Home Europa De leukste tips voor een verrassend weekend Leiden en omgeving

De leukste tips voor een verrassend weekend Leiden en omgeving

Door Karlijn

Tijdens corona is weer pijnlijk duidelijk geworden hoe slecht ik mijn eigen land ken. Ik ging vorig jaar voor het eerst naar Friesland, in maart voor het eerst naar de Waddeneilanden en vorig weekend ontdekte ik eindelijk Leiden en omgeving.  Ik sliep op uitnodiging van de Streek van Verrassingen in het schattige pop-up Streekhuisje op het landgoed van Kasteel Oud Poelgeest, fietste naar het strand van Katwijk en stepte langs de grachten van Leiden. Dit zijn mijn tips voor een verrassend weekend Leiden en omgeving.

1. Weekend Leiden: slaap bij Kasteel Oud Poelgeest

Zoek je een bijzondere slaapplek in de omgeving van Leiden, dan kan ik je het koetshuis van Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest van harte aanraden.  Op een prachtig landgoed staat Kasteel Oud Poelgeest, met een rijke geschiedenis die al in 1310 begon. In 1574 werd de voorganger van het kasteel gesloopt om te voorkomen dat de Spanjaarden er onderdak vonden en het huidige kasteel werd gebouwd door koopman Constantijn Sohier.

Soldaten in het kasteel

In 1724 nam de bekende arts en botanicus Herman Boerhaave het over en begon hier zijn Hortus Botanica 2.0. In Leiden zelf had hij geen ruimte meer om uit te breiden. Het kasteel kwam in 1830 in handen van de familie Willink en een zoon bouwde het koetshuis dat nu een hotel is. In 1939 legerden Nederlandse soldaten in het kasteel. De Duitsers hielden tijdens de oorlog hun paarden in het koetshuis en Canadese soldaten bivakkeerden in het kasteel na de bevrijding. Het kasteel was jarenlang een vormingscentrum voor jongeren en tegenwoordig is het een conferentiecentrum waar ook feesten worden gehouden.

kasteel Oud-Poelgeest

Rondleiding kasteel

Gids Ivar Svensson gaf ons een boeiende rondleiding door het kasteel, met als hoogtepunt de rijk versierde Drakenzaal. Hier stal schrijver Jan Wolkers ooit twee marmeren sfinxen (beschreven in het verhaal ‘Het tillenbeest’), waarvan er eentje zijn oorspronkelijke plek weer heeft ingenomen. Wil je ook een kijkje nemen in het kasteel? Het is onder andere geopend op Open Monumentendag en je kunt met groepen een rondleiding boeken.

Streekhuisje Leiden

Slapen in het koetshuis

Het koetshuis van het kasteel is een prachtig hotel geworden. De kamers zijn heel comfortabel en het ontbijt is heerlijk. Buiten ligt een groot terras waar je onder de bomen kunt lunchen of borrelen. Aanrader dus! Zelf sliepen we deze nacht op een extra bijzondere plek: in het pop-up Streekhuisje van de Streek van Verrassingen, dat in de kasteeltuin geparkeerd stond. Deze schattige woonwagen staat de komende maanden op verschillende plekken in Leiden en omgeving en is een soort mobiele VVV. Ga dus zeker even langs als je het ergens ziet staan, want je vindt er volop informatie over activiteiten en bezienswaardigheden in Leiden en omgeving.

2. Fietsen naar het strand in Katwijk

Van Oegstgeest naar Katwijk is het ongeveer tien kilometer fietsen . Een prima tochtje en voor je het weet sta je op het brede strand van Katwijk. Maak een lange strandwandeling of loop door de duinen en ga na afloop wat eten of drinken in Katwijk. Wij haalden kibbeling met friet en salade bij Vishandel en Visrestaurant Schuitemaker. Dit is een prachtige zaak met een viswinkel, visrestaurant, bar en groot terras. Je koopt hier de lekkerste wijnen voor bij je vis en de verse sushi en sashimi zien er ook fantastisch uit. Heb je na je terugkeer in Oegstgeest nog zin om te wandelen en ben je fan van Jan Wolkers? Wandel dan de Wolkers wandelroute.

Katwijk

3. Weekend Leiden: steppen in Leiden

Ik was nog nooit in het centrum van Leiden geweest en daar heb ik toch wat aan gemist. Leiden is een prachtige stad die barst van de geschiedenis, mooie grachten, oude molens, hofjes en heel veel groen. Wij gingen op pad met de step, een hele leuke manier om een flink deel van de stad te bekijken. Bart van Op Step Leiden gaf ons een mooie route langs de leukste plekken van Leiden mee, we kregen een lunchpakketje en zo konden we op pad. Bart organiseert ook groepsuitjes, zoals historische rondleidingen en puzzeltochten. Hij kon het niet laten om ons enthousiast allerlei historische weetjes en andere Leiden-feiten te vertellen, dus je bent bij deze Leiden-kenner sowieso in goede handen. Op Step zit trouwens in Parkeergarage Morspoort, dus je kunt daar het beste je auto parkeren.

panden Leiden

Leukste plekken Leiden

Leiden heeft talloze mooie plekken en je kunt je er (zeker als de musea en dergelijke weer open zijn) makkelijk een weekend vermaken. Zet deze plekken in elk geval op je lijstje:

 • De Burcht van Leiden, de plek waar Leiden omheen is gegroeid. Vanaf de Burcht heb je een mooi uitzicht over de stad en aan de voet van de heuvel zit een gezellig terras om een tussenstop te maken.
 • Ontdek de vele sfeervolle hofjes van Leiden. Er zijn er 35 in totaal en ze staan allemaal in het boekje ‘Hofjeswandeling’, te koop bij de VVV.
 • De Rembrandtplaats, met een beeld van de jonge Rembrandt van Rijn. Wil je meer weten over Rembrandt en zijn leven in Leiden, dan kun je bij de VVV ook een Rembrandt-wandeling kopen.
 • Het Heilige Geest-weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht. Deze hele straat is prachtig. Vanaf hier step je zo door naar de indrukwekkende gotische Hooglandse kerk.

 • Ben je gek op winkelen? De Haarlemmerstraat is de bekendste winkelstraat van Leiden, maar het Pieterskwartier heeft de leukste boetiekjes, plus gezellige horecazaakjes. Een mooie wandeling door het Pieterskwartier vind je hier.
 • De Hortus Botanicus was helaas nog gesloten toen wij in Leiden waren, maar de oudste botanische tuin van Nederland mag je zeker niet missen.
 • Nog zo’n bijzondere bezienswaardigheid in Leiden is Corpus, waarbij je in een klein uur een complete 5D-reis door de mens maakt. En natuurlijk is het Rijksmuseum van Oudheden een must voor archeologieliefhebbers.
 • Wil je Leiden vanaf het water leren kennen? Huur dan een SUP-board en SUP langs de mooie Leidse grachten. Een hele leuke manier om de stad te bekijken én een prima workout.

steppen Leiden

4. Weekend Leiden: lekker eten in Leiden

Overal in Leiden vind je leuke plekken om lekker te eten en te drinken. Wij waren maar kort in Leiden, maar we probeerden zoveel mogelijk uit. Mijn tips:

 • Lot en de Walvis. Een toplocatie aan het water, met groot terras. Je kunt hier heerlijk eten en ook de koffie met iets lekkers is een aanrader.
 • Bij ROOS lunchten we heerlijk aan de gracht. Je kunt hier ook ontbijten en de taartjes zien er heerlijk uit.
 • Het ambachtelijke IJs van Matthijs aan de Haarlemmerstraat heeft prijzen gewonnen en geldt als het beste ijs van de stad. Het passievruchtijs is in elk geval heerlijk.
 • Bar Lokaal heeft een geweldig menu met heerlijke lunchgerechten, waaronder een selectie flatbreads om van te watertanden.

eten Leiden

Op zoek naar meer tips voor een weekend Leiden en omgeving?

Bovenstaande is slechts een kleine greep uit alles wat je in Leiden en omgeving kunt doen. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Visit Leiden of op die van de Streek van Verrassingen.

straten Leiden

Meer lezen over Nederland?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.