Home Tips reisfotografie Review: fotoboek van Fotofabriek.nl + praktische tips

Review: fotoboek van Fotofabriek.nl + praktische tips

Door Karlijn

Na elke reis probeer ik een digitaal fotoboek te maken. Leuk om te doen én leuk om aan familie en vrienden te laten zien. Helaas heb ik een enorme achterstand, want de fotoboeken van onze wereldreis in 2010 zijn nog steeds niet klaar. Maar goed! Voor Fotofabriek.nl mocht ik een fotoboek testen en daar ging ik graag mee aan de slag. Dit zijn de resultaten en mijn tips voor het maken van een mooi album.

Ik had nog niet eerder met Fotofabriek.nl gewerkt, dus installeerde ik eerst de software. Dat ging snel en makkelijk. Vervolgens moest ik een keuze maken, want het aanbod aan fotoboeken op de site van Fotofabriek is groot. Je kunt kiezen voor een spiraalfotoboek, een boek met een zachte of harde cover, een losbladig fotoboek en voor een groot aantal verschillende formaten. Ik koos een vierkant (21×21 cm) boek met harde kaft, want ik wilde een boekje maken van onze vakantie op de Seychellen. Had ik voor een bestemming gekozen waar ik veel portretten en landschappen had gefotografeerd, dan was ik voor een groter formaat gegaan. Dan komen de foto’s nog beter tot hun recht.

Creatief

Ik deel mijn fotoboeken het liefst zelf in en ik maak dan ook geen gebruik van de standaard sjablonen die de fotoboekprogramma’s bieden. Maar wil je het jezelf makkelijk maken, dan heeft Fotofabriek meer dan genoeg opties voor creatieve pagina-indelingen. Die kun je zelf ook weer aanpassen. Bovendien kun je allerlei effecten toevoegen, zoals kaders en sepia- en zwartwitfilters. Het programma werkt soepel en intuïtief en bevat duidelijk hulplijnen, waarmee je foto’s netjes kunt uitlijnen en foto’s niet wegvallen in de binnenkant van het boek. Bij het versturen van je boek kun je kiezen uit verschillende opties, bijvoorbeeld uit diverse papiersoorten. Zo kun je je boek helemaal naar je smaak samenstellen.

Mooi resultaat

Nadat ik mijn fotoboek verstuurd had, kreeg ik een mailtje van de klantenservice van Fotofabriek. Ze hadden gezien dat mijn omslagfoto niet helemaal doorliep over de volledige achterkant en ze vroegen zich af of dat een foutje was. Dat was het niet, maar ik vond het heel attent dat ze hiervoor contact met me opnamen. Het boek werd vervolgens keurig op tijd geleverd en ik ben blij met het resultaat. De omslag is stevig, net als het papier, en het boekje is netjes ingebonden. De kleuren en het contrast van de foto’s zijn goed. Het enige minpuntje is dat de foto’s soms wat korrelig lijken, een beetje ‘pixelig’. Daar zit nog wel wat verbetering in. Maar verder kan ik Fotofabriek.nl zeker aanbevelen!

Voor meer informatie

De fotoboeken van Fotofabriek beginnen bij 8,99 euro voor een spiraalfotoboek tot 44,95 voor een exclusief fotoboek. Kijk voor meer informatie en alle mogelijkheden op www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken.

Tips voor het maken van een fotoboek

  • Maak een strenge selectie. Dit is een van de redenen dat het maken van fotoboeken bij mij zo lang duurt: ik kan niet kiezen. En ik wil alleen mijn allermooiste foto’s laten zien.
  • Maak een strakke indeling. Zorg dat een pagina er netjes en overzichtelijk uitziet, zonder teveel frutsels. Het gaat uiteindelijk om het showen van de foto’s.
  • Zet niet teveel foto’s op een pagina. Dat maakt het rommelig en het is zonde van de foto’s die meer aandacht verdienen. Het is mooi om af en toe een paginagrote foto te plaatsen, of een foto die over twee pagina’s loopt.
  • Denk in series: welke foto’s zijn leuk en logisch om bij elkaar te zetten? In de Filipijnen fotografeerde ik bijvoorbeeld de kleurrijke jeepneys, het OV van de Filipijnen. Al die foto’s bij elkaar zien er mooi uit.
  • Zorg voor variatie in je indeling.
  • Kies voor een egale achtergrond (zwart of wit), zodat je foto’s goed tot hun recht komen.

Heb jij nog tips voor het maken van een digitaal fotoboek?

 

BewarenBewaren

Ook leuk om te lezen

22 Reacties

Carpediem 31 oktober 2014 - 11:38

Je foto’s zien er super mooi uit!
Herkenbaar van dat kiezen! Ik heb dat ook. Vooral met de vakantie van Bali 2013, waar we met 3 mensen volop foto’s hebben gemaakt. Ga daar maar eens uit kiezen. Ik denk dat 80% toch wel mijn eigen foto’s zijn. En dan heb ik ook nog eens heel veel eruit gelaten. En dan nog…. zijn het heel veel foto’s!
Ik bestel altijd bij Albelli. Nooit geen problemen gehad.
Je geeft goede tips! Dat zouden ook mijn tips zijn.

Antwoord
Karlijn 31 oktober 2014 - 14:40

Dank je voor je reactie Lonneke! Echt een drama he, met dat kiezen? Ik heb ook nog 3263 foto’s van Bali liggen waar ik hoognodig een keuze uit moet maken ;). Valt niet mee, met zo’n fotogeniek eiland! Ik heb nog nooit bij Abelli besteld, moet ik binnenkort ook eens proberen!

Antwoord
Yvon 1 november 2014 - 04:21

Begin er maar niet over, over dat maken van een album. Ik heb nog foto’s liggen vanaf 2010…
Je album ziet er mooi uit!

Antwoord
Karlijn 1 november 2014 - 13:36

Hoi Yvon, herkenbaar! Ik moet nog steeds vijf maanden van onze wereldreis in 2010 verwerken. Mijn vriend dreigt steeds dat we pas weer lang op reis mogen als alles in boeken zit. Ben bang dat we dan in 2019 nog niet weg zijn 😉

Antwoord
Linda 1 november 2014 - 08:10

O dat kiezen…. dat duurt het langst ook bij mij. Nu met Cuba bezig!

Antwoord
Karlijn 1 november 2014 - 13:35

Hoi Linda, als ik wat beter kon kiezen, zou de stapel fotoboeken hier ook stuk hoger zijn 😉 Leuk dat je een fotoboek van Cuba aan het maken bent. Zo’n fotogeniek land, dat wordt vast prachtig!

Antwoord
Sandra 1 november 2014 - 10:10

Ik maak echt van elke reis een fotoboek. En ook ik moet me er toe zetten hoor, soms, maar als het boek er dan weer is… Gaaf! Inmiddels heb ik bijna tien boeken van mijn reizen en vind het toch wel een gaaf gezicht! Leuk om te zien ook dat iedereen zijn of haar boeken anders maakt, die van mij zien er toch weer heel anders uit, maar ik moet zeggen dat ik jouw manier ook wel heel mooi vind!

Antwoord
Karlijn 1 november 2014 - 13:39

Hoi Sandra, dank je voor je reactie! Ik ben ook elke keer weer blij als ik een fotoboek af heb, want ik vind het superleuk om dat aan iedereen te laten zien (of ze nu willen of niet ;). Helaas is er bij mij een achterstand ingeslopen na onze wereldreis die ik volgens mij nooit meer inhaal! Hoewel ik een aantal reizen na de wereldreis wel voorrang heb gegeven. Cuba, Zuid-Afrika en Bhutan waren zo fotogeniek dat ik daar meteen braaf een boek van heb gemaakt. Leuk dat jij je boeken weer helemaal anders maakt, kan ik ook weer inspiratie mee opdoen!

Antwoord
Karbonkel 1 november 2014 - 12:53

Leuk! Ziet er mooi uit! Ik maak mijn fotoboeken meestal met pixum, goede kwaliteit en handig programma. Ik doe wel vaak een achtergrond, maar dan een hele rustige met lichte kleuren. Van elke reis / vakantie maak ik een fotoboek!

Antwoord
Karbonkel 1 november 2014 - 12:54

Oja en ik heb er altijd tekstjes bij! Leuk om jouw manier te zien, ziet er mooi en strak uit

Antwoord
Karlijn 1 november 2014 - 13:34

Hoi Linda, dank je! Pixum kende ik nog niet, daar ga ik ook eens naar kijken. Altijd handig om wat vergelijkingsmateriaal te hebben! En leuk om te zien dat iedereen het anders doet 🙂 Goed dat je van elke reis een fotoboek maakt, ik haal zelf mijn achterstand nooit meer in, ben ik bang 😉

Antwoord
Sofie 1 november 2014 - 20:11

Leuk!
Men papa maakt vaak fotoboeken van zijn reizen, maar hij is toch een net iets betere fotograaf dan ik:)

Antwoord
Karlijn 2 november 2014 - 11:31

Dank je Sofie! Jouw vader is professioneel fotograaf, toch? Daar kan niemand tegenop 🙂

Antwoord
Simone 2 november 2014 - 08:03

O ja fotoboeken….:) Ik maak er na elke reis eentje. Althans dat is de bedoeling maar ik heb ook nog twee jaar achterstand in te halen. Je boek ziet er mooi uit. Ik gebruik meestal Blurb… Prettige software en mooi resultaat!

Antwoord
Karlijn 2 november 2014 - 11:32

Dank je Simone! Ik moet echt eens tijd gaan maken om mijn achterstand een beetje in te halen. Maar als ik naar die berg foto’s kijk, zakt de moed me in de schoenen…Over Blurb hoor ik alleen maar goede dingen, goed om ook eens te proberen!

Antwoord
Danique 2 november 2014 - 10:15

Ik ben heel ouderwets… Tot nu toe druk ik ze nog steeds af en plak ik ze in, haha. Maar ik zit toch steeds meer te overwegen om fotoboeken te maken. Neemt ook een stuk minder ruimte in beslag.

Antwoord
Karlijn 2 november 2014 - 11:33

Hoi Danique, wat leuk dat je nog steeds ‘ouderwetse’ fotoboeken maakt! Dat heb ik ook nog heel lang volgehouden. Maar het klopt wat je zegt: het scheelt alleen al heel veel ruimte in de kast. Dat was voor mij ook al een reden om over te stappen naar digitaal 😉

Antwoord
Marcella 9 november 2014 - 19:43

Prachtig boek Karlijn, een heel mooi naslagwerk! Fijn nagenieten 🙂

Antwoord
Karlijn 9 november 2014 - 19:48

Dank je Marcella!

Antwoord
Anniek 27 juli 2015 - 12:09

Hallo Karlijn,

Ik ben momenteel ook bezig met het maken van een boek voor mijn reis door Azie en vond jouw review. Ik vroeg me nog even af wat voor papiersoort jij hebt gekozen, standaard of hoogglans? Ik twijfel nl of de kwaliteit van het standaardpapier goed genoeg is voor het behoud van de kwaliteit van de foto’s. Ik hoor graag iets van je.
Groetjes,
Anniek

Antwoord
Karlijn 27 juli 2015 - 16:38

Hoi Anniek, ik heb zelf voor het standaard papier gekozen en daar ben ik tevreden over, maar dat is ook een kwestie van smaak. Het is maar net wat je mooier vindt, gewoon papier of hoogglans! Het klopt wel dat de foto’s iets meer van het papier springen als je hoogglans gebruikt. Misschien is het een idee om even bij de Hema te gaan kijken. Daar hebben ze volgens mij voorbeelden van papiersoorten liggen, dan kun je zien wat je het meeste aanspreekt. Succes in elk geval 🙂 !

Antwoord
Anniek 28 juli 2015 - 09:05

Hoi Karlijn,

Bedankt voor je reactie! ik heb uiteindelijk ook voor mat gekozen 🙂 denk dat ik dat toch het mooist vindt. Vroeger deed ik dat met foto’s ook altijd.

Groetjes

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.