Home Midden-Oosten Reisroute Oman: voor de ultieme roadtrip van ruim twee weken

Reisroute Oman: voor de ultieme roadtrip van ruim twee weken

Door Karlijn

Authentieke cultuur, traditionele markten, ruige bergen, woestijnduinen, turquoise wadi’s en oude kastelen: Oman heeft alles voor een fantastische rondreis. Je kunt het land bovendien prima op eigen houtje bezoeken en zelf met een huurauto het hele land doorkruisen. Ik reisde door het noorden en het zuiden van het land en was enorm onder de indruk. Dit is mijn ideale reisroute voor Oman, voor een roadtrip van ruim twee weken.

Reisroute Oman van dag tot dag

Dag 1: aankomst in Oman

Je eerste dag staat in het teken van de heenreis, waarvoor je altijd een keer moet overstappen in het Midden-Oosten. Wij hadden geboekt met Turkish Airlines vanwege de gunstigere vliegtijden, maar die vlucht werd een dag van tevoren gecanceld. Stress! We boekten snel een ticket bij Qatar Airways, wat betekende dat we overstapten in Doha en pas om half vijf ’s ochtends in Muscat arriveerden.

Uitzicht Old Muscat

Hotel Muscat

Wij sliepen in Mysk Al Mouj, gelegen in het luxe gebied Al Mouj. Hier vind je volop leuke restaurants en café’s langs het water. Mooie locatie en het hotel zelf is ook top.

Hotel Muscat

Dag 2: een stadstour Muscat

Na een paar uurtjes slaap stonden we klaar voor onze stadstour in Muscat. Het leek ons handig om een tourtje te boeken, gezien de grote afstanden in de stad en de varierende openingstijden in van de bezienswaardigheden in Muscat. We bezochten natuurlijk de enorme Sultan Qaboos-moskee, de souk van Muttrah, het fort van Muttrah en de vismarkt. In dit artikel lees je alles over de plekken in Muscat die de moeite van een bezoek waard zijn.

Sultan Qaboos Moskee Muscat

Dag 3: start roadtrip Oman en via Wadi Shab naar Sur

Deze ochtend werd onze huurauto afgeleverd bij ons hotel en ging onze roadtrip Oman echt van start. De eerste dag was meteen een hele mooie: we zagen het Bimmah Sinkhole en bezochten Wadi Shab, één van de hoogtepunten van onze rondreis. Wadi Shab is een prachtige kloof met turquoise water en je kunt hier een prachtige wandeling maken. Aan het eind daarvan wacht een waterpoel, die je helemaal door kunt zwemmen. Dan wacht je een verborgen grot met waterval, geweldig om te zien. In dit artikel lees je meer over Wadi Shab.

turquoise waterpoelen Wadi Shab

Eten in Sur

Na de wadi reden we door naar het stadje Sur aan de kust. Eettip: Zaki Restaurant, waar je heerlijk Indiaas kunt eten.

Hotel in Sur

Sur Plaza Hotel. Geen bijzonder hotel, maar prima voor een nacht.

Wel of niet naar Ras Al Jinz Turtle Reserve?

Wij waren oorspronkelijk van plan om vanuit Sur het Ras Al Jinz Turtle Reserve te bezoeken, waar reuzenschildpadden hun eieren leggen op het strand. Uiteindelijk deden we dat toch niet. De beste maanden om de schildpadden te zien zijn april en mei en wij waren in februari in Oman. Maar belangrijker: we hoorden dat het enorm druk is op deze plek en dat het daarvoor voor zowel mens als schildpad vaak geen fijne ervaring meer is. Daarom hebben wij dit laten schieten.

Dag 4: Sur bekijken en via Wadi Bani Khalid naar Wahiba Sands

Omdat we nog niets van Sur hadden gezien, reden we eerst het stadje in om daar de bezienswaardigheden te bekijken. We bezochten het Al Ayjah Lighthouse en het typische Omani wijkje erachter. Bovendien klommen we naar de Al Ayjah Watchtower voor een fantastisch uitzicht over heel Sur. Parkeer je auto bij het Al Ayjah Plaza hotel en loop rechts langs het hotel de heuvel op. Vervolgens bekeken we de werkplaats waar traditionele dhows (boten) worden gemaakt en wandelden we door de Women’s Souk. Leuk plaatsje, Sur!

Sur Oman

Wadi Bani Khalid

Onze tweede bestemming van de dag was Wadi Bani Khalid, een bekende wadi in Oman. Het is vanuit Sur een uur en drie kwartier rijden. De wadi is mooi, maar het is er wel erg druk en het haalt het qua schoonheid niet bij Wadi Shab. Wil je hier zwemmen, dan moet je geheel gekleed het water in.

Wadi Bani Khaled Oman

Reisroute Oman: de zandduinen van Wahiba Sands in

In de verte zie je ze al liggen: de oranje zandduinen van Wahiba Sands. Er zijn verschillende kampen in deze woestijn waar je kunt overnachten, van luxe tot minder luxe. Wij sliepen in het Desert Nights Resort, op zo’n twaalf kilometer van de weg in de duinen. We reden hier zelf naartoe door het zand, maar wel met een escort die voorop reed. Toch gaaf om te doen! Je kunt in Wahiba Sands allerlei activiteiten ondernemen, zoals buggy rijden in de duinen en kameelrijden, maar wij hielden het bij een prachtige zonsondergang vanaf een hoge duintop. Onze echte woestijnexpeditie bewaarden we tot later deze reis, in The Empty Quarter in het zuiden van Oman.

Wahiba Sands Oman

Dag 5: via Ibra naar Nizwa

We reden weer terug door het losse zand en begonnen aan de rit naar Ibra. Dit is een stadje met een oud gedeelte, Al Minzifah. Hier vind je een netwerk van smalle straatjes en vervallen lemen huizen, een moskee, een voormalige markt en prachtig bewerkte deuren. De wijk wordt deels opgeknapt en er zijn een paar leuke plekken om iets te drinken. Bait Al Darwaza is bijvoorbeeld een prachtig verbouwd huis waar je op het dakterras heerlijke koffie kunt drinken. Ik vond Ibra het mooiste oude dorp van Oman, echt een bezoek waard.

Ibra Oman

Door naar de historische stad Nizwa

Ah, Nizwa! Wat een mooie, sfeervolle stad is dit. Nizwa is een heerlijke plek om lekker door de straten te struinen, het enorme fort te bewonderen en door de souks te slenteren. In dit artikel lees je alles over de bezienswaardigheden van Nizwa.

vier mannen bij Nizwa Fort Fort Nizwa buitenkant

Hotel Nizwa

Antique Inn Nizwa. Een prachtig verbouwd traditioneel huis, met een heel fijn dakterras en een ideale locatie in de oude stad.

Dag 6: na de geitenmarkt via Birkat Al Mouz naar Jebel Akhdar

Wil je de fantastische geitenmarkt in Nizwa meemaken, zorg dan dat je op donderdag al in de stad overnacht. Zo kun je de volgende ochtend voor zonsopkomst op de geitenmarkt zijn en het meest bijzondere spektakel van Oman beleven. De geitenmarkt wordt elke vrijdagochtend gehouden en er wordt gehandeld zoals dat al honderden jaren gebeurt. Niet te missen! Wandel daarna ook even langs de wapensouk, waar prachtig bewerkte dolken en oude geweren worden verkocht.

Geitenmarkt Nizwa Oman

Three Villages Walk in Jebel Akhdar

Na het ontbijt stapten we de auto weer in en reden we in twintig minuten naar het oude stadje Birkat Al Mouz. Dit is net zo’n vervallen stadje als Ibra en het is leuk om hier even rond te lopen. Daarna reden we over een prachtige bergweg (4WD is verplicht) naar het gebied Jebel Akhdar en liepen we de mooie Three Villages Walk. Aan het eind van dag bezochten we het prachtig gelegen vervallen dorp Wadi Bani Habib. In dit artikel lees je er alles over.Zonsopkomst bergen Oman

wandelaar in Jebel Akhbar Oman

Hotel Jebel Akhdar

Ons hotel in Jebel Akhdar was Dusit D2 Naseem Resort, een fantastisch luxe hotel met zwembad en geweldig eten.

Hotel Jebel Akhdar

Dag 7: via oude dorpen naar de bergen van Jebel Shams

Vandaag was een drukke dag. De bestemming was Jebel Shams, en onderweg stonden er verschillende bezienswaardigheden op de planning. We bezochten eerst het mooie Jabreen Castle en het imposante Bahla Fort, die vlakbij elkaar liggen. Vervolgens stopten we bij het Al Hamra Viewpoint, met een prachtig uitzicht op dit oude dorp vol lemen huizen en dadelpalmen. Het dorp zelf is ook leuk om even doorheen te wandelen.

Misfat al Abriyyin Janbreen Castle Oman

Wandelen in Misfat Al Abriyeen

De volgende stop was Misfat Al Abriyeen, één van de mooiste oude dorpen van Oman. Dit dorp ligt fotogeniek tegen een bergwand en wordt omringd door dadelpalmen en bananenplantages. In het dorp zijn verschillende wandelingen uitgezet, zodat je alle mooie plekken goed kunt zien. Na dit bezoek reden we door naar Jebel Shams, over een deels slechte, maar indrukwekkende bergweg.

Hotel Jebel Shams

Sama Heights Resort is een prima hotel, met leuke huisjes en ’s avonds een buffet met Omaanse gerechten. Voor het eten ben je in Jebel Shams aangewezen op je hotel, restaurants zijn er vrijwel niet.

Hotel Jebel Shams Oman

Dag 8: de spectaculaire Balcony Walk

Sta op tijd op, om rond zonsopkomst te beginnn aan de Balcony Walk in Jebel Shams. Dit is misschien wel de mooiste hike van heel Oman, dus neem er vooral de tijd voor. De uitzichten op de ‘Grand Canyon van Oman’ zijn fantastisch en de wandeling is niet zwaar. In dit artikel lees je er alles over. Na de wandeling relaxten we in ons hotel en ’s avonds bewonderden we de zonsondergang vanaf sunset point in Jebel Shams.

Jebel Shams Oman Jebel Shams zonsopkomst

Dag 9: offroad via de ruige Wadi Bani Awf terug naar Muscat

Je kunt natuurlijk over de gewone weg terugrijden naar Muscat, maar als je een 4WD hebt is er een veel gavere route: de offroad route door Wadi Bani Awf. Voor ons was dit een hoogtepunt van onze roadtrip Oman. We reden dwars door de bergen naar het fotogenieke Bilad Sayt, om daarna via de Snake Canyon terug te rijden naar de verharde weg. De uitzichten onderweg zijn fantastisch en je kunt een paar korte wandelingen maken. De Little Snake Canyon Wadi is bijvoorbeeld een prachtig plekje waar niet veel mensen stoppen. Aan het eind van de dag leverden we onze auto weer in in Muscat.Roadtrip Oman

Oman Wadi Bani Awf

Little Snake Canyon Oman

Dag 10: reisroute Oman: naar Salalah in het zuiden

Veel mensen reizen alleen door het noorden van Oman. In dat geval vlieg je deze dag terug naar huis en heb je een fantastische rondreis Oman van tien dagen achter de rug. Wij vlogen door naar zuiden, naar de stad Salalah in de regio Dhofar. Dit is een gebied met rijke historie vanwege de eeuwenoude handel in frankincense, wierrookhars. De sfeer is in Dhofar er totaal anders dan in het noorden. Je kunt natuurlijk ook met de auto van Muscat naar Salalah rijden: duizend kilometer door het absolute niets, met één overnachting onderweg. Ook een mooi avontuur!

Hotel in Salalah

Het Millenium Resort Salalah is een prima hotel aan de rand van stad. Letterlijk aan de rand, want volgens mij is het zo’n beetje het laatste gebouw voordat de leegte weer begint. Het hotel heeft een mooi zwembad, luxe kamers en een shuttle naar het strand. Het ligt ook vlakbij de Salalah Grand Mall, met een grote supermarkt en wat restaurants.

Dag 11 en 12: twee losse dagtrips naar de bezienswaardigheden in en rond Salalah

De bezienswaardigheden in en rond Salalah kun je prima zelf met een huurauto verkennen. Trek een dag uit voor Salalah en de plekken ten oosten van de stad, en een dag voor de plekken ten westen van de stad. Vanwege de grote afstanden lukt het niet om die allemaal op één dag te bezoeken. In dit artikel lees je alles over de bezienswaardigheden van Salalah.

Plantages Salalah uitzicht over blauwe zee bij Taqah Viewpoint Oman  Al Baleed Archeological Park Salalah

Dag 13-15: op woestijnexpeditie in The Empty Quarter

Voor de ultieme woestijnexpeditie moet je in The Empty Quarter zijn, een woestijn vol hoge rode zandduinen die zich uitstrekt over Oman, Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Wij kozen voor een driedaagse tocht waarbij we wildkampeerden in de duinen. Deze tour moet je georganiseerd doen. Je leest er alles over in dit artikel. Echt een magische ervaring! In de middag van dag 15 ben je weer terug in Salalah. Hoog tijd om te douchen en het zand uit je kleren te schudden.

woestijn The Empty Quarter Oman man op zandduin in The Empty Quarter Oman

Dag 16/17: van Salalah terug naar Muscat en naar huis

Vandaag is je rondreis Oman afgelopen. Vlieg terug naar Muscat en vanuit daar terug naar huis. Het hangt af van je vluchttijden, maar de kans is groot dat je nog een nachtje in Muscat moet doorbrengen.

Praktische tips voor reizen door Oman

Vliegtickets boeken naar Oman

Rechstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar Muscat zijn er (nu) niet. Je hebt meestal een stopover op een bestemming in het Midden-Oosten. Kijk bij Kiwi.com voor de beste ticketsprijzen.

Beste reistijd voor Oman

De beste reistijd voor Oman is de periode november tot april. Dan is het niet te warm en heb je meestal prachtig zonnig weer. Wij waren hier in februari en het weer was elke dag fantastisch. Wil je het zuiden van Oman bezoeken, dan is de beste reistijd de periode net de na de khareef, de moessonmaanden van juli en augustus. Dan staat de natuur rond Salalah in bloei en zijn er overal schitterende watervallen.

straatjes Nizwa Oman

Een visum voor Oman nodig?

Blijf je korter dan 14 dagen in Oman, dan heb je geen visum nodig. Een visum voor Oman aanvragen kan via deze website. Je krijgt je visum binnen een dag per mail toegestuurd.

Is Oman veilig?

Ja, Oman is een veilig land om rond te reizen. Er is heel weinig criminaliteit en de mensen zijn erg vriendelijk en gastvrij.

Een auto huren in Oman

Je kunt Oman het beste met je eigen huurauto verkennen. Een 4WD hoeft niet per se, maar is wel fijn en nodig op bepaalde wegen. Wahiba Sands, Jebel Akhdar en Wadi Bani Awf kun je anders niet op eigen houtje doen.  In dit artikel geef ik twaalf tips voor autorijden in Oman. Je kunt in Oman bij verschillende autoverhuurbedrijven een auto huren. Zelf kies ik altijd voor Sunnycars.nl, omdat je daar volledig verzekerd bent en je ter plekke geen onverwachte meerkosten krijgt. Natuurlijk kun je altijd prijzen voor autohuur in Oman vergelijken. Kijk bijvoorbeeld bij Easyterra.nl of Discovercars.com of zij betere deals hebben.

Liever een rondreis boeken?

Het is makkelijk om zelf je rondreis Oman te regelen: boek losse hotels, huur een auto en je kunt op weg. Vind je het fijner om je rondreis Oman te laten organiseren? Dan kun je ook een individuele autorondreis laten samenstellen, bijvoorbeeld bij:

Tip voor een avontuurlijke kampeertrip Oman

Lijkt het je gaaf om met een 4×4 met daktent door Oman te reizen? Kijk dan naar dit zevendaagse avontuur van Oman Nomads.
Tips autohuur Oman

Op zoek naar meer informatie over reizen in Oman?

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het maken van een roadtrip in Oman.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.