zonsopkomst over bergen in laagjes in Oman

Oman

12x de mooiste bezienswaardigheden van Oman

De ene dag race je door de zandduinen in de woestijn, de volgende dag zwem in je het turquoise water van een Omaanse wadi. Je wandelt er door de bergen, slentert door fotogenieke dorpjes en vergaapt je aan de chaotische geitenmarkt van Nizwa. Liever moskeeën, forten en kastelen verkennen? Geen probleem, want Oman heeft het allemaal en in een dag of tien kun je de belangrijkste hoogtepunten meepikken. Wat je zeker niet mag missen? Dit zijn de twaalf mooiste bezienswaardigheden van Oman.

1. Zwemmen tussen de hoge rotsen van oase Wadi Shab

Dit is zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden van Oman én het hoogtepunt van je reis: Wadi Shab. Wadi Shab is een indrukwekkende kloof van oranje rotsen met groene palmen, compleet met watervallen en waterpoelen met helder, turquoise water. Alles wat je je voorstelt bij een oase in de woestijn! Je maakt eerst een schitterende wandeling door de kloof voordat je bij de waterpoelen aankomt waar je kunt zwemmen. Duik het frisse water in en zwem helemaal naar het eind van de poel, waar een grot met een verborgen waterval wacht. De ingang is smal (je past er net doorheen), maar de grot is enorm de moeite waard. Zeker niet overslaan dus!

In dit artikel lees je alles over een bezoek aan Wadi Shab

2. Zien in Oman: de traditionele geitenmarkt in Nizwa

Elke vrijdagochtend vroeg is het zover: dan komen handelaren en kopers van heinde en verre naar de geitenmarkt in Nizwa. En echt: het is de moeite waard om je hele reis af te stemmen op dit evenement. Op de markt worden honderden geiten en koeien verhandeld, op de manier waarop dat al eeuwenlang gebeurt. Om zeven uur start de geitenveiling, waarbij verkopers met hun geiten in rap tempo rondes lopen langs kritische verkopers. Er wordt geschreeuwd, de geiten worden aan alle kanten gekeurd en de stofwolken stuiven hoog op tussen alle chaotische taferelen. Het is een fantastisch spektakel en ik kon er maar geen genoeg van krijgen.

In dit artikel lees je al mijn tips voor Nizwa en omgeving

3. Bezienswaardigheden Oman: de Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat

Muscat, de hoofdstad van Oman, is een uitgestrekte stad die uit verschillende delen bestaat. Het is leuk om langs de boulevard (de corniche) te lopen, de drukke Mutrah Souk te bezoeken en het Mutrah Fort te beklimmen. Maar de belangrijkste bezienswaardigheid van Muscat is de Sultan Qaboos Grand Mosque. En terecht! De elegante moskee is gebouwd van spierwit zandsteen, heeft vijf minaretten en wordt omringd door een mooi aangelegde tuin. De hoge witte bogen aan de buitenkant van de moskee maken het een bijzonder fotogeniek bouwwerk.

Meer lezen over een bezoek aan Muscat? Dit zijn mijn tips!

4. Het fort, de souks en de achterafstraatjes van Nizwa

De oude stad Nizwa is een must vanwege de geitenmarkt, maar ook als je er niet op vrijdagochtend kunt zijn, mag je de stad niet overslaan. Nizwa was tot de twaalfde eeuw de hoofdstad van Oman en het is nog steeds een centrum voor handel, kunst en onderwijs. Dé bezienswaardigheid van de stad is het indrukwekkende Nizwa Fort, maar ook de souks zijn geweldig om te bezoeken. Ik vond het bovendien heerlijk om door de sfeervolle achterafsteegjes van Nizwa te zwerven, op zoek naar mooi bewerkte deuren en fotogenieke pandjes.

5. Bezienswaardigheden Oman: een woestijnexpeditie door The Empty Quarter

In het noorden van Oman ligt Wahiba Sands, een woestijngebied met rode zandduinen. Mooi en zeker een aanrader als je door Noord-Oman reist, maar voor de ultieme woestijnervaring kun je beter naar Zuid-Oman gaan. The Empty Quarter strekt zich uit over Saoedi-Arabië, Oman en Jemen en beslaat een gebied groter dan Frankrijk. Er zijn een paar woestijnkampen waar je kunt overnachten, maar wij kozen voor een kampeerexpeditie onder begeleiding van een lokale gids. Met een 4WD trokken we diep de woestijn in, zetten ons simpele tentje op en beklommen de eindeloze, ongerepte zandduinen. Zonder ook maar een andere levende ziel in de wijde omtrek. Tegen zonsondergang veranderde de woestijn van feloranje en warmrood naar intens roze, waardoor de duinen van binnenuit opgelicht leken te worden. Een schitterende ervaring!

Lees hier alles over onze trip naar The Empty Quarter

6. De oude stad Al Minzifah in Ibra: een feest om doorheen te dwalen

Al Minzifah is de oude wijk van Ibra en hier vind je een verzameling oude herenhuizen die in verval zijn geraakt. Ondanks dat verval zie je nog steeds goed hoe mooi de huizen ooit waren, met hoge bogen en gedetailleerd versierde raamwerken. Een aantal huizen is inmiddels opgeknapt en in de oorspronkelijke staat hersteld. Ga zeker even langs bij Bait Al Darwaza, waar je heerlijke Omani koffie drinkt (met verse dadels) op het dakterras met uitzicht over Al Minzifah.

7. Bezienswaardigheden Oman: Jebel Shams en de Balcony Walk

Houd je van ruige natuur, dan zit je in Oman goed. Je kunt er ook prachtige wandelingen maken en de absolute topper is de Balcony Walk in Jebel Shams. Jebel Shams heeft als bijnaam ‘de Grand Canyon van het Midden-Oosten’ en het is wel duidelijk waarom. De hoogste bergtop van Jebel Shams is maar liefst drieduizend meter hoog en een enorme kloof deelt de berg in tweeën. In die kloof vind je de Balcony Walk, een spectaculaire hike waarbij je maar liefst 1500 meter de diepte in kijkt. Tijdens de hele wandeling heb je prachtige uitzichten over de kloof en aan het eind van de hike kun je naar een mooie waterpoel klimmen. Zeker één van de mooiste bezienswaardigheden van Oman.

Lees hier alles over Jebel Shams en de Balcony Walk

8. Misfat al Abriyyin: een mud village van driehonderd jaar oud

In Oman vind je verschillende oude dorpen die de moeite van een bezoek waard zijn. Het eerdergenoemde Ibra bijvoorbeeld, en het sfeervolle Al Hamra. Misfat al Abriyyin hoort ook dit rijtje thuis. Dit is een mud village, gebouwd tegen een ruige bergwand en omringd door groene dadelplantages, mogelijk gemaakt door waterbronnen en een ingenieus irrigatiesysteem. Het dorp zelf is een wirwar van steile, smalle steegjes en lemen huizen, gebouwd op grote rotsblokken. Er zijn verschillende korte wandelroutes uitgezet door het dorp en de omgeving, die je vanzelf langs de mooiste plekken leiden.

9. Een 4WD-avontuur via Wadi Bani Awf naar Bilat Sayt

Je kunt natuurlijk via de verharde weg van Jebel Shams terug naar Muscat rijden, maar met een 4WD heb je een veel gaver alternatief. Dan kun je via de spectaculaire Wadi Bani Awf, waarbij je via een onverharde (en vrij uitdagende) slingerweg dwars door de bergen neemt. Onderweg heb je de mooiste uitzichten, je kunt stoppen bij Snake Canyon en je hebt een prachtig zicht op het idyllisch gelegen dorpje Bilat Sayt. Voor ons was dit één van de gaafste dagen in Oman.

10. Bezienswaardigheden Oman: de Three Village Walk in Jebel Akhdar

Ook voor het berggebied Jebel Akhdar heb je een 4WD nodig. De wegen zijn hier goed en verhard, maar je hebt 4WD-vermogen nodig om de steile bergen op te kunnen rijden. Jebel Akhdar is een prachtig berggebied met de mooiste uitzichten én een hele mooie wandeling. De Three Village Walk leid je door de dorpen Al Aqr, Al Qyn en Ash Shirayjah, over steile terrassen, door rivierbeddingen en langs een spectaculaire bergrand. In dit artikel lees je er alles over.

11. De oase Wadi Darbat in Salalah in Zuid-Oman

Het zuiden van Oman voelt heel anders dan het noorden. Het is er subtropisch, naast Salalah zijn er alleen wat kleine dorpen en er zijn prachtige brede stranden. Veel toeristen zijn er niet, behalve in de zomermaanden, als het in de rest van Oman niet te harden is. In Salalah is het dan khareef-seizoen, waarbij het continu regent en mistig is. Dat lijkt geen aanbeveling, maar het normaal uitgedroogde landschap verandert dan in een groene oase en talloze watervallen stromen de bergen af. Eén groot feest voor de oververhitte locals! Wij waren er niet tijdens khareef, maar we kregen er wel een voorproefje van in de oase Wadi Darbat, compleet met watervallen, kamelen in het water en idyllische riviertjes.

12. Bewonder de details van Jabreen Castle

Niet ver van Nizwa ligt Jabreen Castle, dat je al van ver ziet liggen. Vanaf de kasteelmuren heb je een eindeloos uitzicht over de droge vlaktes en de palmen en van binnen is het kasteel prachtig gedecoreerd met bogen, fijn houtsnijwerk en beschilderde plafonds. Ben je toch in Jabreen, rijd dan ook even door naar het massieve en imposante Bahla Fort.

Praktische tips reis Oman

Beste reistijd Oman: wanneer gaan?

De beste reistijd voor Oman is tussen oktober en maart. Het is dan niet zo warm en het regent vrijwel niet. Wij waren in februari in Oman en hadden de hele reis perfect weer. De zomermaanden zijn veel te heet voor een aangenaam bezoek. Wil je tijdens de khareef in Zuid-Oman zijn (de moesson, waarbij het hele landschap getransformeerd wordt tot een oase), dan reis je er juist wel in de zomermaanden naartoe. Houd er rekening mee dat het dan overal in en rond Salalah verschrikkelijk druk is en dat het vrijwel continu regent.

Is Oman veilig?

Oman is heel veilig. Het is een welvarend land, er is bijna geen criminaliteit en als toerist ben je van harte welkom. Oman is een heel makkelijk en toegankelijk land om rond te reizen.

Kleding in Oman

Oman is een islamitisch land. Het is dan ook belangrijk om je gepast en respectvol te kleden. De locals dragen traditionele kleding (mannen én vrouwen) en vrouwen zijn meestal geheel bedekt. Als toerist hoef je dat niet te doen, maar het is wel belangrijk om je schouders te bedekken en een broek of rok tot over de knie te dragen. Ga je zwemmen in een wadi, kijk dan even of er locals zijn. Zo niet, dan kun je gewoon in je bikini. Anders is het aan te raden om een broekje en een shirt te dragen. 

Een auto huren in Oman

Oman is een ideaal land voor een roadtrip en het is dan ook een aanrader om een auto te huren. De wegen zijn prima, het is niet moeilijk om de weg te vinden en het is fijn dat je met eigen vervoer overal kunt stoppen. In principe kun je in Oman met een gewone auto uit de voeten, maar je moet dan wel enkele bestemmingen overslaan. In woestijn Wahiba Sands kun je dan bijvoorbeeld niet zelf naar je kamp rijden, maar moet je een pick-up regelen. Ook de schitterende route door Wadi Bani Awf en berggebied Jebel Akhdar zijn dan niet mogelijk. Ik zou je daarom adviseren om een 4WD te huren. Dat kan bijvoorbeeld via Sunnycars.nl, waar ik altijd heel tevreden over ben.

Lees hier alles wat je moet weten over een auto huren in Oman.

Meer lezen over Oman?

10 gedachten over “12x de mooiste bezienswaardigheden van Oman”

 1. Henny Doorenbosch

  Wat een prachtig land is Oman. Wat een mooie foto’s heb je daar gemaakt. Wat een grote afwisseling van de natuur. Geweldig, zeg!!

  1. Dank je wel Henny! Oman is inderdaad verrassend mooi. Je denkt misschien vooral eerst aan woestijn, maar er is veel meer dan dat 🙂

  1. Dank je wel! Ik was er ook helemaal weg van, schitterende bestemming 🙂 En wat jullie zeggen: er is nog veel meer te zien!

   1. Hi, ik ben op zoek waar ik die empty quarter tent expeditie kan boeken, heb je voor mij een tip of naam waar jij die geboekt had?

    1. Hi Karlijn, heb bericht van de woestijn organisatie, even een vraagje, is 280 omani rial voor met z’n tweeën een oké prijs of moet je altijd afdingen op alles, omgerekend is het€667 ongeveer voor twee dagen met één overnachting

     1. Hoi Desiree, wij hebben 750 euro betaald voor drie dagen met twee overnachtingen (geboekt eind oktober). Bij ons ging het via een Nederlandse reisorganisatie, maar ik vond achteraf dat we net zo goed direct bij de expeditieorganisatie zelf hadden kunnen boeken. Vandaar dat ik je hun gegevens heb doorgegeven. Het kan best zijn dat de trip alweer duurder is geworden (privé-vervoer is echt duur in Oman), maar misschien dat je toch even moet proberen of er niet iets meer uit te halen valt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven