Home Azië Wat te doen in Sidemen: misschien wel de mooiste plek op Bali

Wat te doen in Sidemen: misschien wel de mooiste plek op Bali

Door Karlijn

Bali is tegenwoordig zo populair, dat je je afvraagt of er nog wel rustige plekken te vinden zijn op dit Indonesische eiland. En gelukkig is het antwoord ‘ja!’ In het oosten van Bali ligt Sidemen, een dorpje omringd door knalgroene rijstvelden, niet ver van vulkaan Agung. Dit is het Bali zoals ik het me altijd had voorgesteld. Geen drukte, maar rust, rijstterrassen en groene heuvels. Ik ben nu twee keer in Sidemen geweest en ik vind het nog steeds één van de mooiste plekken op Bali. Wat te doen in Sidemen? Je leest het hier.

Sidemen Bali

Waar ligt Sidemen op Bali?

Ik ben dol op Bali en dat komt vooral door het prachtige binnenland. Kustplaatsen als Canggu en Uluwatu vind ik heerlijk voor een paar dagen, maar het zijn de groene heuvels, kleine dorpen en tempels in het binnenland die ik echt geweldig vind. Na een paar dagen in Ubud vertrok ik naar Sidemen, gelegen in het oosten van Bali. Sidemen is de naam van een groene vallei, omringd door heuvels en met verschillende kleine dorpen. Als het helder is, verschijnt vulkaan Gunung Agung aan de horizon en overal waar je kijkt strekken vruchtbare velden zich voor je uit. Dit is een ideaal gebied om rijst te verbouwen, naast verschillende groentesoorten, bloemen en fruit. Hier is de drukte van de Balinese kust ver weg. Er zijn volop hotelletjes en restaurantjes, maar alles ligt redelijk uit elkaar en alle voorzieningen zijn kleinschalig.

Op zoek naar de ideale rondreis Bali van twee tot drie weken? Deze route is een aanrader.

Wat te doen in Sidemen?

Ondanks dat het er zo rustig is, is er genoeg te doen in Sidemen en omgeving:

1. Een trekking door de rijstvelden bij Sidemen maken

Op de lijst van dingen om te doen in Sidemen staat een trekking door de rijstvelden bovenaan. De omgeving is hier zo mooi en groen, daar wil je zeker meer van zien. Tijdens mijn eerste verblijf in Sidemen boekte ik een wandeling met gids Ketut en dat klikte meteen. Ketut is een vrolijke jongen en dol op Sidemen en omgeving. Ketut’s vader is rijstboer en hij vertelde me dan ook alles over het zware werk dat verzet moet worden om rijst te groeien en te oogsten. Zijn broer neemt de velden over als zijn vader straks niet meer kan werken en Ketut was blij dat hij dat niet hoeft te doen. “I like walking and I like talking, so guiding is the best job for me”, zei hij trots.

Sidemen Bali

De rivier oversteken

We begonnen de wandeling met het oversteken van een rivier vol gladde stenen. Schoenen uit en glibberen maar! Let op, want in het regenseizoen kan de rivier behoorlijk hoog staan. Na deze horde konden we dan eindelijk gewoon lopen. De zon kwam langzaam door en gaf de rijstvelden vol water een zilveren glans. De rijstvelden varieerden in augustus van net geoogst tot knalgroen en we zagen de rijstboeren op talloze plekken aan het werk. Soms ploegden ze nog met de hand het veld om, anderen hadden genoeg geld gespaard om een machine te kunnen huren. De vrouwen waren druk bezig om met razendsnelle bewegingen jonge rijst te planten. Hoe zwaar het werk ook was, ze lachten allemaal vriendelijk naar ons en namen de tijd om naar me te zwaaien. En om Ketut te plagen, want iedereen die we tegenkwamen vroeg of hij een nieuwe vriendin had. “I usually walk with couples”, zei hij lachend.

Sidemen Bali

Het Bali uit de boekjes

We liepen dwars door de rijstvelden, over modderige richeltjes en langs talloze watervalletjes, ontstaan dankzij het ingenieuze bewateringssysteem dat de Balinezen hebben bedacht. We beklommen heuvels voor het mooiste uitzicht, bekeken de kleine tempels in de velden en zagen hoe vrouwen en kinderen zichzelf wasten in nabijgelegen kanaaltjes. Dit is het Bali zoals je het je voorstelt en ik had makkelijk de hele dag door kunnen wandelen.

Update: rijstveldentrek Sidemen

In 2022 ging ik terug naar Sidemen, deze keer met Ward. En natuurlijk wilde ik hem ook graag de mooie omgeving van Sidemen laten zien. We maakten daarom weer een trekking door de rijstvelden, grotendeels dezelfde als die ik in 2017 deed. Met één grote aanpassing: we klommen naar een nieuw aangelegd viewing platform, op Google Maps te vinden onder de naam Pokdarwis Pencak Luah Santhi. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de eindeloze rijstvelden rond Sidemen. De moeite waard!

rijstvelden Sidemen Bali rijstvelden Sidemen Bali

 

2. Bezoek de ochtendmarkt in Sidemen en de night market in Klungkung

Elke ochtend wordt in Sidemen een markt gehouden en het is altijd leuk om al die verse producten te bekijken. Vanuit Sidemen rijd je in twintig minuten naar het stadje Klungkung, waar elke avond een night market wordt gehouden. Bij de vele kraampjes kun je talloze authentieke Balinese gerechten proeven. Wij bezochten de markt met een gids, zodat we uit eerste hand konden horen waar het eten het beste was. We aten eindelijk een keer babi guling, geroosterd speenvarken. Dit is een typisch Balinese delicatesse, die de Balinezen vooral bij bijzondere gelegenheden eten. Verder proefden we vis in bananenblad, we aten een flink bord nasi goreng en gingen los op verschillende zoete desserts. Lekker!

Nightmarket Bali 2 Night market Bali

3. Wat te doen in Sidemen: maak je eigen zilveren ring

Ben je dol op zilveren sieraden en lijkt het je leuk om je eigen ring te maken? Dat kan op meerdere plekken in Sidemen. Zo biedt Agung Silver workshops aan waarbij je zelf een zilveren ring smeedt, helemaal naar je eigen ontwerp. Trek hier gerust een middag voor uit, maar dan heb je daarna ook echt een uniek sieraad.

4. Bezoek de watervallen rond Sidemen

Bali barst van de watervallen en ook rond Sidemen zijn die volop te vinden. Je kunt er met de brommer naartoe (maar houd wel in de gaten dat je niet verzekerd bent als je geen motorrijbewijs hebt) of je kunt een auto met chauffeur huren. Aanraders zijn de Tukad Cepung Waterfall, die door een opening in een grot naar beneden stort. Ook bijzonder: Gembleng Waterfall, midden in de jungle en met prachtige uitzichten over al het groen.

Leuk guesthouse Sidemen Bali

Tijdens mijn eerste keer in Sidemen sliep ik in het leuke Uma Agung Villa, waar ik een fijn huisje had. Mét veranda tussen de tropische bloemen en planten én met een gedeeltelijk open badkamer. Dat vind ik echt het toppunt van luxe, al moet ik ’s ochtends altijd wel extra checken of er geen rare beesten de wc in zijn gekropen. Het guesthouse heeft een eigen restaurantje met briljant uitzicht over een groene vallei en een prachtig zwembad met uitzicht op de vulkaan. Het hotel biedt ook allerlei leuke activiteiten aan. Je kunt een kookworkshop doen, de vulkaan beklimmen, Balinese offertjes leren maken, een massage nemen en hiken.

Hotel Sidemen Bali

Sidemen Bali

Deze foto van mij is gemaakt in Tegalalang. In Sidemen had ik blijkbaar geen zin om op de foto te gaan.

Fantastisch hotel met spa in Sidemen

In 2022 pakte ik het een stukje luxer aan. We kwamen net uit Sumatra en het leek ons fijn om bij te komen in een prachtig hotel. We kozen voor het Samanvaya Luxury Resort & Spa (adults only) en dat bleek één van de beste hotels waar we ooit verbleven. Alles is hier tot in de puntjes uitgedacht en alles klopt. De kamer is super-de-luxe en voorzien van een deels open badkamer en groot balkon. De tuin is groen en overal bloeien bloemen. En zijn twee zwembaden met erg comfortabele ligbedden, plus uitzicht over de rijstvelden. Overal zijn fijne zitjes gemaakt. Het ontbijt is zo goed en er is zoveel keuze, dat je daarna de hele dag niet meer hoeft te eten. Maar dat wil je wel, want lunch en diner in het bijbehorende restaurant Asri zijn ook geweldig. En dan nog de spa, met de beste massages van Bali. Kortom: ik ben vrij lyrisch over Samanvaya ;) En ook nog steeds over Sidemen, dus ik hoop dat de rust die daar nu heerst behouden blijft.

Zwembad Sidemen Restaurant Sidemen Kamer hotel Sidemen Balkon Sidemen Kamer Sidemen hotel Zwembad hotel Sidemen Hotel Sidemen tuin

 

Meer lezen over Bali?

*Dit artikel bevat een affiliatelink. Hier lees je er meer over.

Sidemen-Bali

Ook leuk om te lezen

40 Reacties

Jenny 5 oktober 2017 - 07:09

Wat een mooie plek voor een trekking!

Ik heb een aantal jaar geleden een trekking gemaakt door de rijstvelden van Jatiluwih. Ik roep altijd dat dat mijn favoriet is, maar ik zou Sidemen ook graag een keer willen ervaren. * Zet op lijst voor volgend jaar *

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:12

Ik vond Jatiluwih qua rijstvelden nog mooier, maar bij Sidemen is het de hele setting en sfeer die zo geweldig zijn. Zeker een aanrader!

Antwoord
Marjan 22 januari 2018 - 12:39

Hoi Karlijn je vertelt zo leuk over sidemen dat wij, mijn man en ik en dochter van 24 er een paar dagen heen gaan! Vraag je vertelt over hiken door de rijstvelden en kookworkshops… kun je die bij dat hotel boeken of ook vanaf andere plaatsen in sidemen? Tres Bali Hotel lijkt ons wel erg leuk! Groetjes Marjan

Antwoord
Karlijn 22 januari 2018 - 14:37

Hoi Marjan, wat leuk dat jullie ook naar Sidemen gaan! Zo’n mooie plek :) Ik denk dat je de meeste activiteiten bij alle hotels kunt boeken. Het wandelen sowieso, en ik denk dat een kookworkshop ook op verschillende plekken mogelijk is. Bij het hotel kunnen ze je vast verder helpen!

Antwoord
Marjan 23 januari 2018 - 10:13

Dank je wel Karlijn voor je snelle reactie!!!

Antwoord
Vicky 5 oktober 2017 - 08:25

Ik ben vorig jaar in Sidemen geweest en inderdaad het is een prachtige regio. Een nog authentieke regio, niet de grote drukte en de landschappen zijn zo mooi! Zeker doen als je in Bali bent.

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:11

Helemaal mee eens!

Antwoord
Marcella Molenaar 5 oktober 2017 - 11:20

Wat een onwijs fijne plek! En wat een heerlijk hotel had je daar. Ik wil Bali ook onwijs graag ontdekken, het lijkt me er zo fijn! Nu Jan overtuigen ;-)

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:13

Haha, heeft Jan geen interesse in Bali? Dit was in elk geval een superfijne plek, bestaat niet dat iemand het daar niet leuk vindt!

Antwoord
Robert | Traveljunks 5 oktober 2017 - 15:56

Dat ziet er echt prachtig uit. De eerste foto is zeer geschikt als postcard :-)

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:13

Dank je! Echt zo’n gaaf gebied!

Antwoord
Malou 5 oktober 2017 - 19:53

Als ik ooit nog eens naar Bali ga, ga ik hier zeker wat tijd doorbrengen. Net als Munduk, staat ook op m’n lijstje voor ‘een eventuele volgende keer Bali’. ;-)

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:14

Ah, Munduk staat ook op mijn lijst! Samen met Amed :) Leuk dat er altijd weer iets nieuws te ontdekken valt, ook op een relatief klein eiland als Bali!

Antwoord
Sabine 6 oktober 2017 - 02:55

Wauw wat mooi! Dat hotel ook! Zou er bijna spontaan een vliegticket naar Bali van boeken :D

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:14

Daar zou je geen spijt van krijgen ;) Het was echt een hele mooie plek, ik heb ervan genoten!

Antwoord
Jessica 6 oktober 2017 - 09:12

Wat een heerlijke foto’s Karlijn, Sidemen en de omgeving zijn inderdaad super fijn :) En haha die tekst onder die foto van jou bij de rijstvelden, geweldig!

Antwoord
Karlijn 6 oktober 2017 - 10:16

Thanks! Tja, die foto…Ik had bij dat uitstapje een chauffeur bij me, die erop stond een foto van mij te maken. Ik wilde dat helemaal niet, maar hij keek zo teleurgesteld dat ik niet in de rijstvelden vereeuwigd wilde worden, dat ik maar toegaf. Nu ben ik er blij mee, want anders had ik vrijwel geen enkele foto van mezelf gehad tijdens de Bali-trip ;)

Antwoord
Alfons Taekema 6 oktober 2017 - 11:11

De omgeving van Sidemen is prachtig! Heerlijk om daar rond te rijden en het wordt inderdaad steeds groener. Wij hebben Bali helaas moeten verlaten vanwege de dreigende vulkaanuitbarsting en wonen nu in Jakarta. Mis Bali wel bij het zien van jouw foto’s!

Antwoord
Karlijn 7 oktober 2017 - 11:56

Hoi Alfons, dat is wel een verschil, Bali en Jakarta! Heb je het wel naar je zin daar? Hopelijk komt de vulkaan snel tot rust en kunnen jullie weer terug!

Antwoord
Alfons Taekema 8 oktober 2017 - 04:48

Ja, een heel groot verschil! Jakarta is nou niet bepaald mijn stad, maar er zijn gelukkig wel mooie bestemmingen in de buurt. We zouden hier sowieso naar toe om wat dingen te regelen bij de ambassade, want ons plan was wel om voor de Kerst terug naar Nederland te gaan, maar door de vulkaan doen we dat nu een maandje eerder!

Antwoord
Yvonne 6 oktober 2017 - 19:42

Wat een mooie foto’s Karlijn. Wij hebben voor volgend jaar ook 4 nachten Sidemen op de planning staan, gaan overnachten in een homestay… erg benieuwd.

Antwoord
Karlijn 7 oktober 2017 - 11:54

Superleuk! Heerlijk ook, vier nachten :) Ik had een homestay ook erg leuk gevonden, maar omdat ik in mijn eentje was heb ik er toch vanaf gezien. Volgende keer zou ik dat ook willen doen!

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 8 oktober 2017 - 15:22

Leuk! Bali trekt me eigenlijk niet zo, vanwege de negatieve verhalen. Toch hoor je af en toe iets heel positiefs, net als jouw verhaaltje over Sidemen en dan zou ik toch wel een uitzondering willen maken, misschien moet ik er maar gewoon een keertje heen :-)

Antwoord
Karlijn 8 oktober 2017 - 19:24

Ah, er is ook zoveel positiefs te zeggen over Bali! En Sidemen is daar zeker een goed voorbeeld van :)

Antwoord
Angela 14 oktober 2017 - 23:09

Ik smul van dit soort verhalen.. Er zijn plannen (nog niet concreet) om volgend jaar naar Bali te gaan en dan wil ik Sidemen zeker niet gaan overslaan!

Antwoord
Karlijn 15 oktober 2017 - 11:53

Als je naar Bali gaat, is Sidemen echt een must! Heerlijke plek :)

Antwoord
Angela 3 september 2019 - 21:54

… En inmiddels is het zover : een jaartje later dan gepland, maar over een paar weken gaan we voor 3 weken over Bali toeren! En uiteraard doen we dit hotel aan (en ook Sal Secret Spot!). Hoe heb jij Ketut als gids geregeld? Via het hotel zelf?

Antwoord
Karlijn 4 september 2019 - 00:56

Wat heerlijk! Ik heb Ketut inderdaad via het hotel geregeld. Alle hotels kunnen voor wandelgidsen zorgen, dat is geen probleem. Geniet enorm van jullie reis!

Antwoord
Test Refill My Bottle Bali: zo vul je je waterfles bij op Bali - Karlijn Travels 18 november 2017 - 11:39

[…] refill stations op Bali vind je in Ubud en aan de bekende plaatsen aan de zuidkust. Op plekken als Sidemen en Uluwatu waren er nog bijna geen stations, maar daar komt hopelijk snel verandering in. De app […]

Antwoord
Eva 28 november 2017 - 10:28

Dit is inderdaad echt het Bali zoals ik in m’n hoofd had. Omdat wij totaal andere plekken bezochten (aan de kust en Ubud) viel het waarschijnlijk daarom wat tegen. Ik zou toch graag nog eens teruggaan, om het een tweede kans te geven. Dit ziet er namelijk fantastisch uit.

En ik hoop dat het de mensen daar, in de buurt van de vulkaan, goed gaat.

Antwoord
Karlijn 28 november 2017 - 16:41

Dat hoop ik inderdaad ook :( Mijn gids kwam uit een dorpje aan de voet van de vulkaan en ik vrees het ergste voor zijn huis en het land van zijn vader. Maar Sidemen is inderdaad een geweldige plek om naartoe te gaan, mijn favoriet op Bali. Bali is heerlijk, maar je moet je plekjes wel een beetje uitkiezen. Anders kan ik me voorstellen dat het inderdaad tegenvalt.

Antwoord
Kubra 17 september 2018 - 20:18

Hoi,

Is er een manier dat ik ketut kan boeken voor een wandeling door de rijstvelden? :-)

Antwoord
Karlijn 18 september 2018 - 10:46

Hoi Kubra, ik heb de trekking geregeld via mijn hotel en Ketut werkt bij hen. Hij is gids en doet ook ander werk volgens mij. Ik weet dan ook niet zeker of je Ketut kunt inhuren als je niet in hetzelfde hotel als ik verblijft…Sorry!

Antwoord
Monique 6 oktober 2018 - 13:43

Door jouw post heb ik nu 3 nachten geboekt in een hotelletje op Sidemen alvast voor volgend jaar! De omgeving lijkt me echt fantastisch! ❤️

Antwoord
Karlijn 7 oktober 2018 - 12:14

Wat leuk, Sidemen is echt zo’n heerlijke plek! Een van mijn favorieten op Bali :)

Antwoord
Waarom ik Nusa Penida bij Bali een tegenvaller vond - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 09:47

[…] Sidemen: het mooiste plekje van Bali […]

Antwoord
Tips en highlights: route voor een reis Flores, Indonesië - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 11:48

[…] De mooiste plek van Bali: Sidemen […]

Antwoord
Via de vulkanen van Java naar Bali - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 12:34

[…] Sidemen: de mooiste plek van Bali […]

Antwoord
Sofie 27 november 2022 - 07:17

Dag Karlijn, in 2022 ben je terug naar Sidemen geweest zei je, mag ik weten in welke maand dat was? De rijstvelden zagen er prachtig groen uit. Weet je toevallig tot hoelang de rijst zo groen is en wanneer die bruin begint te kleuren? We zouden nl echt van de groene kleuren willen genieten. Bedankt :). Grtjs, Sofie

Antwoord
Karlijn 27 november 2022 - 12:19

Hoi Sofie, ik was de eerste helft van oktober in Sidemen en de rijstvelden waren inderdaad fantastisch groen! Volgens onze gids was het bijna oogsttijd, dus ik kan me voorstellen dat het er een maandje later al heel anders uitziet. Ik ben ook een keer in augustus in Sidemen geweest en toen was het minder groen, maar ook mooi, omdat er toen net veel jonge rijst geplant was.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.