Home Tips reisfotografie 8x de meest fotogenieke landen ter wereld

8x de meest fotogenieke landen ter wereld

Door Karlijn

Mooie mensen, kleurrijke markten, levendige tempels en prachtige landschappen: op reis fotografeer ik me helemaal suf. Ik vind het echt een uitdaging om te proberen de sfeer van een land goed vast te leggen. Elk land is op haar eigen manier fotogeniek, maar voor mij springen er toch een aantal uit. Dit vind ik de acht meest fotogenieke landen ter wereld. Plus twee eervolle vermeldingen! 

1. India: met stip op nummer 1

Eerlijk is eerlijk: na India is elk land een beetje saai. En dat geldt ook voor het fotograferen. Geen land zo kleurrijk, meeslepend, onbegrijpelijk en gekmakend als India. De hele dag sta je je ogen uit te kijken en je te verbazen over de manier waarop dingen werken (of niet werken) in dit land. Qua reisfotografie kan ik dan ook geen betere plek bedenken. De mensen zijn prachtig en willen dolgraag op de foto, de tempels zijn indrukwekkend en gedetailleerd en alleen met het kleurrijke straatleven kun je elke dag al tien geheugenkaarten vullen. Beter wordt het niet!

taj-mahal

2. Meest fotogenieke landen: Cuba met zijn kleurrijke straatleven

Ik ben gek op kleurrijke fotografie en wat dat betreft is Cuba het paradijs. De vervallen straten van Havana, de sigaarrokende cowboys, de kleurrijke straatjes van schattig Trinidad, de oude Amerikaanse auto’s, de prachtige natuur…Elke dag op Cuba is een fotografiefeestje. Cuba is ook perfect als je van straatfotografie houdt. Wacht op mooi licht, dwaal door de straten van Havana of Trinidad en je komt met de meest prachtige foto’s thuis.

3. Meest fotogenieke landen ter wereld: Marokko barst van de sfeer

Marokko is ongelofelijk fotogeniek. De oude medina’s barsten van de kleur en de sfeervolle tafereeltjes. De deuren in de oude steden zijn prachtig bewerkt. De markten zijn meeslepend. De architectuur is prachtig en de natuur is overweldigd. De kust, de woestijn, de bergen, Marokko heeft het allemaal. Het enige nadeel is dat de prachtige mensen vrijwel nooit op de foto willen. Verder is het de droom van elke fanatieke fotograaf!

Lijkt het je leuk om mee te gaan op een fotoreis? Dit artikel helpt je om de juiste reis te kiezen

4. Myanmar: prachtig voor portretten

Natuurlijk mag ook Myanmar in dit rijtje niet ontbreken. Het fotograferen van mensen is hier geen enkel probleem, de markten behoren tot de meest fotogenieke ter wereld en de gouden tempels doen het goed op elke foto. In Myanmar heb ik mijn mooiste portretfoto’s gemaakt. En het aantal marktfoto’s durf ik niet eens te tellen…

5. Nepal: de indrukwekkende Himalaya

Of je nu houdt van het fotograferen van steden en mensen, of juist van landschappen: in Nepal kun je sowieso je hart ophalen. In bruisend Kathmandu leg je het drukke straatleven, tempels en markten vast, en tijdens een trekking fotografeer je tussen in de spectaculaire bergen van de Himalaya. Als het om berggebieden gaat, wordt het niet veel beter dan Nepal.Boudhanath stupa Kathmandu

Gokyo Lake Nepal

6. Fotogenieke landen: de cultuur en natuur van Tibet

Ook Tibet verdient echt een plek op de lijst van meest fotogenieke landen ter wereld. Tibet heeft prachtige landschappen, met helderblauwe luchten, hoge bergen en wapperende gebedsvlaggen. De mensen hebben mooie, getekende gezichten en zijn vaak traditioneel gekleed en ook op het gebied van tempels en andere architectuur valt er volop te fotograferen. Ga je naar Tibet, neem dan vooral een polarisatiefilter mee voor nog intensere kleuren.

Deze camera en lenzen neem ik altijd  mee op reis

7. IJsland, voor liefhebbers van ruige landschappen

Houd je van het fotograferen van ruige landschappen, dan kun je in IJsland los. Overweldigende watervallen, kleurrijke bergen, vulkanen, modderpoelen, stomende kraters: IJsland heeft het allemaal. Ik kan geen ander land bedenken dat op IJsland lijkt, de landschappen daar zijn echt uniek. Met Landmannalaugar en Kerlingarfjöll als mijn absolute favorieten.kleurrijke bergen IJsland

vulkanisch berglandschap Kerlingarfjoll in IJsland

8. Oman: voor forten, markten en landschappen

Oman vond ik dé verrassing van onze lange reis van vorig jaar, dankzij de combinatie van prachtige natuur en traditionele cultuur. Ik kon helemaal los qua straatfotografie, op de markt van Nizwa en in de fotogenieke bergen. In Oman weet je zeker dat je alle soorten fotografie kunt beoefenen. Volop afwisseling dus!

vier mannen bij Nizwa Fort Geitenmarkt Nizwa Oman

Eervolle vermeldingen voor meest fotogenieke landen

Eigenlijk is kiezen ook onmogelijk, want zoals ik al schreef: elk land is op zijn eigen manier fotogeniek. Daarom toch nog twee eervolle vermeldingen voor bijzonder fotogenieke landen. Ten eerste: Tanzania, dé safaribestemming van Afrika. Hier leg je gegarandeerd indrukwekkende dieren vast en ook qua cultuur is er genoeg te beleven. Ten tweede: Bhutan. Al was het alleen maar om de fantastische festivals die je hier kunt bijwonen, en waar je je helemaal kunt uitleven met portretten. maken.

grote trek Tanzania


BhutanWat is het meest fotogenieke land waar jij ooit bent geweest?

Meer lezen over fotograferen op reis?

Ook leuk om te lezen

50 Reacties

Linda | Meisje van de Wereld 25 maart 2015 - 13:08

Mooi overzicht! Ik moet dus toch een keer naar India…al trekt het me niet zo op de een of andere manier. Cuba vond ik ook heel gaaf. Vooral omdat je daar van alles had: authentieke steden, mooie natuur en de mensen natuurlijk! Qua natuur vond ik Costa Rica een feestje. Daar is ook zoveel moois te zien!

Antwoord
Karlijn 25 maart 2015 - 13:33

Hoi Linda, India is echt heel apart! Zelf zijn we in het zuiden geweest en dat was prima te doen. Maar het noorden blijf ik ook een beetje spannend vinden. Ooit ga ik terug, want qua foto’s wordt het niet veel mooier dan daar! Costa Rica lijkt me ook prachtig, maar qua fotografie lastig. Niets zo moeilijk als een jungle mooi fotograferen :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 25 maart 2015 - 13:27

Mooie foto’s! Voor mij waren Mexico en Madagaskar super qua fotograferen, maar ook Laos was een feest.

Ik ben toevallig net op zoek naar een goede allround lens (ik heb een hekel aan wisselen) en overweeg een 24-105 voor mijn canon te kopen, waarvan de lens die mijn voorkeur heeft nou juist ook de duurdere blijkt de zijn van de twee die ze aanbieden… Ik doe er dan maar meteen een polarisatiefilter bij voor Chili ;-)

Antwoord
Karlijn 25 maart 2015 - 13:35

Hoi Robert, Madagaskar blijft maar terugkomen, ik kan er echt niet meer omheen ;) Laos vond ik qua fotografie ook heerlijk en van Mexico heb ik hele hoge verwachtingen! Ik ga vast weer helemaal los met leuke kleurrijke straatjes en mooie geveltjes. Arme Ward ;) Goed idee om meteen een polarisatiefilter te kopen bij je nieuwe lens, daar ga je in Chili echt heel veel plezier van hebben!

Antwoord
Robert | Traveljunks 25 maart 2015 - 17:06

Ik wil er best over ophouden, maar is lastig .. Mexico gaat een absoluut feest voor jullie worden. Alleen al vanwege de knallende kleuren raad ik jullie Campeche aan. Ook een toffe plaats hoor ;-)

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:28

Hoi Robert, ik snap helemaal hoe het is als je niet kunt ophouden over een land. Mensen zullen inmiddels wel moe worden van mijn Myanmar- en Japan-verhalen ;) Campeche staat dankzij jou stevig op onze reisplanning. Ik ben van plan daar fotografietechnisch helemaal los te gaan!

Antwoord
Nanda 25 maart 2015 - 13:49

Wat een mooi overzicht! En die foto van die Cubaanse auto vind ik echt heel geweldig. Wat een kleur!

Ik moest meteen aan Marokko denken toen ik de header van je post las. En natuurlijk Zuid-Afrika. Zeker als je van portretten houdt!

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:01

Dank je Nanda! Zuid-Afrika was inderdaad ook erg fotogeniek. Ook zo afwisselend: natuur, dieren, mensen, steden…geweldig! Leuk dat jij Marokko ook een fotografie-topper vindt :)

Antwoord
Overthuis 25 maart 2015 - 13:56

Wat een mooie foto’s!!! Ik ga van de zomer naar Australië en ik denk dat we daar ook wel een hoop foto’s zullen maken!

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:22

Dank je! Australië wordt inderdaad hard werken voor je camera, wat gaaf dat je daar naartoe gaat! Australië is extreem fotogeniek, dus dat gaat helemaal goed komen :) Veel plezier alvast!

Antwoord
Taina 25 maart 2015 - 14:01

Ik kan altijd zo genieten van de foto’s die jij maakt!
Ik vind persoonlijk dat Australië ook een gave plek is om mooie foto’s te maken. Helemaal de Northern Territory. Ideaal voor mensen die houden van landschapsfotografie. De uitgestrekte landschappen met rood zand en soms een buffel die midden op de weg staat, maken het fotograferen erg leuk.

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:23

Dank je Taina, wat leuk om te horen! Australië is inderdaad enorm fotogeniek. Het is alweer 13 jaar geleden dat ik daar was, met mijn simpele compactcamera’tje en drie fotorolletjes. Ik zou er graag naar terug gaan om echt gave foto’s te kunnen maken!

Antwoord
Sieds | siedsmytravels.nl 25 maart 2015 - 14:28

Wederom weer hele gave foto’s! Ik kan niet kiezen welke ik de mooiste vindt, want het zijn allemaal plaatjes. Qua natuur vond ik als ‘land’ Patagonië er echt uitspringen, qua cultuur denk ik dat Mexico wint! :-)

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:25

Dank je Sieds! Patagonië was ook geweldig fotogeniek, wat een overweldigende natuur! Ik hoop dat ik dit jaar een herkansing krijg voor Mexico. Daar was ik in 2003, maar mijn fotokwaliteiten zijn hopelijk flink verbeterd sinds die tijd!

Antwoord
Debby 25 maart 2015 - 15:06

Wat maak jij toch prachtige foto’s zeg, wow! Bedankt voor het delen :)

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:25

Dank je! En graag gedaan :)

Antwoord
Tessa | 52druppels.nl 25 maart 2015 - 16:41

Haha, bij nummer 5 dacht ik… En de gebedsvlaggetjes in Tibet dan??? Maar tadáááá, daar waren ze al!
Ben echt onder de indruk van je foto’s! Dat jongetje in die hangmat… Smelt!

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:26

Dank je Tessa, wat leuk om te lezen! Het hangmatjongetje (of meloenenmannetje, zoals ik ‘m noem ;) ), is mijn favoriete foto ooit. Zo’n schattig ventje! Leuk dat jij ‘m ook mooi vindt!

Antwoord
Daphne | LiveTheLifeYouLove 25 maart 2015 - 19:55

Weer een fijne post vol prachtige foto’s! Ik vond Patagonië, de west coast van de USA en Zuid Afrika ook heel fotogeniek! En jij noemt Nieuw Zeeland natuurlijk al. Het mooiste land ever! En na Fes wil ik meer van Marokko zien! De rest die je noemt staat ook nog op de bucketlist ;)

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:29

Dank je Daphne! Ik ben het helemaal eens met Patagonië, Zuid-Afrika en de westkust van Amerika. Naar dat laatste gebied wil ik zo graag eens terug. We waren daar in 2004 en toen had ik nog geen digitale camera. Ik zou er nu zoveel betere foto’s maken, het staat hoog op de verlanglijst!

Antwoord
Jenny - ikreis.net 25 maart 2015 - 22:53

Oei, moeilijk.

Mijn top 5 (in willekeurige volgorde):
– Indonesie
– Tibet
– Oezbekistan
– Egypte
– Myanmar

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:30

Hoi Jenny, wat een mooi lijstje! En mooi dat Oezbekistan ertussen staat, ik kan niet wachten om daar straks te gaan fotograferen!

Antwoord
Marjolein 26 maart 2015 - 09:25

Serieus Karlijn, wat maak jij toch waanzinnige foto’s. Jouw liefde voor kleur komt er heel goed in naar voren. Ik kan je zeggen dat Cuba nu bovenaan mijn lijstje staat, aangezien ik gek ben op straatfotografie. Havana wordt door meerdere straatfotografen aangeraden dus ik ben daar onwijs benieuwd naar. Naar India trouwens ook! Maar ik weet niet of ik mijn vriend zover krijg mee naar India te gaan…

Zelf vond ik LA heel fotogeniek. Ondanks dat het bij mij echt geen liefde op het eerste gezicht was kun je daar zulke mooie straatportretten maken. Mooi licht en extravagante mensen levert mooie plaatjes op. Marokko vond ik ook erg fotogeniek.

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:34

Dank je Marjolein :) ! Wat leuk dat je LA als fotogenieke plek noemt, daar zou ik zelf nooit aan gedacht hebben. Dat houd ik zeker in gedachten! Cuba zou voor jou inderdaad geweldig zijn, daar kun je helemaal los qua straatfotografie. Elke straathoek is daar een fotomomentje, zeker in Havana en Trinidad. India is natuurlijk ook super, maar niet iedereen wordt daar blij van. Ik weet ook niet zeker of het noorden wel iets voor mij is. Het zuiden was prima te doen, niet heel veel gekker dan Zuidoost-Azië. Maar hopelijk krijg je de kans om eerst snel naar Cuba te gaan!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 26 maart 2015 - 10:35

Mooi! Ik hou van dat exotische, de kleurtjes en het ‘vreemde’. Gave landen, mooie foto’s. Zelf vind ik India, Marokko, China en Israel heel erg fijn om vast te leggen!

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 10:56

Dank je! Ik heb dat zelf ook: het exotische en onbekende spreken me ook het meeste aan. Hoe meer chaos, hoe beter! Ik vond China inderdaad ook heel gaaf om te fotograferen. En Israel ziet er ook geweldig uit, daar zou ik me ook wel vermaken met mijn camera!

Antwoord
Ester 26 maart 2015 - 11:42

Wat een foto’s, wow!

Antwoord
Karlijn 26 maart 2015 - 11:47

Dank je :) !

Antwoord
linda 26 maart 2015 - 18:32

India, Nepal, Argentinië waren mooie landen… maar Mongolië is ook echt een aanrader!

Antwoord
Karlijn 27 maart 2015 - 16:35

Mongolië lijkt me ook prachtig! Dat staat nog hoog op onze wensenlijst. Maar ik ben het helemaal met je eens: India, Nepal en Argentinië zijn in elk geval erg fotogeniek!

Antwoord
Yvon 27 maart 2015 - 01:06

Zou je niet eens wat met je fotografietalenten gaan doen? Misschien iets pitchen naar NG?

In Tibet zelf ben ik nog niet geweest, wel in de uitlopers er van en daar was het ook al zó mooi! De gele details van de monsteries die afsteken tegen de strakblauwe lucht, mensen in traditionele kledij… <3

En voor de rest staan al deze landen op mijn bucketlist, haha.

Antwoord
Karlijn 27 maart 2015 - 16:38

Hoi Yvon, NG is wel erg hoog gegrepen, ze zien me aankomen! Maar bedankt voor het compliment, lief :) De gebieden net buiten Tibet lijken me ook prachtig. Het heeft echt iets bijzonders, die combinatie van kleuren, cultuur en prachtige natuur!

Antwoord
Mirre | mirreopreis.nl 27 maart 2015 - 11:25

Wat een schitterende foto’s!! Echt genoten. Myanmar en Cuba zijn heel herkenbaar, de andere drie zal ik ooit nog eens bezoeken…
Groetjes!
Mirre

Antwoord
Karlijn 27 maart 2015 - 16:40

Dank je Mirre :) ! Leuk dat je ook in Myanmar en Cuba bent geweest, ik vond dat allebei zulke bijzondere landen!

Antwoord
Kimber 27 maart 2015 - 17:12

Wat ben je toch een geweldige fotografe, Karlijn! Ik heb sinds een jaar een spiegelreflexcamera en heb afgelopen zomer een online cursus gevolgd. Had er echt profijt van tijdens de reis door Sri Lanka, maar ik ben er nog lang niet. Jouw foto’s inspireren tot nog véél meer oefenen, dankjewel!

Antwoord
Karlijn 27 maart 2015 - 17:17

Dank je Kimber, wat een ontzettend lieve reactie! Echt heel leuk om te lezen. En jouw foto’s zijn nu ook al erg mooi, dus dat komt helemaal goed!

Antwoord
Alfons 29 maart 2015 - 23:44

Myanmar ben ik het natuurlijk mee eens, en in Nieuw-Zeeland en Marokko kan ik me ook goed vinden als fotogenieke landen. Mijn top 5 zou denk ik aangevuld worden met Amerika en Bali. Tibet lijkt me ook geweldig, maar India spreekt me minder aan, al geloof ik wel dat dat ook een heel fotogeniek land is.

Antwoord
Karlijn 30 maart 2015 - 10:54

Hoi Alfons, Amerika en Bali zijn inderdaad ook enorm fotogeniek! In 2003 hebben we een roadtrip door Zuidwest-Amerika gedaan en die zou ik heel graag over willen doen. Ik had toen nog een analoge camera en ik heb de afgelopen jaren ook best wat bijgeleerd qua fotografie. Ik zou al die prachtige landschappen graag opnieuw willen fotograferen!

Antwoord
Let's travel and see 30 maart 2015 - 21:59

Stuk voor stuk prachtige landen lijkt me! Alleen over Myanmar en Marokko kan ik meepraten en idd, die zijn heeel fotogeniek. Heb echt nog ladingen mooie foto’s liggen:):)

Antwoord
Karlijn 31 maart 2015 - 11:06

Hoi Saimi, ik kan me voorstellen dat je nog stapels foto’s hebt liggen! Myanmar en Marokko zijn echt fotografietoppers. Ik vraag me af of ik ooit een fotoboek van Marokko ga maken. Als ik alleen al denk aan het selecteren van die duizenden foto’s… ;)

Antwoord
Sarah 1 april 2015 - 17:59

Volgens mij zijn alle landen fotogeniek als jij begint te fotograferen! :D
Heel goede keuzes, ik sluit me daar volledig bij aan. Nieuw Zeeland heb ik nog niet mogen uittesten, maar dat komt misschien ooit nog.

Antwoord
Karlijn 1 april 2015 - 19:04

Dank je Sarah! Leuk dat je het met mijn lijstje eens bent :)

Antwoord
Marcella 6 april 2015 - 15:23

Mooie foto’s weer Karlijn! Wij hebben in Nieuw-Zeeland ook echt onwijs mooie foto’s gemaakt. Het landschap is echt een plaatje wat je elke keer blijft verbazen. In mei gaan we West-Canada ontdekken, dat levert ongetwijfeld ook onwijs mooie foto’s op!

Antwoord
Karlijn 6 april 2015 - 15:30

Hoi Marcella, Canada kan niet anders dan ontzettend fotogeniek zijn! Ik ben nu al benieuwd naar je foto’s :)

Antwoord
Daphne | food and flip flops 20 oktober 2015 - 20:02

WOW!
Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Mag ik vragen welke camera je gebruikt? Het kwijl loopt (figuurlijk dan) uit mijn mond. Echt geweldig.
India, Cuba en Nieuw Zeeland zijn inderdaad erg fotogeniek maar de andere landen die je noemt lijken me ook fantastisch.

Lastig om de fotogeniekste landen te kiezen, want elk land heeft zijn mooie dingen maar India, Costa Rica, Guatemala, Cuba en Nieuw Zeeland zijn prachtig. Qua steden; Rome, New York, Berlijn en Hamburg!

Antwoord
Karlijn 20 oktober 2015 - 21:15

Dank je Daphne! Ik heb een Sony a77, een spiegelreflexcamera, met verschillende lenzen. En ik heb verschillende cursussen gedaan, dat heeft vooral geholpen ;) . Jouw lijstje met fotogenieke plekken klinkt ook goed! In Costa Rica en Hamburg ben ik zelf niet geweest, die moeten dus hoger op de lijst!

Antwoord
Quinto Fierkens 25 februari 2023 - 17:09

Hoi Karlijn,
Mooie foto’s en leuke beschrijvingen die je hebt geplaatst. Het land dat in je lange lijst met travel destinations nog ontbreekt, is inderdaad Costa Rica. Ik ben er 2 x 4 weken geweest: Zuid-Frankrijk en Costa Rica zijn de mooiste regio’s die ik in mijn leven heb bezocht. Ik heb minder gereisd dan jij en heb minder vakantiefoto’s gemaakt dan jij (voor wie geldt dat niet…? ;-) ). Wat Costa Rica betreft: de hoofdstad vind ik niet interessant, maar het land heeft wel veel hoogtepunten. Voor mij zijn die: de taal (ik ben “verliefd” op de Spaanse taal…), de mensen (las ticas y los ticos), de hoge dichtheid van flora en fauna, de prachtige natuur (veel groen!) en het klimaat. Je vindt er prachtige vogels (el quetzal is ongelooflijk mooi, maar niet gemakkelijk te vinden: ik heb er 1 “live” mogen zien), regenwouden, natuurparken, vulkanen, watervallen, 1 berg (el Chirripo, top is op 3.800 meter)… De favoriete uitspraak van de ticos is: !Pura Vida! Mijn vertaling is: Het mooie leven! Wat Zuid-Frankrijk betreft: mijn favoriete regio’s zijn de Vaucluse (Mont Ventoux!) en les Gorges du Verdon (ik was er in oktober 1993, tijdens mijn studiesemester in Toulon). Ik zag er de mooiste kleuren en de prachtigste natuur ooit… De mooiste steden die ik heb bezocht, zijn: Rome, Parijs, San Francisco… Maar Amsterdam en Maastricht zijn ook mooi… :-)

Antwoord
Karlijn 26 februari 2023 - 09:49

Hoi Quinto, dank voor je reactie! Costa Rica lijkt me inderdaad prachtig. Ik heb er al vaak een rondreis voor gepland, en elke keer werd het toch een andere bestemming. Hoog tijd om eens door te zetten, als ik jouw enthousiasme zo hoor :)

Antwoord
Kim Troncquo 13 juli 2018 - 14:17

Hallo, bij mijn google zoektocht naar fotogenieke landen kwam ik op je website terecht.
ik zie het hier nog niet staan, maar een absolute aanrader voor elke fotograaf: Ethiopië!
Enkele jaren geleden daar geweest, dit is een uitzonderlijk land! Zeker in oktober, na het regenseizoen.

Antwoord
Karlijn 13 juli 2018 - 15:13

Hoi Kim, Ethiopië lijkt me inderdaad fantastisch! Qua reizen én fotografie. Staat hoog op de lijst :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.