Home Azië Reisroute Flores, Indonesië: route en tips voor elf dagen

Reisroute Flores, Indonesië: route en tips voor elf dagen

Door Karlijn

Knalgroene rijstterrassen, stomende kratermeren, afgelegen traditionele dorpen en witte stranden: het eiland Flores in Indonesië heeft het allemaal. Het is niet voor niets één van mijn favoriete plekken in Indonesië. Wij reisden in 2015 in elf dagen van Oost- naar West-Flores en dat was een geweldige trip. Lees hier onze reisroute voor Flores, plus tips voor activiteiten en bezienswaardigheden. 

Reisroute Flores, Indonesië

Dag 1: vlucht Bali-Maumere

We vlogen met Wings Air van Bali naar Maumere, in het oosten van Flores, en sliepen in een hotel aan het strand.

Hotel Maumere: Coconut Garden Beach Resort. Hier slaap je in hele leuke cottages, omringd door palmbomen, compleet met een eigen buitenbadkamer.

Dag 2: van Maumere naar Moni

Voor onze reis op Flores hadden we een auto met chauffeur gehuurd en dat bleek een ideale manier van reizen. Er rijden genoeg volgeladen bussen op het eiland Flores, maar comfortabel is dat niet. En belangrijker: onderweg kun je zoveel leuke stops maken dat het zonde is om alleen van A naar B te rijden. Onze chauffeur Max reed ons deze dag naar Wuring, een vissersdorp waar alleen moslims wonen, bijzonder in het overwegend christelijke Flores. Wuring staat grotendeels op palen in zee en de bewoners zijn heel enthousiast, net als overal op Flores. Verder maakten we deze dag stops in Sikka, om een oude Portugese kerk te bekijken, en Paga Beach, waar we bij Laryss overheerlijke verse tonijn aten. Slapen deden we in het dorp Moni, vlakbij de Kelimutu-vulkaan.

Hotel Moni: Joseph Guesthouse, een eenvoudig guesthouse met nette kamers, een eigen restaurant en een behulpzame eigenaar.

Flores Maumere

Reisroute Flores Indonesië

Dag 3: bezienswaardigheden Flores: de kratermeren van Kelimutu

De wekker ging al om vier uur, want vandaag stond een bezoek aan de Kelimutu-vulkaan op het programma. Dit is het hoogtepunt van je reis door Flores en het is geweldig om de zon op te zien komen boven de drie gekleurde kratermeren van de vulkaan. Na het ontbijt reden we door naar een waterval bij Moni en naar Wolo Waru om een traditioneel Lio-huis te bekijken. Ook een bezoek aan de kleurrijke groenten- en fruitmarkt in Ndua Ria, het plaatsje Ende en een strand met blauwe stenen stonden op het programma. Vervolgens sliepen we in Bajawa.

Hotel Bajawa: het Bajawa-Roo Hotel. Dit prima hotel heeft een mooie tuin, een terras en een eigen restaurant. De kamers zijn netjes en het ontbijt is goed.

Flores Kelimutu

Dag 4: reis Flores: hiken rond Bajawa

Rond Bajawa vind je een prachtig gebied met vulkanen, traditionele Ngadha-dorpen, hotsprings en kruidenplantages. Je kunt er dagen wandelen, maar wij bezochten alleen de dorpen Tololela, Gurusina en Bena. De eerste dorpen bereikten we te voet,  want auto’s kunnen daar niet komen. De traditionele huizen en de oude gebruiken van de Ngadha zijn erg interessant en het is leuk om daar tijdens een trekking meer over te leren. We lunchten bij de hotsprings en aan het einde van de middag reden we naar het dorp van de familie van Max, waar we te gast waren voor het eten.

Flores Bajawa

Dag 5: naar Ruteng

De eerste stop was de lokale markt van Bajawa en langs de kust reden we verder naar Ruteng. Met natuurlijk weer volop stops onderweg. Zo zagen we hoe de locals van Aimere hun eigen alcohol maken, stopten we bij een mooi strand en bewonderen we talloze uitgestrekte rijstterrassen. In het drukke dorp Ruteng sliepen we in Homestay Mbeliling, in het mooie huis van Nederlandse eigenaren. De homestay is te boeken via www.floreshomestaynetwork.com.

Flores rijstvelden

Dag 6: de hike naar Wae Rebo tijdens een reis Flores

Dit was een volle, maar mooie dag. We reden ‘s ochtends al vroeg weg om eerst de bijzondere rijstvelden van Ruteng te bekijken, die aangelegd zijn in de vorm van een spinneweb. Vervolgens reden we dwars door de binnenlanden van Flores naar het dorpje Denge. We passeerden tientallen dorpjes, zwaaiden steeds naar blije kinderen (en enthousiaste volwassenen) en genoten van de schitterende landschappen van Flores. In het kleine dorp Denge lunchten we iets simpels bij een homestay en maakten we ons klaar voor de trek naar ‘the lost village’ Wae Rebo. In dit verslag lees je er alles over. Na een pittige trek van een paar uur arriveerden we in dit afgelegen dorp en we brachten daar ook de nacht door.

Flores Wae Rebo

Dag 7: reisroute Flores: naar Labuan Bajo

‘s Ochtends vroeg maakten we de trek terug naar Denge, dwars door de bergen. We lunchten weer bij de lokale homestay en toen reden we door naar Labuanbajo in het westen van Flores. Dat was een lange, lange rit over eindeloze bochtige wegen (Flores bezit maar een paar kilometer rechte weg), maar de beloning was ernaar: een prachtige zonsondergang vanaf de Paradise Bar bovenop een klif net buiten Labuan Bajo.

Flores Labuan Bajo

Dag 8: relaxen aan het strand

Max bracht ons naar een strandje buiten het dorp, waar we de hele ochtend konden relaxen. ‘s Middags wandelden we wat door Labuan Bajo en aten we heerlijk bij de Italiaan.

Hotel Labuan Bajo: in Labuan Bajo heb je hotels in alle soorten en maten. Ben je op zoek naar wat meer luxe? Kijk dan naar het Sudamala Resort, met prachtige kamers en fijn zwembad. Liever wat eenvoudigers? Dan is het zeer centraal gelegen Green Hill Boutique Hotel een prima optie.

Dag 9-10: Komodo National Park

Met een privé-boot maakten we een tweedaagse tour door Komodo National Park. We bezochten Rinca en Komodo om de Komodo-varanen te zien, we snorkelden bij Kambing Island en Manta Point, zwommen bij Pink Beach, Bidadari Island en Kanawa Island. Het onderwaterleven is fantastisch en het koraal is hier nog vrijwel onaangetast. Het was een geweldige trip en in hierlees je er alles over.

Komodo National Park

Dag 11: reisroute Flores: terug naar Bali

Er stond nog één stop op het programma en dat was de Mirror Stone Cave bij Labuan Bajo, een mooi grottenstelsel. Daarna bracht Max ons naar het vliegveld en vlogen we met Garuda Indonesia terug naar Bali.

Praktische tips reis Flores

Beste reistijd Flores, Indonesië

De beste reistijd voor Flores is de periode mei tot en met oktober. Dan is het droogseizoen en heb je de meeste kans op goed weer.

Auto en chauffeur huren op Flores

Wij hebben onze trip vooraf geboekt bij Max Wago, die al vijftien jaar gids/chauffeur is op Flores. We boekten een privé-auto, de overnachtingen (kun je ook los doen) en de boottocht naar Komodo. Je kunt je reisroute Flores helemaal op maat maken. Max spreekt heel goed Engels en hij kent het eiland door en door. We vonden hem een geweldige kerel, die echt meedenkt en iets extra’s wil doen. We werden bijvoorbeeld ook uitgenodigd om bij hem en zijn gezin te komen eten. Het mailadres van Max is maximilianwago@yahoo.com. Ik hoor van andere reizigers wel dat Max vrij duur is geworden. Het is misschien handig om ook een offerte aan te vragen bij andere reisbureaus:

  • Better Places – een duurzame reisorganisatie waar je je eigen reis kunt samenstellen. Ik heb er zelf erg goede ervaringen mee.
  • Riksja Travel – ook een fijne reisorganisatie waar je je reis helemaal op maat maakt.
  • 333Travel – hier boek je complete rondreizen en losse bouwstenen.

Let op: in de comments onder deze blog verwijs ik ook naar Teddy Aimbal. Teddy is helaas in oktober 2022 overleden en het is niet duidelijk of zijn bedrijf wordt voortgezet.

Hoe kom je op Flores, Indonesië?

Wij besloten te vliegen naar Flores. Onze tickets van Labuan Bajo naar Bali boekten we direct bij Garuda Indonesia. Tegenwoordig kun je ook van Bali naar Maumere vliegen met Garuda.

Boottocht Lombok-Flores

Een andere optie om op Flores te komen is de boot van Lombok naar Flores. Deze boottocht duurt vier dagen en brengt je ook bij de Komodo-eilanden. Let op: deze boottocht is heel basic en er gebeuren wel eens ongelukken mee. Zoek van tevoren goed uit welke operators een goede recensie krijgen en kies niet zomaar de goedkoopste optie.

Komodo Flores

Reisgids Indonesië

Op zoek naar een goede reisgids? De Lonely Planet Indonesia is ons goed van pas gekomen.

Meer lezen over Indonesië?

*Deze blog bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

 

Ook leuk om te lezen

48 Reacties

Kelly | Dutchie on the Road 11 januari 2017 - 08:16

Wow, ziet er geweldig uit . Misschien toch maar eens overwegen om weer richting Indonesië te gaan.

Antwoord
Karlijn 11 januari 2017 - 19:23

Ik kan het aanraden :) Sowieso vind ik Indonesië een geweldige bestemming!

Antwoord
Simone 11 januari 2017 - 11:01

Ah ja zo’n prachtige plek daar he… Voor ons alweer een aantal jaar geleden maar als ik je tips terug lees wil ik er zo weer heen! Wij hebben nagenoeg dezelfde dingen gedaan. Komodo vond ik wel echt indrukwekkend en de Kelimutu vulkaan.. Zo mooi!

Antwoord
Karlijn 11 januari 2017 - 19:23

Helemaal mee eens! Flores is zo ontzettend mooi, ik zou ook best weer terug willen!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 11 januari 2017 - 19:35

Mooie foto’s! Ik vind Komodo varanen echt zulke bijzondere beesten! Gaaf dat je ze van dichtbij hebt kunnen bekijken.

Antwoord
Karlijn 11 januari 2017 - 19:37

Gaaf he! Maar ze zijn ook doodeng. Ik was steeds bang dat ze het op hun heupen zouden krijgen en me aan zouden vallen ;)

Antwoord
Robert | Traveljunks 12 januari 2017 - 10:50

Komodo-varanen in het echt zien wil ik ooit ook nog een keer. Jullie manier van reizen spreekt me hier wel heel erg aan. Op deze manier hebben wij de eerste weken op Madagaskar gedaan. Lekker op je gemak over het eiland tuffen en stoppen waar en wanneer je uitkomt :-)

Antwoord
Karlijn 12 januari 2017 - 22:10

Ik vind het inderdaad de ideale manier van reizen, na zelf rijden dan. Zo relaxed om overal te kunnen stoppen en in je eigen tempo te kunnen reizen!

Antwoord
Jenny - IkReis 15 januari 2017 - 10:01

Wat hebben jullie een prachtig weer gehad! Tijdens mijn eerste reis naar Flores had ik bijna alleen maar regen. Aan het eind van de rit waren letterlijk ál mijn kleren nat! (En ik kreeg het nergens gedroogd…)

Gelukkig had ik afgelopen zomer meer geluk. Tijdens mijn trekking naar Wae Rebo heb ik van fantastische uitzichten kunnen genieten.

Antwoord
Karlijn 15 januari 2017 - 20:46

Ah, zo balen als het weer zó slecht is :( Gelukkig dat het vorig jaar beter was! Onze Wae Rebo-trekking was op de heenweg ook behoorlijk nat (en heel mistig), maar op de terugweg was het een stuk beter.

Antwoord
Vivi 18 januari 2017 - 13:05

Hallo Karlijn,

Wat heerlijk om je ervaringen te lezen. Wij gaan deze zomer 3 weken met ons gezin naar Flores. We zijn al druk bezig om een route te bedenken. Buiten de vlucht hebben we een globale planning maar we willen niet alles van te voren vast leggen. Ik heb al veel aan je tips gehad. Ik heb wel een vraag over de privéboot om komodo np te bezoeken. Is het makkelijk om ter plaatse iets te regelen? Ik had geïnformeerd bij le pirates explorer maar erg duur en al behoorlijk vol. Ik hoor t graag. O ja weet je nog wat je voor je chauffeur per dag betaalde? M vr Gr Vivi

Antwoord
Karlijn 18 januari 2017 - 20:32

Hoi Vivi, wij hebben onze boot laten regelen door onze gids/chauffeur en dat was bij onze totaalprijs inbegrepen. Ik weet daardoor niet precies wat het kostte, omdat het onderdeel uitmaakte van het pakket. Maar volgens mij is het niet moeilijk om ter plekke iets te regelen, er zijn in elk geval genoeg aanbieders. Misschien goed om eens op het forum van de Lonely Planet-site te kijken en je vraag te stellen. Daar hebben mensen wel actuele prijzen en eventueel goede adressen. Doordat wij een pakket hadden geboekt waar ook de hotels in zaten, weet ik ook niet wat de chauffeur precies kostte. Sorry voor deze niet-specifieke informatie ;) Ik zou Max een mailtje sturen (zie mailadres in mijn post) en hem om een offerte vragen. Dan heb je meteen een goed beeld wat alles kost en kun je hem ook vragen naar tips voor Komodo. Veel succes!

Antwoord
Marlies 23 januari 2017 - 14:55

Wat heb je weer een prachtige reis en foto’s gemaakt Karlijn! Ik ben een beetje jaloers! haha.

Antwoord
Karlijn 23 januari 2017 - 17:16

Dank je wel Marlies! Flores is ook zo mooi, daar kun je geen slechte foto’s maken ;)

Antwoord
Anna van Neerven 22 maart 2017 - 09:20

Hi Karlijn,

Wat een super gave reis heb je gemaakt! Mijn vriend en ik gaan op 10 april backpacken van Lombok – Flores – Komodo – Bali – Gili. Voor het boottripje gaan we zeker even contact opnemen met Max! Daarbij heb ik even een vraag. Ik ben laatst bij de GGD geweest en ze hebben mij geadviseerd om malariapillen te slikken (Lombok – Flores). Een aantal reis fanaten die ik ken adviseren mij om dit echt niet te doen (vergif en niet goed voor je lichaam). Ze zijn alleen zelf nooit in deze gebieden geweest. Graag zou ik willen weten of jullie deze pillen geslikt hebben en wat jij zou adviseren. De GGD gaf wel aan dat het verstandig is om het wel te doen…

Ik ben benieuwd naar jou reactie/ervaring! Alvast bedankt. Liefs, Anna

Antwoord
Karlijn 22 maart 2017 - 16:40

Hoi Anna, bedankt voor je bericht! Heel gaaf dat jullie naar Indonesië gaan :) Wij hebben in Flores wel malariapillen geslikt, op advies van de GGD. De locals die wij ontmoetten vertelden dat er vrij veel malaria voorkomt op Flores en dat het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Maar ik weet dat de GGD vorige week een nieuw malariaprotocol heeft uitgegeven, waarin staat dat voor een aantal landen preventief slikken niet meer nodig is. Ik weet niet of Flores daar tussen zit, maar het is misschien goed om dat even na te vragen. Het scheelt namelijk een hoop geld en gedoe als het niet hoeft, ik vind de pillen zelf ook rotzooi. Maar als de GGD een medicijn adviseert, volg ik dat advies eigenlijk wel altijd op. Zij hebben er verstand van, denk ik dan maar… Succes!

Antwoord
Anna van Neerven 2 april 2017 - 22:36

Hi Karlijn, excuses voor de late reactie. Ik heb geen mail gekregen van jou reactie op mijn reactie :) Uiteraard hebben we er super veel zin in onze reis, 10 april vertrekken we! We hebben ook besloten de Rinjani vulkaan te beklimmen in Lombok, benieuwd hoe dat gaat (a).

Dankjewel voor je ervaring/advies. Het klopt inderdaad dat de GGD een nieuw malariaprotocol heeft uitgegeven, helaas moeten we ze nog wel nemen in Flores. De pillen heb ik in ieder geval aangeschaft, hopelijk reageert mijn lichaam er niet te heftig op, en ach het is allemaal voor een goed doel ;)

Wij gaan nu ook een boottocht boeken van 1 nacht via Max. Jouw verhaal klonk geweldig dus we zijn benieuwd. Fijne avond en thanks voor je reactie.

Liefs, Anna

Antwoord
Karlijn 3 april 2017 - 08:59

Hoi Anna, wat fijn dat jullie al bijna gaan! Heel veel plezier en geniet er enorm van!

Antwoord
Anna van Neerven 3 april 2017 - 11:49

Hi Karlijn!

Jaaa kan het nog niet geloven ;) Dankjewel en ik hou je op de hoogte :) Geniet van deze mooie maandag. Veel liefs, X Anna

Reyon 11 april 2017 - 18:50

Hoi Karlijn!
Wat fijn om dit mooie verslag te lezen van je trip op Flores! Wij gaan deze zomer 4 weken naar Indonesië en zijn van plan om naar Flores te gaan. Op basis van jouw tip hebben we contact gezocht met Max Wago en gevraagd naar een offerte. We hebben een offerte gekregen voor een rondreis van 10 dagen, inclusief verblijf, maaltijden, vervoer en excursies. Ook inclusief bezoek aan Komodo. De prijs die hij voorstelt komt neer op €3000 voor 2 personen. Voor Indonesische begrippen komt ons dit erg prijzig over. Gezien jouw ervaring, zijn wij toch benieuwd wat jij hier van vindt en wellicht kun je ons van wat tips voorzien! Alvast bedankt voor je reactie!
Groetjes,
Reyon

Antwoord
Karlijn 11 april 2017 - 21:06

Hallo Reyon, gaaf dat jullie naar Indonesië gaan! Ik heb even gekeken wat wij destijds hebben betaald voor deze tour en dat was 1600 euro met z’n tweeën. Wij hebben toen bij Teddy Aimbal geboekt, die zelf niet kon en zijn vriend Max stuurde. Max werkt samen met Teddy en is zelf ook gids/chauffeur (en een hele goede). Als ik nu op de site van Teddy kijk, dan zie ik dat de tour die wij hebben gedaan nu 1800 euro kost. Wel iets meer dan wij toen, maar geen 3000 euro. Misschien kun je dit eens voorleggen aan Max?

Antwoord
Carmen Venema 13 april 2017 - 11:00

Beste Karlijn,

Wat een fantastische pagina, echt hele leuke tips. Ik vertrek volgende week naar Bali/Lombok en wil ook heel graag naar Flores. Nu ben ik even benieuwd hoe jij het ervaren hebt om zo vaak in de auto te zitten om heel Flores door te reizen. Het is een groot eiland toch? Ik ga 6 weken op reis. Hoe zou jij deze 6 weken inplannen als je naar Bali/Lombok/Flores gaat? Ik houd heel erg van de natuur en rust. Daarbij lijkt het mij fantastisch om tussen de locals te leven gedurende die periode. Zelf dacht ik aan 2 weken Bali, 1 week Lombok/Gilis, 2 weken Flores en 1 resterende week om later zelf in te vullen. Het je misschien nog leuke en handige tips?
Heel erg bedankt alvast!

Groetjes,

Carmen

Antwoord
Karlijn 13 april 2017 - 14:56

Hallo Carmen, wat gaaf dat je naar Indonesië gaat! En wat heerlijk, zes weken :) Ik vond het rijden op Flores goed te doen, omdat je onderweg zo vaak leuke stops kunt maken. Het zijn lange dagen, maar ik heb me geen seconde verveeld. Er is ook langs de weg veel te zien en je moet de hele tijd naar iedereen zwaaien, dus je hebt het superdruk ;) Ik vind je planning voor Indonesië er goed uitzien. Twee weken voor Flores is een mooie tijd. Je zou wel kunnen overwegen om iets meer tijd op Lombok en minder op Bali door te brengen. Je schrijft dat je erg van natuur en rust houdt, en op Bali is de rust wat lastiger te vinden. Bali is een van mijn favoriete plekken ter wereld, maar het is geen onontdekt paradijs ;). Wat je ook kiest, het wordt sowieso een prachtige reis. Geniet ervan!

Antwoord
Carmen Venema 15 april 2017 - 08:34

Oh dat klinkt geweldig! Het ziet er allemaal zo mooi uit. Stel ik reis van Labuan Bajo naar Maumere, hoeveel uur (even grofweg) zit je dan in de auto per dag en mag ik vragen wat jij destijds hebt betaald voor deze route? Want ik zou ook rond Labuan Bajo wat tripjes kunnen boeken en dan eventueel naar Maumere kunnen vliegen om in die omgeving ook enkele tripjes te boeken. Wat raad jij aan? Hartstikke bedankt alvast!

Antwoord
Karlijn 15 april 2017 - 14:02

Hoi Carmen, dat hangt helemaal af van je route. Je zit ook niet elke dag in de auto, want je blijft op sommige plekken meerdere dagen om meer van de omgeving te kunnen zien. De enige dag die echt lang was voor ons was toen we van Wae Rebo naar Labuan Bajo reisden, toen zaten we volgens mij 7-8 uur in de auto ofzo. Van de rest van de dagen zou ik het echt niet meer kunnen zeggen. Ik zou niet adviseren om vanuit Labuan Bajo en Maumere losse tripjes te boeken. Dan zit je volgens mij pas echt lang in de auto steeds! Vanuit Labuan Bajo kun je volgens mij alleen naar Komodo, de rest van Flores is dan te ver. Wil je vanuit Maumere naar de Kelimutu-vulkaan, dan moet je ook alweer een meerdaagse trip met lange reisdagen boeken. Het is juist zo gaaf om heel Flores overland te doorkruisen en al die prachtige landschappen en bezienswaardigheden op je gemak te kunnen bekijken. Je hebt ook nog eens twee weken om dat te doen. Ik zou zeggen: neem die tijd, plan je route zo dat je niet alleen maar in de auto zit, maak je niet te druk over dat autorijden en geniet enorm van Flores. Qua kosten: wij hebben destijds 1600 euro betaald, alles inclusief voor elf dagen, maar ik geloof dat de prijzen inmiddels wel zijn gestegen…

Antwoord
Ilse 13 mei 2017 - 11:16

Hoi Karlijn,
Flores lijkt mij prachtig! Ik ben zelf een trip aan het plannen en heb nu contact met Max.
Inderdaad vraagt hij een hoger bedrag. Echter zit er meer luxe in verwerkt.
Was jullie trip inclusief eten of exclusief? En als we dit exclusief zouden doen, is het dan goed te doen om overal te eten?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groetjes Ilse

Antwoord
Karlijn 14 mei 2017 - 11:34

Hoi Ilse, wij hebben onze trip zonder eten geboekt. Met eten zou ik zeker niet doen, dan ben je gegarandeerd duurder uit. Eten op Flores is supergoedkoop, en je kunt overal makkelijk eten. Het is niet altijd even bijzonder, maar goed genoeg. Ik vind Max een geweldige kerel, maar ik hoop wel dat hij reëele prijzen blijft vragen. Misschien is het goed om eens een tegenofferte op te vragen bij Teddy, http://flores-tours.cadratin.ca/11days.php. Wij hebben destijds ook bij hem geboekt en kregen toen Max als chauffeur mee. Ik ben benieuwd of hun prijzen een beetje gelijk liggen…Succes en veel plezier met de voorbereidingen. Flores is fantastisch!

Antwoord
Ilse 15 mei 2017 - 21:55

Hoi Karlijn,

Toevallig heb ik gisteren een reactie gekregen van Teddy. Inderdaad een betere prijs!
Ik denk dat we hier gaan boeken!
De komodo eilanden lijken me geweldig! En ook Wae Rebo lijkt me geweldig. Ik ben echter wel bang dat we straks met veel mensen daar overnachten.. zal meteen Teddy even informeren hoe dat zit.
Erg bedankt voor je reactie, dankzij je blog zijn we bij Flores terecht gekomen!

Groetjes Ilse

Antwoord
Karlijn 16 mei 2017 - 09:26

Graag gedaan, fijn ook dat Teddy met een betere prijs is gekomen! Wat betreft Wae Rebo: dat is een kwestie van geluk of pech hebben…Je kunt niet van tevoren boeken volgens mij, dus je bent afhankelijk van wie er die dag op komt dagen. Wij waren met vier of vijf mensen geloof ik, terwijl er een dag eerder tientallen mensen waren. Ik hoop dat jullie geluk hebben!

Antwoord
Ilse 18 mei 2017 - 07:37

Oke dat is dus van te voren niet te bepalen! Hopelijk valt het mee gezien we midden juni daar zijn.
Ik heb nog een vraag. Ik heb nu contact met Teddy, ik moet wel zeggen dat zijn reacties redelijk lang duren via de e-mail. Nu vraagt hij de helft van het geld vooraf, ik heb verder weinig uitleg o.i.d. gehad over de gang van zaken, planning etc. Hoe ging dit bij jullie? Hoe wisten jullie dat je opgehaald werd bij het vliegveld en alles goed geregeld was? Betaalden jullie ter plekke de rest van het geld? Zoals je merkt ben ik een beetje bang dat het straks op niets uitloopt en we daar met lege handen staan! Ik hoor het graag. Groetjes Ilse

Karlijn 18 mei 2017 - 08:56

Hoi Ilse, deze vraag krijg ik vaker van mensen die contact hebben met Teddy! Zelf heb ik met precies hetzelfde gezeten. Het duurt best lang voordat Teddy reageert, vooral doordat hij bijna altijd op pad is en niet elke dag zijn e-mail checkt of kan checken. Ik had destijds al veel positieve dingen over hem gelezen op reisfora, dus wij hebben de helft van het geld maar gewoon betaald. Uiteindelijk heb ik de rest van het geld ook per bank overgemaakt, maar dat kwam doordat wij al maanden op reis waren en niet ergens even 700 euro uit een automaat konden trekken. Tussendoor werd ik er ook wel eens zenuwachtig van als Teddy laat reageerde, maar uiteindelijk was dat nergens voor nodig. Max haalde ons keurig op tijd op op het vliegveld, we hebben met hem de hele reis doorgesproken en alles was perfect geregeld. Garanties kan ik natuurlijk niet geven, maar bij ons is alles heel goed verlopen. Ik heb een week van tevoren nog wel even gemaild met Teddy om hem aan onze aankomsttijd te herinneren. Het is allemaal een beetje een kwestie van vertrouwen…Succes!

Reyon 19 juni 2017 - 07:04

Hi Ilse & Karlijn!

Wij hebben inmiddels onze tour geboekt bij Teddy! We gaan 13 dagen genieten van de reis door Flores! Teddy heeft ons ook gevraagd om het bedrag vooraf te betalen. Wij hebben aangegeven dat we de helft nu doen en de helft ter plekke. Nu maar gewoon uit gaan van het goede in de mens en dat we keurig worden opgehaald!

@ Ilse, wanneer gaan jullie? Wij vertrekken 21 juli naar Bali en starten met de tour op 25 juli vanaf maumere. Mochten jullie eerder gaan, ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Groet,
Reyon

Antwoord
Karlijn 19 juni 2017 - 08:02

Hoi Reyon, mooi dat je geboekt hebt! Het wordt een geweldige reis :) Wij hebben destijds ook een 50-50-regeling afgesproken met Teddy: de helft van tevoren en de helft ter plekke. Dat was prima, dus dat zou allemaal goed moeten gaan. Heel veel plezier!

Antwoord
Dirk-Jan 5 juli 2017 - 13:52

Hallo Karlijn,

Ik ben al veel te weten gekomen dankzij deze blog, hartelijk dank.
Samen met mijn vriendin maken we plannen voor 30 dagen Inonesië en we zitten zelf te denken aan 1 week Lombok, 2 weken Flores en 10 dagen Zuid-Sulawesi. Vanuit Lombok willen we de boot pakken naar Flores, lijkt ons heel gaaf!
Is die boottocht ter plekke te boeken? Weet jij dat?

Verder hebben we nog niets geboekt, en als ik die prijzen zo zie weet ik niet of het voor ons als twee studentjes betaalbaar is om een kleine 2000 euro te betalen aan een auto met privé chauffeur. Zouden we misschien beter ter plekke met het OV kunnen gaan, of misschien in Labuan Bajo op zoek gaan naar een goedkoper chauffeur? Wellicht is een auto huren en zelf rijden een optie (hebben we ook al eens in Nepal gedaan)?
Hoe zou jij het aanpakken als je ons was? We zijn overigens echte budget reizigers en hechten totaal geen waarde aan enige luxe of dergelijke en zijn graag onder de lokale bevolking

Antwoord
Karlijn 5 juli 2017 - 15:49

Hallo Dirk-Jan, gave plannen voor Indonesië! Ik zal proberen je vragen te beantwoorden. Ik heb zelf de boottocht Flores-Lombok niet gemaakt. Ik kan me voorstellen dat deze tocht in het hoogseizoen wat sneller vol zit, dus misschien handig om toch van tevoren te boeken. Zeker als je toch al weet wanneer je ‘m wilt doen. Kijk ook even naar de maatschappij waarmee je gaat, want deze boten zijn niet altijd even veilig.

Als een auto met chauffeur huren financieel niet haalbaar is, dan is een auto huren en zelf rijden dat ook niet, denk ik. Een chauffeur kost meestal niet zoveel extra en je wilt waarschijnlijk je auto op een andere plek inleveren dan ophalen. Dat kost fors extra. Een auto huren op Flores lijkt me eerlijk gezegd sowieso geen goed idee. De wegen zijn supersmal en bochtig en de verzekering in Indonesië is heel tricky. Wij hebben er wel eens naar gekeken op Bali, maar dat kwam er op neer dat je gigantisch de sjaak bent als je een ongeluk veroorzaakt. Een auto huren vind ik overigens meestal wel een goed idee hoor, wij hebben ook zelf gereden in landen als Thailand en Marokko en dat was prima. Maar Indonesië is toch een wat ander verhaal. In Nepal lijkt me het overigens ook geen pretje ;)

Ik denk dat de beste optie voor jullie gewoon de bus is. Het is meestal erg druk in de bussen op Flores en de rijstijl laat erg te wensen over, maar bussen zijn goedkoop en ze komen overal. Ik weet dat Jenny van ikreis.net Flores met de bus heeft gedaan en haar is dat volgens mij best prima bevallen. Misschien goed om even op haar blog te kijken. Wat betreft accommodatie en eten is Flores heel goedkoop, dus als je de bus erbij pakt, kun je er met een heel klein budget prima rondreizen. Geweldig eiland is het, veel plezier!

Antwoord
Dirk-Jan 5 juli 2017 - 20:21

Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie!
Dan denk ik dat we er van uit gaan dat we de bussen op Flores gaan gebruiken.

Antwoord
Suzanne 20 augustus 2017 - 19:48

Hoi Karlijn,

Wat leuk om alle verhalen over Indonesië te lezen. Zelf vlieg ik 24 sept naar Bali. Ik heb 3,5 weken de tijd en wil in ieder geval Bali en Lombok zien. Ik ben iemand die graag wat meer de rust op zoekt en de wat minder toeristische plekken, vandaar ook Lombok. Echter reis ik alleen dus ben heel benieuwd wat de mogelijkheden voor mij zijn. Heb jij hier ervaring mee of kan je tips geven?

Antwoord
Karlijn 21 augustus 2017 - 09:52

Hoi Suzanne, ik vlieg toevallig vandaag naar Bali, deze keer zonder mijn vriend. Ik ga een rondje Bali doen: Ubud, Sidemen, Bukit en Canggu. Voor Lombok kan ik je helaas geen tips geven, maar voor Bali (straks) wel. Ik weet in elk geval dat er ontzettend veel reizigers in Indonesië zijn, dus het moet makkelijk zijn om mensen te ontmoeten en af en toe een stukje samen te reizen!

Antwoord
Gerrie 16 mei 2018 - 11:38

Hallo Karlijn. Wat een geweldig eiland. Dank voor je nuttige informatie. Wij willen in januari naar Flores voor 8 of 9 dagen. Van Maumere naar Labuan Bajo en dan een boottocht naar Komodo. Daarna vliegen naar Lombok. Is het moeilijk om een privé chauffeur met auto ter plaatse te regelen of raad je aan om het van te voren te doen. Zijn er onderweg genoeg plekken om te slapen of adviseer je om zoveel mogelijk te regelen?

Antwoord
Karlijn 17 mei 2018 - 09:49

Hoi Gerrie, wat een mooie plannen! Ik denk dat het goed te doen moet zijn om ter plekke een chauffeur te regelen, zeker omdat jullie in het laagseizoen reizen. Wij hebben het wel van tevoren geregeld, maar dat hoeft niet. Qua overnachten moet het ook geen probleem zijn, van tevoren boeken is waarschijnlijk niet nodig!

Antwoord
William 24 juli 2018 - 12:43

Hoi Karlijn,

Over 4 weken vertrek samen met m’n vrouw naar Indonesië voor een huwelijksreis/rondreis Nusa Lembongan, Nusa Penida, Gili eilanden, Flores (van Maumere naar Labuan Bajo) en Komodo/Rinca. Er wordt voor o.a. Flores malariapillen geadviseerd, maar daarover verschillen de meningen. Een noodpakket zou ook uitkomst bieden. Wat is jouw ervaring? Overige inentingen zijn bij beide in orde.

Antwoord
Karlijn 24 juli 2018 - 14:42

Hoi William, wij hebben destijds wel malariapillen geslikt, maar dat is alweer drie jaar geleden. Sindsdien zijn de richtlijnen veranderd, dus wie weet is een noodpakket nu wel voldoende. Ik zou het even navragen bij een GGD of Travelclinic!

Antwoord
Nienke 23 april 2019 - 13:48

Hoi Karlijn,

Mooi blog! Mijn vriend en ik willen ook van Maumere naar Labuanbajo reizen. Max bood ons 6 dagen voor 1500 aan. Nog al duur. Ken jij toevallig ook nog andere tours? Wij reizen het liefste zelf. Weet jij zo of het mogelijk en makkelijk is zelf een scooter te huren of met het openbaar vervoer te reizen? Alvast bedankt!

Nienke

Antwoord
Karlijn 23 april 2019 - 13:59

Je kunt het via Teddy Aimbal proberen: http://flores-tours.cadratin.ca/11days.php. Openbaar vervoer kan natuurlijk altijd en is heel goedkoop, maar de bussen zijn wel behoorlijk oncomfortabel. Nadeel is ook dat je dan ter plekke nog allerlei vervoer moet regelen naar bezienswaardigheden en je kunt onderweg niet stoppen om dingen te bekijken. Scooter kan ook, maar lijkt mij zelf verschrikkelijk ;) Je kunt eens kijken bij Jessica van Cornersoftheworld.nl, die heeft dat gedaan. Succes!

Antwoord
Achter de schermen: terugblik op vijf jaar reisbloggen - Karlijn Travels 7 december 2019 - 12:14

[…] van locals ontvangen, zoals de eigenaren van een homestay in Sri Lanka en onze chauffeur op Flores. Zij krijgen dankzij mijn blog extra boekingen en ik vind het geweldig dat ik daar aan kan […]

Antwoord
Relaxen in de spa in Ubud? Deze spa’s zijn aanraders! - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 09:59

[…] De perfecte reisroute voor magisch eiland Flores […]

Antwoord
De gekleurde kratermeren van de Kelimutu-vulkaan op Flores - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 12:29

[…] Alles over onze reisroute op Flores […]

Antwoord
De dag dat ik…een ‘wedding crashte’ in Indonesië - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 12:37

[…] Alles over onze rondreis Flores, Indonesië […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.