Home Europa Steppen langs de bezienswaardigheden van Edam

Steppen langs de bezienswaardigheden van Edam

Door Karlijn

Mijn oma zei het vroeger al: “Verre reizen zijn leuk, maar Nederland is ook mooi.” En dat klopt! Eén van mijn favoriete streken in Nederland is Laag Holland, het gebied ten noordwesten van Amsterdam. De grootste verrassing in Laag Holland waren voor mij de bezienswaardigheden van Edam. Want waarom wist ik niet dat dit zo’n idyllisch stadje is?

Waar ligt Laag Holland?

Laag Holland is het gebied tussen Amsterdam en Friesland, in de regio waar ook Volendam ligt. Hier vind je het op één na laagste punt van Nederland, maar liefst zes meter onder zeeniveau. Het is dan ook een gebied van water en dijken, met eindeloze vergezichten langs uitgestrekte weilanden en draaiende molens. Met af en toe wat schapen en koeien in de wei. Nederlandser wordt het niet!

natuur Laag Holland

Edam is Amsterdam in het klein

Laag Holland heeft heel wat bekende plekken die een bezoek waard zijn, zoals Volendam, Marken en de Zaanse Schans. Van Edam had ik van tevoren niet zo’n goed beeld, maar wat bleek: Edam is prachtig, echt Amsterdam in het klein. De schattige pandjes, de bruggetjes, de smalle grachten: het is een plaatje. Totaal anders qua sfeer dan het toeristische Volendam, maar er is meer dan genoeg te zien.

De geschiedenis van Edam

Edam ontstond naast een dam in de rivier E en kreeg in 1357 stadsrechten. Het plaatsje was lange tijd erg rijk en welvarend, vanwege de scheepsbouw, de kaashandel en de houthandel. Dat zie je nog steeds terug in de prachtige oude huizen. Edam lag honderden jaren ingesloten tussen het Purmermeer en de voormalige Zuiderzee. Voor de drooglegging van de Purmer en de aanleg van de Afsluitdijk kreeg het water dan ook regelmatig de overhand. In 1916 braken de dijken rond de Zuiderzee en dat zorgde voor een ravage. Edam heeft in totaal 177 Rijksmonumenten, 22 bruggen, leuke cafés en winkeltjes en volop idyllische straatjes.

Edam Laag Holland

Fietsen huren in Edam

Ik verkende Edam tijdens een tocht per step, onder leiding van Friet Ton van Ton Tweewielers. Hij is een geboren en getogen Edammer. Hij weet echt alles over het stadje en haar geschiedenis en hij kan er ook nog eens leuk over vertellen. Je kunt bij zijn enorme fietsenzaak steps, fietsen en elektrische fietsen huren. Of je Edam nu wandelend, steppend of fietsend gaat ontdekken, onderstaande plekken zijn in elk geval een stop waard.

Bezienswaardigheden Edam: zeker zien

  • De Grote Kerk met 32 indrukwekkende glas-in-loodramen, waar ook regelmatig markten en andere activiteiten plaatsvinden.
  • Het oude Raadhuis aan het Damplein.
  • Het gerestaureerde Weeshuis aan het Jan Nieuwenhuizenplein.
  • De Kaasmarkt met kaaswaag. In de zomermaanden wordt in Edam elke woensdag een traditionele kaasmarkt gehouden, waarbij boeren met bootjes hun producten aanvoeren. Kaasdragers dragen de kazen vervolgens naar de markt. Dit is een belangrijk stuk geschiedenis van Edam, want de kaasmarkt wordt al sinds de zestiende eeuw gehouden.
  • De kaaspakhuizen aan de Voorhaven.

Bij de VVV van Edam kun je een kaart van Edam halen, met daarop de mooiste bezienswaardigheden.

Lekker eten in Edam

Van al dat gestep of gefietst krijg je trek (en dorst), dus zoek vooral een leuke plek op om iets te eten:

  • Zin in iets lekkers? Bezoek dan ’t Snoepwinkeltje aan het Spui.
  • Café De Harmonie aan de Voorhaven is leuk voor een drankje op het terras of gezellig binnen.
  • De Beurs Eten & Drinken aan de Keizersgracht is ideaal voor het diner, of voor lunch in het weekend.

Edam is écht heel mooi!

Edam

Ik zou bijna het Brabantse land verruilen voor Laag Holland

Edam Laag Holland

Klompen horen er natuurlijk ook bij.

Edam Laag Holland

Zoveel schattige pandjes.

Edam

Meer lezen over Nederland?

Ook leuk om te lezen

24 Reacties

E. Hopstaken 19 april 2017 - 09:03

Tijdens mijn opleiding aan de NHTV (Hogeschool voor Toerisme) gingen we een op werkweek in Laag-Holland. We moesten elkaar rondleiden door o.a. Edam en Volendam. Daarna ben ik nimmer terug geweest, jammer.

Antwoord
Karlijn 19 april 2017 - 21:18

Hoog tijd om weer eens terug te gaan dan ;) !

Antwoord
Sabine 19 april 2017 - 17:02

Wat mooi! Volgens mij ben ik wel eens in Edam geweest, ook in Volendam en Hoorn. Dat hele gebied in heel mooi eigenlijk. Misschien gaan we ook nog wel wat moois bezoeken in juni als we even in Nederland zijn. Ik weet nog niet wat ik wil zien eigenlijk haha…

Antwoord
Karlijn 19 april 2017 - 21:19

Je hebt dan ook maar kort de tijd natuurlijk! Maar Laag Holland is in elk geval de moeite van het uitstapje waard :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 19 april 2017 - 17:26

Dat ziet er mooi uit. Ik ben er wel als kind ooit geweest, maar daar kan ik me niet echt meer iets van herinneren. Nederland heeft veel moois. Ik ben dat gaan ontdekken door vrienden uit het buitenland wat van ons land te laten zien. Mijn vriend uit Chili werd bijvoorbeeld stil van de omgeving van Griendtsveen bij de Mariapeel, maar ook Thorn en het Vijlener Bos doen het altijd goed :-)

Antwoord
Karlijn 19 april 2017 - 21:19

Grappig dat je door de ogen van buitenlanders je eigen land pas goed gaat zien! De plekken die jij noemt ken ik ook helemaal niet. Hoog tijd om er in het weekend eens wat vaker op uit te trekken :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 19 april 2017 - 19:25

Nederland heeft zo veel leuke plekjes inderdaad, en ik heb er zo ontzettend veel nog niet gezien. De plekken die jij beschrijft in je post heb ik ook nooit gezien, hoewel ik in Zuid-Holland redelijk in de buurt woon. Ik ben wel van plan dit jaar de Beemster te bezoeken omdat ik graag allee UNESCO bezienswaardigheden in Nederland wil bezoeken. Wie weet kom ik ook in de buurt van Edam!

Antwoord
Karlijn 19 april 2017 - 21:20

De Beemster is prachtig, en inderdaad in de buurt van Edam! Eigenlijk is het zo leuk om je eigen land beter te leren kennen. Ik heb Nederland blijkbaar altijd onderschat ;)

Antwoord
Yvonne 24 april 2017 - 22:19

Hier nog zo 1 hoor. En dan had ik niet eens een oma die me meenam, dus ook toen niet veel van Nederland gezien. Maar toevallig wel naar Zaanse Schans en Volendam geweest. Ik vond eens een keer dat het daar gewoon van moest komen en we zijn er een weekend naartoe gegaan. Ik vond het verrassend leuk. Maar steppen door Edam ziet er ook leuk uit! Even wachten tot onze kinderen wat groter zijn, dan kunnen ze mee steppen. En kennen zij hun eigen land later beter dan ik nu!

Antwoord
Karlijn 25 april 2017 - 09:31

Ik ben dus niet de enige die schandalig weinig van haar eigen land heeft gezien ;) Ik was tijdens dat weekend in Laag Holland ook pas voor het eerst in Volendam, zo stom! En ik vond het inderdaad ook verrassend leuk. Goed idee om over een paar jaar met de kinderen te gaan steppen, vinden ze vast leuk!

Antwoord
Rachel 2 mei 2017 - 16:20

Wauw wat een prachtige foto’s heb je gemaakt zeg! ik voel mezelf soms net een chinees in mijn eigen land.. ik maak echt overal foto’s van!

Antwoord
Karlijn 2 mei 2017 - 19:14

Haha! Dank je wel :) Ik vond het echt zo’n mooi gebied, ik had geen idee dat Laag Holland zoveel leuks te bieden heeft!

Antwoord
Marion 3 mei 2017 - 17:21

Ik had familie die in Edam woonde, maar dan kwam ue alleen daar en zag je niet zoveel van het mooie stadje. Vandaar dat ik er heel graag weer eens heen wil gaan.

Antwoord
Karlijn 4 mei 2017 - 10:45

Dat begrijp ik! Het centrum van Edam is echt de moeite waard. Ik wist er van tevoren niets van, maar ik was heel verrast!

Antwoord
Marcella 6 mei 2017 - 12:07

Ik wist niet dat Edam zo leuk is. Ziet er onwijs schattig uit! Jammer dat ik niet bij de blogtrip aanwezig kon zijn, ik ben erg benieuwd naar Laag Holland. Hopelijk komt er nog een herkansing ;-)

Antwoord
Karlijn 7 mei 2017 - 12:15

Ik hoop het ook, Laag Holland is echt heel leuk! En Edam was mijn favoriet :)

Antwoord
UitjesGek 21 augustus 2017 - 16:05

Echt supertoffe foto’s. Normaal zie je alleen de standaard foto’s vanaf dezelfde plekjes, leuke afwisseling!

Antwoord
Karlijn 23 augustus 2017 - 03:05

Dank je wel!

Antwoord
Jan 6 september 2017 - 12:27

Super leuk artikel :)
mooi om te zien dat er nog van dit soort plekken zijn in Nederland.

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 17:54

Dank je Jan!

Antwoord
Weekendje Laag Holland: perfect voor foodies - Karlijn Travels 26 november 2017 - 07:00

[…] gebied boven Amsterdam krijg je het ultieme Nederland-gevoel, met eindeloze weilanden, molens en de leukste stadjes. In april was ik een weekend op persreis in Laag Holland en dat weekend hing van lekker eten aan […]

Antwoord
Dagtrip Zaanse Schans: chocolade maken met cacao-nerds - Karlijn Travels 1 juli 2020 - 15:36

[…] gebied ten noorden van Amsterdam, is typisch Nederlands, met groene weilanden, draaiende molens en schattige Hollandse huisjes. Eén van de leukste activiteiten van dit persweekend was onze dagtrip naar de Zaanse Schans. Ook […]

Antwoord
Waarom Friesland toch een beetje als buitenland voelt - Karlijn Travels 2 juli 2020 - 07:01

[…] Steppen door het pittoreske Edam […]

Antwoord
Dagje Volendam en omgeving: e-biken door Laag Holland - Karlijn Travels 25 juli 2020 - 14:19

[…] we aankwamen in Volendam was het al bijna half vijf, maar we besloten toch nog even door te rijden naar Edam. Edam is namelijk ook alweer zo’n schattig plaatsje. Echt Amsterdam in het klein, met mooie […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.