Home Tips reisfotografie 7x tips voor stadsfotografie: zo leg je een stad sfeervol vast

7x tips voor stadsfotografie: zo leg je een stad sfeervol vast

Door Karlijn

Een stad is veel meer dan een verzameling gebouwen. Elke plaats heeft haar eigen sfeer, bijzondere plekken en unieke details. Tijdens een citytrip gaat mijn camera altijd mee en dan probeer ik de sfeer van een stad zo goed mogelijk vast te leggen. Dit zijn mijn tips voor stadsfotografie, aan de hand van foto’s van het zeer fotogenieke Sevilla.

1. Leg de bekende highlights op je eigen manier vast

Natuurlijk wil je graag de standaard foto maken van een beroemd gebouw. Het perfecte plaatje, zogezegd. Maar probeer ook altijd een compositie te kiezen die anders is dan anders. Fotografeer bijvoorbeeld van onderaf, zoom heel ver in of kijk of je het gebouw kunt ‘framen’ met bomen of bloemen. Ook doorkijkjes geven je foto net iets extra’s.

2. Stadsfotografie: let op de details

Details brengen een stad echt tot leven. In Sevilla waren het de vele mozaïeken die mijn aandacht trokken. Maar ook bloemen, souvenirs, beelden of deuren doen het goed op de foto. Kijk goed om je heen en vergeet niet om ook omhoog en omlaag te kijken. Zelf houd ik erg van kleurrijke foto’s, dus ik probeer altijd kleurrijke details te vinden.

3. Breng het leven op straat in beeld

Fotografeer wat er op straat gebeurt. Zijn er straatartiesten, zitten de terrasjes gezellig vol, zijn er straatmarkten? Leg al die dingen vast, want die dragen bij aan een compleet sfeerbeeld van een stad. Zelf vind ik markten altijd erg fotogeniek en bovendien geven ze een perfect inkijkje in het dagelijkse leven in een stad. Vergeet ook niet om het straatbeeld zelf te fotograferen: denk aan smalle straatjes, mooie gevels en de typische lokale bouwstijl.

4. Bekijk de ansichtkaarten in souvenirwinkels

Ik kijk altijd naar de ansichtkaarten die in een stad verkocht worden. Die geven me ideeën: zijn er nog fotografieonderwerpen waar ik niet aan heb gedacht, vanaf welk punt zou dat gebouw gefotografeerd zijn, waar wordt die markt gehouden? Een prima inspiratiebron!

5. Stadsfotografie: maak gebruik van het mooiste licht

Het licht is op z’n mooist aan het einde van de dag, als de zon laag staat (het golden hour), en net nadat de zon achter de horizon is verdwenen (the blue hour). Net voor zonsondergang is het licht warm en zorgt de zon voor een gouden gloed. Prachtig! Natuurlijk geeft zonsopgang ook schitterend licht en bovendien kun je de stad dan zonder alle mensen fotograferen.

6. Fotografeer de inwoners van de stad

Zonder mensen geen sfeervolle stad. Probeer daarom altijd mensen vast te leggen. Dat hoeven geen close portretten te zijn. Het werkt ook om mensen op een terras te fotograferen, of een verkoper in een marktkraam. Wil je van dichtbij fotograferen, vraag dan toestemming. In dit artikel vertel ik hoe je dat aan zou kunnen pakken.

7. Tips stadsfotografie: leg vast wat je eet en drinkt

Lekker eten en drinken is onmisbaar bij een citytrip en de lokale keuken is vaak heel herkenbaar. In Sevilla was het bijvoorbeeld leuk om de tapas en de sangria vast te leggen. Natuurlijk hoef je niet voor elke hap eerst een foto te maken, maar een paar foto’s van eten en drinken zorgen voor extra sfeer in je fotoserie.

Meer lezen over fotograferen op reis?

Ook leuk om te lezen

40 Reacties

Marion Borreman 4 februari 2015 - 17:34

Hele goede tips, Karlijn. Daar steek ik nog iets van op!

Antwoord
Karlijn 4 februari 2015 - 17:49

Dank je Marion, fijn dat je er iets aan hebt!

Antwoord
Stéphanie | Expeditie Aardbol 4 februari 2015 - 17:51

Goede tips en leuk dat je er je eigen foto’s als voorbeeld bij doet!

Antwoord
Karlijn 4 februari 2015 - 20:08

Dank je Stéphanie :) !

Antwoord
Bianca 4 februari 2015 - 17:54

Fijne tips weer! En prachtige plaatjrs ook. Ik vind schaduwen vooral in de winter lastig omdat deze dan zo sterk is. Op Antzichtkaarten kijken doe ik ook!

Antwoord
Karlijn 4 februari 2015 - 20:10

Hoi Bianca, grappig dat jij ook op ansichtkaarten kijkt! Ik vind dat echt handig, zie ik het meteen als ik iets belangrijks gemist heb. Schaduwen vind ik zelf ook lastig. Zeker in smalle straatjes wordt het dan erg moeilijk om goede foto’s te maken. Ook op deels overdekte markten is het bijna geen doen. Dan maar liever alles in de schaduw, dat is makkelijker!

Antwoord
Jenny 4 februari 2015 - 18:02

Leuke post!

Antwoord
Ester 4 februari 2015 - 19:28

Leuk Karlijn :-)

Antwoord
Nanda 4 februari 2015 - 20:01

Wat een goed artikel Karlijn. Ik heb des te meer zin in mijn volgende tripje. Ik heb nog wel een vraagje, jij hebt hier prachtig Sevilla in de zon gefotografeerd.
Hoe doe jij dat als het weer niet zo lekker meewerkt? (waar let je dan op, pik je er dan andere dingen uit…of…?)

Antwoord
Karlijn 4 februari 2015 - 20:14

Dank je Nanda! Het klopt dat we in Sevilla prima weer hadden en ik kan er ook best slecht tegen als het weer tegenzit…Ik fotografeer toch het liefst met een blauwe lucht erbij! Als het geen goed weer is (en echt zo’n grijze dag), dan probeer ik de lucht zoveel mogelijk te vermijden. Die bijt dan toch uit en daar wordt de foto lelijk van. Ik richt me dan nog meer op details en op kleur, om een beetje te compenseren voor de grijsheid. Ook stel ik de belichting vaak wat lichter in, om toch een heldere foto te krijgen. Als de lucht echt dreigend en donkergrijs is, dan leg ik daar wel graag de nadruk op. Lekker dramatisch, zo’n donkere lucht! Een lichtgrijze lucht vind ik veel erger :) .

Leuk dat je alweer een volgende trip hebt geboekt! Waar ga je naartoe?

Antwoord
Nanda 10 februari 2015 - 09:52

Ah! Ja, deze tips gaan van pas komen. Het klinkt zo simpel, leg de focus dan niet op die grijze lucht, maar er even bewust van zijn is wel handig ;-). We gaan naar Belfast in april, vandaar ook mijn vraag. En in de zomer naar Denemarken, dus daar kan het ook nogal snel omslaan. Bedankt voor het uitgebreid antwoorden!
In Londen had ik bij Buckingham P wel van die dikke donkergrijze dramawolken. En daar heb ik een paar foto’s van gemaakt waar ik heel blij mee ben. Zag net je post van de Mount Everest, wat een geluk daar, helemaal in het zicht! Mooi!

Antwoord
Karlijn 10 februari 2015 - 11:06

Hoi Nanda, graag gedaan! Hopelijk heb je deze tips niet nodig en is het gewoon stralend weer in Belfast en Denemarken ;) Je foto’s van Buckingham Palace heb ik gezien, dat is een perfect voorbeeld van hoe mooi die donkergrijze wolken kunnen zijn!

Antwoord
Robert | Traveljunks 4 februari 2015 - 20:29

Goeie tips en mooie foto’s. Die met dat eten fotograferen wil ik ook steeds doen, maar ik vergeet dat meestal..

Antwoord
Karlijn 4 februari 2015 - 20:37

Hoi Robert, dat is herkenbaar hoor! Ik heb meestal al de helft op voordat ik bedenk dat ik eigenlijk een foto had moeten maken. Slechte reisbloggers zijn we ;)

Antwoord
Linda | Meisje van de Wereld 4 februari 2015 - 20:31

Leuk en handig om te lezen! Heb net een blogpost over Sevilla voor morgen klaargezet. Foto’s nog zonder jouw tips helaas

Antwoord
Karlijn 4 februari 2015 - 20:39

Dank je Linda! Ik ben benieuwd naar jouw Sevilla-post, vond jij dat ook zo’n schitterende stad? Met je foto’s is het ook zonder mijn tips vast helemaal goed gekomen!

Antwoord
Linda | Meisje van de Wereld 4 februari 2015 - 20:46

Oh ik zie dat niet m’n hele antwoord is geplaatst:-) Ik vind Sevilla echt super! Wij hadden alleen niet het allerbeste weer helaas.

Antwoord
Karlijn 4 februari 2015 - 20:55

Wat jammer, slecht weer is altijd irritant bij een stedentrip. Of altijd op vakantie, eigenlijk! Ik ga je blog morgen lezen!

Antwoord
Sieds | siedsmytravels.nl 5 februari 2015 - 08:34

Mooie post met handige tips!! Die foto’s van eten en drinken vergeet ik helaas altijd haha.. Prachtige foto’s weer en van Sevilla nog wel, een heerlijke stad!! :-)

Antwoord
Karlijn 5 februari 2015 - 10:20

Dank je Sieds! Ik vond Sevilla ook fantastisch. Net als het eten en drinken daar, dus ik vergat ook meestal om eerst een foto te maken ;)

Antwoord
Kimber 5 februari 2015 - 20:04

Wat een leuke post, Karlijn! Bijna alle tips pas ik zelf al actief toe, tof om het zo eens op een rijtje te zien. Grappig, ik heb best wel wat ongeveer dezelfde foto’s van Sevilla gemaakt :D.

Antwoord
Karlijn 6 februari 2015 - 10:34

Dank je Kimber! Leuk dat je de tips zelf ook al gebruikt én een beetje dezelfde foto’s hebt gemaakt! Ik vind Sevilla echt zo’n fotogenieke stad :) !

Antwoord
Sandra 5 februari 2015 - 22:18

Hele fijne post Karlijn! Echt geweldige foto’s, ik vind Sevilla zo’n heerlijke stad (zou er graag voor de derde keer heen gaan). Fijne tips ook en blue hour… Echt mijn favoriete moment van de dag haha!

Antwoord
Karlijn 6 februari 2015 - 10:32

Dank je Sandra! Wat heerlijk dat je al twee keer in Sevilla bent geweest, het is echt zo’n stad om heel vaak naar terug te gaan. Ik kan er ook foto’s blijven maken!

Antwoord
Anouk 6 februari 2015 - 15:41

Ha, bij deze dus, zeker doen en absoluut welkom en handig! Goede tip lees ik ook nog in de comments… herkenbaar dat de lucht een paar dagen grijs is, dan wil je alsnog mooi beeld meenemen.

Antwoord
Karlijn 6 februari 2015 - 17:21

Dank voor je reactie Anouk, ik ga wat meer praktische tips verzamelen! Fotograferen bij zo’n grijze lucht is inderdaad erg lastig. Zeker als ‘ie lichtgrijs is en in al je foto’s overbelicht lijkt…Misschien dat ik daar ook eens een aparte post aan moet wijden :)

Antwoord
Marcella 7 februari 2015 - 12:09

Leuke tips Karlijn, en erg mooie foto’s weer! Vooral de eerste tip vind ik een absolute aanrader, ik probeer altijd mooie ‘shots’ te zoeken. Bomen, een brugleuning of een tof doorkijkje zie je dan ook zoveel mogelijk op mijn foto’s. Het eten ziet er lekker uit overigens! Sevilla staat nog hoooog op mijn wishlist!

Antwoord
Karlijn 7 februari 2015 - 13:37

Dank je Marcella! Leuk dat jij ook steeds leuke doorkijkjes en omlijstingen probeer te zoeken :) Sevilla is ook voor fotografie echt een aanrader!

Antwoord
Malou 7 februari 2015 - 21:47

Goede tips! Kan ik echt wat mee. Bedankt!!

Antwoord
Karlijn 8 februari 2015 - 12:26

Dat is fijn om te horen, graag gedaan :) !

Antwoord
antonette - we12travel 8 februari 2015 - 19:00

Goeie tips! Ben meestal niet zo van het fotograferen in steden maar zal er voor onze Urban Outdoors toch van moeten komen. Vooral die van de ansichtkaarten vind ik een goeie, meestal heb ik vooraf wel een idee maar ter plaatse kijken had ik nog niet eerder bedacht op die manier!

Antwoord
Karlijn 9 februari 2015 - 09:42

Bedankt Anto! Hopelijk heb je er nog wat aan voor de Urban Outdoors-serie. Vind ik nog steeds een briljante naam voor deze rubriek!

Antwoord
Marjolein 11 februari 2015 - 13:56

Wat een goede tips en wat een prachtige foto’s. Sevilla stond al op mijn wensenlijstje maar is nu zeker nog een paar plekken gestegen! Wat ik ook altijd leuk vind, is om fotoseries te maken over een bepaald onderwerp. Dan fotografeer ik bijvoorbeeld heel veel verschillende straatnaamborden, straatverlichting/lantaarnpalen of wachtende mensen bij een stoplicht. Als je al die foto’s naast elkaar legt geeft dat vaak een grappig effect. Bovendien heb ik een zwak voor het openbaar vervoer en voor metrostations, vaak ook een goede locatie om de lokale bevolking te kunnen fotograferen. Ik ga je blog volgen!

Antwoord
Karlijn 11 februari 2015 - 15:54

Dank je Marjolein, voor al je leuke reacties! Die fotoseries zijn inderdaad een goede tip, dat doe ik ook graag. De deuren en de katten in Marokko waren favoriet ;) Wachtende mensen bij een stoplicht vind ik trouwens een heel grappig idee voor een serie. Ik ga ‘m onthouden, dank je!

Antwoord
Marjolein 11 februari 2015 - 16:07

Via dit artikel je blog ontdekt en heb de reiskriebels helemaal te pakken. Je artikelen en foto’s spreken me erg aan, dus ik zal je in de toekomst vast nog vaker gaan spammen met reacties ;-). De Marokkaanse deuren ga ik even opzoeken – klinkt heel gaaf!

Antwoord
Karlijn 11 februari 2015 - 16:32

Hoi Marjolein, dat is superleuk om te horen! Ik ga jouw blog deze week ook eens even goed bekijken, leuk!

Antwoord
Kirsten | Travelaar.nl 12 februari 2015 - 10:41

Wat een fijne tips Karlijn! Hier kan ik zeker wat mee :)

Antwoord
Karlijn 12 februari 2015 - 10:46

Dat is fijn om te horen, succes :) !

Antwoord
Denise vN 3 maart 2015 - 23:42

Bedankt voor het delen van de tips! Erg handig met twee citytrips in het vooruitzicht!

Antwoord
Karlijn 4 maart 2015 - 09:49

Graag gedaan Denise, veel plezier tijdens je trips! Waar ga je naartoe?

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.