Ben je gek op straatfotografie, dan kun je je in Italië uitleven. Want de Italiaanse steden en dorpen zijn enorm fotogeniek, met volop markten, sfeervolle straten en kleurrijke gebouwen. Ideaal om het dagelijkse Italiaanse leven vast te leggen! Wil je ook aan de slag met straatfotografie in Italië? Dan helpen deze tips je op weg.
Wat houdt straatfotografie in?
Straatfotografie is een genre in de fotografie dat draait om het vastleggen van mensen in hun dagelijks leven, op openbare plaatsen. Het doel is om spontane momenten te vangen, als het onderwerp niet doorheeft dat je hem of haar fotografeert. Op die manier vertelt straatfotografie een verhaal over een plek en haar inwoners. Hoewel straatfotografie meestal om mensen draait, kun je het zeker ook breder zien. Denk aan het fotograferen van voorwerpen, dieren, stillevens of een straatbeeld.
Mag je foto’s maken van mensen op straat?
Ja, dat mag. Op straat, in de openbare ruimte, ben je vrij om te fotograferen wat en wie je wilt. Het verhaal wordt anders als je geld wilt verdienen met je foto’s van mensen, bijvoorbeeld door ze aan een beeldbank te verkopen. Dan gaat het portretrecht spelen. Lees je daar goed over in.
Tips voor straatfotografie in Italië
Ik neem Italië hier als voorbeeld, omdat ik in het voorjaar twee weken in het land was en me helemaal heb uitgeleefd qua straatfotografie. Maar de tips kun je natuurlijk in elk land toepassen.
1. Ga vroeg op pad voor het juiste licht én meer rust
Elke fotograaf weet het: voor het beste licht moet je vroeg op pad gaan, of tot laat blijven. Tijdens het gouden uur, net na zonsopkomst en voor zonsondergang, is het licht het beste. Warm, met lange schaduwen: fotogenieker wordt het niet. In Rome stond ik elke dag vroeg op om foto’s te maken, maar niet alleen vanwege het licht. Rome vroeg in de ochtend is relatief toeristenvrij en dat zorgt ervoor dat je de stad op een andere manier ziet.
2. Houd je camera altijd bij de hand en probeer niet teveel op te vallen
Straatfotografie draait om spontane momenten. Dat betekent dat je razendsnel moet zijn als zo’n moment zich voordoet en niet eerst nog op zoek moet gaan naar je camera. Houd je camera dus altijd bij de hand en zorg dat je meteen kunt schieten. Stel je camera van tevoren goed in en kies een lens waarmee je in elke situatie uit de voeten kunt. Probeer ook om een beetje onopvallend te blijven. Zodra mensen zien dat je aan het fotograferen bent, gaan ze zich vanzelf minder natuurlijk gedragen.
Tip: kies de juiste lens
Professionele straatfotografen zweren bij een prime lens van 24 of 35 mm. Een prime lens heeft een vaste brandpuntafstand en je kunt er niet mee zoomen. Ze zijn bovendien lichtsterk (1.4 tot 2.8), focussen snel en ze zijn klein. Dat zorgt ervoor dat je als fotograaf redelijk onopvallend te werk kunt gaan. Zelf heb ik alleen een 55 mm-prime lens en dat vind ik teveel zoom voor straatfoto’s. Ik gebruik dus meestal mijn 16-35 mm of 24-105 mm. Daarmee ben ik ook wat flexibeler.
3. Reisfotografie: ga vooraf alvast wat locaties spotten
Je hoeft er natuurlijk geen hele studie van te maken, maar het kan handig zijn om vooraf locaties te spotten waar je foto’s wilt gaan maken. Dat scheelt je op het moment zelf tijd en je zorgt er zo voor dat je meteen op de juiste plek staat. Zoek bijvoorbeeld op Instagram naar mooie plekken, of maak een stadswandeling en onthoud plaatsen die geschikt zijn. Bij straatfotografie weet je natuurlijk nooit wat je tegenkomt (en of je iets tegenkomt), maar sommige plekken lenen zich er extra goed voor. Denk aan markten, winkelstraten en belangrijke bezienswaardigheden.
4. Straatfotografie op reis: heb geduld
Ik ben verschrikkelijk ongeduldig, behalve als ik aan het fotograferen ben. Gelukkig maar, want dat helpt bij straatfotografie. Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat de leukste momenten zich binnen vijf minuten aandienen, dus soms moet je wachten. Op de juiste persoon die langs die muurschildering fietst. Op het overhandigen van een tas vol verse groenten op de markt. Of tot de zon nét de juiste schaduw werpt. Het kan van alles zijn, maar geduld loont in elk geval bij straatfotografie.
5. Probeer een verhaal te vertellen met je foto’s
Het leuke van straatfotografie is dat je er een verhaal mee kunt vertellen. Straatfoto’s kunnen je nieuwsgierig maken naar een persoon of naar de omgeving waarin hij of zij zich bevindt. Denk aan de dames in Bari, Puglia, die op straat hun traditionele orecchiette-pasta rollen. Of de non die op onderstaande foto luistert naar de paus bij de Sint Pieter-kathedraal in Rome. Wat is iemand aan het doen en waarom? Welke emoties laat hij of zij zien? Straatfotografie kan ook grappig zijn of je aan het denken zetten, als je precies het juiste beeld weet te vangen.
6. Denk na over je compositie
Bij straatfotografie ben je vaak zo druk bezig met het vastleggen van het moment, dat je de compositie makkelijk uit het oog verliest. Zorg dat je de bekende compositieregels goed scherp hebt: maak gebruik van the rule of thirds (verdeel je foto horizontaal en verticaal in drieën en plaats je onderwerp op één van de lijnen) en probeer rust in je foto te brengen: zorg dat duidelijk is wat je onderwerp is en waar het echt om draait. Belangrijk bij straatfotografie, want er gebeurt op straat meestal van alles.
7. Straatfotografie op reis: kijk verder dan alleen de mensen
Volgens mij hoort bij straatfotografie ‘officieel’ altijd het fotograferen van mensen, maar zeker bij reisfotografie is het leuk om verder te kijken en zo een beeld van je bestemming te schetsen. Door ook typische elementen en details in het straatbeeld vast te leggen vertel je met je foto’s het verhaal van je bestemming. Denk aan een stapel Parmezaanse kazen in een marktkraam in Bologna. Of een masker aan de muur in Venetië. Het maakt meteen duidelijk waar je bent: Italië!
8. Experimenteer met standpunten en kleur
Veel straatfotografie is zwart-wit. Dat past niet zo bij mijn stijl, want ik houd van kleurrijke fotografie. Zeker in een land als Italië, dat barst van de kleur. Toch kan zwart-wit veel toevoegen aan een straatfoto, zeker als je veel gebruik maakt van schaduwen en contrasten. Het is leuk om daar in Photoshop of Lightroom mee te experimenteren. Probeer tijdens het fotograferen ook verschillende dingen uit. Ga op straat zitten, of kies juist een hoger standpunt. Fotografeer vanuit de heup, zodat je nog onopvallender te werk kunt gaan. Alles voor een bijzonder resultaat.
Tip: kijk of je kleuren en patronen kunt laten terugkomen
Kom je een gebouw met een prachtige gele muur tegen? Wacht dan even, want wie weet fietst er wel iemand voorbij in een gele jas. Het laten terugkomen van kleuren of patronen op verschillende plekken in je foto zorgt voor een mooi effect.
9. Probeer een fotoserie te maken
Vind je het lastig om goede onderwerpen te vinden voor je straatfotografie? Probeer dan een thema te kiezen en ga op zoek naar foto’s die binnen dat thema passen. Dat kan heel simpel zijn. Italianen zijn bijvoorbeeld dol op honden, dus probeer een serie ‘Italianen en hun hond’ te maken. Of neem als thema ‘toeristen’ en observeer hoe zij zich gedragen op straat. Je komt dan vanzelf met een verrassend leuke serie thuis.
10. Straatfotografie: ga ook op pad als het regent
Regen op reis: ik heb er een enorme hekel aan. Maar Italiaanse steden zijn zelfs bij slecht weer nog fotogeniek, dus ga vooral gewoon op pad. In het prachtige Siena en Pienza trof ik slecht weer, maar toch waren er meer dan genoeg mensen op pad, compleet met kleurrijke paraplus en jassen. Dat zorgde toch nog voor leuke straatfoto’s.
Welke landen zijn ideaal voor straatfotografie?
Eigenlijk zijn alle landen perfect voor straatfotografie, want overal wonen mensen die hun dagelijkse dingen doen en zo voor inspiratie kunnen zorgen. Maar er zijn altijd landen die eruit springen, naast het al genoemde Italië. Dit is mijn top 5:
- India! Geen twijfel over mogelijk, er bestaat geen fotogenieker land. En nergens is het straatleven zo kleurrijk, chaotisch en afwisselend als daar.
- Marokko. Bijna vergelijkbaar met India qua kleuren en druk straatleven. Het nadeel is wel dat de mensen in Marokko niet graag op de foto gaan (in tegenstelling tot in India), dus wees voorzichtig en stoot niemand voor het hoofd.
- Cuba. Nog zo’n kleurrijk land waar op straat altijd iets te beleven is. Van salsa dansen tot honkballen, er is altijd genoeg te zien. De Amerikaanse auto’s maken het natuurlijk helemaal af.
- Vietnam. Fantastisch land om straatfoto’s te maken, mede dankzij de vervallen oude pandjes en de vele markten.
- Peru. Ook een persoonlijke favoriet, vanwege de markten, de dorpen in de Andes en de fotogenieke mensen. Bovendien zorgen koloniale steden als Cusco en Arequipa voor een schitterende achtergrond.
Wat zit er in mijn cameratas?
- Mijn camerarugzak is de WANDRD 21 liter: geweldige tas.
- Ik heb de fullframe Sony A7 iii en daar ben ik helemaal weg van.
- Mijn groothoeklens is de 16-35 mm van Sony.
- De lens die het vaakst op mijn camera zit: de Sony 24-105 mm.
- Mijn telelens is de Sony 70-200 mm. Een toplens!
- De Sony 55mm 1.8. Mijn beste lens, maar de brandpuntafstand is voor mij een uitdaging.
- Niet nodig voor straatfotografie, maar fijn bij landschappen: een polarisatiefilter.
- Een grijsfilter voor het fotograferen van watervallen.
Meer lezen over reisfotografie?
- Tips voor fotograferen in IJsland
- Fotografie Bali: een dag op pad met een lokale fotograaf
- Tips voor het sfeervol fotograferen van een stad
- Tien tips voor fotograferen op drukke plekken
*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.
Weer een mooi verhaal een neem dit mee in mijn fotografie
Dank je wel Hans, leuk om te horen!