Home Tips reisfotografie Tips voor het kiezen van de juiste fotoreis

Tips voor het kiezen van de juiste fotoreis

Door Karlijn

Fotograferen op reis vind ik het leukste wat er is. De afgelopen jaren maakte ik verschillende keren een fotoreis en begeleidde ik er zelf eentje naar Jordanië. Tijdens een fotoreis staat fotograferen altijd centraal en je weet zeker dat je op het juiste moment op de juiste plek bent. Bovendien hebben je reisgenoten hetzelfde trage tempo als jij, dus je hoeft je niet bezwaard te worden als je ergens nog éven moet stoppen om die ene foto te maken. Ook op fotoreis? Dit zijn mijn tips.

Zelf maakte ik fotoreizen naar Istanbul en Toscane en ik begeleidde een fotoreis naar Jordanië. Die reizen bevielen me zo goed, dat ik voor dit jaar weer een fotoreis heb geboekt: ik ga naar Oaxaca, Mexico, om het festival Día de los Muertos bij te wonen. Een fotoreis vind ik om verschillende redenen een aanrader.

reiziger in de woestijn

Fotoreis: alles in het teken van fotografie

Elke dag staat in het teken van fotografie. Dat betekent dat je naar de meest fotogenieke plekken gaat en daar ook nog eens op het juiste moment bent. Het juiste moment is in de fotografie vaak het moment dat het licht het beste is, bij zonsopkomst en zonsondergang. Tijdens een fotoreis moet je dus vaak vroeg opstaan, maar je moet nu eenmaal iets overhebben voor je passie. Daardoor kom je juist met de mooiste foto’s thuis.

Geduldige medereizigers

Je reist samen met mensen die ook niets liever doen dan fotograferen. Mensen die het begrijpen als je even wilt wachten bij een mooi doorkijkje, en die het snappen als je echt even van lens moet wisselen voor dat ene beeld. Ik reis meestal samen met mijn vriend, gelukkig het toonbeeld van geduld, maar ik voel me wel eens bezwaard als ik weer eens ergens sta te dralen met mijn camera.

Speciale toegang voor fotografie tijdens fotoreis

Bij sommige fotoreizen krijg je toegang tot plekken of gebeurtenissen waar je anders niet zou komen. Tijdens mijn Mexico-fotoreis zijn we bijvoorbeeld te gast bij een familie die zich voorbereidt op Día de los Muertos en daar mogen we alles fotograferen.

Leren van je mede-fotografen

Tijdens fotoreizen leer je veel van je collega-fotografen. Eén van de leukste onderdelen van een fotoreis vind ik het nabespreken van de gemaakte foto’s. Iedereen is op dezelfde plek geweest, maar heeft toch iets anders gezien, of het op een andere manier vastgelegd. Daardoor ga je zelf ook weer anders kijken. Bovendien is het leerzaam om kritiek op je eigen foto’s te krijgen. Die kritiek is opbouwend (tenminste, dat zou zo moeten zijn) en helpt je om de volgende keer nog betere foto’s te maken.

Op zoek naar de beste camerarugzak? Dit zijn mijn favorieten

Waar moet je op letten bij het kiezen van een fotoreis?

Bij het kiezen van een fotoreis kun je op verschillende dingen letten:

  • Hoe groot is de groep? Het is niet fijn om met een enorme groep op pad te gaan. Dan sta je elkaar te verdringen op elke plek en dat komt je foto’s niet ten goede. Ik denk dat zes tot acht mensen ideaal is.
  • Niet per se een fotoreis-criterium, maar meer een groepsreis-criterium: hoe zijn de kamers verdeeld? Ik wil zelf per se een eigen kamer en ik vind het prima om daarvoor bij te betalen, maar niet elke organisatie biedt die mogelijkheid aan.
  • Hoe is het niveau van de fotografen? Wil je graag reizen in een groep met vrij ervaren fotografen of vind je een beginnersgroep ook goed? Ik vind het altijd leuk als het allerlei niveaus door elkaar zijn, want dan kun je elkaar helpen. Een echt technische fotoreis is bijvoorbeeld niets voor mij, ik ga meer voor het verhaal achter de foto dan voor de techniek.
  • Kijk goed naar het reisschema: zitten alle plekken erin die je graag wilt fotograferen? Er zijn bijvoorbeeld best wat fotoreizen naar IJsland, dus vergelijk de verschillende reisroutes goed met elkaar.
  • Wat wil je fotograferen? Dit helpt om een keuze voor een bepaalde bestemming te maken. Fotografeer je bijvoorbeeld graag mensen en markten, dan ligt IJsland niet erg voor de hand.

Wandelaar IJsland

  • Vergelijk prijzen van verschillende fotoreizen. Fotoreizen zijn vaak ontzettend duur en ik begrijp niet altijd waar dat in zit. Ja, als je Steve McCurry als fotoreisbegeleider hebt snap ik het, maar sommige fotoreizen gaan vier keer over de kop ten opzichte van een gewone groepsreis. Dat het duurder is, is logisch, want je hebt de hele dag begeleiding en workshops van een fotograaf. Maar het moet wel een beetje realistisch blijven. Mijn fotoreis naar Mexico is ook aardig aan de prijs, maar daar staat tegenover dat we naar plekken en mensen gaan die op eigen houtje niet toegankelijk zouden zijn. Let ook op wat inclusief is en wat niet: bij mijn fotoreis zijn alle maaltijden bijvoorbeeld inbegrepen.
  • Lees de recensies. Ik lees wel eens recensies van fotoreizen van beroemde fotografen en dan staat er ‘de fotograaf was vooral met zijn eigen foto’s bezig’. Dat is meestal geen goed teken. De begeleider moet er voor de groep zijn en niet steeds in zijn eentje wegrennen om zijn eigen beelden te schieten. Eén mijn reisgenoten tijdens mijn Jordanië-fotoreis vertelde dat ze eens met een fotoreis was meegegaan waar alles heel streng was: je moest altijd handmatig fotograferen en je was verplicht om opdrachten te maken. Daar moet je zin in hebben, het blijft tenslotte ook vakantie. Recensies lezen is dus aan te raden.
  • Wie is de begeleider? Kijk vooraf naar de foto’s van de fotoreisbegeleider. Spreken die je aan, kun je iets van deze persoon leren? Je hoeft echt geen wereldberoemde fotograaf als begeleider te hebben, maar het is wel fijn als hij of zij meer weet of kan dan jij.

mist Toscane

Goede aanbieders van fotoreizen

  • Fotoreisshop. Met deze Nederlandse organisatie ben ik naar Toscane geweest en dat is me erg goed bevallen. Mooie fotolocaties, goede tips, prachtige accommodatie (iedereen heeft bij Fotoreisshop altijd een eigen kamer) en alles was goed geregeld. Fotoreisshop heeft een grote variatie aan bestemmingen, van Rome tot Nepal.
  • Better Places. Better Places is mijn favoriete reisorganisatie en voor hen begeleidde ik vorig jaar een fotoreis naar Jordanië. Dit jaar bieden ze ook verschillende fotoreizen aan, van Jordanië tot Zwitserland en Slovenië.
  • Rocky Roads. Fotograaf Sabrina Gaudio biedt kleinschalige, korte fotoreizen voor vrouwen. Ik heb al een paar keer getwijfeld om mee te gaan, want haar reizen spreken me erg aan en de recensies zijn dolenthousiast. Helaas kun je bij Rocky Roads geen eigen kamer boeken.
  • Luminious Journeys is een internationale aanbieder van fotoreizen naar verre bestemmingen, zoals Bhutan, India en Nepal. Mijn fotoreis naar Mexico heb ik bij hen geboekt. Het internationale van deze organisatie spreekt me erg aan: leuk om mensen uit andere landen te leren kennen.
  • Nordic Vision biedt vooral fotoreizen naar noordelijke bestemmingen, zoals Noorwegen, IJsland en Schotland, maar ook de reizen naar Spanje en Portugal zien er prachtig uit.
  • Ook een bekende aanbieder is Fotoreisspecialist, met reizen naar Italië, Georgië en Groenland.
  • Unico Travel heeft schitterende fotoreizen naar Costa Rica, Ecuador en Brazilië.
  • Fotografie-reizen.nl biedt fotoreizen naar een groot aantal bestemmingen, van Nederland tot Madagaskar. Je kunt kiezen voor kortere trips en weekenden, maar ook voor complete rondreizen van twee tot drie weken.

Tip! Ben je fan van een reisfotograaf op Instagram? Kijk dan eens of hij of zij ook fotoreizen aanbiedt. Topfotografen als Pie Aerts, Daniel Kordan en Brendan van Son hebben bijvoorbeeld prachtige (maar wel erg dure) fotoreizen en expedities.

Karlijn Zwitserland

Meer lezen over reisfotografie?

Ook leuk om te lezen

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.