Home Europa Voor op de bucketlist: een ballonvaart in Toscane

Voor op de bucketlist: een ballonvaart in Toscane

Door Karlijn

Op fotoreis gaan betekent elke dag vroeg opstaan. Bij zonsopkomst is het licht het mooiste en dan moet je klaarstaan met je camaraspullen en statief. Tijdens mijn fotoreis in Toscane stonden we verschillende keren om vier uur op, maar op één dag kostte me dat weinig moeite. De reden van het vroege opstaan was namelijk het maken van een ballonvaart. In een luchtballon zweven boven het glooiende Toscaanse landschap: dat klonk als een magische beleving. En dat was het ook: de ballonvaart in Toscane was het hoogtepunt van de reis.

ballonvaart Toscane

Ik had al eens eerder een ballonvaart gemaakt, in het Turkse Cappadocië. Die tocht staat in mijn top 3 van mooiste reiservaringen ooit. Eigenlijk had ik niet verwacht dat ik ooit nog een luchtballon in zou stappen, want ik was ervan overtuigd dat het nooit mooier kon worden dan die ochtend in de sprookjesvalleien in Cappadocië. Maar een ballonvaart was onderdeel van Toscane-fotoreis met Fotoreisshop en daar zei ik natuurlijk geen nee tegen.

Ballonvaart in Toscane: de voorbereidingen

De luchtballon stijgt net na zonsopkomst op, dus dat betekent dat we erg vroeg op moeten staan. Het is vanuit onze accommodatie een uur rijden naar de plek waar het opstijgen plaatsvindt, op een weiland net buiten Siena. Het is de moeite waard om extra vroeg te zijn, want dan kun je zien hoe de voorbereidingen in z’n werk gaan. De enorme ballon wordt eerst helemaal uitgerold over het gras en dan wordt er hete lucht ingeblazen. Stap voor stap, maar sneller dan gedacht, vult de ballon zich met lucht, tot hij helemaal vol is en we eindelijk kunnen instappen.

Meer weten over een fantastische roadtrip Toscane en Umbrië? Hier lees je er alles over

Magische mistige landschappen

Vliegen in een luchtballon op zich is al een magische ervaring. De geluiden vanaf de grond verdwijnen snel en voor je het weet hoor je alleen de vlam blazen die de ballon vol hete lucht pompt. En de vogeltjes, want die kwetteren luidkeels door. Voor je het weet zweef je boven het landschap en kijk je je ogen uit. Welk landschap er ook onder je doorglijdt, de ervaring is sowieso geweldig. Maar wij hebben ook nog eens geluk dat we de Toscaanse landschappen op hun mooist treffen. Er hangt een fotogeniek laagje mist tussen tientallen laagjes glooiende heuvels en de zon werpt eindeloze stralen over de grond. Dat maakt het landschap nog magischer dan het al is.

Uitzicht over Siena

Onder ons zien we herten tussen de bomen springen. Aan de andere kant ligt Siena, met de kathedraal en torens die hoog boven alles uitsteken. We zien prachtige Toscaanse landhuizen, dotten olijfbomen en natuurlijk de beroemde rijen met cipressen, typisch voor Toscane.

Geland in de tuin van een Toscaanse familie

Veel te snel zetten we de landing in en voor we het weten staan we aan de grond. Tenminste, onze mand balanceert op een helling op het privé-terrein van een Toscaanse familie. Niet helemaal de bedoeling, maar op een andere plek landen was niet meer mogelijk. Het is niet echt een fijne landingsplek, want als de mand gaat glijden liggen we zo onderaan de heuvel. Al snel moet er iemand uit de mand om het geheel te verlichten en ik spring er meteen uit. Veilig aan de grond! Uiteindelijk worden we allemaal hartelijk opgevangen door de familieleden bij wie we zijn geland en die in hun pyjama’s enthousiast foto’s staan te maken. Terwijl onze kapitein en de toegestroomde hulptroepen de ballon naar veilige grond brengen, krijgen wij koffie en koekjes. Daarna komt ook de prosecco op tafel, want bubbels zijn traditie na een succesvolle ballonvaart. Compleet met aardbeien, cake en sandwiches, dus een heerlijk ontbijt is geregeld. Een ballonvaart in Toscane is echt een enorme aanrader.

Informatie ballonvaart Toscane

Wat meenemen tijdens ballonvaart Toscane?

  • Natuurlijk je camera! Ik zette mijn 24-105 mm-lens op mijn camera, voor maximale flexibiliteit. Dat bleek ideaal: ik kon genoeg inzoomen voor detailfoto’s en had genoeg groothoek voor de prachtige landschappen.
  • Een warme jas of dikke trui, want het kan erg koud zijn in de lucht.
  • Dichte schoenen. ’s Ochtends is het gras natuurlijk nog nat van de dauw en het kan zijn dat je een flink stuk door een weiland moet wandelen voor of na de landing.

Meer lezen over Italië?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.