Home Midden-Oosten Doen in Oman: de prachtige Balcony Walk in Jebel Shams

Doen in Oman: de prachtige Balcony Walk in Jebel Shams

Door Karlijn

Het mooie van Oman is dat het land enorm afwisselend is. De ene dag race je door de woestijn, dan dwaal je door een oude stad en de volgende dag beklim je ruige bergen. Jebel Shams in het Hadjargebergte is de hoogste berg van Oman en hier kun je een fantastische hike maken. De Balcony Walk leidt je door de Grand Canyon van het Midden-Oosten, een spectaculaire kloof met misschien wel de mooiste uitzichten van heel Oman.

De Balcony Walk in Jebel Shams: feiten en cijfers

  • Aantal kilometers lopen: 7 kilometer (heen en terug).
  • Duur van de wandeling: drie tot vier uur.
  • Gids nodig? Nee, deze route kan niet missen.
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk. Doe op de terugweg wel iets rustiger aan, want je loopt heel geleidelijk omhoog.

Jebel Shams Oman

Waar ligt Jebel Shams?

Jebel Shams ligt in het Hadjargebergte in het noordoosten van Oman en is drieduizend meter hoog. Dit gebied is vrij makkelijk te bereiken. Het laatste stuk van de weg is niet goed en vrij steil, maar wel te berijden met een gewone auto. Wij hadden een 4WD en dat reed toch net wat makkelijker. Omdat Jebel Shams afgelegen ligt, is het aan te raden om hier één of twee nachten te verblijven. Zo kun je je eerste ochtend vroeg beginnen aan de Balcony Walk, als het nog niet zo warm is en het licht op z’n mooist is. Jebel Shams heeft als bijnaam ‘de berg van de zon’, omdat er altijd zonnestralen de kloof inschijnen. De zonsopkomst en de zonsondergang zijn hier dan ook erg de moeite waard.

Startpunt Balcony Walk

Het startpunt van de Balony Walk vind je op Google Maps onder ‘W6 – Balcony Walk Hike’. Het is ongeveer een kwartier rijden vanaf de meeste accommodaties op de berg, deels over een onverharde weg. Dit stuk kun je met een gewone auto rijden, alhoewel ook hier geldt dat een 4WD fijner is. Onderweg naar het startpunt kom je verschillende uitzichtpunten tegen, waarbij je diep in de ‘Grand Canyon’ kunt kijken. Ben je vroeg en is het licht mooi, dan is het een aanrader om even te stoppen voor een foto. Bij het startpunt van de Balcony Walk kun je parkeren en er staan wat kraampjes waar je later op de ochtend iets te drinken kunt kopen. Omringd door een grote groep nieuwsgierige geiten!

Lees hier alles over onze reisroute in Oman

De route van de Balcony Walk

Meteen na de kraampjes start de wandeling. Je loopt het hele stuk langs de rand van de kloof, waarbij je soms wel 1500 meter de diepte in kunt kijken. De uitzichten zijn dan ook geweldig en aan het begin van de kloof zijn er twee terrasjes op de bergrand geplaatst waar je iets kunt drinken. Fijn op de terugweg, als je wel een koud drankje kunt gebruiken. Het pad is onverhard en van prima kwaliteit. De route is superduidelijk en er is maar één pad, dus je kunt je helemaal richten op het genieten van de uitzichten. Over de weg vinden hoef je je niet druk te maken. Het pad wordt ook nog aangegeven met geel-wit-rode markering.

De Hidden Pool aan het einde van de hike

Op een bepaald moment kom je aan het einde van de kloof, vanwaar je de hele omgeving kunt overzien. Er staan hier nog wat restanten van een oud dorpje, Al Sak. Het lijkt alsof de wandeling hier ophoudt, maar je kunt hier links de rotsen opklimmen naar een verborgen waterpoel. Het is even zoeken naar het begin van het pad, maar het is de moeite waard om dit omweggetje aan je hike toe te voegen. In de waterpoel kun je eventueel zwemmen. Na dit bezoekje loop je terug naar beneden en loop je dezelfde weg terug naar je auto.

Is de Balcony Walk moeilijk – en krijg je last van hoogtevrees?

De Balcony Walk is een makkelijke wandeling. Je hoeft niet te klimmen of te klauteren, alleen op de terugweg loop je geleidelijk omhoog. Zelf heb ik geen last van hoogtevrees, maar ik denk dat je ook dan deze wandeling prima kunt lopen. Het pad is breed genoeg en je hoeft niet over smalle richels langs de afgrond te wandelen.

Wanneer kun je de Balcony Walk het beste lopen?

Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk aan de Balcony Walk te beginnen, vanwege de temperatuur, het mooie licht en de drukte. Wij begonnen rond half acht met lopen en toen hadden we de kloof bijna voor onszelf. In de warmere maanden (wij waren hier in februari) is het beter om nog vroeger te starten. Op de terugweg kwamen we veel meer andere wandelaars tegen, ook groepen, dus we waren blij dat we zo vroeg begonnen waren.

Wat moet je meenemen?

Aan het begin van de kloof kun je iets te drinken kopen, maar daarna is er niets meer. Zorg dus dat je genoeg water en iets te snacken bij je hebt. Neem verder zonnebrandcrème mee en eventueel zwemkleding, als je wilt zwemmen in de waterpoel. Draag zeker dichte schoenen, want er liggen flink wat losse stenen op het pad.

Op zoek naar handige reisproducten? Deze spullen neem ik altijd mee op reis.

De zonsondergang in Jebel Shams

Langs de hoofdweg liggen verschillende uitzichtpunten, waar je kunt stoppen om de kloof in te kijken. Net voorbij het Alstromeria Cafe ligt een sunset point waar je juist de andere kant van de bergen kunt zien. Dit is een mooie plek voor de zonsondergang en je kunt hier mooie foto’s maken. Natuurlijk is het ook een aanrader om de laatste zonnestralen in de kloof te bewonderen.

Overnachten in een hotel bij Jebel Shams

Er zijn verschillende accommodaties in de buurt van de Balcony Walk. Wij sliepen in het Sama Heights Resort, op een kwartier rijden van de Balcony Walk. We hadden hier een leuk huisje met een terras en ook in de tuin van het resort was het lekker zitten. De medewerkers zijn enorm vriendelijk en je kunt hier ’s avonds ook prima eten.

Tip: eten in Jebel Shams

Avondeten deden wij in ons hotel, waar een prima buffet werd geserveerd. Voor de lunch of iets lekkers voor tussendoor raad ik Alstromeria Cafe aan. Dit café ligt halverwege de start van de Balcony Walk en Sama Heights Resort en je kunt hier allerlei lekkere koffies en taartjes krijgen. De lunch is wel heel simpel (denk aan een croissantje en dergelijke), maar veel keus is er verder niet in de omgeving. Natuurlijk kun je ook iets te lunchen regelen in je hotel.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

2 Reacties

Henny Doorenbosch 7 augustus 2023 - 17:29

Wat een belevenis weer. Geweldig!

Antwoord
Karlijn 8 augustus 2023 - 08:56

Dit was weer echt mooi inderdaad! Oman was een grote verrassing :)

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.