Nederland

Een dagje Zaanse Schans: wat zien en doen?

Eigenlijk ga ik het liefst op reis naar verre landen, maar inmiddels weet ik dat Nederland ook prachtig kan zijn. Laag Holland, het gebied ten noorden van Amsterdam, is typisch Nederlands, met groene weilanden, draaiende molens en schattige Hollandse huisjes. Eén van de leukste activiteiten daar is een dagje naar de Zaanse Schans. Toeristisch, maar toch heel leuk om een keer te bezoeken. 

Zaanse Schans

Dagje Zaanse Schans: op pad met de Zaanhopper

Je kunt natuurlijk gewoon met de auto naar de Zaanse Schans gaan, maar een leuker alternatief is de Zaanhopper. Een vrolijke schipper staat aan het roer van deze kleine veerboot, die vaart tussen Amsterdam Centraal, Zaandam en de Zaanse Schans. We stappen op in Zaandam en de schipper vertelt van alles over de plekken waar we langs komen. Ik ben vooral jaloers op al die mooie pandjes aan het water, met terrassen en een bootje voor de deur. Als je hier woont, heb je elke dag een vakantiegevoel.

Zaanse Schans

Dagje Zaanse Schans: het vlakke Nederlandse land

Na een mooi tochtje komt de Zaanse Schans in beeld. Nederlandser wordt het niet. Er doemt een lange rij met draaiende molens op, de eindeloze lucht is nog grijs (al breekt de zon kort erna door) en je kunt ver kijken over het vlakke land. Onze gezellige schipper vaart een extra rondje, zodat we optimaal kunnen genieten van het mooie uitzicht. Het mooie is dat je de Zaanse Schans vanaf het water zonder toeristen ziet. Zodra je aan land stapt, struikel je over de Aziatische tourgroepen, maar ook dat is wel grappig: ze gaan helemaal uit hun dak bij de molens en de klompen. Wil je een dagje naar de Zaanse Schans, dan is het een aanrader om buiten de zomermaanden te gaan. In het najaar is het er bijvoorbeeld wat minder druk.

Zaanse Schans

Wonen op de Zaanse Schans

Op de Zaanse Schans zie je hoe een Zaanse woon- en werkbuurt eruit zag in de achttiende en negentiende eeuw. Ik wist het niet, maar dit is niet zomaar een openluchtmuseum: alle panden worden nog altijd bewoond, dus het is nog steeds een plek waar mensen gewoon leven.

Wat te doen op de Zaanse Schans?

Op de Zaanse Schans is van alles te doen. Je kunt natuurlijk de mooie Hollandse huizen en pakhuizen bewonderen, de molens bekijken en musea en werkplaatsen bezoeken, zoals een kaasmakerij, een bakkerijmuseum en een klompenmaker. De mooiste bezienswaardigheden zijn:

 • Specerijenpakhuis en molen De Huisman.
 • Houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg.
 • Bij Blik op de Zaan maak je zelf lekkere chocolademelk met cacao uit de buurt en zie je hoe chocoladerepen gemaakt worden.
 • Een klompenmakerij, voor als je altijd al hebt willen weten hoe klompen gemaakt worden.
 • Proef lekkere likeurtjes bij Distilleerderij-proeflokaal de Tweekoppige Phoenix.

Fietsen en wandelen op de Zaanse Schans

Wil je lekker actief zijn? Vanuit de Zaanse Schans kun je verschillende wandelingen en fietstochten maken. Zo ontdek je de prachtige omgeving van Laag Holland. Kijk voor meer informatie op de website van De Zaanse Schans.

Meer lezen over Nederland?

26 gedachten over “Een dagje Zaanse Schans: wat zien en doen?”

 1. Heel leuk! Ik was in 2015 voor het eerst op de Zaanse Schans, zo mooi! Er waren bijna geen toeristen, zal wel komen omdat het een dag voor kerst was haha 😛 Chocolade maken is ook zo leuk, heb ik vorig jaar gedaan in Colombia. En ook vooral heel lekker haha

 2. Dit ziet er inderdaad uit alsof je op vakantie bent!! Na zoveel van de wereld gezien te hebben wordt het zeker tijd om Nederland te gaan bekijken en ontdekken. En om dat te combineren met een workshop lijkt me super! Ben ooit in de chocolade fabriek van Nieuw Zeeland geweest maar om het echt op deze authentieke manier te zien en leren lijkt me geweldig.

 3. Wat ziet het er mooi uit daar zeg! En ik moet bekennen dat ik nog al eens wil vergeten dat Nederland ook mooi Is 😉 Dus de Zaanse schans staat bij deze op mijn to do list! Dus die kaartjes zou ik heel blij mee zijn!

 4. Heel toevallig staat bonbons/chocolade maken én Nederlandse trekpleisters bezoeken (toerist in eigen land) nog op mijn bucketlist. Wat zou het top zijn om deze te kunnen combineren. In doe dan ook graag mee met de winactie.

 5. Jaaaa dat wil ik wel! Leuk voor het weekendje weg met vrienden eind september.
  Heb je ook nog een tip voor een leuke logeerplek??

  1. Leuk dat je meedoet! Ik heb zelf in een vakantiepark geslapen, resort Poort van Amsterdam. Dat is gloednieuw en superdeluxe, met prachtige appartementen. Maar je kunt ook in Volendam overnachten en er zijn superveel leuke B&B’s in het gebied. Kijk maar eens op bijzonderplekje.nl, daar staan veel leuke tips op!

 6. Hahaha, “elke dag een halve reep naar binnen werken maakt je blijkbaar geen expert” 😉 Ik ben vorig jaar met Jesús bij de Zaanse Schans geweest en vond het heel fotogeniek! En we hebben toen ook hard gelachen om al die giechelende Aziatische toeristen…

  1. Ik was echt teleurgesteld over mijn kennisniveau 😉

   Leuk dat je er met Jesús bent geweest! De Zaanse Schans mag natuurlijk ook niet ontbreken bij een rondje Nederland 😉 Ik vond het echt leuk om er rond te lopen. Zoveel schattige huisjes ook!

 7. Wat leuk! Dat wil ik wel graag winnen 🙂 Reizen is geweldig, maar Nederland is ook gewoon heel mooi. Ik ben ooit vroeger met mijn ouders op de Zaanse schans geweest en ik herinner me alleen dat ik in hele grote klompen stond voor de foto haha. Ben heel benieuwd hoe het nu is. En ik ben gek op fotograferen dus volgens mij kan ik me daar helemaal uitleven. En chocola is ook niet vervelend 😉 mmmmmm. Leuke blog weer!

 8. Wij hebben de afgelopen 12 – 18 maanden ook veel tripjes in onze ‘achtertuin’ gemaakt. Vooral de Belgische en Duitse oude steden en Nederlandse en Duitse bosgebieden zijn favoriet. Mij viel de mond ook open van het Groningse platteland, met de vele vaarten en prachtige boerderijen. Of wat dacht je van het Vijlenerbos of Nationaal park de Maasduinen? Ja ja, voor mooi hoeven we niet persé ver 🙂

  1. In Groningen ben ik nog nooit geweest, en in Friesland ook niet. De parken die je noemt ken ik niet eens…Schandalig! Leuk dat jullie ook zoveel tripjes dichtbij hebben gemaakt. Het is ook superleuk om al die verre bestemmingen te mixen met het moois dat binnen handbereik ligt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven