Home Midden-Oosten Mooie hike in Oman: Three Villages Walk in Jebel Akhdar

Mooie hike in Oman: Three Villages Walk in Jebel Akhdar

Door Karlijn

Het berggebied Jebel Akhdar in Oman is prachtig, met grillige bergen, diepe valleien en groene landbouwterrassen. De schitterende Three Villages Walk is dé manier om de mooiste plekken van Jebel Akhdar te zien. Deze wandeling leidt je door de traditionele bergdorpen Al Aqur, Al Qyn en Ash Shirayjah en langs groene oases waar fruit en groenten worden verbouwd.

Met een 4WD naar Jebel Akhdar

Jebel Shams is het bekendste berggebied van Oman, maar Jebel Akhdar doet er qua schoonheid niet voor onder. Dit gebied kun je alleen inrijden als je een 4WD hebt. Niet omdat de wegen zo slecht zijn, maar ze zijn wel heel steil. Je moet in low gear naar beneden kunnen rijden, omdat anders je remmen doorbranden. Je kunt hier helaas niet omheen: langs de weg naar Jebel Akhdar staat een controlepost waar je moet stoppen.

Auto huren in Oman

Een auto huren in Oman kan bij Sunnycars.nl. Lees hier mijn artikel met tips over een auto huren in Oman, zodat je weet waar je op moet letten.

Wat te doen in Jebel Akhdar?

Wij hadden een volle dag in Jebel Akhdar en die tijd konden we goed gebruiken. Wat je zeker moet doen in dit gebied:

1. Bewonder de zonsopkomst vanaf het Terraced Fields Viewpoint

Het Terraced Fields Viewpoint is onder die naam te vinden op Google Maps. Je hebt hier een perfect uitzicht over de hele vallei, inclusief kleine dorpjes en landbouwterrassen. Er is meer dan genoeg ruimte om te parkeren. Deze plek is extra mooi bij zonsopkomst, als het eerste oranje zonlicht de bergpieken raakt. Let op: het is ’s ochtends vroeg en ’s avonds koud in de Omaanse bergen, dus neem een jas of trui mee.

2. Bezoek het verlaten dorp Wadi Bani Habib

Wadi Bani Habib is een fotogeniek verlaten dorp, dat tegen een berg lijkt aangeplakt. Het is een stukje wandelen naar het dorp, dat via een trap naar de vallei en weer via een trap omhoog bereikbaar is. Je kunt het dorp zelf ook in, maar let wel op, want sommige gebouwen lijken op instorten te staan. Probeer hier aan het eind van de middag naartoe te gaan, als het wat minder druk is. De parkeerplaats is namelijk erg klein en zeker in het weekend raakt die snel overvol.

3. De Three Villages Walk in Jebel Akhdar

  • Startpunt: Terraced Fields Viewpoint (of startingpoint w18b Treck op Google Maps)
  • Route via Al Aqur, Al Qyn en Ash Shirayjah. Dan dezelfde weg terug via de terrassen, of bovenlangs terug via de geasfalteerde weg.
  • Aantal kilometers: 4 kilometer.
  • Goed aangegeven? Ja, met rood-wit-gele vlaggetjes die langs het pad zijn geschilderd.
  • Eindpunt: Terraced Fields Viewpoint

Al Aqor: het eerste dorp

De Three Villages Walk start bij het Terraced Fields Viewpoint. Vanaf hier loop je meteen het eerste dorp in, Al Aqur. Dit is een typisch dorpje voor het Said-plateau in Jebel Akhdar, met smalle steile straten, oude huizen en terrassen waar groenten en fruit worden verbouwd. Er is een huis om te bezoeken, Bait Alsaraf, maar dat was dicht toen wij hier waren. Je loopt vervolgens over een pad met vrij hoge treden naar beneden, langs de terrassen en zo kun je ook de slimme irrigatiekanalen zien (falaj), waarmee de terrassen worden bewaterd.

Hike naar Al Qyn en Ash Shirayjah

Vervolgens loop je door naar het dorp Al Qyn, met onderweg geweldige uitzichten over het indrukwekkende berggebied en de vele terrassen. Tip: neem eten en voldoende water mee voor onderweg, want in de dorpen is niets te krijgen. Na de afdaling klommen we weer een stukje omhoog naar het dorp Ash Shirayjah, met leuke smalle straten. Hoewel het best een klimmetje is af en toe, is de wandeling prima te doen en niet te zwaar. Je kunt er ook voor kiezen om niet langs de terrassen naar beneden te lopen, maar de weg bovenlangs te volgen. Dan maak je bijna geen hoogtemeters.

Doorlopen of omdraaien?

Na Ash Shirayjah kun je eventueel nog doorlopen naar het dorp Saiq (dan wordt het een Four Villages Walk), maar wij zijn halverwege omgedraaid. Je loopt hier meer over de weg dan over een pad en de uitzichten zijn zeker niet beter dan op het eerste stuk. We liepen via het pad bovenlangs terug naar onze auto, vanaf waar de uitzichten ook geweldig waren. De route staat goed aangegeven, dus je hoeft niet bang te zijn dat je verdwaalt.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

MOOI HOTEL IN JEBEL AKHDAR

Wij sliepen in Jebel Akhdar in het geweldige dusitD2 Naseem Resort. Supermooie kamers, een groot zwembad, een geweldig diner- en ontbijtbuffet (en dat terwijl we normaal geen fan zijn van buffetten): dit is een heerlijke plek om te overnachten in Jebel Akhdar.

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.