Home Azië Wat te doen in Kathmandu, Nepal? Tips voor de mooiste bezienswaardigheden

Wat te doen in Kathmandu, Nepal? Tips voor de mooiste bezienswaardigheden

Door Karlijn

Chaotisch, druk en een ramp qua verkeer? Ja, dat is Kathmandu allemaal. Maar de Nepalese hoofdstad is ook kleurrijk, met pleinen vol oude tempels, levendige straten en gezellige markten. Kathmandu is ongelofelijk fascinerend en ook in de omliggende Kathmandu Vallei is enorm veel te zien. Wat te doen in Kathmandu? Dit zijn mijn tips.

Kathmandu Vallei

1. Wat te doen in Kathmandu? Struin door de straten van Thamel

Thamel is dé toeristenwijk van Kathmandu en de kans is dan ook groot dat je hier een hotel boekt. Thamel is een bestemming op zich, met talloze winkeltjes, cafés en restaurants. Om de paar minuten wil iemand weten of je misschien tijgerbalsem, een mini-schaakbordje of hasj wilt kopen, je wordt continu nét niet aangereden door krankzinnige brommerrijders en het verkeer staat de helft van de tijd muurvast. Gekmakend. En toch…er is iets met Thamel wat de wijk boeiend houdt. Misschien zijn het de toeristen zelf wel, want mensen kijken is hier een feest. Bestel een cappuccino bij je favoriete bakkerij, neem plaats bij een raam aan de straat en kijk vooral je ogen uit.

Kathmandu Vallei

2. Bezienswaardigheden Kathmandu: het deels weer opgebouwde Durbar Square

Natuurlijk wil je het met tempels bezaaide Durbar Square zien als je in Kathmandu bent. Na de enorme aardbeving in 2015 zijn veel tempels weer opgebouwd en is het plein gedeeltelijk in zijn oude grandeur hersteld.  Wil je foto’s maken van de tempels zelf, zorg dan dat je heel vroeg bent. Op Durbar Square is het namelijk altijd druk en de trappen van de tempels zijn vaak bezaaid met mensen. Let op: toegang tot het plein is niet gratis (in 2023 was het omgerekend 8 euro) en er zijn verschillende loketten rond het plein waar je je entreekaartje kunt kopen. Die kun je niet missen, je wordt al snel aangesproken zodra je in de buurt van Durbar Square komt.

Kathmandu Vallei

3. Duik de markten en achterafstraatjes van Kathmandu in

Natuurlijk zijn de tempels mooi, maar de charme van Kathmandu ligt voor mij in het dagelijkse leven. De kleine winkeltjes die huizen achter prachtig bewerkte houten deuren. Kinderen die cricket spelen op straat. Vrouwen die de was doen in de buurtfontein. Kleine, druk bezochte tempeltjes waar je zomaar tegenaan loopt. Sla zeker af en toe een zijstraat in of wandel een pleintje op, want dan vind je de mooiste plekken. Natuurlijk mag je ook de markten van Kathmandu niet missen. Het marktplein Indra Chowk is een bezoek waard, net als de Asan Bazaar die tussen Durbar Square en Thamal in ligt. In Asan loop je door drukke straatjes, die steeds smaller lijken te worden. Mannen met grote zakken goederen snellen langs je heen, shoppers verdringen elkaar voor de stallen en winkeltjes en natuurlijk passen de brommers er ook best nog bij. Kathmandu op z’n best!

winkel Kathmandu

Tip! Boek een walking tour

Wil je de markten van Kathmandu met een gids verkennen? Boek dan deze walking tour van een halve dag, waarbij een gids je door alle hoeken en gaten van de bazaars van Kathmandu leidt.

4. Wat te doen in Kathmandu? Wandel van Pashupatinath naar Boudhanath

Het is een onwerkelijk schouwspel: de lijkverbrandingen bij de heilige Hindoe-tempel Pashupatinath, één van de beroemdste bezienswaardigheden van Kathmandu. Je kunt vanaf de overkant van de rivier bekijken hoe mensen gecremeerd worden. Het is  natuurlijk  heel apart om te zien hoe een brandstapel aangestoken wordt, maar het zet je wel aan het denken. De omgang met de dood is in de Hindoe-cultuur zo anders dan bij ons. Het is het handigste om een taxi te pakken van het centrum van Kathmandu naar de tempel. Vervolgens kun je in twintig minuten naar Boudhanath wandelen, door relatief rustige straten.

Bezienswaardigheden Kathmandu

De Boudhanath Stupa in Kathmandu

Ik denk dat de Boudhanath Stupa mijn favoriete plek in Kathmandu is. Je stapt hier even een soort klein-Tibet binnen, samen met honderden traditioneel geklede tempels, die fanatiek hun rondjes rond de tempel lopen. Boudhanath is het religieuze centrum voor Tibetanen in Nepal en hier staat één van de grootste stupa’s ter wereld. Inclusief duizenden wapperende gebedsvlaggen! In de straten rondom de stupa vind je aparte winkeltjes waar Tibetaanse gebedsmolens, kleding en andere producten worden verkocht. Vergeet niet om binnen te lopen bij het Gura Lhakhang Monastery tegenover de stupa. Je kunt hier helemaal naar boven klimmen voor een mooi uitzicht over het plein.

Boudhanath stupa Kathmandu

Pelgrims Boudanath Stupa5. Ga hiken of mountainbiken in Nagarkot en Dhulikhel

Dit hebben we zelf niet gedaan, omdat we al een meerdaagse trekking hadden gemaakt. Bovendien waren de uitzichten over de bergen eind maart erg beperkt. Maar heb je even genoeg cultuur gesnoven en wil je actief zijn, ga dan naar Nagarkot of Dhulikhel. Hier kun je wandelen of mountainbiken en bij helder weer genieten van prachtige uitzichten over de Himalaya. Het is makkelijk om vanuit Kathmandu een privé-tourtje naar dit gebied te boeken:

6. Stap terug in de tijd in Patan en Bhaktapur in de Kathmandu Vallei

Vlakbij Kathmandu liggen de middeleeuwse steden Patan en Bhaktapur. Beide steden hebben een Durbar Square, net als Kathmandu. De pleinen hebben allebei flink geleden onder de aardbeving van 2015, maar ook hier is de opbouw al een flink eind gevorderd. Klaar is het niet, maar een groot aantal tempels is weer hersteld. Bhaktapur is een enorme stap terug in de tijd. Er rijden geen auto’s in het centrum en je vindt hier volop werkplaatsen waar al eeuwen op dezelfde manier wordt gewerkt. Vooral het pottenbakken is mooi om te zien. Sla ook de Nyatapola Temple niet over, een enorm bouwwerk in het oude centrum van de stad.

tempels Bhaktapur Nepal

Hoe kom je van Kathmandu naar Bhaktapur en Patan?

Je kunt in Thamel een taxi pakken naar beide oude steden en de taxichauffeur vindt het prima om op je te wachten. Wil je dat liever niet, dan zijn er ook weer genoeg taxi’s bij de Durbar Squares die je terugbrengen naar Kathmandu. Let op: voor Patan en Bhaktapur gelden tegenwoordig wel forse entreeprijzen (15 dollar voor Bhaktapur bijvoorbeeld).

Kathmandu Vallei

7. Ontwijk het dierenbloed bij de tempel van Dakshinkali

In het zuiden van de Kathmandu Valley ligt de tempel van Dakshinkali, gewijd aan de bloeddorstige Hindoe-godin Kali. Twee keer per week komen de Nepalezen Kali dierenoffers brengen. Vooral op zaterdag worden kippen, eenden, geiten, schapen en varkens in grote getale onthoofd. Daarna worden ze achter de tempel geslacht. Als niet-Hindoe kun je het onthoofden (gelukkig) niet zien, maar rondom de tempel is het een drukte van belang. Rijen mensen staan te wachten met zenuwachtige dieren in hun armen, families zijn aan het picknicken, er lopen heilige mannen rond en kinderen spelen samen. Kijk wel uit voor het dierenbloed, want voor je het weet sta je er middenin. Langs het pad naar de tempel staan bovendien tientallen stalletjes met eten, fruit, snacks en heilige mannen die de pelgrims zegenen. Een bijzonder schouwspel.

Kathmandu Vallei

8. Klim naar de top van de Monkey Temple in Kathmandu

Je moet er even voor klimmen, maar dan heb je ook wat. Op een heuvel in Kathmandu ligt de heilige Swayambhunath-tempel, ook wel Monkey Temple genoemd vanwege de talloze apen die hier wonen. Deze tempel is het heiligste Boeddha-heiligdom van Kathmandu en wordt dan ook heel druk bezocht door Nepalese pelgrims. Leuk om een paar uur rond te wandelen en het uitzicht over de eindeloze stadsjungle van Kathmandu te bewonderen.

Kathmandu Vallei

Praktische tips voor Kathmandu

Leuke hotels in Kathmandu

Leuke hotels in Kathmandu, waar we zelf hebben geslapen, zijn:

  • Bodhi Boutique Hotel. Een fijn, relatief nieuw hotel in een rustige straat in Thamel. Fijne kamers en een prima ontbijtje.
  • Vastu Boutique Hotel. Een prima hotel in dezelfde straat als Bodhi, met heel aardige medewerkers. Ik zou alleen niet de goedkoopste kamers kiezen, de doubles op de hoeken zijn een stuk ruimer dan de rest.
  • Kumari Boutique Hotel. Mooi hotel in een rustig deel van de stad, met sfeervolle kamers.

Goede restaurants in Kathmandu

  • Mijn favoriete restaurant in Kathmandu is het Roadhouse Café. Het is een Italiaans restaurant en er is geen betere plek om te eten na weken trekken in de bergen, waar elke dag het nationale gerecht dal bhat op tafel staat. Hoe lekker dal bhat ook is!
  • Zin in Indiaas eten? Dan is het Western Tandoori & Naan House een aanrader. Bij de setting en de aankleding moet je je vooral niets voorstellen, maar het eten is er geweldig.
  • De beste koffie in Thamel drink je bij Perfect Cup Kathmandu, een vrij hippe koffietent het drukke centrum.
  • Bij de Pumpernickel Bakery kun je terecht voor lekkere versgebakken broodjes, verse jus, goede koffie en voor…appelflappen! Dit recept is via een Nederlandse reiziger Kathmandu ingekomen en de flappen smaken net zoals thuis.
  • Bj OR2K is het relaxed eten. Je zit op kussens op de grond en eet er heerlijke vegetarische gerechten, van baba ganoush tot falafel en van verse panini’s tot pannenkoeken.
  • Voor de lekkerste momo’s van Kathmandu kun je altijd rekenen op Gilinche, een Tibetaans restaurant in Thamel.
  • Soms heb je tijdens een verre reis gewoon zin in iets bekends. Als dat bekende toevalling Belgische friet met mayonaise is, dan is er geen betere plek dan BK’s Place.

Tempel Kathmandu

Tickets Kathmandu

De beste prijzen voor tickets naar Kathmandu vind je via Kiwi.com. Je kunt niet rechtstreeks van Amsterdam naar Kathmandu vliegen, maar wel met een tussenstop in bijvoorbeeld Qatar of Dubai.

Vervoer in Kathmandu

Over het verkeer in Kathmandu kan ik kort zijn: dat is een ramp. Het staat altijd vast in deze stad en het kost je eindeloos veel tijd om van A naar B te komen. Probeer dan ook zoveel mogelijk te lopen, daar is vaak nog het snelste. Voor wat langere afstanden pak je een taxi, die zijn op elke straathoek te vinden. Heb je een aardige taxichauffeur gevonden die redelijk goed rijdt en heb je de dag erna weer een taxi nodig? Dan kun je een tarief afspreken voor beide dagen. De chauffeurs zijn meestal heel blij als ze verzekerd zijn van nog een dag werk, want de concurrentie is groot.

Straatbeeld Kathmandu

Beste reistijd Nepal

De beste reistijd voor Nepal is het voor- en najaar. In de winter is het erg koud en in de zomer is het warm en regent het veel. Geen goede periode om de toppen van de Himalaya te zien dus! In maart/april is het weer goed, maar je moet er wel rekening mee houden dat er dan veel stof in de lucht zit en dat het ook in de bergen heiig kan zijn. In Kathmandu is het overigens altijd erg smoggy, het maakt niet uit welke maand je daar bent. Mijn favoriete reistijd voor  Nepal is dan ook oktober/november, als je de meeste kans hebt op heldere luchten.

Meer lezen over Nepal?

Ook leuk om te lezen

19 Reacties

Sieds | siedsmytravels.nl 30 januari 2015 - 16:54

Mooi en heel herkenbaar, je verhaal en de foto’s! Heb zelf ook de wandeling van Pashupatinath naar Bodnath gemaakt, prachtig, de locals die je verbaasd aan kijken en de kinderen die om je heen spelen. Ben in Kathmandu zelf ook nog naar de Garden of Dreams geweest, een botanische tuin vlakbij het Royal Palace. Heerlijk om even de drukte van de stad te onvluchten en te relaxen.. ;-)

Antwoord
Karlijn 30 januari 2015 - 17:28

Leuk dat het zo herkenbaar is, en dat jij die wandeling ook hebt gemaakt! De Garden of Dreams heb ik niet gezien. Jammer, want het klinkt wel relaxed midden in de chaos van Kathmandu!

Antwoord
Chantal 30 januari 2015 - 17:28

Ik ben net drie weken terug uit Nepal en vond het fantastisch! Leuk om alles te lezen wat wij ook gedaan hebben. Mijn fotoboek van Nepal is trouwens vandaag binnengekomen!

Antwoord
Karlijn 31 januari 2015 - 11:25

Hoi Chantal, gaaf dat jij ook in Nepal bent geweest! En wat snel, nu je fotoboek al klaar! Ik heb nog steeds zo’n enorme achterstand: wij waren in 2010 in Nepal en mijn fotoboek is nog steeds niet af…Knap dat jij het wel zo snel afgemaakt hebt!

Antwoord
Eva - eighty7 30 januari 2015 - 19:31

Gave tips!! Leuk om die minder toeristische delen te bezoeken en lekker rond te dwalen. (Oh er staat trouwens Nepalese hoofdstuk)

Antwoord
Karlijn 31 januari 2015 - 11:23

Dank je Eva, ook voor de melding! Wat stom dat ik helemaal niet heb gezien dat er ‘hoofdstuk’ stond, ik heb het meteen aangepast!

Antwoord
Robert | Traveljunks 31 januari 2015 - 11:46

Ik val in herhaling, maar weer zeer mooie kleurrijke foto’s. Die met de dame en de duiven is prachtig!

Antwoord
Karlijn 31 januari 2015 - 11:54

Hoi Robert, het verveelt mij nog niet om het te horen hoor ;) Van de vrouw met de duiven heb ik tientallen foto’s (ze heeft zeker een kilo voer in de rondte gestrooid) en alleen deze is gelukt. Verder vliegen er overal duiven voor haar gezicht of langs mijn camera, of kijkt ze net de andere kant op…Dit was echt een lucky shot! Jammer dat we elkaar gisteren alsnog niet hebben gesproken, we hadden eigenlijk een keer moeten rouleren!

Antwoord
Robert | Traveljunks 31 januari 2015 - 12:08

Ja idd, en met zoveel personen heb je dik 10 uur nodig om met iedereen te kletsen. Ondanks dat ik de enige man was vond ik het erg gezellig ;-) Ik had ook nog wat vragen over Bhutan, maar dat doen we dan een volgende keer.

Antwoord
Karlijn 31 januari 2015 - 12:12

Dat klopt! Ik vond het ook erg gezellig. Vragen over Bhutan kun je altijd stellen, je weet me te vinden!

Antwoord
Kirsten | Travelaar.nl 31 januari 2015 - 15:12

Fijne tips! Dit is ook zo ongeveer wat wij hebben gedaan inderdaad.. I love Nepal! Inderdaad vooral lekker door de stad en omgeving dwalen. Verdwalen in alle smalle steegjes. Zo kom je de mooiste beelden tegen!

Antwoord
Karlijn 31 januari 2015 - 19:35

Klopt, Kathmandu is bij uitstek een stad om lekker in te verdwalen! Leuk dat jullie Nepal ook zo geweldig vonden :). Ik hoop echt dat we nog een keer naar Nepal teruggaan, ik wil de Mount Everest Basecamp Trek lopen!

Antwoord
Fietsen Nepal - Better Places - Unieke Reiservaringen 17 februari 2015 - 16:06

[…] maar 4 dagen is eigenlijk te weinig om de hoogtepunten van de vallei te ontdekken. Op de reisblog Karlijntravels lees je alle tips van Karlijn inclusief […]

Antwoord
Kelly 17 januari 2018 - 02:42

Hey,
ik ben nu een twee-tal maanden terug uit Nepal en had deze bedenking:
voor Patan en Baktapur moet je toch 10 en 15 euro voorzien als toegangsprijs. Was handig geweest als we dit op voorhand wisten.
Ook zijn ze nu nog altijd bezig met de heropbouw, dus veel tempels zijn er nog niet te zien.
Ook wordt er tol gehoffen op bepaalde wegen, speciaal voor buitenlanders…

Persoonlijk had ik het niet zo op Kathmandu, Pokhara en de bergen waren meer mijn ding.

Antwoord
Karlijn 17 januari 2018 - 10:40

Hoi Kelly, wij waren er inderdaad voor de aardbeving, ik kan me voorstellen dat het er nu heel anders uitziet. In 2010 was er ook nog geen sprake van tol en ik kan me niet herinneren dat wij zoveel entree hebben betaald voor Patan en Bakthapur. Dan is er toch alweer veel veranderd. Hopelijk gebruiken ze dat geld voor de wederopbouw.

Antwoord
yvonne 10 oktober 2018 - 10:29

Dag Karlijn, Ik wil ook graag een weekje naar katmandhu maar mijn vraag is of je daar mooie sieraden kan kopen? Ik wil namelijk voor mijn marktkraampje mooie ringen en kettingen inslaan en naar Nederland versturen maar is dat daar wel te zien en te vinden?

Antwoord
Karlijn 10 oktober 2018 - 17:00

Hoi Yvonne, pin me er niet op vast, maar ik zou zeggen dat je in Kathmandu mooie sieraden kunt kopen! Ik heb er zelf een bewerkte zilveren armband gekocht die ik nu al acht jaar lang elke dag om heb, dus ik was er wel enthousiast over ;)

Antwoord
Weekverslag #19: uitrusten in Kathmandu en welkom in India - Karlijn Travels 4 november 2019 - 07:01

[…] 2010 brachten we al eens een week door in Kathmandu en de Kathmandu vallei en er waren verschillende plekken die ik opnieuw wilde bezoeken. Koningsstad Patan bijvoorbeeld. […]

Antwoord
Praktische tips Mount Everest Base Camp Trek - Karlijn Travels 12 januari 2020 - 07:01

[…] Een warm down jacket is ook heel belangrijk, zeker voor dagen dat je in het donker begint met lopen en op koude middagen in het tea house (elke middag dus). Onze jassen werden geregeld door ons trekkingbureau in Kathmandu. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.