Home Azië Alleen naar Bali: dit heb ik geleerd van mijn soloreis

Alleen naar Bali: dit heb ik geleerd van mijn soloreis

Door Karlijn

Vanavond vlieg ik terug naar huis en dat betekent dat mijn soloreis Bali erop zit. Ik heb het heerlijk gehad, maar ik ben ook blij dat ik weer naar huis ga en Ward weer zie. Gelukkig is het alleen reizen op Bali me prima bevallen en in deze post vertel ik wat ik de afgelopen weken heb geleerd.

1. Ik kan heel goed alleen zijn

Dit was natuurlijk geen verrassing, want ik wist al dat ik het prima met mezelf kan vinden. Maar ik vond het heel makkelijk om alleen te reizen en in mijn eentje dingen te doen. Ik had ook geen behoefte om andere reizigers te ontmoeten, ik vond het fijn om helemaal te doen waar ik zelf zin in had. De afgelopen week sliep ik in The Chillhouse in Canggu, waar het allemaal draait om anderen ontmoeten en daar moest ik echt even aan wennen. Ik heb mijn kluizenaarsneigingen afgeschud, maar nog een weekje in een ‘gewoon’ hotel was ook prima geweest. Natuurlijk blijft samen met Ward reizen veel leuker dan solo op pad gaan, maar het alleen zijn is me zeker niet tegengevallen.

The Chillhouse

2. Alleen naar Bali: soloreizen is veel werk

Ook dit was geen nieuws, maar ik realiseerde me toch weer hoeveel Ward eigenlijk doet op reis. Hij beheert het geld, regelt de fooien, verzorgt de elektronica en doet de navigatie. Je kunt je afvragen wat ik eigenlijk doe als we op reis zijn, behalve de bestemming bepalen en veel foto’s maken.

3. Alleen naar Bali: ideale bestemming voor soloreizigers

Bali is echt een heel fijne bestemming voor soloreizigers. Als je wilt ontmoet je zo andere mensen, de Balinezen zijn heel vriendelijk en reizen is er supermakkelijk. Ik had geen betere bestemming uit kunnen kiezen.

Sidemen

4. Bali verandert snel, maar ik ben nog steeds fan

Twee jaar geleden was ik voor het laatst op Bali en ik had niet verwacht dat er veel veranderd zou zijn. Maar Uluwatu en Canggu zijn in korte tijd veel drukker geworden en dat viel me even tegen. Zeker Canggu is echt wel veranderd en de eerste dag baalde ik daar van. Maar ik ontdekte al snel dat het nog steeds een heel relaxed plaatsje is, met volop hippe restaurants en boetiekjes. Alleen dat verkeer…Gelukkig is het nog steeds mogelijk om de rust te vinden op Bali. Ik werd bijvoorbeeld helemaal verliefd op Sidemen en fietsen in de omgeving van Ubud was ook geweldig. Om maar niet te spreken over de heerlijke Balinese massages, waar ik zo’n beetje om de dag enorm van heb genoten.

The Chillhouse Canggu

5. Ik weet niet of ik de combi van reizen en werken fijn vind

Het lijkt zo mooi: rondreizen en onderweg werken, het zogenaamde digital nomad-schap. In theorie is dat natuurlijk ook zo, maar de praktijk vond ik best lastig. Ik was al niet van plan om enorm veel werk te verzetten deze trip, maar zeker de eerste week kon ik me er ook niet toe zetten. Ik was de hele dag op pad in Ubud en omgeving en ’s avonds wilde ik gewoon een boek lezen. Vanaf het moment dat ik naar de kust ging, ging het beter qua werken. Ik stond vroeg op, werkte een paar uurtjes en ging naar het strand. Net voor en na het eten maakte ik dan nog een paar uur. Dat was prima te doen. Als ik serieus zou willen werken op reis, is het belangrijk om lang genoeg op één plek te zitten. Anders heb ik het gevoel dat ik tijd tekort kom en vind ik werken op zo’n mooie bestemming eigenlijk zonde.

Pink Coco Uluwatu

6. Misschien wil ik nog wel een keer solo op reis

Ik ben nu 2,5 week alleen naar Bali geweest en dat was ook lang genoeg. Inmiddels mis ik Ward en heb ik echt zin om weer naar huis te gaan. Langer dan dit wil ik dan ook niet weg in mijn eentje. Maar ik denk stiekem al wel na over een volgende solotrip, ergens volgend jaar. Misschien iets korters in Europa deze keer, Kroatië bijvoorbeeld. We gaan het zien!

 

Ook leuk om te lezen

42 Reacties

Lotte 6 september 2017 - 08:09

Heerlijk dat het zo goed bevallen is, je laat me alleszins er wel van dromen. :-) Haha, zo grappig wat je zegt “je vraagt je vast af wat ik zoals doe op reis behalve fotograferen en de bestemming kiezen.”. Zelf “doe” ik redelijk veel van die dingen die je noemt die Ward doet, gewoon omdat ik dat graag doe. :-)

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 17:55

Haha! Ik heb me juist gerealiseerd dat ik op reis blijkbaar enorm lui ben ;) Lekker makkelijk als Ward alles regelt! Hopelijk wil hij al zijn ’taken’ gewoon op zich blijven nemen ;)

Antwoord
Kim | Kim Around the World 6 september 2017 - 08:17

Heel fijn dat het zo goed is bevallen. Ik herken veel in je verhaal. Goede reis terug!

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 17:56

Dank je wel Kim! Ik heb het echt supergoed naar mijn zin gehad :)

Antwoord
Stephanie Versteeg 6 september 2017 - 09:38

Alles wat je schrijft is zo ontzettend herkenbaar! Vooral het digital nomaden, ik vind het heerlijk om locatie-onafhankelijk te werken, maar ver weg denk ik dat ik weinig gedaan krijg. Ik vind het heel knap en bewonderenswaardig dat je in je eentje gegaan bent. Ik kan me ook prima vermaken alleen, maar inmiddels zo gehecht aan mijn vriend dat ik eigenlijk niet meer zonder wil.

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 17:58

Leuk dat het zo herkenbaar is! Ik ben ook heel erg gehecht aan Ward en ik vond zonder hem vertrekken daarom echt lastig. Maar eenmaal in Bali heb ik het heerlijk gehad. Gelukkig! Maar ik ben blij dat we in november lekker weer met z’n tweeën op reis gaan :)

Antwoord
Co 6 september 2017 - 09:47

Leuk om te lezen en fijn dat het zo lekker ging. Ik ben meestal degene die altijd alles regelt, dus het maakt wat dat betreft voor mij niet zoveel verschil als ik alleen ben of met iemand anders ;)

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 18:00

Grappig dat er blijkbaar altijd iemand is die alle regelzaken verzorgt! Ik moest echt even wennen aan het feit dat ik nu alles alleen moest doen. Wel goed voor mij, al hoop ik dat we onze oude verdeling gewoon behouden ;)

Antwoord
Sigrid | My Travel Secret 6 september 2017 - 10:50

Klinkt als een top reis! Stiekem wil ik toch ook wel terug naar Bali <3

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 18:01

Het was echt zo fijn! Bali blijft een heerlijke plek :)

Antwoord
Robert | Traveljunks 6 september 2017 - 10:55

Leuk om te lezen. Vooral die kluizenaarsneigingen herken ik. Ik heb geen probleem om me met andere reizigers of lokale bewoners te mengen, maar ik zoek dat ook nooit bewust op. Ik laat het altijd op een organische manier zijn beloop ;-) Tjah, en dat digital nomad dingetje, ik zou niet zonder een vast woonadres willen leven.

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 18:03

Zonder een vast woonadres zou ik ook totaal niet willen, daar zou ik het benauwd van krijgen. Maar ik dacht wel: als ik door onderweg te werken nog vaker op reis kan, dan zou dat heel mooi zijn. Jammer dat het qua productiviteit wat minder goed uitpakte ;) Grappig dat jij ook die kluizenaarsneigingen hebt. Met de locals vond ik het heel gezellig, maar aan andere reizigers had ik geen behoefte. Toch apart!

Antwoord
Linda| travellersoftheworld 6 september 2017 - 11:51

Leuk om te lezen hoe je het ervaren hebt, alleen reizen lijkt me leuk om eens te proberen, maar ik vind het ook eng. Remco doet net zoals ward bijna alles op reis, haha. Ik verdwaal overal. Die foto van de rijstvelden vind ik prachtig!

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 18:05

Dank je wel Linda! Het was ook zo mooi in Sidemen :) Grappig dat Remco bij jullie ook de meeste taken heeft. Misschien komt het bij ons doordat ik onze reizen altijd helemaal uitzoek en organiseer. Dan vind ik blijkbaar dat Ward ter plekke wat meer mag regelen ;)

Antwoord
Manon De Jong 6 september 2017 - 14:50

Fijn dat het zo goed bevallen is Karlijn!

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 17:52

Vind ik ook! Ik hoop dat jij ook zo geniet daar!

Antwoord
Jenny - IkReis 6 september 2017 - 17:00

Ik merk dat ik steeds minder op zoek ga naar anderen wanneer ik alleen reis. Tijdens mijn eerste soloreis naar Thailand wilde ik het liefst op het vliegveld al mensen ontmoeten, tijdens mijn reis naar Venetië dit jaar heb ik nauwelijks iemand gesproken. En dat was heerlijk!

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 17:54

Zou het ook de leeftijd zijn dan? Ik had echt geen behoefte om andere reizigers te spreken. Locals wel, superleuk juist (en nog makkelijker als je alleen reist), maar in al die reispraatjes had ik eerst echt geen zin. Gelukkig wende het al snel en toen vond ik het ook wel weer gezellig.

Antwoord
Sabine 6 september 2017 - 17:08

Heel leuk om te lezen meid! Fijn dat je zo een fijne tijd hebt gehad. Nummer 2: heel grappig haha. Ikzelf doe juist altijd het meeste, en toen ik alleen op reis ging of als ik alleen op reis ga, merk ik daarin dan ook niet zoveel verschil. Alleen reizen vind ik fantastisch, kan ook heel goed alleen zijn. Dat zal wel uitmaken inderdaad. Goede reis terug!

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 17:51

Leuk dat alleen reizen jou ook zo goed bevalt! Voordat ik alleen op pad ging, was ik me er niet zo van bewust dat Ward eigenlijk het meeste doet op reis. Nu zat ik opeens met allemaal extra taken waar ik eerder nooit aan hoefde te denken ;)

Antwoord
Sabine 6 september 2017 - 18:53

Fijn dat het zo goed is bevallen. Ik moest echt hardop lachen om punt 2. Ik ben zelf nog niet alleen op reis geweest, maar grote kans dat ik tegen hetzelfde aanloop.

Antwoord
Karlijn 7 september 2017 - 17:38

Erg he! Ik had me nooit zo gerealiseerd dat Ward zoveel doet op reis ;)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 10 september 2017 - 15:04

Wat goed dat het je zo beviel! Alleen reizen is heerlijk. Werken op reis lijkt me echter ook heel moeilijk. Haha als er zoveel moois te zien is, lijkt het me moeilijk om achter je laptop te gaan zitten :-) Ik ben benieuwd naar je verhalen over Bali!

Antwoord
Karlijn 11 september 2017 - 08:46

Ja, het werken viel wel een beetje tegen ;) Maar ik heb het echt heerlijk gehad, ik heb nu al heimwee!

Antwoord
Marcella 12 september 2017 - 15:24

Fijn dat je reis naar Bali je goed bevallen is! Het lijkt me zeker even wennen, ook om alles alleen te doen. Jan doet ook veel, dus dat zal heel herkenbaar zijn. Wel tof dat je volgend jaar weer op solo-reis wilt. Dat klinkt positief!

Antwoord
Karlijn 13 september 2017 - 09:25

Ja, het was echt superleuk! Het is even wennen inderdaad, maar ik heb er echt van genoten :)

Antwoord
Alfons Taekema 13 september 2017 - 11:03

Ja, als je op reis bent wil je toch zo veel mogelijk dingen zien en doen. Dan heb je ’s avonds weinig energie meer over om te gaan werken en ben je vaak ook nog bezig met dingen uit je 2e punt. Je ontkomt er dan inderdaad niet aan om langer op 1 plek te blijven als je wilt werken, en het leuke daarvan vind ik dat je het lokale leven beter leert kennen. 2,5 week is dan eigenlijk te kort, maar mooi dat je toch een beetje productief kon zijn op Bali. Ben benieuwd naar de rest van je Bali blogs :)

Antwoord
Karlijn 14 september 2017 - 13:33

Helemaal mee eens, langer op 1 plek blijven zorgt er inderdaad voor dat je het gewone leven op een bestemming leert kennen en dat lijkt me er ook zo mooi aan. Als ik nog eens een serieuze poging wil doen tot werken in het buitenland ga ik zeker een paar weken op dezelfde plek blijven :)

Antwoord
Jessica 17 september 2017 - 13:37

Fijn om te horen dat het goed is bevallen Karlijn! Het vergt inderdaad best veel energie om werken met reizen te combineren, dus uiteindelijk is het wel fijn om wat langer op één plek te blijven (is mijn ervaring). Mijn laatste keer op Bali is ook alweer meer dan 2 jaar geleden, dus ben benieuwd hoe het er de volgende keer gaat zijn. Ik wil graag komend jaar een tijdje terug. Wat zou de volgende bestemming voor je eventuele solo-trip zijn? ;)

Antwoord
Karlijn 18 september 2017 - 10:14

Leuk dat je terug wilt naar Bali! Het is echt een ideale plek om te werken, en op het laatst ging het me ook een stuk beter af. Qua volgende bestemmingen denk ik aan Kroatië, maar ook aan Japan. En eigenlijk wil ik heel graag naar Israel, maar ik twijfel of ik dat leuk vind in mijn eentje. Een stad als Jerusalem lijkt me zo indrukwekkend dat ik dat misschien liever deel met iemand anders. Maar even over nadenken nog :)

Antwoord
Naomi 22 september 2017 - 12:27

Nummer 2, geweldig!!! Wij hebben precies hetzelfde hahah… Ik bedenk de locaties, routes, niet te missen bezichtigingen maar voor de rest… Als er dan een vraag komt: uuhh hoe komen we daar?? tjah lieverd, dat mag jij uitzoeken :)..

Antwoord
Karlijn 22 september 2017 - 14:58

Haha, grappig dat het herkenbaar is! Ik was me er nooit zo van bewust dat het zo werkte, tot ik het een keer allemaal alleen moest doen ;)

Antwoord
Milou 26 september 2017 - 19:37

Wat leuk om te lezen! Ik herken hier zeker veel in. Al heb ik wel iets meer contact nodig dan jij, denk ik. Anders verlep ik als een plantje. Maar die balans is inderdaad belangrijk: ik vind het altijd fijn om op reis ’s ochtends en ’s avonds te werken, dan kan ik overdag leuke dingen doen. Bali ziet er trouwens echt prachtig uit, dat staat zeker nog op het wensenlijstje!

Antwoord
Karlijn 27 september 2017 - 09:58

Ik vond het wel een beetje zorgwekkend hoe weinig contact ik nodig had ;) Het was maar goed dat ik bij The Chillhouse wel moest! Het ’s ochtends en ’s avonds werken is met inderdaad heel goed bevallen. Dan maak je toch je uren, maar heb je niet het gevoel dat je van alles mist op je bestemming :)

Antwoord
Andrew 6 oktober 2017 - 13:04

Ondanks vele twijfels heb ik toch besloten om in januari voor het eerst én alleen naar Bali te gaan en met zenuwen in het lijf was ik op zoek naar reisverhalen. Wat ben ik blij dat ik op jouw pagina ben terechtgekomen! zelf vind ik het ook erg fijn om te bepalen wat ik wil/kan doen vandaar het besluit om alleen op reis te gaan en door jouw verhalen kan ik niet wachten om in het vliegtuig te stappen. Heel erg bedankt voor je inspiratie!

Antwoord
Karlijn 7 oktober 2017 - 11:55

Hoi Andrew, graag gedaan en heel fijn dat mijn posts geholpen hebben! Het wordt vast een geweldige reis, geniet er enorm van!

Antwoord
Shamira | Kompas 24 8 oktober 2017 - 20:02

Om nummer twee moest ik even hard lachen, waarschijnlijk omdat het herkenbaar is haha! Fijn dat de solo reis is bevallen en het zelfs voor herhaling vatbaar is, maar ook goed dat je eerlijk durft te zijn over dat werken en reizen combineren niet voor iedereen ideaal is. Het lijkt een droom voor velen, maar het blijft hard werken.

Antwoord
Karlijn 10 oktober 2017 - 10:01

Leuk dat het herkenbaar is :) ! Werken en reizen is inderdaad niet ideaal voor mij. Ik denk dat het wel zou lukken als ik langer op 1 plek zou blijven en een strak schema voor mezelf maak. Maar tijdens deze korte trip had werken niet altijd de prioriteit. Wil je echt reizen en werken combineren, dan heb je sowieso veel discipline nodig, anders wordt het niets!

Antwoord
Alleen op reis: zo wordt het een succes - Karlijn Travels 21 januari 2018 - 07:00

[…] bent. Zo voelde ik me tenminste regelmatig tijdens mijn soloreis in China. Ik reisde vorig jaar alleen naar Bali en dat beviel me een stuk beter. Mede dankzij deze […]

Antwoord
Fotografie Bali: een dag op pad met een lokale fotograaf - Karlijn Travels 24 januari 2018 - 07:01

[…] busladingen Chinese toeristen eindelijk zijn vertrokken en ik de gewenste foto kan maken. Toen ik alleen naar Bali ging, wilde ik daarom graag een fotografieworkshop doen. Een mooie kans om zo uitgebreid te […]

Antwoord
Waarom we volgend jaar weer lang op reis willen - Karlijn Travels 13 september 2018 - 07:01

[…] en het antwoord daarop is in principe ‘nee’. Ik heb nu twee digital nomad-reizen gemaakt, naar Bali en Kroatië, maar voor mij is de combinatie werken-reizen niet ideaal. Als ik wel volledig zou […]

Antwoord
Terugblik op reisjaar 2018 - Karlijn Travels 29 december 2018 - 07:00

[…] met al die stellen en gezinnen. Voor mij was het prima, ik was niet echt op zoek naar contact, maar alleen reizen op Bali vond ik een stuk makkelijker wat dat […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.