Home Europa Wat te doen in Friesland? Idyllische plaatsjes bewonderen!

Wat te doen in Friesland? Idyllische plaatsjes bewonderen!

Door Karlijn

Natuurlijk sta ik niet bekend om mijn reiservaring in eigen land. Ik ga vooral graag naar verre reisbestemmingen en ik krijg dan ook vaak de opmerking ‘maar Nederland is óók mooi’. Dan dacht ik altijd: dat zal best, maar Nederland komt later wel. Verrassing: later is nu! De coronaperiode is dé tijd om meer van mijn eigen land te gaan zien. De afgelopen drie dagen brachten we door in Friesland, op uitnodiging van Hotel Lunia in Oldeberkoop. We bezochten een groot aantal idyllische stadjes en dorpen in Zuidwest-Friesland en wat blijkt: Nederland is inderdaad mooi. Als je je afvraagt wat je kunt doen in Friesland: dit zijn mijn favoriete plaatsen.

1. Hindeloopen: met stip op nummer 1

Ik was nog nooit in Friesland geweest en dat is natuurlijk een schande. Zeker nu ik zelf heb gezien hoe mooi deze provincie is. Het barst er van de schattige plaatsjes aan het water, het één nog idyllischer dan het ander. Toch vond ik het niet lastig om mijn favoriet te kiezen, want om Hindeloopen kun je gewoon niet heen. Op de groene dijk grazen kalm schapen en lammetjes, de straatjes worden omlijnd door karakteristieke oude pandjes en houten bruggetjes overspannen de grachten. Dobberende bootjes, groene tuinen en een schattig haventje: Hindeloopen is een plaatje. Hindeloopen is één van de Friese Elf Steden en dateert uit de 13e eeuw. Een ideale plek om lekker rond te wandelen, een terrasje te pakken en de sfeervolle straatjes te verkennen.

Hindeloopen

2. Wat te doen in Friesland? Bezoek het groene IJlst

“Wat schattig!”, riep ik meteen toen we IJlst binnenreden. Tegen de tijd dat we de auto hadden geparkeerd, had ik het nog twaalf keer geroepen. Want IJlst is écht heel schattig. IJlst is officieel een stad (ook één van de Friese Elf Steden), maar met zijn 3200 inwoners is de sfeer typisch dorps.

IJlst

De Galamagracht is prachtig: oude huizen langs de Ee, met aan het water de groene overtuinen van IJlst. Als je hier wilt wonen moet je wel van tuinieren houden, want de tuinen zijn schitterend aangelegd met kleurrijke bloemen en planten. Een fotogeniek feestje! Het is ook een moeite om naar de oude  houtzaagmolen De Rat te lopen. Veel Nederlandser wordt het niet.

IJlst overtuinen

3. Nog zo’n mooi stadje in Zuidwest-Friesland: Sloten

Ik wilde al ‘het dorpje Sloten’ typen, maar gelukkig bedacht ik me net op tijd. Sloten is (ondanks haar slechts 700 inwoners) namelijk een stad en als je door het plaatsje wandelt lees je dat overal terug. Sloten is een vestingstad en ook weer een pittoresk pareltje. Een gracht met bruggetjes, een mooie molen, kerk en terrasjes aan het water: het Nederlandse sfeertje is compleet. Sloten was heel rustig toen wij er waren, dus we konden er op ons gemak rondwandelen. Ook langs de rand van de stad, waar je mooi uitzicht over het water en de weilanden hebt. Het stadje is autovrij, wat het authentieke gevoel compleet maakt. Echt een aanrader als je in Zuidwest-Friesland bent.

Lees ook: Waarom Friesland toch een beetje als buitenland voelt

Sloten Friesland

4. De oudste stad van Friesland: Stavoren

Stavoren is de oudste stad van Friesland en is zeker een bezoekje waard. De haven ligt vol met mooie zeilboten en langs het water staan gekleurde huizen, wat meteen voor een gezellig vakantiesfeertje zorgt. Stavoren is ook een voormalige Hanzestad en dat zie je terug aan de vele oude gebouwen met karakteristieke geveltjes. De stad wordt aan drie kanten omsloten door het IJsselmeer en de straten langs het water weerspiegelen fotogeniek de huizen erlangs.

Stavoren haven

5. Bezienswaardigheden Zuidwest-Friesland: het gezellige Sneek

Sneek is de enige stad waar we zijn geweest die echt als een stad aanvoelt. Maar dan wel een hele gezellige, want in Sneek voel je je meteen thuis. De grachten worden omlijnd door schitterende oude panden, de mooie Waterpoort is het bekijken waard en in de sfeervolle straatjes vind je leuke winkels en goede restaurants. Wij lunchten bij Proeflokaal Sneek, waar je verschillende kleine gerechten kunt bestellen. Leuk, want de menukaart staat vol lekkers en zo hoef je niet te kiezen.

Sneek straatbeeld

6. Instant vakantiegevoel in Lemmer

Lemmer vond ik niet per se het mooiste plaatsje van Friesland, maar het is er wél gezellig. De eerste blik op het oude centrum zorgde meteen voor een instant vakantiegevoel. De bootjes die af en aan varen, de vele terrasjes en mooie pandjes langs het water: helemaal goed. Lemmer heeft verschillende bezienswaardigheden. Het Stoomgemaal bijvoorbeeld, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld is. De Lemstersluis uit 1884 is ook een wandelingetje waard. Lemmer is een prima eerste kennismaking met Friesland.

Lemmer

Wat te doen in Friesland?

Tijdens onze dagen in Friesland hielden we het tempo erin, want we bezochten ook Joure en Workum nog. Ook allebei mooie plaatsen die leuk zijn om te bezoeken. Maar de bovenstaande zes plekken waren mijn persoonlijke favorieten, en dan heb ik vast nog heel wat leuke plaatsen gemist. Want het barst ervan in Friesland!

Overnachten in Friesland: Hotel Lunia in Oldeberkoop

We waren in Friesland op uitnodiging van Kim Linse, de eigenaresse van Hotel Lunia in Oldeberkoop. Kim is naast hotelier ook reisblogger (check haar blog Indereiskoffer.nl) en reisbegeleider, dus reiservaring genoeg. Kim wilde al sinds haar vijftiende een hotel runnen en in 2002 zag haar vader Hotel Lunia in het Friese Oldeberkoop te koop staan. Kim en haar man Marcel waren meteen verkocht.

Hotel Lunia

Het statige witte pand dateert uit 1861 en was in de loop der jaren woonhuis, appartementencomplex en gezinsvervangend tehuis voor meisjes. Sinds 1985 is het een hotel. Hotel Lunia is een heerlijke plek om te verblijven: in het groen, met luxe kamers, een geweldig restaurant en een hele relaxte sfeer. Alles is helemaal coronaproof, ook belangrijk. Het hotel heeft twee fijne terrassen, een grote tuin en ontbijt én diner zijn erg goed. Wil je meer weten over het hotel? Lees dan mijn review of kijk dan op deze website.

Ook leuk om te lezen

7 Reacties

Chantal Michels 19 juni 2020 - 08:15

Leuke aanrader!

Antwoord
Karlijn 19 juni 2020 - 17:23

Het was inderdaad heel leuk! Mooi uitstapje in eigen land :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 26 juni 2020 - 09:37

Ik ben pas 1 keer in Friesland geweest, toen heb ik Lemmer bezocht vanwege het stoomgemaal. Ik heb wel wat nieuwe plekjes kunnen toevoegen aan mijn lijst dankzij je post, want alle plaatsjes zien er leuk uit maar Stavoren met z’n kleurrijke huisjes spreekt me wel heel erg aan!

Antwoord
Karlijn 27 juni 2020 - 12:28

Alle plaatsjes daar zijn zo schattig! Ik was vooral verliefd op Hindeloopen, maar inderdaad: Stavoren is ook leuk :)

Antwoord
Hotel Lunia: fijne uitvalsbasis voor Friesland én Overijssel - Karlijn Travels 30 juni 2020 - 11:11

[…] doorheen te wandelen, maar in de omgeving van Oldeverkoop is nog veel meer te doen. Wij besloten de leuke stadjes van Zuidwest-Friesland te verkennen, maar ook Leeuwarden en Nationaal Park De Alde Faenen liggen vlakbij. Je kunt meer […]

Antwoord
Steppen langs de bezienswaardigheden van Edam - Karlijn Travels 1 juli 2020 - 15:37

[…] De mooiste plaatsjes van Friesland […]

Antwoord
Dagje Volendam en omgeving: e-biken door Laag Holland - Karlijn Travels 5 juli 2020 - 07:01

[…] De mooiste stadjes van Friesland. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.