Home Europa 10x wat te doen op Vlieland: dit zijn de leukste bezienwaardigheden

10x wat te doen op Vlieland: dit zijn de leukste bezienwaardigheden

Door Karlijn

Het is natuurlijk schandalig als je in de veertig bent en nog nooit op een Waddeneiland bent geweest. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Ik twijfelde even tussen Terschelling en Vlieland, maar de stranden en de rust op Vlieland spraken me het meeste aan. Het werd een heel relaxed weekend Vlieland, met volop leuke activiteiten en bezienswaardigheden. Wat te doen op Vlieland? Dit zijn mijn tips. 

wandelen Vlieland

Wat te doen op Vlieland?

1. Slenteren door Oost-Vlieland en koffie drinken bij Leut Koffiebar

Vlieland heeft maar één dorp, Oost-Vlieland, en dat is een enorm schattig plaatsje. Mooie pandjes, volop leuke cafés en winkeltjes, een goede bakker: heerlijk om doorheen te slenteren. Heb je zin in koffie met iets lekkers, maak dan een stop bij Leut Koffiebar, de leukste koffie- en lunchplek van het dorp. De koffie is heerlijk en de cranberry cheesecake mag je zeker niet missen. Lunchen bij Leut is trouwens ook een aanrader.

Dorpstraat Oost-Vlieland

2. Maak lange wandelingen over het eiland

Vlieland is een geweldig wandeleiland en onderweg kom je heel verschillende landschappen tegen. Je loopt door hoge duinen, langs eindeloze witte stranden, door dennenbossen en door een glooiend heidelandschap. Prachtig! Onder andere op de website van Staatsbosheer vind je een lijst met wandelingen, die je makkelijk kunt combineren. Wij combineerden zelf een aantal wandelingen die we op Komoot vonden en onderweg kwamen we naast mooie landschappen volop vogels, eenden, geiten en paarden tegen.

paarden Vlieland

3. Bezienswaardigheden Vlieland: de knalrode vuurtoren

Niet te missen tijdens je bezoek aan Vlieland is natuurlijk de knalrode vuurtoren op het Vuurboetsduin. Je hebt vanaf deze plek een prachtig uitzicht over het eiland en het dorp Oost-Vlieland en vanaf de vuurtoren kun je in alle richtingen mooie wandelingen over het eiland maken.

vuurtoren Vlieland

4. Wat te doen op Vlieland: fietsen naar Hotel Posthuys

Ben je dol op fietsen, dan is Vlieland ook perfect. Wij huurden een dagje elektrische fietsen bij Jan van Vlieland in het dorp en fietsten naar Hotel Posthuys aan de andere kant van het eiland. Een prachtig tochtje en ook na het Posthuys kun je nog een stuk doorfietsen naar prachtige stranden. Vergeet onderweg niet af en toe af te stappen en een duin te beklimmen. De stranden op Vlieland zijn echt geweldig. Zo breed, wit en verlaten: ik wist niet dat Nederland zulke mooie stranden had.

fietsen op Vlieland

5. Drink een biertje bij Fortuna Vlieland

Het was erg jammer dat we in coronatijd op Vlieland waren, want anders hadden we zeker een bezoekje gebracht aan de trots van het eiland: brouwerij Fortuna Vlieland. Je kunt hier een rondleiding krijgen en natuurlijk biertjes proeven. Nu moesten we het doen met het beste alternatief: de Fortuna-biertjes kopen bij de supermarkt en in ons appartement een eigen proeverij organiseren.

Fortuna brouwerij Vlieland

6. Koop lokaal gemaakte kaas bij de Vlielander Kaasbunker

Vlakbij de vuurtoren van Vlieland ligt een ondergrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Vlielander kaasmaker Nils Koster ontdekte dat de omstandigheden in de bunker perfect zijn om kaas te laten rijpen. In de Vlielander Kaasbunker rijpen nu de Vlielander Bunkerkazen en buiten coronatijd kun je hier rondleidingen en proeverijen boeken. Maar ook in coronatijd zijn de bijzondere kazen te koop. Buiten de bunker staat een koelkastje met onder andere Vlielander Zeewierkaas en Duinkruidenkaas. Kies je kazen uit, app de Vlielander Kaasbunker met het verzoek om een Tikkie te sturen en ga weer op weg. Een leuke oplossing!

7. Wat te doen op Vlieland: lekker eten en drinken

Ik was in coronatijd op Vlieland en de horeca was nog dicht. Gelukkig was er wel veel open voor take away, dus konden we toch lekker eten. Ik noemde Leut Koffiebar al als goede lunchplek en we aten ook heerlijk van Restaurant Zuiver. Heb je ooit zo’n mooi versierde carpaccio gezien (tweede foto links)? Lekkere verse kibbeling haal je bij Eetcafé De Lutine aan de Dorpsstraat en voor iets lekkers voor onderweg kun je bij Bakkerij Westers terecht. Keuze genoeg in elk geval.

eten op Vlieland

8. Activiteiten Vlieland: op pad met de Vliehors Express

Het westen van Vlieland bestaat uit de Vliehors, een zandvlakte van twintig vierkante kilometer. Dit gebied is bijgenaamd ‘de Sahara van het noorden’. Deze vlakte is doordeweeks niet toegankelijk, want dan is het militair oefenterrein. In het weekend kun je de vlakte wel op (wederom: buiten coronatijd) met de Vliehors Express. Je bezoekt dan ook het beroemde Drenkelingenhuisje van Vlieland. Ik had dat graag willen zien, want het ziet er erg fotogeniek uit, maar helaas. Ga je met de Vliehors Express op pad, dan is de kans ook groot dat je zeehonden ziet op de punt van de Vliehors.

stranden Vlieland

9. Spot zeehonden vanaf de ferry tussen Harlingen en Vlieland

De Waddeneilanden zijn natuurlijk beroemd om de zeehonden. Op Vlieland kun je een zeehondentocht boeken, waarbij je met een snelle rubberoot de zandbanken bezoekt waar de zeehonden liggen. Toch hoef je niet per se een aparte tocht te maken om zeehonden te spotten, want wij zagen er tientallen liggen vanaf de boot tussen Harlingen en Vlieland. Je komt dan niet dichtbij, maar toch: zeehonden, check!

stranden Vlieland

10. Wat te doen op Vlieland? Cranberries plukken vanaf half september

Ben je in de tweede helft van september op Vlieland? Dan zit je goed, want dan is het cranberry-seizoen op het eiland. Cranberries kwamen ooit bij toeval terecht op Vlieland via een scheepslading die overboord sloeg en inmiddels groeien ze op verschillende plekken op het eiland. Vanaf half september zijn ze rijp en dan mag je ze zelf plukken. Staatsbosbeheer bepaalt wanneer het plukseizoen precies van start gaat. Cranberries worden in allerlei Vlielandse producten verwerkt, dus ga vooral proeven. De cranberry cheesecake van Leut is er in elk geval een heerlijk voorbeeld van. Volgens een Vlielander die wij tijdens een wandeling tegenkwamen, wacht het eiland dit jaar trouwens een uitstekend cranberry-seizoen. Insider tip ;)

vuurtoren Vlieland

Praktische informatie Vlieland

Hoe kom je op Vlieland?

De boot naar Vlieland vertrekt vanuit Harlingen. Je kunt kiezen uit langzame en snelle boten van Rederij Doeksen en de langzame boten doen er zo’n anderhalf uur over. Geen probleem, want juist die bootreis zorgt voor een echt vakantiegevoel.

Parkeren bij boot Vlieland

Je kunt als bezoeker je auto niet meenemen naar Vlieland. Het parkeren vlakbij de ferry is prima geregeld. Wij parkeerden op het terrein voor lang parkeren aan de Harlingerstraatweg. Dat kost 7 euro per dag en je loopt in een kwartiertje naar de ferry toe. Er is zelfs een pendelbus voor als je niet wilt lopen.

boot Vlieland

Slapen op Vlieland: leuke accommodaties

Vlieland heeft allerlei soorten accommodaties, van luxe hotels tot een camping. Wij kozen (vanwege corona, daar ga ik weer), voor een appartement in Oost-Vlieland, maar ik ontdekte ook een aantal andere leuke overnachtingsplekken:

  • Vlierijck. Hier verbleven we zelf en dat is prima bevallen. We hadden een groot, mooi appartement dat van alle gemakken was voorzien. De locatie was ideaal, midden in Oost-Vlieland.
  • Loods Hotel. De volgende keer zou ik in dit mooie hotel in hartje Oost-Vlieland verblijven. Het hotel heeft hippe kamers en een prachtige luxe suite.
  • Boshuisjes bij kampeerterrein Stortemelk. In het bos bij het kampeerterrein staan achttien verschillende houten boshuisjes. Ik vond de huisjes er geweldig uitzien, maar je zit wel ver van Oost-Vlieland af. Ga je juist voor de rust, dan is het een aanrader om hier naar te kijken.

Meer lezen over trips in Nederland?

*Deze blog bevat affliatelinks. Hier lees je daar meer over.

Ook leuk om te lezen

12 Reacties

Ellen 29 april 2021 - 14:56

Vlieland is een heerlijk eiland. Ik was er afgelopen februari tijdens de hele koude, winterse periode een weekendje. Was weer genieten. Ik mis in dingen die je kunt doen op Vlieland het Bunkermuseum, waar mijn (aangetrouwde) neef als vrijwilliger een van de drijvende krachten is. Ik snap dat je het gemist hebt tijdens je verblijf op Vlieland want het is natuurlijk i.v.m. corona al een tijdje gesloten. Maar het is een heel interessant museum. En best een groot complex. Ze zijn nog steeds bezig om dit museum verder uit te breiden, zaken te restaureren en te complementeren. Een bezoek is dus echt de moeite waard. Hierbij de link naar de website https://www.denoordwester.nl/c/bunkermuseum-wn-12h

Antwoord
Karlijn 29 april 2021 - 16:25

Dank voor de tip Ellen! Ik heb dit museum inderdaad helemaal gemist. Ik vond Vlieland ook echt heerlijk. Zo stom dat ik nog nooit op de Waddeneilanden was geweest…

Antwoord
Angela 29 april 2021 - 18:37

Wat leuk dat je op Vlieland bent geweest! Zelf ook nog nooit geweest dus leuk om eens over te lezen. Zit zelf nog te twijfelen om in NL een paar dagen weg te gaan, of om te wachten tot we de grens weer over mogen. Hopelijk gaat dat dit jaar nog gebeuren! * fingers crossed *

Antwoord
Karlijn 30 april 2021 - 11:02

Vlieland is heel leuk voor een paar dagen weg! Maar het buitenland trekt mij ook enorm hoor, ik kan echt niet wachten. Ik hoop nog steeds dat het vanaf deze zomer weer mogelijk is. Dan ben ik er in september voorlopig even weg van ;)

Antwoord
Jos de Groot 29 april 2021 - 18:56

Ik moet bekennen ook nog nooit op de waddeneilanden geweest te zijn en was al langer van plan om op korte termijn daar op ontdekkingstocht te gaan, en na jouw mooie informatieve bijdrage weet ik zeker, wij gaan ook heel gauw naar Vlieland!🙂

Antwoord
Karlijn 30 april 2021 - 11:03

Ah, ik ben dus niet de enige Nederlander die de Waddeneilanden nog niet kende ;) Ik vond Vlieland echt heel fijn. Van mensen met meer Wadden-ervaring hoorde ik ook dat Vlieland het mooiste eiland is, dus daar vertrouw ik maar op. Leuk dat jullie er ook naartoe willen!

Antwoord
Jeanette 30 april 2021 - 15:16

Heb je Loods Logement ook bekeken? Ligt naast het hotel als ik het adres zie. Zo ja, wat vond je daarvan?

Antwoord
Karlijn 30 april 2021 - 15:31

Hoi Jeannette, als ik de foto’s zo bekijk, is Loods Logement de luxe suite van het Loods Hotel. Misschien met een eigen ingang? Ik ben er zelf niet geweest, maar online ziet het er prachtig uit. Op Booking krijgt het een 8,5, ik zou het zo boeken!

Antwoord
Rachel 1 mei 2021 - 09:58

Ik ben er nog nooit geweest, maar het ziet er super uit! Wat een prachtige foto’s heb je ook gemaakt (en de close-ups, love it). Fijn weekend en bedankt voor dit mooie reisverhaal.

Antwoord
Karlijn 1 mei 2021 - 11:35

Dank voor je lieve reactie Rachel! Jij ook een fijn weekend gewenst :)

Antwoord
Marcella 3 mei 2021 - 10:36

Leuk dat je op Vlieland was! Ik ben er zelf al kind voor ‘t laatst geweest, dus ik moet hoognodig eens terug. Ik zat net al te kijken, maar je Loods Hotel zit al flink vol de komende tijd. Die huisje van Stortemelk vind ik ook gaaf. Ik heb daar een tijd terug overnacht in een kampeer boerderij.

Antwoord
Karlijn 3 mei 2021 - 14:36

Vlieland is echt leuk! Maar ik kan me voorstellen dat het inderdaad behoorlijk vol zit. Heel Nederland blijft natuurlijk in eigen land :(

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.