Home Tips reisfotografie Tips voor festival fotografie op reis

Tips voor festival fotografie op reis

Door Karlijn

“Vandaag is de god Shiva jarig, dus er is een groot festival in Kataragama”, kondigde onze chauffeur Sanjay in Sri Lanka aan. “Willen jullie daar naartoe?” Ja, natuurlijk! Een festival bijwonen is één van de leukste ervaringen tijdens een reis en bovendien is het geweldig om er te fotograferen. Al die kleuren, blije mensen in hun mooiste kleren, muziek en dans: geweldig! Wil je al die festiviteiten mooi vastleggen? Dan zijn dit mijn tips voor festival fotografie op reis.

1. Festival fotografie: gebruik een groothoeklens

Het festival in Kataragama in Sri Lanka werd gehouden in een groot hindoeïstisch tempelcomplex, met in het midden een grote stupa. Ik wilde graag laten zien hoe druk het festival was en op welke locatie het plaatsvond. Dat totaalplaatje kreeg ik alleen met mijn groothoeklens in beeld. Festival Sri Lanka

2. Let op de details

Het tegenovergestelde van de eerste tip: let op de details, want die brengen een festival echt tot leven. Denk aan een close-upfoto van bloemen, van de patronen in kleding, van beelden in een tempel, van brandende kaarsen of van muziekinstrumenten. Of van de snacks die verkocht worden in kraampjes. Al die details zorgen ervoor dat je het festival bijna weer kunt horen, voelen en ruiken. Op een festival in Bhutan legde ik vooral de nadruk op de kleding en de patronen. Zo mooi!

Festival Bhutan

 3. Maak portretfoto’s van de festivalgangers

Het zijn de mensen die een festival maken, dus als je de sfeer wilt vastleggen zit er maar één ding op: mensen fotograferen! Probeer te zorgen voor een mix aan portretten: foto’s van mensen die je niet in de gaten hebben, die lekker aan het dansen zijn of juist heel geconcentreerd bezig zijn, bijvoorbeeld met bidden. Maak ook een aantal close-upfoto’s van mensen en vraag daarvoor hun toestemming. De meeste mensen vinden het leuk om op de foto te gaan en op een festival is de sfeer meestal los. Dan is het geen enkel probleem. In Sri Lanka poseerden mensen bijvoorbeeld trots met hun bloemen en offermanden.

Festival Bhutan

Technische tip: zet je diafragma op een zo klein mogelijk getal. Zo ontstaat een kleine scherptediepte: de gezichten van de mensen zijn helemaal scherp, terwijl de achtergrond onscherp wordt.

Festival Sri Lanka

4. Fotografeer ook buiten het festivalterrein

In Sri Lanka begon het festival voor de god Shiva al op de parkeerplaats. Daar waren talloze kraampjes opgezet, waar bloemen, fruit, snacks en allerlei offermanden werden verkocht. Festivalgangers deden hier in inkopen en liepen vervolgens met de hele familie naar het tempelcomplex. In Bhutan was het leuk om de bezoekers aan te zien komen bij het fort waar het festival plaatsvond. Iedereen kwam trots en in zijn mooiste kleding naar binnen, erg leuk om te zien. Leg ook deze taferelen vast, om zo de hele sfeer van het festival te vangen.

Festival Sri Lanka

5. Zoek kleur in elke foto

Festivals zijn meestal kleurrijk en het is mooi om al die kleuren op beeld vast te leggen. Kijk naar kleding, kostuums, bloemen en eten en vang zoveel mogelijk kleur op beeld. Zo knalt het festival van je foto’s af!

 6. Zorg voor beweging in je foto’s

Dit is best een lastige tip, waar ik ook nog aan moet werken. Het is mooi om een langere sluitertijd te gebruiken en zo de bewegingen van mensen vast te leggen. Dat kan een heel mooi effect hebben, bijvoorbeeld bij mensen die dansen. Ik maakte in Sri Lanka wel een aantal foto’s van dansende festivalgangers, maar die bleven vrij statisch. In Bhutan was het iets makkelijker: de kleding van de dansende monniken waaierde breed uit en die beweging kreeg ik een beetje op beeld. Maar met statief en een langere sluitertijd had de foto veel beter kunnen worden.

Festival Bhutan

7. Festival fotografie op reis: kies verschillende standpunten

Experimenteren met je standpunt kan erg goed werken. Zak door je knieën en fotografeer de festivalgangers van onderaf. Of zoek juist een hoger punt om beter overzicht te krijgen. Probeer verschillende posities uit en kijk wat goed werkt om het festival zo levendig mogelijk in beeld te brengen.

Festival Bhutan

Heb jij tips voor festival fotografie op reis? Ik ben heel benieuwd!

Meer lezen over reisfotografie?

Ook leuk om te lezen

14 Reacties

Loes 26 juli 2017 - 09:24

Dit soort tips zijn altijd welkom, zeker omdat ik binnenkort op vakantie ga! Ik fotografeer inderdaad heel graag details, daar vind je echt pareltjes vaak.

Antwoord
Karlijn 27 juli 2017 - 11:55

Helemaal mee eens! Fijne vakantie alvast :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 26 juli 2017 - 09:30

Prachtige foto’s! Beweging is inderdaad een lastige, maar met een goede camera moet het lukken. Ik gebruik wel eens een frame van de opnames van mijn actioncam, al hebben die wel wat minder intense kleuren. Daarom o.a. overweeg ik een nieuwe slr, een waarmee ik ook kan filmen. Die wil ik in Stockholm testen en in Myanmar echt gaan gebruiken.

Antwoord
Karlijn 27 juli 2017 - 11:57

Klopt! Als ik een statief had gehad, was het wel gelukt om beweging mooi vast te leggen, maar nu werd het teveel een blur met een lange sluitertijd. Leuk dat je een nieuwe camera gaat kopen! Weet je al wat het gaat worden?

Antwoord
Robert | Traveljunks 27 juli 2017 - 13:07

Ik twijfelde tussen de Canon 80D en 6D. Die laatste is wel full frame, maar ook een stuk lomper en zwaarder. Ik gebruik ‘m hoofdzakelijk tijdens het reizen en zit dan met mijn crop objectieven te kijken. Het zal wel de 80D worden. Deze is overigens ook spatwater- en stofdicht. Bij reizigers best wel eens handig ;-)

Antwoord
Karlijn 28 juli 2017 - 10:44

Als je een fullframe koopt, moet je er eigenlijk ook meteen goede fullframe-lenzen bij kopen. Het schijnt dat je dan pas het optimale uit zo’n camera kan halen, en dat wil je wel als je daar zoveel geld voor neertelt. De 80D is dan een stuk praktischer, en dat stofdichte is ook een enorm voordeel. En dat is volgens mij een geweldige camera!

Antwoord
Sabine 26 juli 2017 - 17:52

Wat een fantastisch mooie foto’s! Kippenvel gewoon! Heel nuttige tips ook. Die groothoeklens wil ik nog weleens hebben… welke gebruik jij?

Antwoord
Karlijn 27 juli 2017 - 11:54

Ah, dank je wel! Ik heb zelf een 16-35 mm Zeiss-lens voor mijn camera, een fullframe Sony A7ii. Heb je geen fullframe camera, dan kan ik de 10-20 mm van Sigma aanraden. Die had ik bij mijn vorige camera ook en die is super!

Antwoord
Ellen 30 juli 2017 - 11:19

Goede tips Karlijn. Oktober vorig jaar heb ik ook een festival meegemaakt in het Tibetaanse Kumbum klooster nabij Xining, China. En in januari van dit jaar een festival in het klooster Sakya in Tibet. En ik heb ook goede herinneringen aan een festival in Bhutan, al weer meer 10 jaar geleden. Naast veel foto’s heb ik ook een aantal korte filmpjes gemaakt bij deze festivals. Als aanvulling op de foto’s. Want zo kun je de bewegingen en de geluiden en daarmee ook de sfeer goed vastleggen. Thuis maak ik dan een foto show waarin ook een filmpjes verwerkt zitten. Geeft dan mijn vrienden een hele goede impressie van het festival.

Antwoord
Karlijn 30 juli 2017 - 15:42

Hoi Ellen, filmpjes werken inderdaad heel goed! Leuk dat je ook een festival in Bhutan hebt meegemaakt, dat vond ik echt geweldig. In Tibet moet het ook vast prachtig zijn geweest!

Antwoord
Ellen 30 juli 2017 - 15:59

Ja, het festival in Bhutan was geweldig. Het festival in het klooster van Sakya vond ik ook bijzonder omdat de monniken dansten in hele grote religieuze beelden. Foto’s daarvan komen nog op mijn website. Ben momenteel druk bezig met de foto’s van mijn reis afgelopen januari in Tibet. Foto’s van het festival in het Tibetaanse Kumbum klooster staan al op mijn website. Zie de volgende link (en scroll een eind naar beneden): http://www.ellenebens.nl/portfolio-item/amdo-autumn-2016-part-2/

Antwoord
Karlijn 2 augustus 2017 - 13:25

Prachtige foto’s Ellen!

Antwoord
Fotografie Bali: een dag op pad met een lokale fotograaf - Karlijn Travels 27 januari 2018 - 12:48

[…] bij te wonen. Meer weten over fotograferen tijdens een ceremonie of festival? Ik schreef er deze post […]

Antwoord
Rondreis Sri Lanka: tips en route voor drie weken - Karlijn Travels 14 februari 2020 - 11:09

[…] vandaag hadden we geluk, want de Hindoe-god Shiva was jarig. Dat betekende dat er een groot kleurrijk festival aan de gang was bij de tempels van Kataragama en dat is altijd geweldig om mee te maken. Hierna […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.