Home Tips reisfotografie Tips om meer te leren over reisfotografie

Tips om meer te leren over reisfotografie

Door Karlijn

Reisfotografie is één van mijn weinige echte hobby’s en ik wil graag een betere reisfotograaf worden. Daar ben ik op verschillende manieren mee bezig. In deze blog zet ik mijn tips om te leren over reisfotografie op een rijtje.

Leren over reisfotografie: cursussen in fotografie en editten

Ik deed de afgelopen jaren verschillende cursussen op het gebied van fotografie, met name bij het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven. Deze cursussen zijn heel geschikt om de basis van fotografie te leren en jezelf op fotografiegebied verder te ontwikkelen. Verder volgde ik in 2020 en 2021 deze cursussen:

 • The Travel Photography Accelerator van Jord Hammond. Als je op Instagram zit en veel reisaccounts volgt, dan is de kans groot dat je Jord wel eens tegen bent gekomen. Deze Engelse reisfotograaf woont op Bali en maakt schitterende foto’s. Dronefotografie is zijn specialiteit, maar ook zijn sfeerbeelden en landschappen zijn geweldig. Jord heeft twee online cursussen en ik deed zijn eerste. In deze cursus gaat Jord in op alles wat er bij reisfotografie komt kijken: camera-uitrusting, voorbereiding, instellingen en editten. Hij heeft bovendien zeven modules waarin hij op locaties in Thailand en Indonesië laat zien hoe hij zijn foto’s maakt en hoe hij ze bewerkt. Erg interessant, leuk én nuttig. Ik vond het vooral leerzaam om te zien hoe belangrijk het editten is. Van een prima foto kun je in Lightroom een meesterwerk maken.
 • Dat bracht me bij mijn volgende online cursus, waar ik nu mee bezig ben. Het is de Lightroom Editing Masterclass van reisfotograaf Pat Kay. Pat is een Lightroom-guru en hij neemt in zijn cursus het hele progamma van begin tot eind door. Hij laat ook zien hoe je je eigen stijl kunt ontwikkelen en een goede workflow voor jezelf kunt bepalen. Lightroom heeft oneindig veel mogelijkheden en ik vind dat Pat heel duidelijk uitlegt wat je er allemaal mee kunt.
 • Nog net voor corona deed ik de Masterclass Because People Matter van fotograaf Pie Aerts in Amsterdam. Deze gave masterclass draait om storytelling in je foto’s. Pie gaat uitgebreid in op de manier waarop hij verhalen vertelt met zijn fotografie en je gaat zelf met concrete opdrachten op pad in Amsterdam. Best spannend, want we kregen onder andere de opdracht om straatportretten te maken. Dit is een heel interessante en leerzame dag, dus houd de nieuwe data zeker in de gaten.

boeken reisfotografie

Leren over reisfotografie: boeken

Ik kocht dit jaar drie boeken over verschillende soorten fotografie:

 • How to photograph food van Beata Lubas. Wil je graag goede foodfoto’s kunnen maken, dan is dit boek een enorme aanrader. Alle aspecten van foodfotografie komen aan bod. De foto’s van Beata zijn prachtig en haar boek is helder en duidelijk. Ik vind het alleen jammer dat ik zelf geen goede kok of bakker ben. Van mijn creaties kan zelfs een top-foodfotograaf niets maken, laat staan dat ik die gerechten er fatsoenlijk op krijg. Zijn jouw gerechten ook niet zo fotogeniek, dan kun je beter iets kant en klaars kopen om je fotografie op te oefenen.
 • The Photography Storytelling Workshop van Finn Beales. Dit boek vond ik heel inspirerend. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je met je foto’s een verhaal kunt vertellen. Finn vertelt waar je allemaal aan moet denken en geeft volop tips voor fotografietechnieken, onder andere aan de hand van één van de zijn eigen fotografieopdrachten. Ik vind ‘een verhaal vertellen met een foto’ altijd een beetje vaag klinken, maar Finn maakt dit heel concreet.
 • Mastering Street Photography van Brian Lloyd Duckett. Een heel gaaf genre in de reisfotografie vind ik street photography. Heel leuk om te doen én moeilijk om het goed te doen. Dit boek barst van de praktische tips en een aantal leuke opdrachten die je goed op weg helpen.

Leren over reisfotografie: YouTube-kanalen

Als je iets wilt leren is YouTube ideaal. Geen onderwerp zo gek of er is een filmpje over gemaakt! Dat geldt natuurlijk ook voor fotografie. Er zijn twee kanalen over fotografie die ik graag kijk:

 • Brendan van Son. Deze reisfotograaf organiseert zijn eigen fotoreizen en maakt video’s over reisfotografie. Tijdens de lockdowns ging hij vooral op pad in de omgeving van zijn woonplaats Lagos in de Algarve, maar inmiddels is hij ook alweer in Canada en Namibië geweest. Brendan is heel enthousiast en ik vind het leuk om te zien hoe hij tijdens op trips steeds op zoek gaat naar de perfecte foto.
 • De video’s van Professor Hines over street photography zijn heel gaaf. Kenneth is echt een briljante fotograaf. Ik leerde hem kennen via het kanaal van fotograaf Jason Vong. Dit filmpje is geweldig als je meer wilt leren over straatfotografie.
 • Voor tips over portretfotografie kan ik Julia Trotti aanraden. En Pat Kay, van wie ik de editcursus kocht, heeft ook een leerzaam YouTube-kanaal.

Leren over reisfotografie: Instagram

Op Instagram volg ik geen accounts met specifieke fotografietips, maar ik volg wel talloze accounts voor inspiratie. Ik kan makkelijk een lijst van vijftig goede reisfotografen maken, maar mijn top 3 favoriete Instagrammers bestaat momenteel uit:

 • Renee Roaming. Renee maakt fantastische landschaps- en outdoorfoto’s. Door haar schitterende foto’s ben ik me extra gaan realiseren hoe belangrijk de juiste lichtomstandigheden zijn. Ze wandelt vaak in het donker door de bergen om bij zonsopkomst op het beste uitzichtpunt te zijn en aan haar foto’s zie je hoezeer dat de moeite waard is.
 • Totaal anders qua stijl is Lisa in Japan. Lisa is een Australische en is lerares in Japan. Dat werk combineert ze met fotograferen. Haar foto’s en Stories geven een mooi inkijkje in het leven in Japan. Het nadeel: ik krijg er enorme heimwee van.
 • Along Dusty Roads. Emily en Andrew zijn de bloggers en fotografen achter de blog Along Dusty Roads en het bijbehorende Instagram-kanaal. Hun foto’s zijn uniek: ik hoef niet te kijken naar de accountnaam om te weten welke foto’s van hen zijn. Emily en Andrew zijn heel goede straatfotografen en hun oog voor compositie is geweldig.

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor leren over reisfotografie. En heb je meer tips voor mij, dan zijn die van harte welkom!

Meer leren over reisfotografie?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

6 Reacties

Robert 4 december 2021 - 08:44

Dusty Roads kende ik wel, maar die vind ik teveel een creme overlay hebben. Kwestie van persoonlijke smaak natuurlijk. Ik heb vroeger een doka gehad en merk vaak dat de hoofdpunten die ik daar gebruikte voor het ontwikkelen van foto’s ook inzet voor mijn Lightroom probeersels. Belichting (tijd), scherpte (instelling projector) en contrast (hardheid papier). Ik moet me er eens meer in gaan verdiepen. Ik heb al eens gekeken hoe die voorgekauwde presets er technisch uitzien, maar merkte al snel dat presets niet de manier is voor mij. Ik bekijk het liever per foto. Heb wel een paar presets met basisinstellingen voor bulk gemaakt, maar die gebruik ik niet snel. Veel instagrammers peuteren er m.i. teveel aan. Ik ga tussen de feestdagen eens wat van die sites die je noemt bekijken. Dan heb ik daar mooi tijd voor :-)

Antwoord
Karlijn 5 december 2021 - 12:26

Ik ben het wel met je eens wat betreft de crème overlay. Het is ook mijn stijl niet, maar ik vind het wel knap hoe consistent zij zijn. En ze hebben een heel goed oog voor compositie en mooie sfeerplaatjes. Wat leuk dat je een doka hebt gehad trouwens! Zelf vind ik het idee van presets wel handig, omdat het veel tijd bespaart bij het editten. Hopelijk kan ik een goede basisset ontwikkelen na het volgen van die Lightroomcursus. En dan nog moet je elke foto apart bekijken, want die presets werken inderdaad nooit op elke foto goed ;) Wat betreft dat peuteren aan foto’s: dat is best nog een punt vind ik. Als ik kijk hoe ontzettend veel Jord Hammond aan zijn foto’s sleutelt, dat gaat eigenlijk nergens over. Foto’s samenvoegen, andere mensen erin shoppen, totaal andere kleuren. Een foto wordt dan meer een artistieke interpretatie van een scène dan een realistische weergave.

Antwoord
Paul 5 december 2021 - 18:04

Wat een fijne bijdrage van je Reisblog. Net als Robert zal ik de komende tijd je aangedragen informatie stuk voor stuk gaan bekijken. Buiten is het donker, nat en koud en de wereld zit weer op slot. Tijd genoeg om dit op een veilige manier te doen. Sinds Corona ligt bij mij de fotografie geheel stil. Vlak voor de pandemie heb ik mijn Nikon D750 verkocht, om daarna een D810 of een nog betere (en duurdere) Nikon body te gaan kopen. Nu zit ik dus al heel lang zonder een goede camera en maak en af toe een foto met mijn mobiele telefoon. Op zulke momenten mis ik mijn Nikon wel, want ik vind nog steeds dat je met een full frame camera veel betere foto’s kan maken dan met een mobiel In Lightroom sleutel ik zo min mogelijk aan een foto. Mijn eindresultaat moet op een afdruk er net zo uitzien als in het echt. In ieder geval nogmaals bedankt voor je tips en de tricks kom ik daar wel in tegen.

Antwoord
Karlijn 6 december 2021 - 10:59

Dank voor je reactie Paul! Jammer dat bij jou de fotografie ook stil ligt. Ik heb dat zelf ook: als ik niet reis, heb ik ook geen inspiratie om erop uit te trekken om foto’s te maken. Zonde eigenlijk. Ik snap dat je je Nikon mist, want inderdaad: een mobiele telefoon, hoe goed ook, haalt het echt niet bij een full frame! Hopelijk gaat de wereld ooit weer van het slot af en kunnen we weer echt op pad om te fotograferen :)

Antwoord
Angela 10 december 2021 - 23:23

Ik ben zelf niet echt van het fotograferen, maar vind het heerlijk om met een fotograaf (lees: mijn vriend) mee te lopen. Assisteren, dingen/settings aanwijzen die mooi zijn om te fotograferen. Echt kicken als er dan foto’s uit voort komen die nog mooier zijn dan de echte situatie! Ik ben zelf meer de van de selfie-foto’s. Als ik niet oppas, staan we nergens op de foto OF sta ik steeds op de foto als middel om de grootsheid ergens van aan te geven. Ehh, ik was niet alleen op reis gegaan..! 😂

Antwoord
Karlijn 11 december 2021 - 11:47

Haha! Dat is precies wat wij hebben: we staan nooit ergens samen op de foto. Heel soms maken we eens een selfie, maar als dat er twee per reis zijn, is het al veel. Eigenlijk best jammer!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.