Home Azië Doen op Sumatra: bezoek Lake Toba en het eiland Samosir

Doen op Sumatra: bezoek Lake Toba en het eiland Samosir

Door Karlijn

Lake Toba op Sumatra is zo’n plek waar je makkelijk dagenlang blijft hangen. Waar genoeg te zien en te doen is, maar waar je ook heerlijk kunt relaxen aan het water. Wij brachten een paar dagen door op het eiland Samosir in het meer en bezochten traditionele Batak-dorpen, oude tombes, mooie rijstvelden en prachtige uitzichtpunten. In deze gids vind je de mooiste bezienswaardigheden van Lake Toba.

Ferry Lake Toba

Lake Toba is zo’n 74.000 jaar geleden ontstaan door een enorme vulkaanuitbarsting. Het meer geldt als het grootste kratermeer ter wereld en is met 450 meter ook het diepste. Midden in het meer ligt het schiereiland Samosir en dit is de plek waar je je dagen bij Lake Toba doorbrengt. Het is een schitterend groen eiland, met traditionele Batak-dorpen, typische Batak-huizen met puntige daken, rijstvelden, palmbomen en prachtige uitzichten. Je kunt hier lekker relaxen, maar er ook veel te zien en te doen. Bovendien zijn de mensen erg vriendelijk. Overal word je begroet met een enthousiast ‘Horas!’, wat ‘hallo’ of ‘tot ziens’ betekent in het Batak.

Lees hier alles over onze reisroute voor drie weken Sumatra

Lake Toba Sumatra Horas Lake Toba

Wat te doen bij Lake Toba?

1. Bezoek de indrukwekkende Sipiso Piso-waterval

Deze waterval kun je het beste bezoeken onderweg van Berastagi naar Samosir. En de stop is meer dan de moeite waard, want de waterval is erg indrukwekkend. Het water stort van 120 meter hoogte met volle kracht een rotswand af. Je kunt helemaal naar beneden lopen, waar je de kracht van het water van dichtbij kunt bewonderen. Ben je weer boven? Loop dan ook even naar de andere kant van de parkeerplaats, want vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over het blauwe water van Lake Toba, omringd door groene velden en kleine dorpen.

Sipisopiso waterval Sumatra

2. Wandel het rondje Tuktuk

Op Samosir Island verblijf je waarschijnlijk op het schiereilandje Tuktuk, waar de meeste hotels en guesthouses gevestigd zijn. Dit is een relaxed plaatsje, waar je een leuk rondje kunt wandelen. Je loopt dan langs rijstvelden en langs het water, met prachtige uitzichten over het meer. Leuk om te doen net voor zonsondergang, als het licht op z’n mooist is.

Tuktuk Samosir Tobameer Tuktuk Samosir Lake Toba Uitzicht Lake Toba

3. De Stone Chairs en angstaanjagende Batak-tradities in het dorp Ambarita

Vijf kilometer ten noorden van Tuktuk ligt Ambarita. Hier ga je naartoe om Huta Siallagan te bezoeken, een traditioneel dorp met opgeknapte Batak-huizen. In de prachtig gedecoreerde huizen wonen nog steeds afstammelingen van de koning van Batak. Het dorp is beroemd, omdat er vroeger recht werd gesproken over dorpelingen die een misdaad zouden hebben gepleegd. Op de Stone Chairs bespraken de dorpsoudsten wat er met de criminelen moest gebeuren. Volgens de legende werden de schuldigen doodgeslagen en onthoofd. Daarna werd het lichaam in stukken gehakt en werd het vlees gekookt en opgegeten door de dorpelingen. Reden genoeg om je maar gewoon aan de wet te houden ;) Het is echt aan te raden om in Huta Siallagan een gids te nemen. Onze gids Ani, zelf een afstammelige van de koning, was fantastisch: ze beeldde alle gruwelijkheden met zichtbaar plezier uit en zat helemaal in haar rol.

Ambarita Samosir Ambarita Lake Toba Stone Chairs Samosir Lake Toba

4. Doen bij Lake Toba: het openluchtmuseum van Simanindo

Het openluchtmuseum van Simanindo bestaat uit een groot Batak-huis, met een tentoonstelling over de Batak-cultuur. Bovendien vind je hier meerdere traditionele huizen en een plein waar in het hoogseizoen regelmatig dansvoorstellingen worden gegeven.

Museum Samosir Lake Toba

5. Kampung Ulos: het weefdorp van Samosir

In het westen van Samosir ligt het dorp Kampung Ulos, het weefdorp. Ook hier staan weer traditionele huizen en bij een aantal huizen kun je zien hoe vrouwen weven. Dat klinkt heel toeristisch, maar toen wij er waren was er verder niemand en gingen de dorpsbewoners gewoon hun eigen gang. Naast de traditionele huizen ligt ook nog een wijkje met gewone woningen, wat ook leuk is om te zien. Loop zeker ook even door naar het meer, voor de mooiste uitzichten over het water.

Wevende vrouw Lake Toba Sumatra Kampung Ulos Lake Toba Huizen Kampung Ulos Sumatra Dorp Samosir Sumatra Uitzicht over Lake Toba

6. Doen op Samosir Island: de oude tombes van Tomok

Op het eerste gezicht lijkt Tomok vooral te bestaan uit een lange straat vol met souvenirshops. Maar als je omhoog loopt tussen alle winkeltjes, kom je vanzelf bij een paar bijzondere bezienswaardigheden uit: de tombe van de christelijke negentiende-eeuwse koning Sidabutar en de graven van zijn familie. De vele beelden zijn het bekijken meer dan waard.

Tombes Tomok Tombes Tomok Samosir Graven Tomok

7. Wandel van het hooggelegen Panatapan terug naar Tomok

Heb je zin om actief te zijn? Laat je dan afzetten bij Panatapan, een hooggelegen uitzichtpunt op Samosir. Vanaf dit punt heb je een fantastisch uitzicht over Lake Toba en Tuktuk en bij het cafeetje op de top kun je iets drinken. Het is leuk om vervolgens helemaal terug te lopen naar Tomok. Onderweg heb je mooie uitzichten, kun je slaperige dorpjes bezoeken en natuurlijk terugzwaaien naar iedereen die voorbij rijdt. Het is zo’n zeven kilometer lopen, alleen omlaag, dus prima te doen.

Uitzicht over Samosir Lake Toba Wandeling Samosir Sumatra Dorp eiland Samosir Was op Sumatra

8. Kajakken en zwemmen in Lake Toba

Natuurlijk is Lake Toba zelf ook een attractie. Je kunt prima zwemmen in het meer en ook kajakken is erg leuk om te doen. Vraag als je gaat zwemmen wel even wat een veilige plek is: rond Tuktuk zijn er verschillende plekken waar je een frisse duik kunt nemen.

Lake Toba Sumatra Bloemen Samosir Island

Lekker eten bij Lake Toba

  • Heb je zin in een lekker stuk taart, echt lekker brood of een Indonesische specialiteit? Dan is Toba Cottages een aanrader. Dit hotel heeft een eigen German Bakery en ook voor lunch en diner kun je er heel goed terecht.
  • In Tuktuk vind je het restaurant Mami Tempo, een eenvoudig tentje waar je lekker en heel betaalbaar Indonesisch kunt eten.

Tuk Tuk Samosir Sumatra

PRAKTISCHE TIPS VOOR LAKE TOBA

Hoe kom je op Samosir?

Er gaan verschillende ferry’s vanaf het stadje Parapat naar Samosir. Parapat ligt ruim honderd kilometer van Berastagi, maar over die rit doe je zo vier uur. De wegen zijn smal en bochtig, dus tempo zit er niet in. Je kunt een mini-bus nemen of een taxi huren. Wij reisden met een huurauto en chauffeur van Better Places, dus we hebben geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.

Hoe is het vervoer op Samosir?

In Tuktuk kun je makkelijk een fiets of brommer huren om het eiland te verkennen. Je kunt ook met een gids op pad, met de auto of in een becak (een Indonesische tuktuk).

Huizen Sumatra

Tabo Cottages: leuk hotel op Samosir, Lake Toba

Wij sliepen bij Tabo Cottages in Tuktuk. Echt een topplek, direct aan het meer en met een heerlijk zwembad. Het hotel heeft fijne kamers met een grote veranda en in de tropische tuin barst het van de bijzondere bloemen en planten. Het restaurant is ook erg goed en alleen de German Bakery is al een stop waard. Je kunt hier ook fietsen en brommers huren of een tourtje boeken. Andere leuke hotels in Tuktuk zijn:

Hotel Lake Toba

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.