Home Midden-Oosten Tips voor reizen in Oman: wat is belangrijk om te weten?

Tips voor reizen in Oman: wat is belangrijk om te weten?

Door Karlijn

Oman is een fantastische reisbestemming. Op relatief korte afstand van elkaar vind je oude steden, een woestijn met hoge zandduinen, bergen, wadi’s en stranden. Het land is bovendien heel traditioneel en heeft een unieke cultuur. Reizen in Oman is makkelijk, want het land is ideaal om zelf met een huurauto te verkennen. Klinkt dat goed? Lees dan deze praktische tips voor reizen in Oman voordat je op pad gaat.

1. Kies de juiste reistijd voor Oman

De meeste reizigers gaan alleen naar het noorden van Oman en dat deel van het land kun je het beste tussen oktober en april bezoeken. In de zomer is het erg warm en in de woestijn kan het dan makkelijk tussen de 40 en 50 graden worden. Wij waren in februari in Oman en we hadden elke dag perfect weer, met maxima van 30 graden.

Het weer in Salalah

In het zuiden van Oman, bij Salalah, is het hoogseizoen juist wél in de zomermaanden. Dan is het khareef, het moessonseizoen dat de droge omgeving omtovert tot een groene oase met prachtige watervallen. Bijzonder om te zien, maar het is dan overal extreem druk en het regent vrijwel non-stop. Wil je het zuiden in het groen zien, dan kun je het beste net na de khareef gaan, in september.

Nizwa fort Oman

2. Controleer of je een visum nodig hebt

Blijf je korter dan veertien dagen in Oman, dan heb je geen visum nodig. Wil je langer blijven, dan moet je van tevoren online een visum aanvragen. Dat doe je via deze website en dat werkt heel makkelijk. Wij kregen ons visum een paar uur na het aanvragen al per mail binnen. Het is belangrijk om je visum te printen, want je moet het laten zien bij aankomst op het vliegveld van Oman.

3. Kleed je met respect voor een lokale cultuur

De Omani zelf dragen vrijwel allemaal traditionele kleding. Mannen dragen een lange witte kaftan met een geborduurde randloze hoed (een kuma) of een tulband. Leuk om te zien, want elke kuma heeft een ander patroon, vaak geborduurd door de vrouw of een vrouwelijk familielid van de drager. Vrouwen dragen zwarte gewaden en hoofddoeken, en soms is ook het gezicht grotendeels bedekt. Als toerist hoef je je niet te bedekken, maar het is wel belangrijk om je respectvol te kleden. Oman is een islamitisch land en dat betekent dat je het beste broeken of rokken tot over de knie kunt dragen en je schouders bedekt. Bezoek je een moskee, dan moet je als vrouw wel een hoofddoek op.

Bimmah Sinkhole Oman

Tip voor zwemkleding

In de wadi’s van Oman kun je vaak heerlijk zwemmen. Als er geen locals zijn, kan dat gewoon in je bikini. Zijn er wel locals, dan is het beter om een t-shirt of jurkje over je zwemkleding aan te trekken.

4. Reis niet naar Oman tijdens de ramadan

Tijdens de ramadan kun je beter niet naar Oman reizen. Restaurants zijn dan overdag dicht en de meeste mensen blijven binnen. Overdag in het openbaar eten of drinken wordt bovendien niet gewaardeerd en de bezienswaardigheden van Oman hebben aangepaste openingstijden. Kortom: de ramadan is geen fijne reistijd.

5. Oman is een duur land, maar dat zit vooral in hotels en vervoer

Vraag je je af of Oman duur is? Dan is het antwoord daarop ‘ja’. Hotels zijn erg prijzig en ook het vervoer is duur. Zeker als je een 4WD wilt huren, horen daar hoge kosten bij. Het voordeel is dan weer dat je bijna nergens entree hoeft te betalen (behalve bij de forten en kastelen) en dat eten vaak ook vrij goedkoop is. Als je huurauto en hotels betaald zijn, heb je ter plekke relatief weinig kosten.

Skyline Muscat Oman

6. Oman is veilig en dat maakt het een fijn reisland

In Oman hoef je je geen zorgen te maken over veiligheid. Oman is veilig en je kunt hier zonder zorgen rondreizen. Het land is heel welvarend en criminaliteit is er bijna niet. De Omani zijn bovendien heel gastvrij en heten je van harte welkom in hun land. Dat maakt Oman een hele relaxte reisbestemming.

7. Houd er rekening mee dat vrijdag een rustdag is

Net zoals in andere moslimlanden is ook in Oman de vrijdag een rustdag. Bezienswaardigheden hebben dan aangepaste openingstijden of zijn helemaal dicht. Het is goed om daar je reisplanning op aan te passen, zodat je niet voor dichte deuren komt te staan. Tip: zorg dat je op een vrijdagochtend in Nizwa bent, om de traditionele en spectaculaire geitenmarkt bij te wonen.

Wadi Shab Oman

8. Oman verken je het beste met je eigen (4WD) huurauto

Oman is gemaakt voor een roadtrip. De wegen zijn goed, het is buiten Muscat nergens druk op de weg en de afstanden zijn niet zo groot. Bovendien kun je onderweg veel leuke stops maken, zodat je in korte tijd veel kunt zien van het land. Vraag je van tevoren wel af of je een 4WD wilt huren, of met een ‘gewone’ auto op pad wilt. Wij hadden een 4WD, waardoor we zelf konden rijden in woestijn Wahiba Sands en we de fantastische offroad-route door Wadi Bani Awf konden nemen. Ook konden we zelf het berggebied Jebel Akhdar inrijden, waar bij een checkpost wordt gecontroleerd of je 4WD hebt. Het zelf kunnen bezoeken van deze drie gebieden vond ik de hogere kosten van een 4WD meer dan waard. Lees hier alles over autohuur in Oman.

9. Vergeet je wereldstekker niet mee te nemen – en je waterschoenen!

Ga je reizen in Oman, dan heb je een wereldstekker nodig. Oman heeft namelijk stopcontacten van type G en daar kun je met je Nederlandse opladers niets mee. Nog een tip voor iets wat je niet mag vergeten in Oman: waterschoenen. Die komen enorm goed van pas als je gaat zwemmen in de wadi’s van Oman. De beroemde Wadi Shab is zonder waterschoenen een stuk minder goed te doen.

Wadi Bani Khaled Oman

10. Bedenk van tevoren wat je onderweg wilt eten

Het enige wat we niet altijd makkelijk vonden aan het reizen in Oman, was het eten. ’s Avonds was het geen punt, want dan kun je altijd terecht bij een restaurant in de stad of bij je hotel. Dan is het overigens wel vaak een buffet, maar het eten is prima. Overdag vonden we het vaak lastiger om iets te vinden, als we niet in de buurt van grotere plaatsen waren. Het kan handig zijn om ’s ochtends voordat je vertrekt even langs een supermarkt te gaan om brood of iets anders voor de lunch te kopen. In Nizwa zit bijvoorbeeld een grote Carrefour, waar je verse broodjes falafel of salades samen kunt stellen.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Wadi Bani Awf Oman

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.