Hoogtepunten Sumatra
Indonesië

10x de hoogtepunten van onze reis op Sumatra, Indonesië

Indonesië is één van mijn favoriete landen en we hebben er best wat van gezien. Bali, Java, Sulawesi, Flores, Lombok, Komodo: allemaal even mooi. Maar het grootste eiland van Indonesië ontbrak nog op onze lijst en het was hoog tijd om daar verandering in te brengen. Afgelopen maand reisden we drie weken over Sumatra, van Medan naar Padang. En het was weer geweldig, want Sumatra is schitterend. Dit waren de hoogtepunten van onze Sumatra-reis. 

1. De mensen op Sumatra zijn geweldig

De Indonesiërs zelf zijn misschien wel de belangrijkste reden dat ik zo gek ben op Indonesië. Ze zijn open, vriendelijk en nieuwsgierig en overal waar je komt voel je je als reiziger welkom. Op Sumatra was het niet anders. Het ‘hello mister!’ (ook tegen mij) was niet van de lucht en we beantwoordden honderd keer per dag de vraag ‘where are you from?’. We hadden onze reis over Sumatra geboekt bij Better Places en reisden rond met onze chauffeur Armen. Hij nam ons overal mee naartoe, van pindaroosteraars langs de weg tot een klein werkplaatsje waar palmsuiker gemaakt werd. We dronken overal koffie, ook bij mensen thuis. Al die bezoekjes gaven ons een mooi inkijkje in het lokale leven op Sumatra, zonder dat het ooit toeristisch voelde.

In dit artikel lees je alles over onze route voor drie weken Sumatra

Mensen Sumatra

2. De orang-oetans in Bukit Lawang

Zeg je Sumatra, dan zeg je orang-oetans. Het spotten van deze dieren stond dan ook hoog op ons verlanglijstje. We kozen voor een trekking van een halve dag in Bukit Lawang, omdat de kans hier vrijwel 100% is dat je orang-oetans ziet. De dieren zijn hier semi-wild en redelijk gewend aan mensen. Wil je echt wilde orang-oetans zien, dan kun je een meerdaagse trekking maken in Gunung Leuser National Park, maar wij zijn niet zulke liefhebbers van wandelen in de jungle. De korte trekking was voor ons prima én een groot succes. We zagen maar liefst vijf orang-oetans, waaronder een moeder met baby, allemaal van redelijk dichtbij. Enorm indrukwekkend!

In deze blog lees je alles over ons verblijf in Bukit Lawang.

Orang oetan en baby Orang oetan Sumatra

3. Reis Sumatra: fietsen in Bukit Lawang

De meeste reizigers vertrekken uit Bukit Lawang als ze de orang-oetans hebben gezien, maar wij bleven een dagje extra om een fietstocht te kunnen maken. Zodra je Bukit Lawang uit bent, kom je terecht in een wirwar van dorpjes langs een kanaal, waarin mensen de was doen, afwassen en zichzelf wassen. Het is geweldig om langs al die levendigheid te fietsen. Buiten de dorpjes reden we dwars door de rijstvelden, met uitzicht op vulkanen, we bezochten een rubbermarkt met enthousiaste handelaars, we wandelden over een drukke weekendmarkt en aten een heerlijke lunch bij onze gids thuis. Ondertussen hadden we het druk met zwaaien en groeten, want de locals vonden het enorm grappig om ons op de fiets te zien laveren over de smalle paadjes.

Fietsen Bukit Lawang Fietsen Bukit Lawang Rubbermarkt Sumatra

4. Het beklimmen van de Sibayak-vulkaan

Ik mag dan niet dol zijn op jungletrekkings, maar van het beklimmen van vulkanen krijg ik geen genoeg. Vanuit de marktstad Berastagi beklommen we de Sibayak-vulkaan, met haar rokende gele zwavelgaten en kleurrijke, grillige randen. Vanaf de top hadden we bovendien een schitterend uitzicht op de actieve Sinabung-vulkaan met haar rokende pluim. Een prachtige wandeling.

In deze blog lees je alles over Berastagi en de vulkaanbeklimming.

Sibayak vulkaan Sumatra vulkaan Sumatra Indonesie

5. Hoogtepunt Sumatra: het schitterende Lake Toba

We kwamen aan in een krankzinnige regenbui waardoor het zicht minimaal was, dus we moesten even wachten voordat we de schoonheid van Lake Toba konden zien. Maar ons geduld werd al snel beloond, want de volgende ochtend lag Lake Toba er prachtig bij. Dit enorme meer is één van de hoogtepunten van elke Sumatra-reis. Lake Toba is ontstaan na een vulkaanuitbarsting, waardoor het enorme meer werd gevormd. De landschappen zijn schitterend en ook qua cultuur is er veel te beleven. We verbleven een paar dagen op het relaxte eiland Samosir, waar we Batak-dorpen bewonderden, leerden over de cultuur van de Batak en een prachtige wandeling vanaf een bergtop naar beneden maakten. Samosir is zo’n plek waar je maar blijft hangen en eigenlijk niet meer weg wilt.

In deze blog staan al mijn tips voor bezienswaardigheden op Lake Toba.

Lake Toba Lake Toba Indonesie

6. Lake Maninjau: sprookjesachtig meer in Sumatra

Ik had niet gedacht dat de schoonheid van Lake Toba overtroffen kon worden, maar ik denk dat ik Lake Maninjau misschien nog wel mooier vond. We hadden helemaal geen goed weer toen we dit meer bezochten, maar een paar verdwaalde zonnestralen waren genoeg om het meer op te doen lichten. De spiegelende wolken, de kleine dorpjes langs het meer en de groene velden langs de oevers vormden samen een fantastisch plaatje.Lake Maninjau SumatraLake Minanjau Sumatra

7. Van eendenraces tot Sumatraans koken: ons verblijf in de Harau Valley

De Harau Valley is één van de mooiste plekken op Sumatra. De vallei wordt omringd door steile kliffen die oprijzen vanuit de rijstvelden en waar na een regenbui hoge watervallen vanaf storten. Het is een ideaal gebied om trekkings te maken en daar maakten we dan ook graag gebruik van. We sliepen in de gezellige Abdi Homestay en vanuit daar gingen we op pad. Bovendien volgden we een kookworkshop bij Noni, de zus van de familie (de chicken rendang was een feest) en gingen we een middag kijken bij de eendenraces. Dat was een ervaring die een aparte blog verdient, want zoiets heb ik nooit eerder gezien. Tijdens de eendenraces moeten eenden een bepaalde afstand vliegend afleggen en het dier dat als eerste die afstand haalt, heeft gewonnen. Het is een compleet toernooi waar honderden dolenthousiaste deelnemers aan meedoen en het was fantastisch om mee te maken. Lees hier alles over wat te doen in de Harau Vallei.

wandelaar in Harau Valley Sumatra Harau Valley met waterval Harau Valley Sumatra

8. De olifanten van Baramun Nagari Elephant Sanctuary

In Sumatra zijn er verschillende parken waar olifanten worden opgevangen die uit de houtkap of het circus zijn gered. Wij bezochten Baramun Nagari Elephant Sanctuary. We hebben vaker dit soort initiatieven gezien en dan was het meestal in safarivorm: je rijdt langs de olifanten, bekijkt ze, maakt een foto en gaat weer verder. In Baramun werden we naar twee olifanten gereden, waarna we uit de auto mochten stappen en de dieren op afstand konden bekijken. We hebben wel anderhalf uur staan te kijken naar de olifanten, die vakkundig de jungle afbraken op zoek naar het lekkerste eten. Ze werden verder geheel met rust gelaten, waardoor we de kans kregen om ze op een relatief natuurlijke manier te zien.

Olifanten Sumatra

9. Slapen in bijzondere accommodaties op Sumatra

Tijdens onze Sumatra-reis sliepen we in verschillende mooie accommodaties, of accommodaties met een bijzonder karakter. Abdi Homestay is daar een mooi voorbeeld van. De huisjes zijn eenvoudig, maar de locatie waar je verblijft is schitterend. Mijn favoriete hotel was de Padi Ecolodge in de Sianok-vallei bij Bukittinggi. We kwamen hier in het donker aan, dus we konden de omgeving niet zien, maar we zagen wel dat we in een prachtig Minagkabau-huis terecht waren gekomen. De volgende ochtend werd duidelijk hoe mooi de Padi Ecolodge is opgezet: midden tussen de rijstvelden en hoge rotswanden. Dankzij haar traditionele bouwstijl past de Padi Ecolodge er naadloos tussen.

Padi Ecolodge Bukittinggi

10. Op een onbewoond eiland in Sumatra

We sloten onze Sumatra-reis af in de Rimba Ecolodge, in een afgelegen baai niet ver van Padang. Rimba Ecolodge bestaat uit eenvoudige huisjes op het strand, direct aan de rand van een ondoordringbare jungle. Het strand zelf is prachtig, maar mist de paradijselijke elementen van wit zand en palmbomen. Daarom maakten we een dagtripje naar Marak Island, dat helemaal aan alle bounty-eisen voldoet. Wuivende palmen, kraakhelder water en een breed wit strand: een tropisch eiland zoals een tropisch eiland bedoeld is.

Marak Island Sumatra

Onze reis naar Sumatra: hoe regelden we het?

Natuurlijk kun je op Sumatra prima backpacken en je hele reis ter plekke regelen. Met de bus en soms met de taxi kun je overal komen. Zelf ben ik geen backpacker meer en ik reis (als zelf rijden geen optie is) het liefst met een auto met chauffeur. Ik stelde onze reis daarom samen in overleg met de reisspecialist van Better Places. Ideaal, want ik kon de reis helemaal op maat maken. De reis was in alle opzichten een groot succes. Onze chauffeur was geweldig en echt een toevoeging aan onze trip, de hotels waren goed en de reis barstte van de leuke, bijzondere activiteiten, begeleid door lokale gidsen die ons het lokale leven op Sumatra lieten zien. Aanrader dus! Kijk voor meer informatie op de website van Better Places.

Meer lezen over Indonesië?

12 reacties op dit artikel

  1. Astrid Rutten

    Hoi Karlijn,wij willen met vier personen half februari naar Sumatra. Heb je nog tips over de jungle tocht. Wij zijn vorig jaar naar Srilanka geweest en hadden toen een hele fijne gids die ook een meer daagse tour met ons gemaakt heeft. Weet jij een goede gids in Sumatra. Groetjes Astrid. mooie Blog

  2. Hoi Karlijn,
    Mooie blog heb je!
    Wij zijn momenteel 4 weken aan het genieten van Sumatra. Nu in Bukittinggi, daarna zakken we af naar Padang (en sluiten af op de Mentawai). Ben je ook in Padang geweest en heb je daar nog tips qua activiteiten? Kan er weinig over vinden helaas.

    Groetjes Bobbi

    1. Hoi Bobbi, dank je wel! Wat gaaf dat jullie naar de Mentawai gaan, lijkt me fantastisch! Wij zijn helaas niet in Padang geweest, we zijn meteen doorgereisd naar een eiland in de buurt. Volgens mij is er in Padang verder niet veel bijzonders te beleven…Nog heel veel plezier daar!

  3. Hi,

    In welke maand(en) ben jij naar Sumutra gegaan?
    Wij willen namelijk in de periode half maart t/m begin april maar twijfelen of dat handig is ivm het regenseizoen. We zijn dan bang dat je bepaalde hikes niet kan doen of dat je bepaalde dingen niet kan bezoeken.

    1. Hoi Peter, als ik even Google zie ik dat begin maart de piek van het regenseizoen voorbij is. Dus dan zou half maart-begin april moeten kunnen. Maar het is op het randje, dus als het regenseizoen deze keer wat langer duurt, kun je er nog middenin zitten. En dan kunnen wandelingen wel erg modderig worden. Zelf heb ik geen ervaring met deze reistijd, dus ik kan helaas niet uit eerste hand ervaringen delen.

    1. Wij waren er van half september tot de eerste week van oktober. Het was geen ideale maand qua regen, vond ik. Ik zou achteraf liever begin september of al in juni zijn gegaan.

  4. Hi!
    Heb je tips hoe we het beste van Lake Toba naar Harau Valley kunnen komen? We zien dat het met de auto wel 15 uur rijden is. Hoe hebben jullie dit gedaan?

  5. Hallo! thanks voor alle informatie weer. Ik ben ben best benieuwd waarom je geen backpacker meer bent en waarom je voorkeur dus uit gaat naar het reizen met auto? Ben namelijk voor me zelf aan het afwegen of ik het zoals jou moet doen of gwn backpacken. Voor mij is het gewoon belangrijk dat ik echt mooiste plekken en meest bijzondere plekken kan zien en soms is dat alleen en soms is dat via een organisatie.

    1. Hoi Yasmine, ik ben vooral geen backpacker meer omdat ik niet meer zo strak op het budget hoef te letten. Daarom kies ik voor een manier van reizen die ik relaxed vind en dat is vaak reizen met de auto. Het fijne van de auto is dat je overal kunt komen en ook onderweg kunt stoppen (dat laatste kwam op Sumatra goed van pas). En je hoeft ter plekke niets meer te regelen qua vervoer. Als het kan huur ik zelf een auto, en als dat niet kan een auto met chauffeur. Dat betekent helemaal niet dat mijn manier het beste is. Je kunt ook prima de langere afstanden met de bus doen en misschien voor kortere stukken (met onderweg veel leuke stopmogelijkheden) een keer een privé-auto huren of een tourtje boeken. Of alles met de bus doen, net wat je leuk vindt. Het hangt bij mij trouwens wel een beetje van de bestemming af hoe ik reis. In Turkije reisden we bijvoorbeeld meestal wel met bussen, omdat die prima waren en de afstanden erg lang waren. In India en Japan namen we vaak de trein, omdat dat daar de beste manier van reizen is. Het ligt er dus ook een beetje aan!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven