Home Peru Maak een roadtrip Peru: reisroute en praktische tips

Maak een roadtrip Peru: reisroute en praktische tips

Door Karlijn

Peru is een fantastische reisbestemming. Spectaculaire natuur, een unieke cultuur, lekker eten en volop mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten. Het land is prima met het openbaar vervoer te bereizen, maar zelf rijden is ook een grote aanrader. In april maakte ik een roadtrip Peru van twee weken. In deze blog deel ik mijn route en al mijn praktische tips voor een autorondreis door het zuiden van het land.

Route roadtrip Peru voor twee weken

Dag 1: vlucht en aankomst Lima

Ik vloog rechtstreeks met de KLM naar Lima. Het is een lange vlucht en het is fijn als je dan direct op de plaats van bestemming bent. Ik verbleef in de leuke wijk Barranco, in het prachtige Villa Barranco. In deze wijk voelde ik me meteen helemaal thuis. In deze post lees je er alles over.

Street art Barranco Lima

Dag 2: foodtour Lima

Peru staat bekend om haar geweldige keuken en daar wilde ik natuurlijk meer van weten. Daarom boekte ik een foodtour bij The Lima Gourmet Company en dat bleek een grote aanrader. In deze post vertel ik er uitgebreid over.

Santa Catalina Arequipa

Dag 3 en 4: genieten van het gezellige Arequipa

Als je genoeg tijd hebt, kun je het stuk tussen Lima en Arequipa overland reizen. Dat deden wij in 2006 en zo konden we onder andere de beroemde Nazca-lijnen bewonderen. Deze keer had ik die tijd niet, dus vloog ik ’s ochtends vroeg naar Arequipa, dat op 2300 meter hoogte ligt. Het is geen goed idee om al in Lima je auto op te halen. De PanAmerican Highway barst van de corrupte agenten en is erg druk. Wil je een autorondreis Peru maken, dan is het zuiden van het land daar het meest geschikt voor. Eenmaal in Arequipa is het belangrijk dat je genoeg tijd neemt om te acclimatiseren, want na Arequipa wachten grote hoogtes. Plan hier dus twee dagen in en begin meteen met veel water drinken (2-3 liter per dag is aan te raden). Het is trouwens helemaal geen straf om twee dagen in Arequipa te verblijven, want dit is een heerlijke stad. Ik schreef deze blog met tips voor 48 uur in de stad. Slapen deed ik in het goed gelegen Hotel Las Torres de Ugarte.

roadtrip Peru

Dag 5: prachtige tocht naar de Colca Canyon

Wij haalden aan het einde van dag 4 onze auto op, zodat we deze ochtend vroeg konden vertrekken. Nu kon de roadtrip Peru echt beginnen! Er wachtte ons een prachtige tocht naar de Colca Canyon, over passen van bijna 5000 meter hoogte, langs rokende vulkanen, wegspringende lama’s en vicuña’s en schitterende uitzichten. Net toen ik dacht dat het niet meer mooier kon, zag ik de groene Colca Canyon liggen, met eeuwenoude Inca-terrassen vol groenten, aardappelen en quinoa. Misschien wel het mooiste stukje Peru dat ik heb gezien. We verbleven deze nacht in een fijne homestay bij een lokaal gezin. In deze blog lees je er alles over. Wij sliepen overigens maar een nacht in de homestay, maar als je liever wat rustiger reist, zijn twee nachten zeker aan te raden.

Colca Canyon Peru

Dag 6 en 7: roadtrip Peru: offroad naar het Titicacameer

Het grote voordeel van een eigen auto is dat je makkelijk van de gebaande paden af kunt. Wij namen met onze gave Kia Sportage een offroadroute naar Cruz del Condor, dwars door spectaculaire landschappen waar we elke honderd meter wilden stoppen voor nog een fotomomentje. Bij Cruz del Condor kun je met een beetje geluk condors door de ruige vallei zien vliegen, een prachtig gezicht. Zorg wel dat je hier (vroeg) in de ochtend bent, want dan zijn je kansen het beste. Na deze stop reden we langs het mooie witte kerkje van Maca (erg leuk om even te kijken) en deden we inkopen op de markt van Chivay voor onze lunch. De middag hadden we nodig om naar het Titicacameer te rijden, met onderweg een picknickstop en stops bij verschillende uitzichtpunten. Net na zonsondergang kwamen we aan bij de homestay van Walther, hoog boven het Titicacameer. Het meer heeft iets magisch en je kunt hier makkelijk een paar dagen doorbrengen. Wij bleven een volle dag, gingen kajakken en bezochten een klein rieteiland, Uros Titino. Ik schreef er deze blog over.

Tinajani Peru

Dag 8: naar Pisac en de Heilige Vallei

Vertrek deze ochtend vroeg, want het is een eind rijden van het Titicacameer naar Pisac in de Heilige Vallei. Je kunt de asfaltroute nemen, maar dat is een beetje saai. Veel mooier is de offroadtocht via Lampa en het Circuito Cordillerano. Lampa is een schattig, rood stadje met een prachtige kerk, een goede plek om inkopen te doen voor de lunch. Na Lampa ga je offroad en rijd je door spectaculaire landschappen, heuvels vol metershoge Puya Raimondi-bloemen, herders met kuddes lama’s en alpaca’s en door de prachtige Tinajani Canyon. In de verre omtrek was geen andere toerist te bekennen, de weg was onverhard, maar van prima kwaliteit en de hele tocht was een groot avontuur. Na de Tinajani Canyon wachtte de asfaltweg naar Pisac weer. Wij sliepen daar in het sfeervolle Melissa Wasi-hotel.

Heilige Vallei Peru

Route roadtrip Peru

Dag 9: naar Ollantaytambo

De rijafstand is deze dag niet zo groot, maar de dag zit overvol met hoogtepunten. Wij begonnen met een bezoek aan de oude Inca-stad Pisac en dat is misschien wel mijn favoriet in Peru. Je kunt de ruïnes beklimmen en vervolgens teruglopen naar het dorp. Dat is een prachtige wandeling naar beneden, langs geweldige uitzichten over de Heilige Vallei en nog meer resten van Inca-ruïnes.  Eenmaal in het dorp is het leuk om over de markt te wandelen en even iets te drinken op het plein. Loop je inderdaad naar beneden, dan moet je wel even kijken hoe je het met de auto doet. Je zou de auto kunnen laten staan bij je hotel en een taxi naar het startpunt kunnen pakken. Dan haal je de auto later weer op om door te rijden naar Ollantaytambo.

Goede lunchstop Urubamba

Wij stopten onderweg in Urubamba om uitgebreid te lunchen bij El Huacatay (aanrader!). Ollantaytambo is een heel gezellig dorp met sfeervolle straatjes en natuurlijk prachtige Inca-ruïnes. Een prima plek om een dagje extra te blijven hangen, als je de tijd hebt. Wij sliepen in het mooie Hotel Samanapaq.

Roadtrip Peru: ook tijd om te wandelen

Dag 10-11-12: Koffieroute en Machu Picchu

Na een prachtige bergpas kwamen we opeens terecht in een ander Peru: de tropen! Knalgroen, met bananenbomen, verse passievruchten, mangobomen en cacaoplanten. Prachtig. Veel mensen willen de Incatrail lopen naar Machu Picchu. Dat is een mooie tocht, maar wel druk en hij zit maanden van tevoren al helemaal volgeboekt. Ik koos daarom voor de alternatieve Koffieroute, die leidt naar Aguas Calientes en waarbij je overnacht bij lokale koffieboeren. Dat was geweldig. De wandelroute was schitterend, de gastgezinnen waren enorm gastvrij en onderweg kwamen we maar weinig andere reizigers tegen. Vanuit Aguas Calientes neem je een vroege bus naar Machu Picchu, natuurlijk één van de absolute hoogtepunten van je reis. Daarna neem je de trein naar Hidroelectrica, waar je de auto ook hebt achtergelaten. Je slaapt nog een nacht bij één van de koffiefamilies.

Koffieroute-Peru

Dag 13-14: genieten van Cusco en omgeving

We leverden onze auto weer in in Cusco. In Cusco rijden is geen aanrader, die stad verken je het beste te voet. Ik had zelf deze keer niet zoveel tijd, maar zorg dat je zeker twee dagen in Cusco hebt. Verken de leuke wijk San Blas, ga lekker eten en bezoek de Inca-ruïnes in de omgeving. Op dag 15 neem je een binnenlandse vlucht naar Lima en vlieg je vanaf daar weer terug naar huis. Ik sliep in Cusco trouwens in een prima hostel, La Bo’M.

Cusco Peru

Auto huren Peru

Ik maakte deze autorondreis Peru met Better Places. Hun lokale reisspecialist in Peru, Guido, ontwikkelde deze reis zelf. Van hem krijg je een complete routebeschrijving mee, met volop tips over offroadroutes en aandachtspunten. Erg handig als je zelf wilt rijden in Peru. Hoe je het ook regelt, zorg in elk geval dat je een goede, stevige auto huurt en daar niet op bespaart.

roadtrip Peru

Is auto huren in Peru veilig?

Zelf rijden in Peru: de hoofdregels

Peru is niet het eerste land waar je aan denkt bij een roadtrip. Het is een geweldig avontuur om zelf te rijden in Peru, maar er zijn wel wat ongeschreven regels. Dit zijn ze:

    • Je moet autorijden echt leuk vinden. De afstanden in Peru zijn vrij lang en je zit regelmatig hele dagen in de auto.
    • Je moet genoeg rij-ervaring hebben. De Peruanen hebben  Latijns-Amerikaans temperament en dat zie je ook terug in hun rijstijl. Te hard rijden, gekke inhaalacties in bochten, het komt allemaal een keer langs. Als je zelf normaal rijdt is dat geen probleem, maar let wel goed op.
    • De wegen in Peru zijn over het algemeen vrij goed, op enkele uitzonderingen na. Soms rijd je over stukken met grote gaten of hoge drempels, dus houd daar rekening mee.
    • Wees brutaal als je in steden rijdt. Sta je ergens te wachten voor een stoplicht of opstopping? Laat andere auto’s er dan niet tussenkomen, of je staat er uren later nog. Dat betekent ook dat je geen ruimte geeft. Als Peruanen een centimeter ruimte zien, duwen ze hun auto ertussen. Houd de afstand tussen jou en je voorganger daarom zo klein mogelijk. Buiten de steden geldt uiteraard het tegenovergestelde.
    • Buiten de steden is het verplicht om met licht aan te rijden. In de stad niet.
    • Houd je aan alle officiële verkeersregels, zodat de politie geen reden heeft om je aan te houden.
    • Toeteren is noodzakelijk, in bochten en in steden.
    • Download de offline-kaarten van Google Maps of Maps.me en neem ook een lokaal SIM-kaartje mee.
    • Tank alleen bij de grote tankstations van Pesca, Primax, Repsol en eventueel Petro Perú. Je kunt tanken in stadjes en langs de hoofdwegen.
    • Kies hotels met eigen parkeerplaats, zodat parkeren je geen problemen oplevert.

Roadtrip Peru: let op de dieren!

Laatste tip: leer het gedrag van de dieren kennen. Je komt van alles tegen aan dierenleven en elke diersoort reageert anders op auto’s. Honden weten wel wat ze doen en gaan uit de weg, maar puppy’s niet. Ezels steken altijd voor je neus over, paarden gaan aan de kant, varkens juist niet en schapen, lama’s en alpaca’s volgen altijd de rest van de kudde. En kippen? Die gaan in de richting waarin ze kijken. Goed om te weten ;)

Reisgids Peru

Heb je nog een goede reisgids nodig? Ik vond de Lonely Planet van Peru heel fijn.

Meer lezen over Peru?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

21 Reacties

Stephanie 16 juli 2018 - 07:55

Wauw, wat een onwijs gave reis lijkt mij dit! Peru staat sowieso nog hoog op m’n lijstje!

Antwoord
Karlijn 17 juli 2018 - 15:49

Het is echt een aanrader! Peru is echt zo’n land dat het allemaal heeft.

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 17 juli 2018 - 19:59

Ah, ik ben echt wel een beetje dol op Peru na mijn bezoek in juni! Het landschap is zo ontzettend gevarieerd! Ik zou er zo nog een keer heen gaan, zeker om meer van de heilige vallei te bezoeken!

Antwoord
Karlijn 18 juli 2018 - 09:32

Snap ik helemaal! Ik zou zelf heel graag naar het noorden willen. Lijkt me ook prachtig, en weer helemaal anders. Peru is zo veelzijdig!

Antwoord
Nynke 19 juli 2018 - 21:48

Wat lijkt me dit een gave en afwisselende trip! Het zou niet in me opgekomen zijn om zelf te gaan rijden in Peru (hoewel wij – lees: mijn vriend, ik ben navigator – op reis best snel zelf rijden), daarom super leuk om te lezen en te weten dat dit ook kan ☺️ Was de koffieroute-wandeling een pittige? Of ook met redelijke conditie wel te doen (hoor over de Incatrail toch best vaak dat die flink pittig wordt ervaren nl)?
Ik vind je ‘routebeschrijvingsblogs’ altijd super fijn om te lezen, geeft echt een goed beeld van wat je kan doen, wat haalbaar is (waar het leuk is natuurlijk) etc!

Antwoord
Karlijn 20 juli 2018 - 14:38

Dank je wel! Fijn om te horen. Het is veel werk om die posts te maken, maar ik hoop inderdaad dat ze nuttig zijn. Haha, ik ben ook navigator als we ergens een auto huren. Ik heb in Kroatie nu voor het eerst zelf gereden én genavigeerd in het buitenland en dat vond ik best knap van mezelf ;) De Koffieroute-wandeling vond ik goed te doen, en ik heb verre van een topconditie. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het zwaarste deel van de hike heb overgeslagen omdat het te hard regende, maar de gids zei van tevoren dat hij alle vertrouwen in me had. Dat geloof ik dan maar ;) De Incatrail is volgens mij een heel stuk zwaarder!

Antwoord
Nynke 21 juli 2018 - 20:45

Oh inderdaad knap om dan zelf te gaan rijden! Dat zou voor mij ook best even een overwinninkje zijn… Wel fijn om nu te weten dat je het gewoon kan ☺️ . Fijn dat die wandeling goed te doen is. Mijn wandelconditie in Nederland is best ok, maar dat valt in het buitenland (zodra er berg op moet worden gelopen) altijd zo erg tegen… Ik ga deze trip echt onthouden!

Antwoord
Karlijn 22 juli 2018 - 17:13

Weer een overeenkomst! Ik ben een goede wandelaar, al zeg ik het zelf. Maar zodra ik een berg op moet, is het hijgen en zwoegen. Ik kom er altijd, maar het kost af en toe wat moeite ;) Ik heb het er graag voor over, want ik ben dol op wandelen in de bergen.

Antwoord
Robert 20 juli 2018 - 10:15

Wauw, dat lijkt me een geweldige reis om te maken. Het is zo’n perfecte combinatie die wij zoken tijdens het reizen. Ik ga ‘m bookmarken :-)

Antwoord
Karlijn 20 juli 2018 - 14:35

Ik denk dat Peru echt wel iets voor jullie is! Zeker met al dat offroad-rijden ;)

Antwoord
Terugblik: July favorites - Karlijn Travels 2 augustus 2018 - 07:01

[…] had ik ’s avonds geen zin om weer achter de computer te kruipen. Mijn meest gelezen post was ‘Alles wat je moet weten over een roadtrip Peru’ en dat was ook mijn eigen favoriet. Altijd veel werk, die routeposts, maar ze worden ook erg goed […]

Antwoord
Angela 18 augustus 2018 - 19:11

Ik houd van dit soort blogposts. Heel overzichtelijk en handig om na te lezen door alle links die erbij staan. Ik mis alleen nog een overzichtskaartje van Google Maps bijvoorbeeld zodat je ziet hoe de route loopt op de kaart. Verder: fantastisch! Net als de bestemming! ?

Antwoord
Karlijn 18 augustus 2018 - 19:46

Ah, dat kaartje vergeet ik altijd te maken! Deze posts zijn zoveel werk dat een kaartje erbij inschiet. Ik zal heg nog even maken binnenkort, want dat is inderdaad handig :)

Antwoord
Angela 2 september 2018 - 22:08

Ik geloof je, als je zegt dat dit soort blogposts veel werk is om te maken. Maar weet dat ze enorm worden gewaardeerd, ook zonder kaartje. ?

Antwoord
Heilige Vallei in Peru: drie highlights in één dag - Karlijn Travels 29 augustus 2018 - 07:01

[…] tot eind volgestopt zitten met hoogtepunten. Mijn dag in de Heilige Vallei van de Inca’s in Peru was er zo één. Eigenlijk is een dag in de Heilige Vallei veel te kort, maar vanwege tijdgebrek […]

Antwoord
J.J. Kok 27 december 2018 - 15:45

Hoi Karlijn,
Is de maand maart een goede maand om naar Peru te reizen?

Bedankt groetjes Hans

Antwoord
Karlijn 27 december 2018 - 16:18

Hallo Hans, zelf ben ik in april en juni in Peru geweest, met maart heb ik geen ervaring. Maar deze site biedt uitgebreide info over het weer in Peru in maart: https://zonnigopreis.nl/beste-reistijd/weer-peru-maart/. Hopelijk helpt dat!

Antwoord
Terugblik op reisjaar 2018 - Karlijn Travels 7 december 2019 - 18:22

[…] komen, maar toen de kans zich voordeed, greep ik die meteen aan. Ik mocht voor Better Places hun nieuwe autorondreis Peru testen en de reis was meer dan gaaf. Het was mijn tweede keer in Peru, maar door met de auto te […]

Antwoord
Roadtrip tips om het meeste uit je autoreis te halen - Karlijn Travels 4 augustus 2020 - 15:19

[…] Alles over mijn roadtrip in Peru […]

Antwoord
Benny Dijkhuis 7 juli 2022 - 15:32

Hallo Karlijn, ik heb mijn reis al uitgestippeld. Het meer slaan wij over. Reizen verder de route van lima, paracas, arequipa, colca naar cusco. Vandaaruit met vliegtuig naar maldonado. Waar kan ik het beste auto huren waarbij ik deze ophaal in lima en achterlaat in cusco.

Antwoord
Karlijn 7 juli 2022 - 16:32

Hoi Benny, wij hebben een auto gehuurd in Arequipa, dus ik heb geen ervaring met autohuur vanuit Lima. Ik heb even op Google Maps gekeken en zag dat Sixt op de vliegvelden van Lima en Cusco locaties heeft, dus misschien dat het daarmee lukt. Succes!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.