Home Europa Dagje Volendam en Marken: fietsen langs de mooiste dorpjes van Nederland

Dagje Volendam en Marken: fietsen langs de mooiste dorpjes van Nederland

Door Karlijn

Het is één van mijn favoriete plekken in Nederland: Laag Holland, het gebied boven Amsterdam. Dit is Nederland op z’n mooist, met dijken en water en pittoreske plaatsjes als Edam, Volendam, Marken en Monnickendam. En natuurlijk het prachtige Broek in Waterland, waar ik zo naartoe zou willen verhuizen. Al dat moois ontdek je het beste op de fiets. Huur een e-bike en maak er een prachtig dagje Volendam en Marken van.

Tips voor dagje Volendam: e-bike huren en het Doolhof in

Rond half tien komen we aan in Volendam, waar we gratis parkeren op het Marinapark. We pikken onze e-bikes op bij Rent & Event Volendam, waar je trouwens ook leuke elektrische scooters kunt huren. We fietsen eerst een stukje over de beroemde Dijk van Volendam, het toeristisch centrum van het stadje. Leuk, maar het mooiste stukje Volendam ligt achter de Dijk. Hier vind je het Doolhof en de Oude Kom, het oudste deel van het centrum van Volendam. De smalle straatjes met oude huizen, weerspiegeld in het water, zijn erg leuk om doorheen te dwalen. En om te fotograferen!

E-bikes huren Volendam: 27,50 euro per persoon voor een hele dag.

Fietsen van Volendam naar Broek in Waterland

We rijden Volendam uit, richting Katwoude. Dit is meteen een prachtig ritje, want we fietsen langs een groene dijk met grazende schapen, een mooie molen en een weids uitzicht over weilanden vol zwart-witte koeien. Het Nederland uit de boekjes waar elke buitenlandse toerist van droomt.

Dagje Volendam en omgeving: fan van Broek in Waterland

We fietsen langs de Henri Willig Cheese Factory naar Katwoude, komen langs Monnickendam en rijden daarna alsmaar rechtdoor naar Broek in Waterland. En als we daar aankomen, wil ik meteen niet meer weg. De gekleurde Waterlandse huizen langs het water, het groen, de sfeervolle straatjes: Broek in Waterland is een plaatje. Als ik ooit nog eens een miljoentje over heb, koop ik zo’n Waterlands huisje uit de negentiende eeuw. Wat een fantastisch dorp om te wonen. In de enige kerk van Broek en Waterland zit een cafeetje waar je koffie en zelfgebakken taart kunt bestellen en  we nemen onze appeltaart mee naar het terrasje aan het water. Wat een mooie plek.

Monnickendam en lunchen aan het strand

We hebben nog meer te doen vandaag, dus stappen we toch maar weer op de fiets en laten Broek in Waterland achter ons. We rijden terug naar Monnickendam, wat ook weer een schattig stadje vol oude scheve pandjes is. En natuurlijk ligt Monnickendam ook aan het water, dus is het ook gezellig bij de haven. Aan het water liggen verschillende leuke restaurants met terras, maar wij besluiten door te rijden naar strandbar Strandvier, gelegen aan het strand van Hemmeland. Dat blijkt een enorme aanrader: je kunt heerlijk zitten op het strandterras van deze hippe tent, het eten is goed en het water vraagt om een frisse duik. Dé stop tijdens een mooie, warme dag.

Fietsen van Monnickendam naar Marken

Ah, wat een mooi stuk fietsen is het van Monnickendam naar Marken! Ook weer zo typisch Nederlands, met een lange dijk, aan beide kanten water, overal schapen en koeien en in de verte de ‘skyline’ van Marken. Marken is een voormalig eiland met een bijzondere geschiedenis. In de dertiende eeuw werd Marken door een storm van het vasteland gescheiden en daardoor leefden de inwoners lange tijd geïsoleerd. In 1957 werd er pas een dijk aangelegd, die Marken met het vasteland verbindt.

Zeker Marken bezoeken tijdens dagje Volendam

Het vissersplaatsje Marken is prachtig en voelt ondanks het toerisme nog heel authentiek. De inwoners bouwden hun huizen op palen, zodat ze beschermd waren tegen hoog water. De huizen zijn bovendien kleurrijk, met tuinen vol uitbundig bloeiende bloemen en natuurlijk omringd door water. Ik denk dat Marken zo’n beetje het meest fotogenieke plaatsje van Nederland moet zijn en ik vond het geweldig om de mooie straatjes hier te verkennen. Na talloze foto’s pakten we onze e-bikes weer en reden we naar het Paard van Marken, de vuurtoren aan de rand van het schiereiland. Ook een mooie plek met een fijn strandje, dus extra leuk om te stoppen op een zonnige dag.

Met de Volendam Marken Express terug naar Volendam

Je kunt na je bezoek aan Marken natuurlijk terugfietsen naar Volendam, maar het is veel leuker om de Volendam Marken Express te pakken. Je fiets kan mee op de boot en je vaart in een half uurtje terug naar Volendam. Een mooie tocht over het Markermeer en een leuke manier om Marken én Volendam vanaf het water te zien.

Je kunt online kaartjes kopen voor de Volendam Marken Express. Prijzen en het vaarschema vind je op de website.

Fietsen van Volendam naar Edam

Tegen de tijd dat we aankwamen in Volendam was het al bijna half vijf, maar we besloten toch nog even door te rijden naar Edam. Edam is namelijk ook alweer zo’n schattig plaatsje. Echt Amsterdam in het klein, met mooie pandjes, grachten en maar liefst 22 bruggen. We aten een ijsje bij Damplein 9 en wandelden door het oude centrum van Edam. Daarna sprongen we weer op de fiets en leverden we die keurig voor zes uur in bij Rent & Event. Echt een enorm leuk dagje weg in Volendam en omgeving!

Leuke hotels Volendam en omgeving

Van je dagje Volendam en Marken kun je natuurlijk makkelijk een lang weekend weg maken. Er zijn volop leuke hotels te vinden in de omgeving, zoals:

Overnachten en dineren in Volkshotel Amsterdam

Wij boekten een overnachting in Amsterdam, omdat we de volgende dag naar het Van Gogh Museum gingen. We kozen voor  Volkshotel, een gaaf designhotel in het oude Volkskrant-gebouw. Je kunt hier arrangementen boeken mét geweldig driegangendiner in het bijbehorende restaurant Canvas. Compleet met terras en fantastisch uitzicht over Amsterdam. Op de benedenverdieping van Volkshotel vind je Werkplaats, waar je met je laptop kunt zitten of gewoon lekker kunt borrelen.  Een perfecte afsluiting van je dagje Volendam, Marken en Broek en Waterland.

Meer lezen over Nederland?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

3 Reacties

Marlous 8 juli 2020 - 08:56

Oh wat ziet dit er allemaal leuk uit, echt prachtige foto’s heb je gemaakt! Ik ben dus nog nooit in Volendam geweest, maar zou dat zo graag eens doen. Zeker omdat m’n vriend Belgisch is, dan vind ik die über-Nederlandse/toeristische dingen extra leuk om te doen haha. Ik ga je route onthouden en hoop deze zomer eens een dagje te plannen!

Antwoord
Karlijn 8 juli 2020 - 09:48

Dank je wel Marlous! Tot een paar jaar terug was ik ook nog nooit in Volendam geweest, maar dit gebied is zo mooi. Inderdaad über-Nederlands :) Ik vind het zelf al geweldig, maar voor buitenlanders moet dit helemaal fantastisch zijn. Hopelijk gaat het lukken om het deze zomer te gaan bekijken!

Antwoord
Persoonlijke terugblik op 2020: wat ik wél en niet heb gedaan - Karlijn Travels 13 maart 2021 - 13:42

[…] maakten in juni trips naar Friesland en Volendam en verder deden we niets bijzonders. Er staat me in elk geval niet veel meer van bij: alle dagen […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.