Home Azië I Wat doen in Sidemen: misschien wel de mooiste plek op Bali

Wat doen in Sidemen: misschien wel de mooiste plek op Bali

Door Karlijn

Het verkeer wordt steeds rustiger en de omgeving steeds groener. Links van me zie ik eindeloze rijstvelden en vulkaan Agung (jawel, die nu op uitbarsten staat) steekt scherp af tegen de blauwe lucht. Nog voordat ik aankom weet ik al dat ik Sidemen op Bali geweldig ga vinden. En dat klopt: dit is het Bali zoals je het je van tevoren voorstelt. Geen drukte, even geen hippe restaurants, maar alleen rust en een schitterende omgeving. Misschien wel de mooiste plek van Bali! Wat doen in Sidemen? Je leest het hier.

Sidemen Bali

Waar ligt Sidemen, Bali?

Ik heb het vaker gezegd: ik ben dol op Bali en dat komt vooral door het prachtige binnenland. Kustplaatsen als Canggu en Uluwatu vind ik heerlijk voor een paar dagen, maar het zijn de groene heuvels, kleine dorpen en tempels in het binnenland die ik echt geweldig vind. Na een paar dagen in Ubud vertrok ik daarom naar Sidemen, gelegen in het oosten van Bali. Sidemen is de naam van een groene vallei, omringd door heuvels en met verschillende kleine dorpen. Als het helder is, verschijnt vulkaan Gunung Agung aan de horizon en overal waar je kijkt strekken vruchtbare velden zich voor je uit. Dit is een ideaal gebied om rijst te groeien, naast verschillende groentesoorten, bloemen en fruit. Hier lijkt de drukte van de Balinese kust heel ver weg. Er zijn volop hotelletjes en restaurantjes, maar alles ligt redelijk uit elkaar en alle voorzieningen zijn kleinschalig. Je komt heus wel andere reizigers tegen, maar zeker niet in drommen.

Hotel Sidemen Bali

Leuk hotel Sidemen Bali

Ik slaap in het leuke guesthouse Teras Bali, waar ik een fijn huisje heb. Mét veranda tussen de tropische bloemen en planten én met een gedeeltelijk open badkamer. Dat vind ik echt het toppunt van luxe, al moet ik ’s ochtends altijd wel extra checken of er geen rare beesten de wc in zijn gekropen. Het guesthouse heeft een eigen restaurantje met briljant uitzicht over een groene vallei en een prachtig zwembad met uitzicht op de vulkaan. Eigenlijk hoef ik hier helemaal niet meer weg, maar Teras Bali biedt allerlei leuke activiteiten aan. Je kunt een kookworkshop doen, de vulkaan beklimmen, Balinese offertjes leren maken, een massage nemen en hiken. Ik ga voor de laatste twee opties. Een hike door de rijstvelden is gewoon een must do in Sidemen.

Sidemen Bali

Deze foto van mij is gemaakt in Tegalalang. In Sidemen had ik blijkbaar geen zin om op de foto te gaan.

Mooiste plek Bali: wandelen door de rijstvelden

De volgende ochtend sta ik om negen uur klaar om mijn gids te ontmoeten en dat klikt meteen. Ketut is een vrolijke jongen van twintig jaar oud en hij is dol op Sidemen en omgeving. Zelf komt hij uit een dorp bij de vulkaan Agung, dus ik hoop maar dat alles goed komt voor hem en zijn familie nu Agung zo onrustig is. Ketut’s vader is rijstboer en hij kan me dan ook alles vertellen over het zware werk dat verzet moet worden om rijst te groeien en te oogsten. Zijn broer neemt de velden over als zijn vader straks niet meer kan werken en Ketut is blij dat hij dat niet hoeft te doen. “I like walking and I like talking, so guiding is the best job for me”, zegt hij trots.

Sidemen Bali

Wandelen in Sidemen Bali

We beginnen de wandeling met het oversteken van een rivier vol gladde stenen. Schoenen uit en glibberen maar, en ik ben blij dat ik hier niet in het regenseizoen ben. Geen idee of je dan de rivier wel te voet over kunt. Na deze horde kunnen we dan eindelijk gewoon lopen. De zon komt langzaam door en geeft de rijstvelden vol water een zilveren glans. De rijstvelden variëren momenteel van net geoogst tot knalgroen en we zien de rijstboeren op talloze plekken aan het werk. Soms ploegen ze nog met de hand het veld om, anderen hebben genoeg geld gespaard om een machine te kunnen huren. De vrouwen zijn druk bezig om met razendsnelle bewegingen jonge rijst te planten. Hoe zwaar het werk ook is, ze lachen allemaal vriendelijk naar ons en nemen de tijd om naar me te zwaaien. En om Ketut te plagen, want iedereen die we tegenkomen vraagt of hij een nieuwe vriendin heeft. “I usually walk with couples”, zegt hij lachend.

Sidemen Bali

Het Bali uit de boekjes

We lopen dwars door de rijstvelden, over modderige richeltjes en langs talloze watervalletjes, ontstaan dankzij het ingenieuze bewateringssysteem dat de Balinezen hebben bedacht. We beklimmen heuvels voor het mooiste uitzicht, bekijken de kleine tempels in de velden en zien hoe vrouwen en kinderen zichzelf wassen in nabijgelegen kanaaltjes. Dit is het Bali zoals je het je voorstelt en ik had makkelijk de hele dag door kunnen wandelen. Maar na drie uur levert Ketut me weer bij mijn hotel af. Het is dat ik mijn volgende accommodatie al geboekt heb, anders was ik niet meer weggegaan uit Sidemen.

Sidemen Bali

Meer lezen over Bali?

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

Sidemen-Bali

Ook leuk om te lezen

41 Reacties

Jenny 5 oktober 2017 - 07:09

Wat een mooie plek voor een trekking!

Ik heb een aantal jaar geleden een trekking gemaakt door de rijstvelden van Jatiluwih. Ik roep altijd dat dat mijn favoriet is, maar ik zou Sidemen ook graag een keer willen ervaren. * Zet op lijst voor volgend jaar *

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:12

Ik vond Jatiluwih qua rijstvelden nog mooier, maar bij Sidemen is het de hele setting en sfeer die zo geweldig zijn. Zeker een aanrader!

Antwoord
Marjan 22 januari 2018 - 12:39

Hoi Karlijn je vertelt zo leuk over sidemen dat wij, mijn man en ik en dochter van 24 er een paar dagen heen gaan! Vraag je vertelt over hiken door de rijstvelden en kookworkshops… kun je die bij dat hotel boeken of ook vanaf andere plaatsen in sidemen? Tres Bali Hotel lijkt ons wel erg leuk! Groetjes Marjan

Antwoord
Karlijn 22 januari 2018 - 14:37

Hoi Marjan, wat leuk dat jullie ook naar Sidemen gaan! Zo’n mooie plek :) Ik denk dat je de meeste activiteiten bij alle hotels kunt boeken. Het wandelen sowieso, en ik denk dat een kookworkshop ook op verschillende plekken mogelijk is. Bij het hotel kunnen ze je vast verder helpen!

Antwoord
Marjan 23 januari 2018 - 10:13

Dank je wel Karlijn voor je snelle reactie!!!

Antwoord
Vicky 5 oktober 2017 - 08:25

Ik ben vorig jaar in Sidemen geweest en inderdaad het is een prachtige regio. Een nog authentieke regio, niet de grote drukte en de landschappen zijn zo mooi! Zeker doen als je in Bali bent.

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:11

Helemaal mee eens!

Antwoord
Marcella Molenaar 5 oktober 2017 - 11:20

Wat een onwijs fijne plek! En wat een heerlijk hotel had je daar. Ik wil Bali ook onwijs graag ontdekken, het lijkt me er zo fijn! Nu Jan overtuigen ;-)

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:13

Haha, heeft Jan geen interesse in Bali? Dit was in elk geval een superfijne plek, bestaat niet dat iemand het daar niet leuk vindt!

Antwoord
Robert | Traveljunks 5 oktober 2017 - 15:56

Dat ziet er echt prachtig uit. De eerste foto is zeer geschikt als postcard :-)

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:13

Dank je! Echt zo’n gaaf gebied!

Antwoord
Malou 5 oktober 2017 - 19:53

Als ik ooit nog eens naar Bali ga, ga ik hier zeker wat tijd doorbrengen. Net als Munduk, staat ook op m’n lijstje voor ‘een eventuele volgende keer Bali’. ;-)

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:14

Ah, Munduk staat ook op mijn lijst! Samen met Amed :) Leuk dat er altijd weer iets nieuws te ontdekken valt, ook op een relatief klein eiland als Bali!

Antwoord
Sabine 6 oktober 2017 - 02:55

Wauw wat mooi! Dat hotel ook! Zou er bijna spontaan een vliegticket naar Bali van boeken :D

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:14

Daar zou je geen spijt van krijgen ;) Het was echt een hele mooie plek, ik heb ervan genoten!

Antwoord
Jessica 6 oktober 2017 - 09:12

Wat een heerlijke foto’s Karlijn, Sidemen en de omgeving zijn inderdaad super fijn :) En haha die tekst onder die foto van jou bij de rijstvelden, geweldig!

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:16

Thanks! Tja, die foto…Ik had bij dat uitstapje een chauffeur bij me, die erop stond een foto van mij te maken. Ik wilde dat helemaal niet, maar hij keek zo teleurgesteld dat ik niet in de rijstvelden vereeuwigd wilde worden, dat ik maar toegaf. Nu ben ik er blij mee, want anders had ik vrijwel geen enkele foto van mezelf gehad tijdens de Bali-trip ;)

Antwoord
Alfons Taekema 6 oktober 2017 - 11:11

De omgeving van Sidemen is prachtig! Heerlijk om daar rond te rijden en het wordt inderdaad steeds groener. Wij hebben Bali helaas moeten verlaten vanwege de dreigende vulkaanuitbarsting en wonen nu in Jakarta. Mis Bali wel bij het zien van jouw foto’s!

Antwoord
Karlijn 7 oktober 2017 - 11:56

Hoi Alfons, dat is wel een verschil, Bali en Jakarta! Heb je het wel naar je zin daar? Hopelijk komt de vulkaan snel tot rust en kunnen jullie weer terug!

Antwoord
Alfons Taekema 8 oktober 2017 - 04:48

Ja, een heel groot verschil! Jakarta is nou niet bepaald mijn stad, maar er zijn gelukkig wel mooie bestemmingen in de buurt. We zouden hier sowieso naar toe om wat dingen te regelen bij de ambassade, want ons plan was wel om voor de Kerst terug naar Nederland te gaan, maar door de vulkaan doen we dat nu een maandje eerder!

Antwoord
Yvonne 6 oktober 2017 - 19:42

Wat een mooie foto’s Karlijn. Wij hebben voor volgend jaar ook 4 nachten Sidemen op de planning staan, gaan overnachten in een homestay… erg benieuwd.

Antwoord
Karlijn 7 oktober 2017 - 11:54

Superleuk! Heerlijk ook, vier nachten :) Ik had een homestay ook erg leuk gevonden, maar omdat ik in mijn eentje was heb ik er toch vanaf gezien. Volgende keer zou ik dat ook willen doen!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 8 oktober 2017 - 15:22

Leuk! Bali trekt me eigenlijk niet zo, vanwege de negatieve verhalen. Toch hoor je af en toe iets heel positiefs, net als jouw verhaaltje over Sidemen en dan zou ik toch wel een uitzondering willen maken, misschien moet ik er maar gewoon een keertje heen :-)

Antwoord
Karlijn 8 oktober 2017 - 19:24

Ah, er is ook zoveel positiefs te zeggen over Bali! En Sidemen is daar zeker een goed voorbeeld van :)

Antwoord
Angela 14 oktober 2017 - 23:09

Ik smul van dit soort verhalen.. Er zijn plannen (nog niet concreet) om volgend jaar naar Bali te gaan en dan wil ik Sidemen zeker niet gaan overslaan!

Antwoord
Karlijn 15 oktober 2017 - 11:53

Als je naar Bali gaat, is Sidemen echt een must! Heerlijke plek :)

Antwoord
Angela 3 september 2019 - 21:54

… En inmiddels is het zover : een jaartje later dan gepland, maar over een paar weken gaan we voor 3 weken over Bali toeren! En uiteraard doen we dit hotel aan (en ook Sal Secret Spot!). Hoe heb jij Ketut als gids geregeld? Via het hotel zelf?

Antwoord
Karlijn 4 september 2019 - 00:56

Wat heerlijk! Ik heb Ketut inderdaad via het hotel geregeld. Alle hotels kunnen voor wandelgidsen zorgen, dat is geen probleem. Geniet enorm van jullie reis!

Antwoord
Terugblik: October favorites - Karlijn Travels 5 november 2017 - 07:02

[…] De best gelezen post was afgelopen maand ‘Sidemen: misschien wel het mooiste plekje van Bali’. […]

Antwoord
Test Refill My Bottle Bali: zo vul je je waterfles bij op Bali - Karlijn Travels 18 november 2017 - 11:39

[…] refill stations op Bali vind je in Ubud en aan de bekende plaatsen aan de zuidkust. Op plekken als Sidemen en Uluwatu waren er nog bijna geen stations, maar daar komt hopelijk snel verandering in. De app […]

Antwoord
Eva 28 november 2017 - 10:28

Dit is inderdaad echt het Bali zoals ik in m’n hoofd had. Omdat wij totaal andere plekken bezochten (aan de kust en Ubud) viel het waarschijnlijk daarom wat tegen. Ik zou toch graag nog eens teruggaan, om het een tweede kans te geven. Dit ziet er namelijk fantastisch uit.

En ik hoop dat het de mensen daar, in de buurt van de vulkaan, goed gaat.

Antwoord
Karlijn 28 november 2017 - 16:41

Dat hoop ik inderdaad ook :( Mijn gids kwam uit een dorpje aan de voet van de vulkaan en ik vrees het ergste voor zijn huis en het land van zijn vader. Maar Sidemen is inderdaad een geweldige plek om naartoe te gaan, mijn favoriet op Bali. Bali is heerlijk, maar je moet je plekjes wel een beetje uitkiezen. Anders kan ik me voorstellen dat het inderdaad tegenvalt.

Antwoord
Terugblik: dit was mijn (reisjaar) 2017 - Karlijn Travels 20 december 2017 - 07:01

[…] druk en toeristisch en je moet je bestemmingen zorgvuldig kiezen. Maar ik vond het heerlijk om te wandelen in Sidemen, te fietsen rond Ubud, te eten in de leukste restaurantjes en te relaxen in Canggu. Mag ik volgend […]

Antwoord
Kubra 17 september 2018 - 20:18

Hoi,

Is er een manier dat ik ketut kan boeken voor een wandeling door de rijstvelden? :-)

Antwoord
Karlijn 18 september 2018 - 10:46

Hoi Kubra, ik heb de trekking geregeld via mijn hotel en Ketut werkt bij hen. Hij is gids en doet ook ander werk volgens mij. Ik weet dan ook niet zeker of je Ketut kunt inhuren als je niet in hetzelfde hotel als ik verblijft…Sorry!

Antwoord
Monique 6 oktober 2018 - 13:43

Door jouw post heb ik nu 3 nachten geboekt in een hotelletje op Sidemen alvast voor volgend jaar! De omgeving lijkt me echt fantastisch! ❤️

Antwoord
Karlijn 7 oktober 2018 - 12:14

Wat leuk, Sidemen is echt zo’n heerlijke plek! Een van mijn favorieten op Bali :)

Antwoord
Mijn (grote!) reisplannen voor 2019 - Karlijn Travels 10 januari 2019 - 07:01

[…] Australië vliegen we naar ons geliefde Indonesië voor een rondje Bali, Nusa Penida en Lombok, waar ik heel graag de vulkaan Mount Rinjani wil beklimmen. Na Indonesië is […]

Antwoord
Waarom ik Nusa Penida bij Bali een tegenvaller vond - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 09:47

[…] Sidemen: het mooiste plekje van Bali […]

Antwoord
Tips en highlights: route voor een reis Flores, Indonesië - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 11:48

[…] De mooiste plek van Bali: Sidemen […]

Antwoord
Via de vulkanen van Java naar Bali - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 12:34

[…] Sidemen: de mooiste plek van Bali […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.