witte jeep bij de bergen in Tadzjikistan
Praktisch reisadvies

Tips voor reizen met een privéchauffeur: onze ervaringen

Als het even kan, rijden we tijdens onze reizen zelf. Maar in sommige landen is het echt niet aan te raden en dan kiezen we vaak voor reizen met een huurauto met chauffeur. Er zitten natuurlijk voor- en nadelen aan deze manier van reizen, maar ik vind het over het algemeen heel relaxed. Twijfel je of het iets voor jou is? Dit zijn mijn tips voor het reizen met een privéchauffeur.

Waarom reizen met privéchauffeur?

We hebben zelf gereden in landen als Cuba, Marokko, Thailand en Mauritius en we zijn veel gewend. Maar soms is zelf rijden gewoon geen optie en zijn er ook vrijwel geen mogelijkheden om een auto te huren. Op Sumatra is het bijvoorbeeld geen aanrader om zelf te rijden (lange reisdagen, slechte wegen, interessante lokale rijstijl) en is een auto met privéchauffeur relatief goedkoop. In India (dat staat voor I’ll Never Drive It Again) is zelf rijden vragen om problemen.

Auto met chauffeur of openbaar vervoer?

Natuurlijk kun je in plaats van voor een huurauto ook prima kiezen voor het openbaar vervoer. De trein vind ik inderdaad ideaal, maar ik ben niet dol op busreizen, gezien het gebrek aan flexibiliteit en de rijstijl van sommige buschauffeurs. Ik heb heel wat landen met de bus doorkruist, maar ontspannen vind ik het lang niet altijd. Daarom is een auto met chauffeur voor mij een fijne optie. We hadden chauffeurs voor langere reizen in onder andere India, Myanmar, Iran, Indonesië, Tanzania, Tadzjikistan, Kirgizië, de Filipijnen, Sri Lanka, Bhutan, Iran, Vietnam en China. In sommige landen kozen we voor een combinatie van openbaar vervoer en een auto met chauffeur, bijvoorbeeld in India, Sri Lanka, China en de Filipijnen. Eigen vervoer is nu eenmaal handig als je ook meer afgelegen gebieden wilt bezoeken.

Reizen met onze chauffeurs in Iran en op Sumatra.

Hoe regel je een privéchauffeur?

We regelen vaak een privéchauffeur via een reisorganisatie, in Nederland of lokaal. Online vind je vaak goede tips voor lokale reisorganisaties. Het is ook mogelijk om direct met een lokale chauffeur af te spreken, die online ook genoeg te vinden zijn. Dat kun je vanuit Nederland prima regelen. Ben je niet zo’n planner, dan kun je ook op je bestemming rondvragen, bij je hotel bijvoorbeeld. Daar kennen ze vast wel iemand die werkt als chauffeur voor toeristen.

Voordelen van reizen met privéchauffeur

Reizen met een privéchauffeur heeft veel voordelen. Je kunt vertrekken op het tijdstip dat je wilt, je hoeft ter plekke geen bus- of treinkaartjes te regelen en je kunt stoppen waar je wilt. Handig voor mij, want ik zie onderweg regelmatig plekken waar ik een foto wil maken. Ervaren chauffeurs rijden meestal netjes (niet inhalen in blinde bochten bijvoorbeeld) en ze kennen de leukste plekjes om te stoppen. Tijdens onze rondreis Sumatra nam onze chauffeur Armin ons mee naar zijn favoriete lokale adresjes, zoals een pindabrander en een kruidentuin. Heel leuk om het gewone leven op Sumatra te leren kennen.

Vrienden maken

Bovendien kun je je chauffeur alles vragen, zodat je meer over het land leert. De meeste chauffeurs zijn ook graag bereid om wat dingen voor je te regelen, zoals alvast entreekaartjes voor je halen bijvoorbeeld. Soms klikt het zo goed, dat je zelfs vrienden wordt met je chauffeur. Dat hadden wij onder andere met Oscar in Myanmar, Max op Flores en Chunjur en Rinzen in Bhutan. Max nam ons zelfs mee naar zijn dorp, om samen te eten met zijn familie. Dat zijn erg leuke ervaringen.

Links: Oscar uit Myanmar, rechts: Chunjur en Rinzen uit Bhutan

Nadelen van reizen met privéchauffeur

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo is het soms best intensief om met een extra persoon te reizen. Dat hangt wel af van de bestemming, want je hebt niet altijd even lange reisdagen en je bent dus niet altijd even lang samen. De manier waarop de chauffeur zich opstelt verschilt ook per land. Zo vond Armin op Sumatra het helemaal niet gepast om samen met ons te lunchen. Terwijl we in Noord-Vietnam juist altijd met onze gids/chauffeur samen aten. Als je dan een wat langere reis maakt, dan ben je daar op een gegeven moment wel een beetje klaar mee. Verder kun je soms eigenzinnige chauffeurs treffen, die eigen ideeën hebben over de planning en dergelijke. Dat noem ik het better for you-syndroom en daar kom ik hieronder op terug.

Niet ongemakkelijk?

Ik krijg regelmatig de vraag of het niet ongemakkelijk is om samen met een vreemde te reizen, maar dat vind ik niet. Je zit op de meeste bestemmingen vooral samen in de auto en verder ga je je eigen gang. Je bent niet verplicht om je chauffeur te entertainen of andersom, dus je hoeft bijvoorbeeld niet de hele dag te praten als je daar geen zin in hebt. Wij hebben geen enkele negatieve ervaring met privéchauffeurs. Met de één klikt het beter dan met de ander, maar een probleem was er nooit.

Eten met onze chauffeur en gids in Vietnam.

Tips voor het reizen met een privéchauffeur

1. Onthoud dat het jouw reis is…

Ik ben zelf altijd geneigd om veel in te vullen voor onze chauffeur. Ik vind het belangrijk dat hij het ook leuk vindt om met ons te reizen en dat we een beetje prettige gasten zijn. En niet over de tong gaan bij de andere chauffeurs, want er wordt onderling heel wat afgeroddeld, hebben we gehoord 😉 Dan kan ik nog wel eens dingen denken als: ‘laten we maar niet om 07.00 uur al vertrekken, want dan moet de chauffeur zo vroeg opstaan’. Dat is zonde, want het is jouw reis en jij bepaalt. Chauffeurs vinden het helemaal niet erg om aan dit soort verzoeken te voldoen, want zij willen graag dat je tevreden bent.

2…maar stel ook geen onrealistische eisen

We hebben inmiddels heel wat verhalen van onze chauffeurs gehoord over ‘moeilijke gasten’. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die ’s avonds uitgaan en verwachten dan dat de chauffeur hen midden in de nacht komt oppikken. Of mensen die veel te lange afstanden in één keer willen afleggen, waardoor de chauffeur vijftien uur achter elkaar achter het stuur zit. Dat soort verzoeken slaat nergens op, dus maak met de chauffeur een planning die haalbaar en voor iedereen enigszins relaxed is.

3. Zeg regelmatig ja tegen ideeën van je chauffeur…

De beste chauffeur die we ooit gehad was Oscar in Myanmar. We reisden drie weken met hem rond in zijn bloedhete auto en het was één groot feest. Oscar was een chauffeur met een dubbele missie: ons een mooie reis bezorgen én in het hele land boodschappen doen voor zijn familie en vrienden. Dat bracht ons op allerlei bijzondere plekken. In het ene dorp haalde hij bepaalde kruiden die daar het beste waren, in het andere dorp leverde hij een trui af bij een tante. Hij kende iedereen en had overal zijn eigen adresjes: voor de beste boottocht, de lekkerste biryani, de goedkoopste geldwisselaars. Hij nam ons midden in de nacht mee naar de bloemenveiling in Mandalay, waar normaal geen toerist komt. En hij deelde de hele dag levenswijsheden, waaronder ‘take care of your present time’ (dus: geniet nu van het leven, want je weet niet wat de toekomst brengt). Die uitspraak hebben we erin gehouden.

Eregast op een bruiloft

Oscar maakte van onze Myanmar-trip één van onze meest bijzondere reiservaringen. En als hij een idee had, zeiden we altijd ‘prima, we gaan mee’. Hetzelfde met Dodo ‘the pen man’ op Sulawesi: daar waren we eregasten op een bruiloft, omdat hij zin had om onderweg op een bruiloft van een wildvreemde te zingen. Wij noemen dat een wedding crashen, maar voor Dodo was het de normaalste zaak van de wereld. En dat leverde ons een mooie ervaring op.

4.…maar let op bij de woorden ‘better for you’

Chauffeurs bedoelen het meestal goed, maar soms hebben ze toch echt andere ideeën dan jij. En die zijn niet per se altijd beter. In de loop der jaren heb ik geleerd om alert te zijn bij de woorden ‘better for you’, want dit betekent vaak ‘better for the driver’. Of: ‘better for de gemoedsrust of the driver’. In India vinden de chauffeurs het meestal niet zo fijn als je dingen op eigen houtje wil doen. Zelf naar het fort van Jodhpur wandelen? ‘Nee, is niet veilig, ik rijd wel’. Voor je het weet rijd je van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid en loop je door geen enkele Indiase straat. Onze lieve chauffeur Ram ging altijd snel akkoord met onze plannen, maar van een ander stel hoorden we dat hun chauffeur maar bleef appen om te vragen of alles wel goed ging, als ze zelf op pad waren. Dat wordt een beetje benauwend.

Overbezorgde chauffeurs

Nog een voorbeeld: bij Lake Toba op Sumatra wilden wij een dag zelf gaan wandelen en we deelden dat mee aan onze chauffeur Armin. Meteen paniek: ‘no, not safe for you!’ Hij ging in overleg met zijn collega-chauffeurs en kwam met een ander plan: hij zou ons een berg met mooi uitzicht oprijden en dan konden we zelf teruglopen. Dat leek ons ook prima, dus gingen we akkoord. Uiteindelijk liepen we inderdaad zelf die berg af, maar met Armin in de auto achter ons aan. Of voor ons uit, terwijl hij steeds stopte om ons dingen aan te wijzen. ‘Banana tree!’ ‘Local house!’. ‘Monkey!’. Lief bedoeld, maar natuurlijk een absurde situatie die erg op onze lachspieren werkte. 

Tuktuk Samosir Tobameer

Duidelijk zijn

Bovenstaande voorbeelden zijn goed bedoeld, maar het wordt irritant als je chauffeur bijvoorbeeld naar een ander restaurant wil dan jij (waarschijnlijk omdat hij daar gratis kan eten) of bij een winkel van zijn broer wil stoppen. Wees in dat geval meteen duidelijk en zeg dat je een ander restaurant/geen winkel op het oog hebt. Nog een tip: stop onderweg voor foto’s waar jij wil stoppen en geloof je chauffeur niet per se als hij zegt dat even verderop een beter uitzichtpunt ligt. Misschien is dat wel zo, maar smaken verschillen nu eenmaal. Je kunt beter bij allebei de punten stoppen dan dat ene plekje missen. Dan komen we weer bij punt 1: het is jouw vakantie.

5. Maak duidelijke afspraken over de dagplanning

Dit hangt een beetje samen met het voorgaande. Bespreek de avond van tevoren wat de planning voor de volgende dag wordt. Dat hoeft niet in detail, maar zorg dat de chauffeur weet waar je allemaal wilt stoppen. Zo mis je geen bezienswaardigheden die je wel graag wilde zien. Vraag ook naar dingen als lunchplekken, want als die er niet zijn, weet je dat je iets te eten voor onderweg moeten regelen.

Extra kilometers rijden

Let op: wil je een plek bezoeken die een stuk van de route afligt en waar van tevoren geen afspraken over zijn gemaakt? Dan kan het zijn dat de chauffeur dat niet zomaar doet, zeker als hij voor een reisorganisatie werkt. Je prijs is berekend op een bepaald aantal kilometers en omwegen kosten extra. Als ik onderweg tegen zoiets aanloop, dan neem ik even contact op met de reisorganisatie (als ik via een organisatie geboekt heb) om de mogelijkheden te bespreken. Dan krijgt de chauffeur er in elk geval geen problemen mee.

6. Zorg voor een goede fooi en een eerlijke prijs

Meestal regelen we onze reizen met een privéchauffeur via een reisorganisatie en hoeven we dus niet over de prijs te onderhandelen. Soms zoeken we online een goede chauffeur en spreken we via de mail een prijs af. Het is belangrijk om van tevoren goede afspraken te maken, zodat je achteraf geen gezeur over geld krijg. Verdiep je online in de prijzen die op je bestemming worden gehanteerd, zodat je zeker weet dat je een goede prijs betaalt. Voor jezelf, maar ook voor je chauffeur. Ben je tevreden, geef dan na afloop een goede fooi (kijk voor die bedragen ook online), want dat is vaak een groot deel van het salaris van een chauffeur. Ze krijgen natuurlijk wel betaald, maar het is het extraatje wat het ‘m doet.

Lijkt het jou wat om te reizen met een privéchauffeur?

12 reacties op dit artikel

  1. Sandra Van Schaik

    Hoi Karlijn,

    Welke chauffeur hadden jullie voor Sumatra? Heb je daar nog gegevens van? Kunnen we ook iemand vinden die 2 weken bij ons blijft vanuit hier want wij willen verder zelf onze reis samenstellen en niet via een vaste organisatie? heb jij nog contactpersonen op sumatra zelf?

    Super bedankt als je mij kunt helpen. Je site ziet er ook echt heel mooi en duidelijk uit. Dankjewel alvast, Sandra

    1. Hoi Sandra, wij hebben onze chauffeur via Better Places geregeld, als onderdeel van onze rondreis op maat. Wil je dat liever niet, dan kun je online ook prima chauffeurs vinden, bijvoorbeeld via https://www.discover-sumatra.com/private-driver/. Op het forum van TripAdvisor staan vaak ook handige tips voor goede chauffeurs. Je kunt dan zelf met iemand afspreken voor hoe lang je zijn diensten nodig hebt. Succes!

  2. Beste Karlijn,

    Wij zijn ons aan het oriënteren voor een rondreis van 3 weken met 4 personen door de Filipijnen en overwegen deels een busje oid met prive chaffeur/gids te huren. Op bogol las ik dat je prima zelf een auto kunt huren.
    Heb je wellicht een contact persoon oid of gouden tips voor de Filipijnen? Hoor graag! Hartelijke groet, Irene

    1. Hoi Irene, wat gaaf, de Filipijnen! Ik heb helaas geen gouden tip. Op elke eiland hebben wij het anders gedaan. Op Siquijor huurden we een brommer, op Bohol huurden we een auto met chauffeur voor een dag. Al kun je daar inderdaad ook best zelf rijden. Op Palawan reisden we met een shuttlebusje en op Luzon huurden we voor een week een auto met chauffeur. Daar zou ik zelf niet gaan rijden. De contactgegevens van die chauffeur heb ik helaas niet meer (het is best een tijdje geleden dat ik daar was), maar online kun je vast veel vinden. Op de Filipijnen is alles makkelijk te regelen!

  3. Hi Karlijn, heb je misschien ook ervaring met reizen met chauffeur in Colombia en waar te boeken? Thanx! Grtjes Anneloes

    1. Hoi Anneloes, wij hebben onze reis bij Better Places geboekt en hadden steeds andere chauffeurs, omdat dat handig was met de locaties en afstanden. De enige chauffeur met wie we zes dagen hebben doorgebracht was Diego. Topkerel! Hij heeft zijn eigen bedrijf en is bereikbaar via verdecolombiatravels@gmail.com. Succes!

  4. Hoi Karlijn,

    Wij gaan volgend jaar naar Flores en zoeken een chauffeur voor 3 dagen. Via welke organisatie hebben jullie dit geregeld? Max klinkt super!

    Groetjes

    1. Wij hebben destijds geboekt bij Teddy, een local die zijn eigen reisbureau had. Hij stuurde ons op pad met Max. Teddy leeft helaas niet meer, maar je kunt direct bij Max boeken! Als je hem mailt, kan hij een voorstel doen. Succes!

    1. Hoi Michiel, ik had in Turkije helaas geen chauffeur, maar heb deels met de bus en deels met huurauto gereisd. Gaat het je alleen om Cappadocië, dan kun je ter plekke makkelijk een auto met chauffeur regelen. Er is aanbod genoeg, maar persoonlijke tips heb ik helaas niet. Sorry!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven