Home Europa Een auto huren in Puglia: dit moet je weten voor je roadtrip

Een auto huren in Puglia: dit moet je weten voor je roadtrip

Door Karlijn

Het is zonder twijfel de beste manier om al het moois in Zuid-Italiaanse regio Puglia te ontdekken: een auto huren en lekker gaan roadtrippen. Zo bepaal je elke dag zelf je reisroute, stop je waar je wilt en heb je alle vrijheid om alles uit je reis te halen. Ik vond het een geweldige trip. Maar rijden in Italië blijft natuurlijk een vak apart, dus lees van tevoren deze tips voor een auto huren in Puglia.

Fiat 500 Puglia

1. Haal je huurauto op op het vliegveld van Bari of Brindisi

Het is het handigste om je huurauto meteen op te halen als je arriveert op het vliegveld van Bari of Brindisi. Uitzondering is als je van plan bent om eerst een paar dagen in de stad te verblijven. In dat geval kun je kijken of het verhuurbedrijf je auto bij je accommodatie kan afleveren. Dat is makkelijker dan eerst teruggaan naar het vliegveld. Boek je auto sowieso van tevoren in Nederland en wacht niet tot je in Puglia bent. Anders is de kans groot dat de beste deals en de auto die je wilt niet meer beschikbaar zijn.

Waar huur een auto huren in Puglia?

  • Wij huren zelf altijd onze auto’s via Sunny Cars. Dan weten we zeker dat alle verzekeringen en extra’s die we nodig hebben, inclusief zijn in de huurprijs. Bovendien kun je tot 24 uur van tevoren nog gratis annuleren.
  • Sunny Cars is niet per se de goedkoopste aanbieder, dus kijk ook eens bij Discovercars.com of Easyterra.nl als je prijzen wilt vergelijken.

2. Autorijden in Puglia: rijd zo min mogelijk in steden en dorpen

De dorpen en steden in Puglia zijn heerlijk om doorheen te slenteren, maar alle smalle straatjes (en het eenrichtingsverkeer!) zijn verre van ideaal voor auto’s. De centra zijn bovendien vaak autovrij, dus dan valt er sowieso niets te rijden. Let extra op in de historische centra, want daar zijn vaak Zona Traffico Limitato (ZTL) ingesteld waar je als toerist niet mag rijden. Het is makkelijk om de ZTL-borden te missen als je bijvoorbeeld aan het stressen bent over de drukte of de weg niet kunt vinden, dus let goed op. Wij kregen een dikke boete op de mat, anderhalf jaar nadat we verdwaald waren in het centrum (en de ZTL) van Florence.

3. Bereid je mentaal voor op de temperamentvolle Italiaanse rijstijl

We hebben overal ter wereld gereden, van Marokko tot Cuba, maar rijden in Italië blijft bijzonder. Ik vind het per regio verschillen, maar in Puglia was het af en toe chaos. Knipperlichten worden nooit gebruikt, af en toe kom je een spookrijder tegen en Italiaanse bestuurders rijden hard en onvoorspelbaar. Bovendien weten de Italianen altijd wel een gaatje te vinden, zodat ze nog nét voor je kunnen invoegen of oversteken. Je moet als bestuurder soms echt assertief zijn, anders sta je drie kwartier later nog voor een kruispunt te wachten. Kijk ook goed naar de maximumsnelheid, want kan behoorlijk variëren (hoewel geen Italiaan zich eraan houdt). Allemaal niet problematisch en totaal geen reden voor stress, maar wel handig om van tevoren te weten.

4. Parkeren in Puglia is niet altijd gemakkelijk

Proberen om in het centrum te parkeren heeft vaak geen zin. Het is druk, parkeerplaatsen zijn vaak vol en soms mag je het centrum niet eens inrijden. Vaak zijn er aan de rand van de stadjes in Puglia parkeerterreinen beschikbaar, om chaos in de stad zelf te voorkomen. Een stuk makkelijker! Kijk vooraf op Google Maps waar je je auto kunt parkeren (parcheggio, aangegeven met een blauw bord met een witte P). Het is ook handig om je hotel van tevoren te bellen en te vragen waar de beste parkeerplaatsen te vinden zijn.

Roadtrip Puglia: betaald parkeren

Parkeren in Puglia is ook lastig omdat je nooit weet hoe je kunt betalen. Soms kan dat alleen met cash, dus zorg dat je genoeg muntgeld op zak hebt. Ik kan me niet herinneren dat we ooit ergens gratis hebben geparkeerd. Bij de toeristische plekken was het parkeren altijd betaald. Nog een tip: neem geen grote of hele zware koffers mee als je van plan bent om in een stad te overnachten. Vaak moet je van de parkeerplaats naar je hotel best een stukje lopen.

Puglia straten

5. Auto huren in Puglia: de wegen in Puglia zijn soms erg smal

De plattelandswegen van Puglia zijn vaak erg smal. Hoewel deze routes erg de moeite waard zijn qua landschap, rijdt het niet altijd even relaxed. Dat geldt vooral als je tegenliggers hebt of achter langzaam verkeer zit. Kijk van tevoren welke route Google Maps aangeeft en wat voor wegen je kunt verwachten. Soms is het fijner om een grotere weg te nemen, bijvoorbeeld als je een wat langere afstand af moet leggen of weinig tijd hebt.

6. Huur een kleine auto

Ik raad je aan om geen grote auto te huren in Puglia, maar voor een kleine optie te gaan. Dat is handiger met parkeren en met rijden over de smalle wegen. Kies wel een auto waar al je bagage op een normale manier in past. Dat is comfortabeler en het is belangrijk dat je spullen van buitenaf niet zichtbaar zijn. Dit om diefstal te voorkomen. Ga je de auto uit, neem dan altijd al je waardevolle spullen mee.

7. Maak van elke dag een mini-roadtrip Puglia

De afstanden in Puglia zijn meestal niet groot, dus je hebt alle tijd om van A naar B te komen. Onderweg is vaak meer dan genoeg te zien, dus kijk de avond van tevoren even waar je allemaal wilt stoppen. Zo haal je het meeste uit je roadtrip. In deze routepost lees je precies wat onze route tijdens twee weken Puglia was en hier lees je alles over het Pugliaanse schiereiland Gargano. Zorg in elk geval dat je een GPS hebt of dat Google Maps op je telefoon staat (eventueel offline). In Google Maps kun je de stopplekken met sterren aangeven, zodat je makkelijk je route plant en navigeren geen probleem meer is. Veel plezier in het prachtige Puglia! 

Puglia Italië

Meer lezen over Italië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.