Home Azië Rinjani-trekking op Lombok: tips, routes en paklijst

Rinjani-trekking op Lombok: tips, routes en paklijst

Door Karlijn

Het is één van de gaafste dingen die kunt doen op het eiland Lombok in Indonesië: het beklimmen van de Rinjani-vulkaan. Het is een pittig tochtje, maar het prachtige uitzicht maakt alles de moeite waard. Er zijn verschillende mogelijkheden voor routes en het aantal dagen dat je loopt. In deze post zet ik alles op een rijtje wat je moet weten over de Rinjani-trekking.

De aardbevingen op Lombok in 2018

In de zomer van 2018 werd Lombok geraakt door zware aardbevingen. In de omgeving van de Rinjani was de schade groot en er kwamen heel wat klimmers vast te zitten op de vulkaan. De paden waren zo beschadigd dat ze bijna een jaar dicht zijn geweest, maar in juni 2019 gingen de routes naar de kraterrand weer open. De top bleef dit jaar nog dicht en gaat naar verwachting vanaf april 2020 weer open. De afdaling naar het kratermeer blijft tot nader bericht gesloten. Toen wij er in september 2019 waren, konden we nog regelmatig stenen naar beneden zien storten, dus de tocht omlaag was toen zeker nog niet veilig.

uitzicht krater Rinjani

Trekking Rinjani-vulkaan: verschillende routes mogelijk

Wil je de Rinjani op Lombok beklimmen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt vertrekken uit de dorpen Senaru of Sembalun en tijdens de langere trekkings start je in het ene dorp en eindig je in het andere. Dit zijn de opties:

Tweedaagse klim naar de kraterrand vanuit Senaru of Sembalun

Deze trekking hebben wij gedaan. In september 2019 was het nog niet mogelijk om naar de top van de Rinjani te klimmen. Alleen de kraterrand was bereikbaar en alleen een tweedaagse trekking was mogelijk. We konden kiezen: vertrekken vanuit Senaru of vanuit Sembalun. We kregen het advies om voor deze tocht vanuit Senaru te gaan wandelen. Het uitzicht op de kraterrand is vanaf daar het mooiste. Bovendien loop je lange tijd in de schaduw, wat in de hitte van Lombok erg fijn is. De Senaru-route staat bekend als mooier, maar wel als zwaarder. Je klimt in één dag van 600 naar 2639 meter en de volgende dag daal je natuurlijk ook hetzelfde stuk weer af. Spierpijn gegarandeerd!

Naar de top of alleen naar de kraterrand van de Rinjani-vulkaan?

In deze blog vertel ik precies hoe de tweedaagse trekking eruit zag en hoe we die beleefd hebben. Wij vonden het uiteindelijk niet erg dat we de top niet konden beklimmen. De tocht was zo zwaar genoeg en het was mij vooral om het beroemde uitzicht over het kratermeer te doen. Dat is aan de Senaru-kant echt fantastisch!

uitzicht krater Rinjani

Tweedaagse klim naar de top vanuit Sembalun

Is de kraterrand voor jou niet voldoende en wil je graag naar de top van de Rinjani klimmen (maar liefst 3726 meter hoog)? Dan moet je vanuit Sembalun vertrekken. Vanuit Senaru is het niet haalbaar om de top in twee dagen te bereiken.

Driedaagse trek met vertrek Sembalun en einde Senaru

Voor de aardbevingen was het ook mogelijk om een driedaagse trek te kiezen, met twee overnachtingen op de kraterrand. Het is even afwachten wanneer deze route weer toegankelijk wordt, want die is nu nog gesloten. In dit geval loop je vanuit Sembalun naar de kraterrand. Daar slaap je. Midden in de nacht start de trek naar de top van de Rinjani. Na het ontbijt daal je af, de vulkaan in. Daar kun je relaxen in warmwaterbronnen en vervolgens klim je weer omhoog, naar de kraterrand aan de Senaru-kant. Op dag drie loop je naar beneden, naar Senaru. Deze tocht lijkt mij persoonlijk echt de hel, omdat dag 2 verschrikkelijk zwaar is.

Vierdaagse trek met vertrek in Sembalun en einde in Senaru

Het programma van de driedaagse trek is enorm zwaar. Wil je toch de top halen, maar vind je drie dagen daarvoor te kort, dan kun je de trek ook over vier dagen verspreiden. Op de eerste dag klim je vanuit Sembalun naar de kraterrand, waar je overnacht. De tweede dag loop je naar de top van de Rinjani en daal je na je ontbijt af naar het kratermeer. Ook daar kampeer je een nacht, zodat je even kunt bijkomen. Op dag drie loop je naar de kraterrand aan de Senaru-kant. Daar slaap je weer en op dag 4 daal je af naar je eindbestemming Senaru. Het nadeel is dat je bij deze tocht drie nachten moet kamperen in basic omstandigheden, maar qua fysieke belasting is de extra dag zeker geen overbodige luxe.

rinjani-trekking

Is de beklimming van de Rinjani zwaar?

Daar kan ik kort over zijn: het is een pittig tochtje. In deze blog lees je alles over onze trekking. De tocht naar boven is zwaar, maar naar beneden is ook niet niks. We hebben nog dagen zware spierpijn gehad.

trekking Rinjani Lombok

Nieuwe regels na aardbevingen Lombok

De paden van de Rinjani zijn bijna een jaar dicht geweest en in de tussentijd zijn er wat nieuwe regels gemaakt. Zo was afval een groot probleem op de vulkaan. Iedereen kampeert overal op de kraterrand en er zijn geen wc’s of andere voorzieningen. De overheid wil de Rinjani nu schoner houden en gidsen en dragers moeten hun afval nu weer mee naar beneden nemen. Een groep gidsen heeft zich ingezet om al het afval op te ruimen. Een goed initiatief, maar in september 2019 was het op de lunchplekken en op de kraterrand nog niet helemaal schoon. Let er in elk geval op dat jouw trekkingorganisatie het afval weer meeneemt naar beneden. Verder mogen er nu minder mensen per dag de berg op. De limiet is gesteld op 360 mensen per dag, dus het kan goed zijn om je trek in het hoogseizoen ruim vooraf te boeken.

Praktische tips Rinjani-trekking Lombok

 • Denk niet te makkelijk over je uitrusting. Goede wandelschoenen zijn echt belangrijk (ik zou dit nooit met gympen doen) en goede wandelsokken ook. Een wandelstok is ook erg fijn op dit terrein en ’s avonds wordt het echt koud op de vulkaan. Warme kleren heb je dan ook nodig.
 • Neem genoeg extra snacks mee. Wij kregen prima maaltijden en ook ruim voldoende, maar tussendoor heb je je energie ook hard nodig. Snickers, energierepen, nootjes: alles is welkom onderweg.
 • Ik zou altijd een privé-trek boeken. De tocht is echt zwaar en iedereen doet dit op z’n eigen tempo. Zelf ben ik een trage klimmer en ik had het echt heel vervelend gevonden om in een groep te lopen. Het is niet stimulerend als iedereen voor je uit rent.
 • Dat brengt me op het volgende punt: laat je niet opjagen. Ik vond het opvallend dat iedereen op de berg vijftien jaar jonger was dan wij (ergens in de twintig) en het leek hun enige doel te zijn om zo snel mogelijk omhoog en weer naar beneden te komen. Zeker naar beneden kiezen veel mensen ervoor om te rennen en dat is vrij irritant op de smalle, stoffige paden. Houd gewoon lekker je eigen tempo aan.
 • Vraag voor je ergens boekt of de organisatie het afval opruimt. Het is belangrijk dat de Rinjani schoon blijft.
 • Slaap een nacht voor vertrek in Senaru, zodat je niet midden in de nacht hoeft te vertrekken vanuit de kustplaatsen van Lombok. Wij sliepen in Pondok Senaru en dat was prima.
 • Na afloop van je trek wil je waarschijnlijk wel wat meer luxe en een fijn hotel. Wij wilden niet nog een nacht in Senaru verblijven, maar Kuta vonden we te ver rijden. Senggigi is een prima tussenoplossing. Wij sliepen in het kleinschalige Cozy Cottages en dat was heerlijk. Een douche, een zacht bed, lekker eten: wat wil je nog meer?

Rinjani-trekking

Paklijst trekking Rinjani: wat neem je mee?

Tijdens de Rinjani trekking heb je dragers die je tent, andere kampeerspullen en eten meenemen, maar je persoonlijke spullen en snacks draag je zelf. Neem dus zo min mogelijk mee, want de tocht is al zwaar genoeg! Ik zou in elk geval het volgende meenemen voor een tweedaagse trek:

 • Een setje schone kleren (je zweet je een ongeluk tijdens de trek en het is fijn om ’s avonds iets droogs aan te trekken).
 • Een warme trui en lange broek (het wordt ’s avonds koud). Ga je naar de top, dan zijn thermo-ondergoed en handschoenen geen overbodige luxe.
 • Een hoofdlampje.
 • Zonnebrandcrème.
 • Het absolute minimum aan toiletspullen.
 • Een kleine, sneldrogende handdoek.
 • Wet wipes. Je wordt heel smerig en je een beetje opfrissen met natte doekjes is geen overbodige luxe.
 • Goede schoenen en wandelsokken.
 • Extra batterijen voor je camera.
 • Een wandelstok vond ik vooral voor de afdaling heel fijn. Onze gids heeft die voor ons meegenomen, we hoefden die  niet zelf te kopen.
 • Eventueel een regenjas of poncho, afhankelijk van het seizoen waarin je loopt.
 • Extra snacks en water.
 • Fooi voor je gids en dragers.

Rinjani trekking

Rinjani-trekking met Better Places

Ik beklom de Rinjani-vulkaan op Lombok op uitnodiging van duurzame reisorganisatie Better Places. Bij Better Places kun je je Indonesië-reis helemaal op maat laten samenstellen door een lokale reisspecialist. Zo weet je zeker dat je een unieke reis maakt die echt bij je past, met veel aandacht voor duurzaam reizen.

Meer lezen over Lombok en Indonesië?

Ook leuk om te lezen

7 Reacties

Rachel 4 december 2019 - 11:24

Wat een foto’s weer hoe gaaf zeg?! Thanks voor het delen weer, liefs

Antwoord
Karlijn 4 december 2019 - 20:31

Dank je wel Rachel, graag gedaan!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 10 december 2019 - 21:03

Ik hoor het al, ik kan maar beter een beetje conditietraining doen als ik ooit de Rinjani wil beklimmen!

Antwoord
Karlijn 11 december 2019 - 08:51

Ja, dat is wel nodig! Ik vond het echt heel zwaar. Twee kilometer klimmen op 1 dag is erg veel, zeker omdat het gewoon steil omhoog gaat. En naar beneden is nog dodelijker voor je spieren ;)

Antwoord
Angela 11 december 2019 - 13:37

Goed artikel, hier heb je wat aan als je deze trekking wil maken. Goede (en mooie!) foto’s erbij ook, geeft goed weer wat je kunt verwachten (incl de vieze benen ?).

Antwoord
Karlijn 11 december 2019 - 16:10

Die benen inderdaad! Ben zelden zo smerig geweest ;)

Antwoord
Beklimming Rinjani vulkaan Lombok: afzien voor spectaculair uitzicht - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 09:49

[…] Lees hier mijn praktische tips voor de beklimming van de Rinjani […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.