Home Midden-Oosten 12 tips voor een auto huren in Oman: dit moet je weten

12 tips voor een auto huren in Oman: dit moet je weten

Door Karlijn

Ga je een rondreis Oman maken, dan is het een enorme aanrader om een auto te huren. Oman is gemaakt voor roadtrips, het openbaar vervoer is er niet goed en tours zijn duur. Bovendien kun je met een huurauto makkelijk je eigen avontuur samenstellen: onderweg zijn er volop mooie plekken om te stoppen. Meer weten? Dit zijn mijn twaalf tips voor een auto huren in Oman.

1. Een auto huren in Oman: is dat veilig?

Ja, zelf autorijden in Oman is veilig. Oman is sowieso een bijzonder veilig land, met heel weinig criminaliteit. Ook op de Omaanse wegen is het veilig. Buiten Muscat is het overal rustig en je komt relatief maar weinig andere auto’s tegen. De Omani rijden bovendien keurig, dus je hoeft niet bang te zijn voor gekke inhaalacties en dergelijke. De wegen in Oman zijn ook erg goed onderhouden. Het enige waar je voor moet opletten is het dierenleven: geiten en kamelen vinden het vaak geen punt om plotseling de weg over te steken. Zie je ze aan de kant van de weg staan, rem dan alvast af, want ze kunnen zomaar de kolder in de kop krijgen.

2. De verkeersregels in Oman: houd je aan de snelheid

Hoeveel de wegen in Oman vaak leeg lijken, is het toch heel belangrijk om je aan de maximale snelheid te houden. Er wordt namelijk streng gecontroleerd. Op de grote wegen staat er om de paar kilometer een flitspaal en ook bij de stoplichten zie je ze vaak staan. Twijfelen over de maximale snelheid is niet nodig, want er staan genoeg borden. De verkeersborden zijn altijd tweetalig: Engels en Arabisch. De maximumsnelheden in Oman zijn:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur
  • Buiten de bebouwde kom: 100 kilometer per uur
  • Snelwegen: 110 kilometer per uur

Andere speciale verkeersregels in Oman zijn er niet: de regels komen overeen met die in Nederland.

Let op! De wegen in Oman zijn uitstekend, maar op sommige plekken kom je wel hoge verkeersdrempels tegen. Let daarom rond de dorpen altijd extra op.

3. Check de smalle straten in historische steden en oude dorpen

De straten in Nizwa en in de oude dorpen van Oman zijn smal. Zo smal, dat we er in onze Landcruiser soms maar net doorheen pasten. Met ingeklapte zijspiegels! Kijk voordat je een stad of dorp inrijdt daarom goed op de kaart: kun je makkelijk om het oude centrum heen, of is het beter om aan de rand te parkeren en verder te lopen? Rijd in elk geval heel voorzichtig, want de straten zijn soms écht smal en keren is niet mogelijk.

auto huren in Oman

4. Parkeren in Oman is geen probleem

Parkeren in Oman vonden we nergens lastig. Bij de bezienswaardigheden zijn prima parkeerplaatsen en de meeste hotels hebben een eigen parking waar je je auto kwijt kunt. Zelf hebben we nergens betaald hoeven te parkeren, al schijnen er in de steden wel plekken te zijn waar parkeergeld wordt gevraagd.

5. Er is een minimale leeftijd voor een auto huren in Oman

Om in Oman een auto te kunnen huren moet je minimaal 21 jaar zijn en minstens een jaar je rijbewijs hebben. Bestuurders jonger dan 25 jaar betalen een extra toeslag.

6. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig – maar wel een creditcard

Ga je een auto huren in Oman, dan heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Je Nederlandse rijbewijs is voldoende. Een creditcard is (meestal) wel nodig, en die moet op naam staan van de hoofdbestuurder. Op de creditcard wordt de borg van je auto gezet. De hoogte van de borg geeft je autoverhuurbedrijf aan je door.

7. Google Maps werkt het beste om te navigeren

De weg vinden in Oman is meestal niet zo moeilijk, want zoveel wegen zijn er niet. Toch is het nodig om Google Maps te gebruiken en van tevoren een offline kaart te downloaden. Wij hadden ook navigatie in onze huurauto en die werkte prima.

8. Is een 4WD huren in Oman nodig?

Wij huurden in Oman een 4×4, een Toyota Landcruiser. Het is niet per se nodig om een 4WD te huren in Oman, maar het is wel heel gaaf. Want zo kun je een aantal routes rijden die met een gewone auto niet mogelijk zijn. Wij reden bijvoorbeeld zelf in de woestijn Wahiba Sands (anders hadden we een transfer moeten regelen), we reden offroad via de Snake Canyon vanuit de bergen terug naar Muscat en we bezochten het berggebied Jebel Akhdar. Zonder 4×4 is dat niet mogelijk. Bovendien zijn 4WD’s erg comfortabel, ook handig op mindere wegen zoals in Jebel Shams. Dat betekent niet dat je zonder 4WD geen gave Oman-reis kunt maken: ook via de geasfalteerde wegen kun je de meeste highlights prima bezoeken.

9. Wat kost autohuur in Oman?

De reden waarom veel reizigers geen 4WD huren in Oman, zijn de kosten. Een auto huren in Oman is al niet goedkoop en bij een 4WD komt daar nog een flink bedrag bovenop. Een kleine auto, zoals een Toyota Yaris, kost ongeveer 40 euro per dag. Een 4×4 Toyota Prada kost zo’n 135 euro per dag. En dan zitten er nog allerlei mogelijkheden tussen. Gelukkig is benzine in Oman heel goedkoop en tolwegen zijn er ook niet. Dat maakt de hoge autohuurkosten weer een beetje goed.

10. Waar een auto huren in Oman?

Je kunt in Oman bij verschillende autoverhuurbedrijven een auto huren. Zelf kies ik graag voor Sunnycars.nl, omdat je daar altijd volledig verzekerd bent en je ter plekke niet met onverwachte meerkosten te maken krijgt. Bij schade wordt zelfs je eigen risico nog gedekt. Bovendien kun je je boeking gratis wijzigen. Natuurlijk kun je altijd prijzen voor autohuur in Oman vergelijken, bijvoorbeeld via Easyterra.nl of Discovercars.com.

Liever je reis laten organiseren?

Vind je het fijner om je rondreis Oman te laten organiseren? Dan kun je ook een complete individuele autorondreis op maat laten samenstellen. Je auto, hotel en excursies zijn dan allemaal geregeld. Een reis Oman boeken kan bijvoorbeeld bij:

11. Wat als je schade rijdt in Oman? Meld het altijd bij de politie!

Als je schade rijdt in Oman, of dat nu eenzijdig is of als er iemand anders bij betrokken is, dan moet je altijd melding doen bij de politie. Anders kan het zijn dat je autoverzekering de schade niet dekt. Ik weet niet of dit bij alle autoverhuurders geldt, maar bij ons was dat wel zo. Wij reden op onze laatste dag namelijk heel stom achteruit tegen een muurtje (terwijl we juist aan het keren waren om de té smalle straten van Al Hamra te ontwijken) en hadden lelijke blikschade.

Politierapport op laten maken

Achteraf bleek dat we naar de politie hadden moeten gaan, zodat die een rapport op had kunnen maken. Met dat rapport hadden we recht gehad op volledige schadevergoeding, nu moesten we mogelijk toch alle kosten betalen. Maar de verhuurder had bij het inleveren van de auto niets gezegd over een politierapport en eenmaal Oman uit konden we daar ook niets meer aan doen. De verhuurder stelde zich coulant op en deelde de kosten van de schade met ons. Uiteindelijk waren we maar 200 euro kwijt. Ik vond dit heel netjes, want hoewel de verhuurder niets had gezegd, stond deze voorwaarde wel in de kleine lettertjes van het huurcontract. Dat gaan we voortaan dus beter lezen!

12. Bekijk van tevoren je route goed en plan leuke stops voor onderweg

Het leuke van een roadtrip Oman is dat je onderweg volop leuke tussenstops kunt maken. Oude dorpen, frisse wadi’s, mooie uitzichtpunten: het is er allemaal. Kijk daarom elke ochtend goed wat mooie plekken zijn om te stoppen, zodat je het meeste uit je rondreis kunt halen.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.