeker een dag inplannen om een dag te gaan wandelen in Cinque Terre. Het bekendste wandelpad van Cinque Terre is het Blauwe Pad (tegen betaling), dat de vijf dorpjes met elkaar verbindt. Helaas zijn grote delen van dit pad momenteel gesloten voor onderhoud, waarschijnlijk minimaal tot juli 2024. Op deze website vind je meer info over de paden in Cinque Terre. Buiten het Blauwe pad zijn er gelukkig nog veel meer mooie routes te hiken en daar hoef je ook geen kaartjes voor te kopen. Ik deed twee hikes:

  • Manarola-Corniglia via Volastra (fantastische wandeling van 2,5 uur). Let op: het pad is helaas tot 2025 gesloten vanwege een forse aardverschuiving.
  • Vernazza-Monterosso al Mare (ook prachtig, ongeveer 1,5 uur lopen). Probeer deze wandeling ‘s ochtends vroeg of aan het einde van de middag te doen, dan is het wat minder druk.

Ik was alleen en dan vind ik wandelen vaak niet zo fijn, maar in Cinque Terre is het geen probleem om alleen op pad te gaan. De paden staan goed aangegeven en je komt onderweg meer dan genoeg andere wandelaars tegen.

Cinque Terre dorpen

Is het druk in Cinque Terre?

Cinque Terre is prachtig en dat is inmiddels algemeen bekend. Het is dan ook druk in Cinque Terre, zeker in het hoogseizoen en tijdens feestdagen als Pasen. De dorpjes zijn heel klein, dus je kunt de massa’s maar moeilijk ontwijken. Ik was er zelf begin mei en dat was een prima reistijd. Het was nog steeds druk en de treinen waren soms overvol, maar het was goed te doen. Ook op de (smalle) wandelpaden, want die lijken me ook geen pretje tijdens de drukte van het hoogseizoen. Eén van mijn belangrijkste tips voor Cinque Terre is dan ook: start vroeg. Ik merkte duidelijk dat het voor 10.00 uur en na 16.00 uur overal een heel stuk rustiger was, als de dagjesmensen en groepen cruisepassagiers weg waren. Ik zou dan ook geen dagtrip maken vanuit een bestemming die wat verder weg ligt, want dan kun je de drukte niet ontlopen.

Fotografietips voor Cinque Terre

Cinque Terre is extreem fotogeniek, dankzij de kleurrijke dorpen en de spectaculaire ligging tegen de kliffen. Neem zeker een telelens mee als je vanaf de boot wilt fotograferen. Zo kun je inzoomen op gebouwen en de dorpjes strakker kaderen. Wil je de vijf dorpen van Cinque Terre fotograferen als het nog rustig is, dan zit er niets anders op dan heel vroeg op te staan. Zelf vond ik Riomaggiore en Vernazza het meest fotogeniek.

Wat is de beste reistijd voor Cinque Terre?

De beste reistijd voor Cinque Terre zijn de maanden april, mei, juni en september-half oktober. Het weer is dan meestal aangenaam (al kan het ook wel eens flink regenen), het is niet te heet en je ontwijkt in deze perioden de drukke zomermaanden.

boot Portovenere

Wat zijn leuke dagtrips vanuit Cinque Terre?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van leuke dagtrips vanuit Cinque Terre. Zelf nam ik de boot naar Portovenere en dit kan ik iedereen van harte aanraden. De ferry legt aan bij alle dorpen van Cinque Terre (behalve bij Corniglia, want dat is het enige dorp zonder haven) en zo kun je extra goed zien hoe spectaculair de dorpjes tegen de rotswanden zijn aangeplakt. Portovenere zelf is fantastisch mooi en in deze post lees je er alles over. De aankomst per boot is alleen al de moeite waard, met uitzicht op de rijen gekleurde huizen langs de boulevard en het kasteel dat boven alles uittorent.

Vliegtickets Pisa boeken

Op zoek naar goedkope vliegtickets naar Pisa? Kijk dan op de website van Transavia.

Reisgids Cinque Terre kopen

Ik had Rick Stevens Pocket Italy’s Cinque Terre bij me, een handig boekje op pocketformaat dat helemaal gewijd is aan de beste tips voor Cinque Terre. Je vindt hier enorm veel praktische informatie, wandelingen, eettips en nog veel meer. Echt een aanrader!

Meer lezen over Italië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Mijn favoriete reisproducten

Wil je weten welke reisproducten er altijd in mijn koffer zitten? Kijk dan bij mijn favoriete producten!

 

Ook leuk om te lezen

11 Reacties

Portovenere Italië: zeker doen als dagtrip vanuit Cinque Terre - Karlijn Travels 7 juni 2019 - 07:00

[…] ik de vijf pittoreske dorpjes van Cinque Terre per trein en te voet had bezocht, was het tijd om ze vanaf het water te bewonderen. Ik nam de ferry […]

Antwoord
Marcella 4 juli 2019 - 21:45

Leuk, Cinque Terre staat zeker op mijn wishlist. Mooi blog met goede tips!

Antwoord
Karlijn 6 juli 2019 - 01:15

Dank je wel :) !

Antwoord
Angela 10 juli 2019 - 13:26

Wat een leuke bestemming! Ik had er al diverse malen over gelezen, maar dit is de eerste keer met praktische info erbij. Super!

Antwoord
Karlijn 15 juli 2019 - 06:51

Cinque Terre is prachtig, echt een aanrader!

Antwoord
Zeker doen: carnaval vieren in Venetië - Karlijn Travels 6 juli 2020 - 11:29

[…] Alles wat je moet weten over een bezoek aan Cinque Terre […]

Antwoord
Burano en Murano: eilandhoppen in de lagune van Venetië - Karlijn Travels 25 juli 2020 - 14:20

[…] Alles wat je moet weten over een trip naar Cinque Terre […]

Antwoord
Hilda 29 december 2022 - 16:06

Wat een leuke (fotografie) tips! Wij gaan dit jaar in juni hier naar toe en dit lezen is een leuke voorbereiding.

Antwoord
Karlijn 30 december 2022 - 10:56

Dank voor je reactie Hilda! Wat leuk dat jullie naar Cinque Terre gaan, het is echt prachtig daar!

Antwoord
ingrid 22 mei 2024 - 13:29

Lees dat je deze wandeling hebt gemaakt. Manarola-Corniglia via Volastra (fantastische wandeling van 2,5 uur, zeker doen!).
Maar op de link gekeken en blijkt gesloten te zijn tot 2025 .
Of ben je een andere route gevolgd dan het blauwe pad ?
Blijkbaar is het al ff geleden dat je de wandeling hebt gemaakt ?
Alhoewel zie Ik bovenaan 01/2024 staan ?

Antwoord
Karlijn 22 mei 2024 - 13:37

Hallo Ingrid, het is inderdaad een paar jaar geleden dat ik in Cinque Terre was. Ik heb het artikel in januari geactualiseerd, toen er nog geen melding van afsluitingen was. In Cinque Terre zijn er helaas regelmatig aardverschuivingen, waardoor paden onverwachts worden gesloten. Ik ga de tekst erop aanpassen, dank voor je bericht!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.