Home Azië Boottocht langs de Komodo-eilanden: tussen manta’s en draken

Boottocht langs de Komodo-eilanden: tussen manta’s en draken

Door Karlijn

Voor de westkust van het Indonesische eiland Flores glinsteren tientallen eilandjes in een heldere turquoise zee. De eilanden Komodo en Rinca worden bewoond door duizenden Komodo-varanen en onder water barst het van het kleurrijke koraal, tropische vissen, schildpadden en mantaroggen. Dat wilden we zien, dus maakten we een geweldige tweedaagse boottocht langs de Komodo-eilanden.

Varen langs de Komodo-eilanden

De zee is rustig als we de haven van Labuan Bajo uitvaren. Het water is knalblauw en zo helder dat we tientallen visjes kunnen zien zwemmen. Onze eerste stop is het eiland Rinca, onderdeel van Komodo National Park. Dit is het leefgebied van de Komodo-dragon, een varaan die drie meter lang kan worden. Ik vind het een eng beest. Niet alleen vanwege zijn lengte, maar ook omdat zo’n dier erg hard kan rennen, zijn giftige beet dodelijk is, hij kan zwemmen en hij binnen een half uur een compleet hert kan wegwerken. Bovendien zijn ze sneaky. Onze gids vertelde dat ze soms een buffel bijten en dan dagen wachten tot hun gif het beest heeft gedood. Ze volgen het dier en als het dood is, eten de varanen hem op. In no-time. Brr! Maar goed, het zijn bijzondere dieren en die wilde ik toch graag zien.

Komodo Flores

Komodo-varanen in Komodo National Park

Rinca bleek geen geweldige locatie. We zagen wel een stuk of tien varanen, maar allemaal in de buurt van de entree. Het schijnt dat de varanen op Rinca gevoerd worden (al ontkennen de rangers dat) en dat betekent dat je een suffe, volgevreten hagedis aantreft die nauwelijks beweegt. We voeren daarom door naar het eiland Komodo en kozen daar voor een wandeling van anderhalf uur. Onze ranger (gewapend met een stok, wat heb je daar aan?) leidde ons door het droge bos en algauw zagen we dieren. Herten, een kakatoe, wilde zwijnen. En eindelijk ook een wilde Komodo-varaan. Een enorm beest, dat in slow motion op ons afkwam, terwijl zijn gesplitste tong onrustig heen en weer flitste. Ik was enigszins bang dat hij opeens zou aanvallen, maar er gebeurde natuurlijk niets. Wat een prehistorische beesten, ongelofelijk.

Komodo Flores

Komodo eilanden: snorkelen in een aquarium

’s Avonds genoten we van de zonsondergang, kochten een koud Bintang-biertje van een lokale visser en vielen al vroeg in slaap in onze snikhete hut. De volgende ochtend voeren we om zeven uur uit, naar onze eerste snorkelstop Pink Beach. De tweede dag stond in het teken van de onderwaterwereld van Komodo National Park. We snorkelden op vier plekken en echt: het is daar net een aquarium. Het waren de beste snorkelplekken die we ooit hebben gezien en het duiken moet er helemaal geweldig zijn. Wel voor gevorderden, want de stromingen zijn er erg sterk. Wij hielden het bij snorkelen en dat was al geweldig. We zagen zelfs een manta van zo’n twee meter breed onder ons zweven. ’s Middags legden we aan bij Kanawa Island, met spierwit strand en een turquoise zee. Een perfecte afsluiting van een prachtige tocht. Ben je in Flores, plak er dan een paar dagen aan vast om de Komodo-eilanden te ontdekken!

Komodo Flores

Komodo Flores

Boottocht Komodo-eilanden regelen

Onze boottocht in Komodo National Park werd geregeld door onze gids Max. Hij was onze chauffeur tijdens onze rondreis Flores en hij organiseerde ook dit soort activiteiten. In mijn blog over onze route in Flores vind je zijn gegevens. Je kunt je boottocht ook makkelijk online boeken. Wij deden een tocht van twee dagen, maar er zijn ook langere eilandtochten beschikbaar. Dat is een aanrader, omdat je dan ook tijd hebt om het prachtige eiland Padar te bezoeken. Dit zijn mooie boottochten in Komodo National Park:

Beste reistijd voor de Komodo-eilanden

De beste reistijd voor een trip naar Komodo National Park is de periode mei tot en met oktober. In dit deel van Indonesië is het dan droogseizoen en het weer is over het algemeen goed.

Meer lezen over Indonesië?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

49 Reacties

Laurens (Rondreis.nl) 23 september 2015 - 09:51

Topfilmpje!! En die manta… <3

Antwoord
Karlijn 23 september 2015 - 14:38

Dank je Laurens! Die manta was inderdaad geweldig :)

Antwoord
Lisette | Travellust.nl 23 september 2015 - 10:13

Wat een natuurpracht!! Jammer dat de locatie tegenviel, maar de dieren zelf lijken me wel heel erg bijzonder om te zien. Filmen jullie nog steeds met de gopro?

Antwoord
Karlijn 23 september 2015 - 14:40

Rinca was inderdaad geen toplocatie, maar Komodo was geweldig. Gelukkig dat we daar ook varanen hebben gespot! We filmen nog steeds met de GoPro, en soms was close-ups met mijn spiegelreflex. De Komodo-varaan is daarmee gefilmd, we durfden niet dichterbij te komen :)

Antwoord
Mellisa - Grenzeloosreizen 23 september 2015 - 10:24

Wat super vet! Ik moet en zal Komodo gaan bezoeken haha! En die stok, tja ze denken dat ze daar wel even zo een beest knock out mee slaan ofzo? ;)

Antwoord
Karlijn 23 september 2015 - 14:42

Geen idee! Het was een stok met een gesplitst uiteinde, ik denk om de varaan van zich af te houden. Voor mijn gevoel stelde het echt niets voor! Stel je voor dat zo’n beest aanvalt, brrr…

Antwoord
Angela 23 september 2015 - 10:54

Wauw wat ontzettend gaaf! Ik weet niet of ik snorkelen zou durven, ik durf mijn vinger nog niet in ons vissen aquarium te steken, haha. ;-)
Ik ben hier terecht gekomen via Marieke, maar ik kom hier zeker weten nog vaak terug: mooie website, leuk geschreven blogs en fantastische foto’s!

Antwoord
Karlijn 23 september 2015 - 14:45

Dank je Angela, dat is super om te horen :) ! Wat leuk dat je me via Marieke hebt gevonden. Snorkelen is echt heel leuk, ik kan het aanraden! Al word ik soms ook een beetje zenuwachtig als ik echt heel veel vissen om me heen heb zwemmen ;)

Antwoord
Eva - eighty7 23 september 2015 - 11:46

Wat een ontzettend gave beelden onder water! Lijkt me geweldig om daar te snorkelen!

Antwoord
Karlijn 23 september 2015 - 14:46

Het was ook echt super! Het leek soms echt een aquarium, zo helder en zoveel vissen. Geweldige plek!

Antwoord
Malou 23 september 2015 - 12:37

Ongelooflijk dat die beesten zo hard kunnen rennen joh! Mooie onderwaterwereld. :-)

Antwoord
Karlijn 23 september 2015 - 14:47

Eng he, die varanen! Ze rennen je er makkelijk uit. Moet je toch niet aan denken, dat je aangevallen wordt door een Komodo-dragon ;) Dan vond ik het onder water toch een stuk rustgevender!

Antwoord
Sabine 23 september 2015 - 14:40

Ja die varanen joh… aparte beesten zijn dat! Er liep er een keertje eentje op een paar meter langs me toen ik in Maleisië op het strand lag. Ik op het strand is sowieso al zeldzaam want houd niet van strand, en toen dat beest langsliep en ik me een ongeluk schrok was het helemaal gedaan hahaha

Antwoord
Karlijn 23 september 2015 - 14:50

Ik kan me voorstellen dat je strandbezoek er toen wel op zat, haha! Ik wist helemaal niet dat ze ook in Maleisië zitten, ik dacht alleen op Komodo en aan de westkust van Flores…

Antwoord
Simone 23 september 2015 - 14:57

Wat gaaf dat je ook een privébootje kunt huren! Het lijkt me zo’n ervaring om mee te maken! Mijn schoonzusje is vorig jaar ook geweest en vond dit een van de hoogtepunten van Indonesië! Gave film! Die visjes, echt om verliefd op te worden. Die varanen zijn wel heel spectaculair hoor, ik zou er ook bang van worden!

Antwoord
Karlijn 24 september 2015 - 03:21

Hoi Simone, wij vonden dit inderdaad ook een van de hoogtepunten van onze Indonesië-trip! Zo mooi, zowel onder- als boven water :) Ik ben ook zo gek op snorkelen, ik krijg geen genoeg van al die kleurrijke visjes. Onze privé-boot beviel inderdaad prima. Dan heb je alle tijd en ruimte en dat is erg luxe!

Antwoord
Jessica 23 september 2015 - 14:59

Waaaaah zo gaaf dat je een manta hebt gezien met snorkelen! :D De onderwaterwereld daar is inderdaad prachtig. En ik was ook niet zo’n fan van die komodo’s (blijkbaar kunnen de babies zelfs in bomen klimmen. Ik liep daar door het bos alsof ik ieder moment door een groep angry birds aangevallen kon worden…), maar ergens word je toch door dat mysterieuze aangetrokken hè? ;p

Antwoord
Karlijn 24 september 2015 - 03:18

Klopt helemaal! En dat de babies in bomen kunnen klimmen vond ik ook doodeng. Die varanen zijn echt van die prehistorische beesten, net als krokodillen. Vind ik ook verschrikkelijke beesten ;) Dan zie ik liever manta’s, zo gaaf!

Antwoord
Ester 23 september 2015 - 16:02

Mooi filmpje; wat een gave ervaring! En wat ben je bruin!

Antwoord
Karlijn 24 september 2015 - 03:16

Dank je Ester! Met het bruinen zat het de afgelopen weken inderdaad wel goed. Nu mijn best doen om het bij te houden ;) !

Antwoord
Robert|Traveljunks 23 september 2015 - 18:04

Prachtig! Geweldig, die school vlindervissen op de rug van de manta :-) Die foto’s vanaf het strand genomen doen me een beetje aan San Blas denken. Daar was het ook zo helder.

Antwoord
Karlijn 24 september 2015 - 03:16

Ah, dat is een troost om te horen! Toen wij op de San Blas-eilanden waren regende het. Vier dagen lang! En dat heldere water hebben we nooit goed gezien…Gelukkig dat Kanawa er een beetje op lijkt, heb ik toch nog een indruk ;)

Antwoord
Vincent 23 september 2015 - 23:12

Geweldige foto van die varaan. Jammer dat je inderdaad niet zeker weet of ze gevoerd worden of niet, maar er zal toch altijd een toeristisch tintje aan hele populaire wilde dieren zitten. Ben zelf bijvoorbeeld benieuwd hoe wild sommige dieren in Zuid-Afrika nog zijn.

Antwoord
Karlijn 24 september 2015 - 03:14

Thanks! De varanen op Rinca werden denk ik wel gevoerd, maar op Komodo waren ze echt wild. Tenminste, die indruk kreeg ik ;) In de wildparken van Zuid-Afrika heb ik nooit het idee gekregen dat er gevoederd werd. Al blijven safari’s op zich natuurlijk ultiem toeristisch (maar wel gaaf ;) ) !

Antwoord
Tikva 24 september 2015 - 08:42

Erg leuk dat filmpje en super vet een manta tijdens het snorkelen, bofkonten!

Antwoord
Karlijn 25 september 2015 - 13:11

Dank je! En inderdaad: we hadden superveel geluk. Zo gaaf, die manta’s!

Antwoord
Reggy | Project R. 24 september 2015 - 20:15

Waauw, wat een beesten! Sinds wij op vakantie gingen naar Frankrijk met kennissen van ons die 3 jongens hadden, die gék waren op reptielen – is de komodovaraan nooit uit mijn nachtmerries verdwenen. En juist daarom zou ik ‘m zo graag een keer in het echt willen zien. Enge beesten. :-) En die stokken zijn schijnbaar een van de weinige manier om deze beesten veilig op afstand te houden (zonder ze te hoeven doden natuurlijk), het werkt ook apen en meer andere brutale beestjes. Zeker als je een stok hebt met aan het einde twee uitstekende punten. Weet je wat je de volgende keer mee moet nemen als je een spannende wandeling gaat maken :-)…

Antwoord
Karlijn 25 september 2015 - 13:11

Hoi Reggy, dank je voor de info over de stokken! Dat is achteraf toch wel een geruststelling. Ik dacht echt: wat ga je nou met zo’n stok aanrichten als zo’n eng beest aanvalt? Maar we hadden een stok met twee uitstekende punten, dus blijkbaar waren we helemaal veilig. Zo’n ding staat voortaan op mijn lijst als ik nog eens wandelingen met enge dieren ga maken ;)

Antwoord
Puck 24 september 2015 - 20:44

Prachtig, prachtig, prachtig! Zo ontzettend gaaf…

Antwoord
Karlijn 25 september 2015 - 13:09

Dank voor je reactie Puck! Het is een van onze favoriete stukjes Indonesië geworden :)

Antwoord
Kim 25 september 2015 - 10:08

Wat een gave beelden! En die varanen lijken me echt indrukwekkend zeg… En ook wel eng. Wat een gemene beesten ook eigenlijk dat ze een beest gaan bijten en dan lekker gaan zitten wachten tot ie doodgaat.

Antwoord
Karlijn 25 september 2015 - 13:09

Dat vind ik nou ook! Het zijn echt enge beesten, met een soort van prehistorisch instinct. Brrr…

Antwoord
Marcella 18 oktober 2015 - 19:33

Geweldig filmpje Karlijn, wat een prachtig mooie onderwaterwereld zeg! En de varaan is bizar, fascinerend hoor!

Antwoord
Karlijn 19 oktober 2015 - 06:20

Dank je Marcella! Ward heeft zijn best weer gedaan op het filmpje :)

Antwoord
7x liefde voor Flores - Karlijn Travels 15 mei 2016 - 14:28

[…] Bajo in het westen. Niet zo gek, want dit kustplaatsje is de uitvalsbasis voor boottochten naar Komodo National Park. Hier kun je niet alleen de enorme Komodo-varanen spotten, maar ook geweldig duiken en snorkelen. […]

Antwoord
Hannah 18 mei 2016 - 21:34

Wauw!!! Ik heb je blogs met veel plezier gelezen! WIj gaan volgende maand naar Indonesie en ook naar Flores. Zijn jullie met het vliegtuig vanaf bali naar Labuan Bajo gevlogen? En is het een beetje te doen van Labuan Bajo naar Maumere om de kelimutu vulkaan te bekijken? :) Hebben jullie dat ook met het vliegtuig gedaan? Hoe lang zijn jullie op Flores gebleven? Ik ben benieuwd!

Antwoord
Karlijn 19 mei 2016 - 16:54

Heel gaaf dat jullie naar Indonesië gaan Hannah! Wij zijn van Bali naar Maumere gevlogen met Wings Air. Het hele stuk van Maumere naar Labuan Bajo hebben we met een auto met chauffeur gedaan en vanuit Labuan Bajo zijn we weer teruggevlogen naar Bali, met Garuda. Onze hele trip inclusief twee dagen Komodo duurde elf dagen. Een mooie tijd om het eiland goed te zien, er is zoveel moois te bekijken! Als je alleen Labuan Bajo en Kelimutu wilt doen, kan het misschien handig zijn om te vliegen, want ik heb geen idee hoe lang je anders wel niet in de bus moet zitten (16 uur?)…Succes met plannen!

Antwoord
Angela 18 januari 2017 - 17:12

Wauw, wat een gaaf filmpje! Flores ga ik zeker onthouden ^_^

Antwoord
Karlijn 18 januari 2017 - 20:27

Dank je Angela!

Antwoord
Arne 18 januari 2017 - 20:22

Het. Via wat heb je die privé boot gehuurd en geboekt? WIj gaan in juli voor tweedaagse, en willen goeie tips aub :-) dankjewel !

Antwoord
Karlijn 18 januari 2017 - 20:38

Hoi Arne, wij hebben onze privé-boot door onze gids/chauffeur Max laten regelen en ik heb helaas geen adressen daarvoor. Het was een vriend van hem met een eigen boot. Misschien kun je Max (zie mailadres in de blog) vragen of hij het kan organiseren voor je? Sorry dat ik geen specifieke informatie heb!

Antwoord
Arne 20 januari 2017 - 17:53

Hey, Dankje, al vind ik max zijn email adres niet onmiddellijk terug op de blog… kan je even helpen zoeken aub? Groetjes. Arne

Antwoord
Karlijn 20 januari 2017 - 19:53

Sorry, het stond in deze blog: http://karlijntravels.com/route-reis-flores-indonesie/. Het mailadres van Max is maximilianwago@yahoo.com. Succes!

Antwoord
Tips en highlights: route voor een reis over Flores, Indonesië - Karlijn Travels 28 juli 2017 - 14:02

[…] is fantastisch en het koraal is hier nog vrijwel onaangetast. Het was een geweldige trip en in deze post lees je er alles […]

Antwoord
Yvonne 11 juli 2018 - 16:20

Kan je vertellen bij welke reisorganisatie jij deze tour geboekt hebt? Ik wil in sep/okt gaan maar hoor dat er veel oplichters tussen de aanbieders zitten… alvast bedankt!

Antwoord
Karlijn 11 juli 2018 - 16:54

Hoi Yvonne, wij boekten onze trip bij lokale gids Teddy Aimbal: http://flores-tours.cadratin.ca/11days.php. Hij stuurde ons op pad met zijn vriend Max Wago, die ook al achttien jaar gids/chauffeur is op Flores. We boekten een privé-auto, de overnachtingen en de boottocht naar Komodo. Max spreekt heel goed Engels en hij kent het eiland door en door. We vonden hem een geweldige kerel, die echt meedenkt en iets extra’s wil doen. Het mailadres van Max is maximilianwago@yahoo.com. Ik hoor van andere reizigers wel dat Max nu vrij duur is geworden. Je zou ook eens kunnen kijken bij Better Places (www.betterplaces.nl), waar ik ook goede ervaringen mee heb. Hier stel je je reis op maat samen, in overleg met een lokale reisspecialist in Indonesië. Succes!

Antwoord
Ramona 10 oktober 2018 - 08:58

Hoi Karlijn,

Wat een mooie foto’s! Met je verhaal heb je me enthousiast gemaakt. Mijn vriend en ik willen volgende maand naar Flores. Wij vroegen ons af of het nodig is om de accommodatie van tevoren te boeken. Deden jullie dat of regelden jullie alles daar? Heb je nog een goede leuke tip voor een accommodatie? En wat hebben jullie in die elf dagen nog meer gedaan, behalve de boottrip en de kratermeren? Alvast bedankt voor je antwoord!

Met vriendelijke groet,

Ramona Sijm

Antwoord
Karlijn 10 oktober 2018 - 17:03

Hoi Ramona, Flores is geweldig! Ik zou de accommodaties niet per se van tevoren boeken, aangezien jullie buiten het hoogseizoen reizen. Ik denk dat het geen probleem moet zijn om hotels te vinden. In deze post lees je precies wat onze reisroute was en waar wij geslapen hebben:https://karlijntravels.com/route-reis-flores-indonesie/. Hopelijk heb je daar iets aan, en alvast heel veel plezier gewenst!

Antwoord
Mistige hike naar ‘the lost village’ Wae Rebo - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 11:53

[…] Tussen manta’s en roggen in Komodo National Park […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.