Home Azië Waarom een rondreis Tadzjikistan op je bucketlist hoort te staan

Waarom een rondreis Tadzjikistan op je bucketlist hoort te staan

Door Karlijn

Het relatief onbekende Tadzjikistan is geen voor de hand liggende reisbestemming. En dat is jammer. Want reizen door Tadzjikistan is een ultiem avontuur, waarbij je door de meest spectaculaire landschappen ter wereld rijdt. Waar je slaapt in homestays bij hartelijke Tadzjiekse families. En waar je weinig andere reizigers tegenkomt, maar wel oude forten, hete hotsprings en traditionele markten ontdekt. Nog niet overtuigd? Dit zijn vijf redenen waarom een rondreis Tadzjikistan hoog op je bucketlist hoort te staan. Ik vind het één van de mooiste landen ter wereld.

1. Rondreis Tadzjikistan: de landschappen zijn overweldigend mooi

Ik heb al veel mooie landen mogen bezoeken, maar Tadzjikistan blies me echt omver. De bergen zijn hier zo kleurrijk, de landschappen zo ruig en de rivieren zo wild: je weet niet wat je ziet. We reden honderden en honderden kilometers door het land en ik kon mijn ogen soms niet geloven. Vooral het grensgebied met Afghanistan is onvoorstelbaar mooi. De landen worden gescheiden door een woeste rivier, maar de overkant lijkt heel dichtbij. Je passeert talloze Afghaanse dorpjes, omringd door groene velden en hoge besneeuwde pieken. Je rijdt over de lege Pamir Highway, langs knalblauwe bergmeren en uitgestrekte rode woestijnen en het landschap verandert continu. Tadzjikistan kan zich qua natuurschoon makkelijk meten met Nepal en Tibet.

Tadzjikistan 1

2. Je leert het leven van de Tadzjieken van dichtbij kennen

Het mooie van een rondreis Tadzjikistan is dat de toeristeninfrastructuur nog onderontwikkeld is. Dat kan soms lastig zijn, want standaard hotels of restaurants zijn er vrijwel niet. Alleen in de hoofdstad Dushanbe en het stadje Khorog valt wat dat betreft iets te beleven. Verder slaap je in homestays, die variëren van extreem basic tot relatief comfortabel. Niet altijd even relaxed, maar toch steeds een mooie ervaring. Het geeft je de kans om van dichtbij mee te maken hoe een normaal gezin in dit deel van de wereld leeft. Heel bijzonder!

Tadzjikistan 3

3. Reizen door Tadzjikistan is synoniem aan avontuur

Iedereen lijkt tegenwoordig op zoek te zijn naar authentieke ervaringen op niet-toeristische plekken. Het is over het algemeen niet gemakkelijk om die te vinden, maar in Tadzjikistan is het geen enkel probleem. Er zijn zo weinig reizigers dat je je soms de enige toerist in het land voelt. En dat is heel luxe: al die natuurpracht helemaal voor jou alleen! Ook ideaal tijdens het maken van hikes: je hoeft hier niet bang te zijn voor overbevolkte wandelpaden. Een paar herders met hun schapen zijn de enige mensen die je tegenkomt.

Tadzjikistan 4

 4. Hoogtepunt rondreis Tadzjikistan: de mensen zijn ongelofelijk vriendelijk

Tadzjikistan is arm. En in sommige gebieden is de armoede schrijnend. Toch doen de Tadzjieken er alles aan om je van harte welkom te heten. Waar je ook komt, er wordt meteen thee met koekjes voor je geserveerd. Het eten in Tadzjikistan is over het algemeen niet geweldig, maar de gastfamilies doen enorm hun best om je iets lekkers voor te zetten. Er is in elk geval altijd genoeg. Toen mijn vriend ’s nachts ziek werd, ergens in een afgelegen dorpje op zeven kilometer lopen van de weg, ging de eigenaar van onze homestay meteen aan de slag met kalmerende kruiden en hete thee. De oude eigenaar van de volgende homestay ontfermde zich over Ward en bleef maar versterkende suiker in zijn thee scheppen. Op een lokale markt werden me steeds cadeaus aangeboden en ik mocht niet weg voordat ik een enorme pot vruchten had geaccepteerd. De Tadzjieken hebben gastvrijheid tot een kunst verheven.

Tadzjikistan 2

5. De Pamir Highway en de Wakhan Valley liggen er

Tadzjikistan barst van de mythische plekken. De Pamir Highway is er daar één van. Dit is de op één na hoogste weg in de wereld. Hij start in Kirgizië en leidt dwars door Tadzjikistan, om uiteindelijk te eindigen in Mazar-i-Sharif in Afghanistan. De Pamir Highway is leeg en eindeloos, omzoomd door spectaculaire bergen. Je rijdt langs afgronden en over smalle stukken, maar je hebt er bijna geen erg in: je bent te druk met staren naar die bizar mooie natuur. Ook onmisbaar als je in Tadzjikistan bent: de Wakhan Valley, de corridor tussen Tadzjikistan en Afghanistan. Hier heb je fantastische uitzichten op het Hindu Kush-gebergte, bezoek je forten uit de tijd van de Zijderoute, hotsprings en schitterende groene velden. Met daarachter altijd die hoge, donkere bergen. Mooier dan dat wordt het niet.

Tadzjikistan 5

Reizen door Tadzjikistan: hoe werkt het?

  • Reizen door Tadzjikistan is altijd basic, maar wij kozen voor een ‘luxe’ individuele variant. We boekten een goede Landcruiser met gids en chauffeur (bij DimSum Reizen), die ons in 2,5 week van de Oezbeekse grens naar de Kirgizische grens brachten.
  • Qua hotels heb je geen keuze: je slaapt buiten de steden in homestays.
  • Je kunt in Tadzjikistan ook je eigen vervoer regelen, bijvoorbeeld door in Khorog, Dushanbe of in Kirgizië een privé-auto of shared taxi te organiseren. We hebben ook wat lifters gezien (en veel fietsers!), maar dat werkt alleen als je echt avontuurlijk bent en tijd genoeg hebt.  Let wel goed op de kwaliteit van je auto en je chauffeur, zeker als je de Pamir Highway op gaat. Het stuk tussen Khorog en de Kirgizische grens is erg afgelegen en de wegen zijn vaak in slechte staat.

Groepsreizen Tadzjikistan

Ga je liever met een groep naar Tadzjikistan, dan kun je ook uit verschillende aanbieders kiezen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de reizen van:

Tadzjikistan reisadvies: is Tadzjikistan veilig?

Tadzjikistan is over het algemeen een veilig land om rond te reizen. Ik heb me er nooit onveilig gevoeld. Als je kijkt bij het Tadzjikstan-reisadvies van het minsterie van Buitenlandse Zaken, zie je dat het grootste gedeelte van het land geel is (januari 2024). Toch kan het rond de Pamir Highway af en toe onrustig zijn. Het is daarom goed om vooraf het reisadvies in de gaten te houden en ter plekke informatie in te winnen. Zeker als je het land op eigen houtje gaat bereizen.

Meer lezen over Centraal-Azië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

35 Reacties

Serge Van Cauwenbergh 30 augustus 2016 - 12:13

Een (georganiseerde) reis naar Tadzjikistan stond dit jaar op de agenda maar ik kreeg onverwachts de kans om met een paar mensen mee te gaan naar Namibië. En dus is Tadzjikistan uitgesteld, naar vermoedelijk volgend jaar. Mooie foto’s toon je hier trouwens!

Bij welke (reis)organisatie hebben jullie die reis geboekt?

Antwoord
Karlijn 30 augustus 2016 - 20:23

Dank je Serge! Namibië is natuurlijk ook niet verkeerd ;) Maar mooi dat Tadzjikistan voor volgend jaar op de planning staat, het is echt een overweldigend mooi land. Wij hebben geboekt bij Dimsum Reizen in Utrecht en zij hebben de hele trip prima geregeld. Het is geen goedkope optie om het zo te doen, maar voor ons was het ideaal!

Antwoord
Sabine 30 augustus 2016 - 12:43

Wat lijkt me dat een geweldig land om doorheen te reizen! Zou mooi zijn als het zo ongerept en ‘leeg’ blijft. De landen zonder massatoerisme worden steeds schaarser… Heel mooie foto’s ook, krijg er meteen reiskriebels van!

Antwoord
Karlijn 30 augustus 2016 - 20:20

Dank je Sabine! Het klopt helemaal dat het steeds lastiger wordt om niet-toeristische landen te vinden. Wat dat betreft zit je in de Stannen goed: die zijn allemaal nog ongerept. Echt een geweldig avontuur om daar te reizen!

Antwoord
Erwin | trippingaroundtheworld.nl 30 augustus 2016 - 13:21

Wauw! Wat een prachtige beelden heb je hier weergegeven. Tadzjikistan staat op dit moment nog niet hoog maar door je verhaal worden we absoluut getriggerd om er toch meer over op te zoeken!

Antwoord
Karlijn 30 augustus 2016 - 20:19

Dank je wel Erwin, dat is goed om te horen! Tadzjikistan is echt geweldig, ik heb er -ondanks de basic omstandigheden- enorm genoten :)

Antwoord
Rachel Kromdijk 30 augustus 2016 - 14:22

Wat een geweldige foto’s zeg en die bergen wat mooi! liefs

Antwoord
Karlijn 30 augustus 2016 - 20:17

Dank je wel Rachel :) !

Antwoord
Josanne - Reisbloggers 30 augustus 2016 - 17:48

Wauw prachtige foto’s!
We zijn enthousiaster geworden door jullie blog!

Antwoord
Karlijn 30 augustus 2016 - 20:17

Hoi Josanne, dat is leuk om te horen, dank je wel! Het land is echt enorm de moeite waard :)

Antwoord
Marcel 30 augustus 2016 - 18:38

Wat een prachtige foto’s (wederom)! Het lijkt me geweldig om door Tadzjikistan te reizen. Het land staat op mijn bucketlist, dus wie weet. Na het lezen van je blog én het zien van de foto’s moet ik misschien maar eens gaan schuiven in m’n reisplannen ;-)

Antwoord
Karlijn 30 augustus 2016 - 20:16

Dank je Marcel! Gaaf dat Tadzjikistan al op je bucketlist stond :) Ik vond het echt een fantastisch mooi land!

Antwoord
Robert | Traveljunks 30 augustus 2016 - 19:03

Wat een prachtig land en wat een mooie foto’s. Ik zou best door Tadzjikistan willen reizen, al zou ik waarschijnlijk combineren met een andere bestemming. Ik wil denk iets meer afwisseling. Neemt niet weg dat me er een paar weken roadtrippen wel geweldig lijkt :-)

Antwoord
Karlijn 30 augustus 2016 - 20:15

Hoi Robert, dat maakt de combinatie Oezbekistan/Tadzjikistan ideaal: in Oezbekistan heb je schitterende steden met veel moskeeën, tegeltjes en markten, in Tadzjikistan is het puur natuur. Allebei hele gave landen!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 30 augustus 2016 - 20:37

Geweldig die landschappen! Lijkt me een droom om ooit nog eens de zijderoute te volgen. Inspirerende blog :)!

Antwoord
Karlijn 30 augustus 2016 - 20:41

Dank je Stéphanie, dat is leuk om te horen! De Zijderoute is fantastisch :)

Antwoord
Ellen 30 augustus 2016 - 21:07

Ben in het jaar 2000 vlakbij Tadzjikistan geweest, tijdens mijn reis over de Zijderoute. Toen was Tadzjikistan nog niet veilig om te reizen. Toen ben ik wel over de Karakorum Highway van China naar Pakistan gereisd. En heb vanaf de Khyberpas (nog net Pakistan) Afghanistan zien liggen. Maar dat was het jaar voor 9-11. Sindsdien is dat niet meer veilig. Tadzjikistan staat sindsdien wel op mijn lijstje. Maar het is er tot nu toe niet van gekomen. En ja, nu ben ik verslaafd aan China/Tibet. Dus ik weet niet of het er nog eens van komt. Wie weet. Tadzjikistan lijkt qua landschappen wel wat op Tibet. Dat zie je ook wel terug op de foto’s die je bij dit bericht hebt geplaatst. Het blijft op mijn lijstje staan!

Antwoord
Karlijn 31 augustus 2016 - 09:42

De Karakorum Highway lijkt me ook zo ontzettend gaaf! We hadden vorig jaar een tocht over een deel van de weg op de planning staan, maar vanwege aardverschuivingen was de weg geblokkeerd. Erg jammer! Gelukkig zijn we in Tadzjikistan voldoende aan onze trekken gekomen qua natuurschoon ;) En inderdaad: op de hoge stukken lijkt het zeker op Tibet!

Antwoord
Dominique 30 augustus 2016 - 22:12

De Stans staan al heel lang op mijn lijstje! Ik zag twee jaar geleden foto’s van Kyrgizie en daar werd ik zo enthousiast van! Tadzjikistan ziet er ook prachtig uit!

Antwoord
Karlijn 31 augustus 2016 - 09:43

Kirgizië is inderdaad ook supermooi, en wat toegankelijker qua reizen. Tadzjikistan is nog ruiger en woester, maar Kirgizië leent zich beter voor trekkings en paardrijtochten. Allebei fantastische landen :)

Antwoord
Yvonne 30 augustus 2016 - 23:13

Ik ben nog nooit in Tadjikistan geweest. Helaas hadden we voordat we naar Kyrgyzstan gingen vanuit West-China al een vliegticket naar Turkije geboekt, want wat had ik graag de route gevolgd die jij hebt afgelegd hier. Zo gaaf en zo heerlijk off the beaten track. Lijkt me een fantastisch reisland en je foto’s zeggen genoeg! Super!!

Antwoord
Karlijn 31 augustus 2016 - 09:44

Het was inderdaad een supergave reis! Maar Kirgizië vond ik ook erg mooi, die hele regio barst van de schitterende landschappen :)

Antwoord
Eva 31 augustus 2016 - 18:54

Jeetje, wat een schitterend land. Die landschappen! Ik blijf het zo cool vinden dat jullie hier doorheen hebben gereisd!

Antwoord
Karlijn 31 augustus 2016 - 20:22

Mooi he! De Stannen zijn allemaal prachtig, maar qua natuur wint Tadzjikistan het toch echt :)

Antwoord
Angela 4 september 2016 - 17:37

Jaaaaa! Je hebt Tadzjikistan echt op de kaart gezet Karlijn! :-D Hier moet ik eens heen! Al wil ik de komende jaren wel mijn “avontuurlijkheid” langzaam aan opschroeven. Dan wordt het niet zo’n cultuurshock en dan is mijn vriend ook sneller te porren voor deze bestemming. Want je hebt mij om, maar nu is het aan mij om het enthousiasme over te brengen op mijn ega. ;-)
Ik zou dan ook gaan voor de luxe variant, overigens. Hoewel ik het wel een rare gewaarwording zal vinden (en misschien zelfs wel genant) om met chauffeur en gids rond te rijden. Ik ben niet zo van de “verplichte koetjes en kalfjes prietpraat” om de stiltes te vermijden. Dat wordt dus nog een dingetje, vrees ik! Gelukkig heb ik nog even om me daar geestelijk op voor te bereiden. ;-)

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 19:16

Hoi Angela, leuk dat Tadzjikistan je zo aanspreekt! Het gekke is dat een chauffeur en gids helemaal niet gênant zijn. Wij hebben in veel landen rondgereden met auto + chauffeur (India, Myanmar, Bhutan, stukje Filipijnen, China, Iran, Tadzjikistan, Flores) en ik vind het een hele prima manier van reizen. Je bent lekker flexibel, de chauffeurs zijn blij met het werk en je maakt als het klikt ook nog eens vrienden. In Tadzjikistan en Bhutan was het alsof we met twee vrienden rondreisden en met onze chauffeur in Myanmar heb ik nog steeds contact. Je moet je ook helemaal niet verplicht voelen om continu te praten, want dan wordt iedereen in die auto stapelgek ;) Ik rijd het liefste zelf, maar als dat niet kan, is reizen met chauffeur een prima tweede keus!

Antwoord
Angela 8 september 2016 - 06:57

Bedankt voor je geruststellende reactie Karlijn, die “zorg” kan ik alvast afstrepen. :-)

Antwoord
Nynke 5 september 2016 - 20:24

Wat te gek om eens een uitgebreidere beschrijving te zien van zo’n (voor mij) onbekend land! Het landschap ziet er echt absurd mooi uit. Ik ben niet zo’n enorme avonturier (wil best graag avontuurlijke dingen doen, maar oh die warme douche af en toe maakt mij toch wel erg vrolijk… ?), dus of Tadzjikistan echt iets voor mij is weet ik niet. Extra fijn om dan even via de zijlijn mee te genieten via mooie foto’s en verhalen!

Antwoord
Karlijn 5 september 2016 - 21:04

Kan ik me voorstellen hoor! Ik vond de reis af en toe best pittig, vooral door de vele homestays (al hadden we af en toe zelfs een warme douche!), de wc-gaten in de grond en het eten dat vaak best slecht is. Al voel ik me bijna schuldig om dat te zeggen, want de mensen doen zo hun best voor je…Maar ik vergat alle basic omstandigheden weer als we door dat landschap reden en aan de overkant Afghaanse dorpjes zagen liggen. Ik kan me nog steeds bijna niet voorstellen dat ik daar echt ben geweest :)

Antwoord
Tara Steenackers 7 november 2017 - 20:16

Hallo Karlijn,
Al jouw artikels zijn echt fantastisch. Ik ben deze zomer naar Kyrgyzstan geweest en ik vond het zooo mooi!
In de paasvakantie gaan we waarschijnlijk naar oezbekizstan.
Tadzjikistan steekt ook enorm mijn ogen uit, mooie landschappen en nog weinig toerisme.
Hoeveel weken ben je in Tadzjikistan gebleven?
Groetjes Tara

Antwoord
Karlijn 8 november 2017 - 09:31

Hoi Tara, de Stannen zijn zo gaaf inderdaad! Wij zijn 17 dagen in Tadzjikistan geweest. We zijn vanuit Oezbekistan binnengekomen en via Kirgizië weer weggegaan. Was echt een supergave reis :) !

Antwoord
Van kamperen tot wereldreis: hoe mijn reisstijl veranderde - Karlijn Travels 19 januari 2018 - 16:34

[…] gebied en kwamen uit op de overlandroute van Istanbul naar Beijing, door onder andere Iran, Tadzjikistan en Kirgizië. Veel homestays, veel primitieve omstandigheden, maar wel avontuur. Met daarna iets […]

Antwoord
Elke 14 april 2019 - 08:58

Hallo Karlijn,
Dat ziet er inderdaad een fantastische bestemming uit. Prachtige foto’s! Wij zijn van plan om volgend jaar ook naar een van de “Stannen” te gaan, maar onze voorkeur gaat uit naar Tadzjikistan, vanwege de mooie landschappen. We hadden ook al een kijkje genomen op de website van Dim Sum. Maar was de taal geen probleem? Het is daar niet erg toeristisch en ik kan me inbeelden dat maar weinig mensen Engels spreken.

Antwoord
Karlijn 14 april 2019 - 16:53

Hoi Elke, het klopt dat maar weinig mensen (buiten de steden) Engels spreken in Tadzjikistan, Russisch wordt op het platteland veel meer gesproken. Omdat we met een gids reisden die goed Engels sprak, hebben we daar nooit problemen mee gehad. We hebben voor onze reis wel Russische les gevolgd, omdat we een paar maanden in de Stannen waren. Het leek ons handig om wat basiswoorden te kennen. Dat was ook leuk, maar echt nodig was het voor ons niet. In hoofdstad Dushanbe kwamen we er met Engels zelfs prima uit. Als je echt gaat backpacken kunnen een paar woordjes Russisch handig zijn, maar voor onze manier van reizen was het zeker geen noodzaak.

Antwoord
Wat te doen in Friesland? Idyllische plaatsjes bewonderen! - Karlijn Travels 19 juni 2020 - 07:26

[…] sta ik niet bekend om mijn reiservaring in eigen land. Ik ga vooral graag naar verre reisbestemmingen en ik krijg dan ook vaak de opmerking ‘maar Nederland is óók mooi’. Dan dacht ik […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.