Home Azië Waarom ik Nusa Penida bij Bali een tegenvaller vond

Waarom ik Nusa Penida bij Bali een tegenvaller vond

Door Karlijn

Het eiland Nusa Penida, vlakbij Bali, stond al jaren op mijn verlanglijstje. Ik vond het naastgelegen Nusa Lembongan geweldig, ik ben sowieso dol op Indonesische eilanden en de foto’s van Nusa Pendida op Instagram zagen er prachtig uit. In september was het zover en brachten we drie dagen op het eiland door. Helaas viel het ons erg tegen. Natuurlijk is het een mooi eiland, maar de mensenmassa’s en de Instagram-gekte verpestten de beleving compleet.

In 2015 waren we op Nusa Lembongan en dat vond ik een heerlijk eiland. Mooie stranden, ruige kust, lekker eten: een ideale plek om bij te komen tijdens een rondreis Indonesië. Over Nusa Penida hoorde ik destijds alleen maar dat er weinig te zien zou zijn. We besloten het daarom over te slaan en daar kreeg ik al snel spijt van. Want niet lang na onze trip ging iedereen opeens naar Nusa Penida en stond heel Instagram vol met prachtige foto’s. Ik las alleen maar dolenthousiaste verhalen en ik zette het eiland alsnog op mijn bucketlist. Afgelopen september namen we vanuit Sanur eindelijk de boot naar Nusa Penida. We hebben er drie volle dagen doorgebracht en we hebben het op zich prima naar ons zin gehad. Maar ik vond ook dat Penida erg overhyped is en de verwachtingen niet waarmaakt.

hotel Nusa Penida

Ons hotel op Nusa Penida, Kompyang Cottage.

Nusa Penida, Bali: the good

Laat ik beginnen met de positieve kant van Nusa Penida: het is een mooi eiland.  Je vindt hier hoge kliffen boven een woeste, turquoise zee, witte stranden, enorme rotsen die uit zee oprijzen en een binnenland met eindeloze rijen palmbomen. Het eiland is nog niet zo ontwikkeld (al wordt er op elke vierkante meter gebouwd), dus het is niet zo dat elk gebouw een toeristenwinkel/restaurant/café is. Er zijn verschillende leuke plekken om te eten en als je niet bij één van de bezienswaardigheden van Nusa Penida bent, is de sfeer relaxed. De kwaliteit van de hotels is goed en je kunt voor een prima prijs op een mooie plek verblijven. Kijk maar eens naar Kompyang Cottage, waar wij verbleven. De mensen op Nusa Penida zijn ook erg vriendelijk, zoals overal in Indonesië, en het succes van hun eiland is voor hen qua inkomsten natuurlijk prachtig.

wegen Nusa Penida

Nusa Penida: the bad

Helaas zijn er ook minpunten. De wegen op Nusa Penida zijn heel slecht. Smal, bochtig, met diepe gaten, weggeslagen stukken en vaak onverhard. Er wordt hard gewerkt om de wegen op orde te krijgen, dus dit verandert razendsnel. Nu zijn slechte wegen natuurlijk geen reden om een bestemming minder leuk te vinden. We hebben gekker gezien. Maar de slechte en vooral smalle wegen in combinatie met de enorme drukte vond ik niet fijn. Ook niet handig, want het duurt uren om ergens te komen. Iedereen lijkt op Nusa Penida een brommer te huren, maar dat vind ik voor de meeste bezienswaardigheden niet slim. Behalve als je een ervaren brommerrijder bent. Wij gingen twee dagen op pad met auto en chauffeur en zelfs dat was niet altijd een succes. Op weg naar Suwehan Beach kwamen we vast te zitten in een enorm gat in de weg, waar onze chauffeur zijn auto bijna op stuk reed.

Het is bizar druk

Nusa Penida heeft eigenlijk maar een paar plekken die de moeite waard zijn en iedereen op het eiland gaat dus naar dezelfde plaatsen toe. Dat betekent dat het vooral in het westen, waar het beroemde Kelingking Beach ligt, bizar druk is. Toen wij van Angel’s Billabong kwamen, zo rond 09.30 uur, stond in de tegengestelde richting een file van zeker honderd auto’s en brommers. Wie heeft er dan nog zin om bij een strand te gaan kijken? Zelfs de locals die we spraken waren in shock over de plotselinge populariteit van hun eiland. Volgens onze chauffeur is de drukte in een jaar tijd geëxplodeerd en de voorzieningen op het eiland zijn er simpelweg nog niet op toegerust.

bezienswaardigheden Nusa Penida

Bezienswaardigheden Nusa Penida: bijzonder of niet?

De bezienswaardigheden van Nusa Penida zijn eigenlijk niet zo heel bijzonder. Ik was wel helemaal weg van Diamond Beach en het 1000 Islands Viewpoint, dat vond ik adembenemend mooi. Kelingking Beach heeft natuurlijk ook een spectaculaire ligging. De rest van de plekken is mooi, maar naar mijn mening totaal de hype niet waard. Voor relaxen aan het strand hoef je er ook niet naartoe. De stranden zijn prachtig om te zien, maar erg smal en bij vloed blijft er weinig van over.

Houtje-touwtje trappen

Nusa Penida is niet het veiligste eiland. Je moet erg uitkijken op alle steile houtje-touwtje-trappen die langs de rotsen zijn gebouwd en die naar de stranden leiden. Zeker als het druk is, want mensen verdringen zich om erlangs te kunnen. Eenmaal op het strand moet je opletten voor de golven, want die zijn op Nusa Penida onvoorspelbaar en hoog. Elk jaar gebeuren hier ongelukken met mensen die van het strand de zee in gesleurd worden.

Instagram en Nusa Penida: the ugly

Van alles wat hierboven staat, kun je zeggen: niet zeuren, hoort erbij, is allemaal leuk voor het avontuur. Dat klopt. Wat mijn bezoek aan Nusa Penida echt verpestte was de Instagram-gekte. Nusa Penida is volgens mij vooral zo populair geworden door Instagram. Dat snap ik, want zo heb ik het eiland zelf ook ontdekt. Maar het eiland is nu ingericht als compleet Instagram-paradijs. Overal zijn trapjes, schommels en ‘fotoframes’ gebouwd, zodat je er het ‘perfecte shot’ van jezelf kunt laten maken. Mensen staan in de rij om daar gebruik van te maken. Op veel van die plekken moet je ook nog eens betalen om een foto te mogen maken.

Betalen voor Instagram-foto

Bij het beroemde treehouse bij het 1000 Islands View Point betaal je om op de trap te mogen staan voor dé iconische Instagram-foto. Bij het uitzicht op Kelingking Beach hangen de gidsen letterlijk in de bomen om hun poserende klanten op exact de juiste manier vast te leggen: zoals iedereen bij Kelingking op Instagram staat. Overal waar je kijkt houden mensen complete fotoshoots, staan ze hun haar te kammen, hun make-up bij te werken of iedereen op te houden met hun poses. Ik vond het verschrikkelijk en het zorgde ervoor dat ik al snel klaar was op elke plek waar we kwamen. Een foto van jezelf willen hebben snap ik, maar dit ging nergens meer over.

nusa-penida-stranden

Nusa Penida: wel of niet gaan?

Ik ken veel mensen die op Nusa Penida zijn geweest, de meesten toen het eiland nog niet zo druk bezocht werd. Toen was het vast geweldig, dat geloof ik meteen. Ik ken ook mensen die het nu nog steeds een fijne plek vinden, want iedereen ervaart een bestemming nu eenmaal anders en smaken verschillen. Vorm vooral je eigen mening, maar probeer bij je bezoek wel de onderstaande tips voor Nusa Penida mee te nemen. Dan wordt je trip hopelijk een betere ervaring dan die van mij.

Tips Nusa Penida

  • Focus je op de oostkant van het eiland. Natuurlijk wil je Kelingking Beach in het westen zien, maar houd er rekening mee dat het hier erg druk is. Ook dagtrippers vanuit Bali en Nusa Lembongan gaan voornamelijk naar de westkant en vanaf halverwege de ochtend is het hier geen doen meer. Het oosten van Nusa Penida vond ik prachtig.
  • Ga niet in het hoogseizoen. Wij waren hier medio september en ik kan me niet eens voorstellen hoe druk het in juli en augustus moet zijn.
  • Kies niet voor een dagtrip vanuit Bali. Je hebt dan te weinig tijd om dingen te zien en tijdens een dagtrip zit je bovendien gegarandeerd in de grootste drukte. Twee volle dagen vond ik prima voor Nusa Penida.
  • Zorg dat je heel vroeg of laat bij de bekendste plekken bent. Dus voor 09.30 uur ’s ochtends of na 16.00 uur ’s middags. Dan zijn de grote drommen mensen weg en kun je hopelijk zonder Instagram-fotoshoots van de kustlijn genieten.
  • Huur alleen een brommer op Nusa Penida als je veel ervaring hebt met brommer rijden. De wegen zijn niet geschikt voor amateurs en dat zie je aan het aantal reizigers dat rondloopt met verbanden en pleisters.
  • Ga zeker eten bij Penida Colada, Warung Lonto en Penida Kekinian. Penida Espresso is ook een aanrader. Het gekke is dat de restaurants en cafés op Nusa Penida helemaal niet zo druk zijn. Daar kun je nog relaxed zitten, zonder rijen en andere toestanden.

Hoe kom je van Bali naar Nusa Penida?

Het is maar een half uurtje varen van Bali naar Nusa Penida. De fast ferry vertrekt vanuit Sanur. Er zijn verschillende aanbieders, die allemaal ongeveer hetzelfde bieden. De ticketprijzen zijn meestal inclusief ophalen en afzetten bij je hotel op Bali. Wij kozen voor Crown Fast Cruises en lieten onze guesthouse-eigenaar in Sanur de tickets regelen. Let op: Sanur heeft geen steiger. Je moet vanaf het strand de boot op en als de golven hoog zijn, is de kans groot dat je nat wordt. Doe je waardevolle spullen en elektronica daarom in een dry-bag en draag slippers en een korte broek/jurk/rok.

Ben je wel eens op Nusa Penida geweest en zo ja, wat vond je ervan?

Meer lezen over Indonesië?

 

Ook leuk om te lezen

9 Reacties

Hester 9 december 2019 - 09:35

Wij zijn vorig jaar op Nusa Penida geweest en het viel mij ook tegen. We hadden een locatie geboekt met in de naam “beach bungalow”. Het was een nieuwe locatie, dus nog niet veel recensies. Het strand bleek een betonnen zeewering te zijn. Dat kwam niet overeen met mijn verwachtingen. Daarnaast was het erg druk en in verhouding duur. Er zijn mooie plekken, maar het geduw en getrek om op de juiste plek te komen, verpestte het. Ik zou niet snel terug gaan.

Antwoord
Karlijn 9 december 2019 - 14:56

Ik snap het helemaal! Dat van die stranden vond ik ook opvallend, daar had ik echt meer van verwacht. Toch jammer, ik ga er ook niet meer naartoe.

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 10 december 2019 - 21:09

Zonde hoor! Bali trekt mij eigenlijk sowieso niet zo, maar ik weet zeker dat ik er wel een keertje heen ga. Ik denk dat ik Nusa Penida dan zou overslaan.

Antwoord
Karlijn 11 december 2019 - 08:53

Ik vond het inderdaad geen stop waard. Heel jammer, maar je mist in mijn ogen niets als je het overslaat.

Antwoord
Angela 11 december 2019 - 18:40

Jammer hè, dat Instagram het zo verpest eigenlijk. Het viel mij op Bali al op (met name bij het waterpaleis van Tirtagangga) dat er veel Instagrammers zijn, zoekend naar het perfecte plaatje. In sommige gevallen kreeg ik zelfs last van plaatsvervangende schaamte! Het klinkt alsof het op Nusa Penida erger is.. Hopelijk gaat de InstaStorm ooit nog eens liggen.. ?

Antwoord
Karlijn 12 december 2019 - 09:32

Bali is ook vreselijk qua Instagrammers inderdaad. Ik snap niet wat die mensen bezielt. Je moet jezelf wel heel boeiend vinden als je hele dag bestaat uit foto’s van jezelf laten maken. Denk ik dan!

Antwoord
Leoni - Belost 25 december 2019 - 17:58

Wat jammer dat het zo is geworden! Ik vond het in april 2016 er echt prachtig, maar toen waren er ook nauwelijks toeristen. Vaak was ik zelfs de enige op de strandjes. Als ik het zo hoor dan zou ik niet zo snel nog een keer gaan. Helaas!

Antwoord
Karlijn 26 december 2019 - 12:06

Zo fijn dat je er precies op het goede moment bent geweest! Wij hadden ook gewoon in 2015 moeten gaan, dan hadden we een heel andere ervaring gehad. Nu waren we echt te laat, en september was misschien ook nog een te drukke periode…

Antwoord
Tips Nusa Lembongan: alles wat je moet weten over het kleine zusje van Bali - Karlijn Travels 13 februari 2020 - 11:43

[…] Waarom ik Nusa Penida echt geen aanrader vond […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.