Home Australië Waar moet je op letten bij een auto huren in Australië? Tips en praktische zaken

Waar moet je op letten bij een auto huren in Australië? Tips en praktische zaken

Door Karlijn

Australië is een droombestemming voor een geweldige roadtrip. Je rijdt makkelijk van hoogtepunt naar hoogtepunt, kunt onderweg stoppen waar je wilt en je hebt de tijd helemaal aan jezelf. Ideaal! Wij huurden auto’s aan de oostkust, de westkust en in The Red Centre van Australië.  Dit zijn mijn tips voor een auto huren in Australië en voor het maken van een roadtrip in dit prachtige land.

Tip 1: Bepaal welk type huurauto je nodig hebt in Australië

Wat voor soort huurauto je nodig hebt, hangt af van je reisroute en de wegen die wilt nemen. We huurden auto’s in drie verschillende Australische staten: Queensland, The Northern Territory en Western Australia. Voor bepaalde gebieden in het centrum van Australië was een 4WD noodzakelijk en de westkust deden we zelfs met een geheel toegeruste Landcruiser met rooftoptent. Voor het stuk Brisbane-Cairns aan de oostkust van Australië heb je in principe geen bijzonder vervoersmiddel nodig. Wij huurden hier een ‘gewone’ Toyota Corolla, waar onze bagage nét in paste. Je zit in Australië veel in de auto, dus kijk ook goed naar het formaat. Het kan soms prettiger zijn om net een maatje groter te nemen en wat comfortabeler te reizen.

2. Auto huren in Australië: kijk goed naar de afstanden die je per dag aflegt

Australië is groot en de afstanden zijn dat natuurlijk ook. Kijk daarom goed naar de route die je per dag aflegt. Ik kreeg bijvoorbeeld de tip om het stuk Hervey Bay-Airlie Beach in één dag te rijden, zo’n tien uur in totaal, omdat er tussendoor niets bijzonders te zien is. Dat leek me toch wat teveel van het goede en we besloten te overnachten in Rockhampton, een stad halverwege.  Daar was weinig te beleven, maar we waren toch blij dat we voor een stop gekozen hadden. De weg tussen Hervey en Airlie is saai en na vijf uur hadden we het aardig gehad. Je ziet niet voor niets overal borden met ‘don’t drive tired’ langs de weg in Australië, dus neem op tijd rust.

Lees hier alles over de ideale reisroute voor de oostkust van Australië

3. Tanken in Australië wanneer je kunt tanken

Aan de oostkust is tanken niet zo’n punt, want daar kom je genoeg plaatsen tegen. Maar aan de westkust duurt het soms honderden kilometers voordat er weer eens een tankstation in zicht komt. Op tijd tanken dus en niet denken ‘doen we wel bij het volgende tankstation’. Je wilt in de Australische Outback echt niet zonder benzine komen te staan.

verkeersbord koala

4. Auto huren Australië? Tip: rijd niet ’s avonds en kijk goed uit bij schemer

We reden ’s avonds wel eens naar een restaurant of kwamen net na zonsondergang terug uit een nationaal park, maar over het algemeen reden we niet in het donker in Australië. Overdag zie je waarom niet: er liggen overal dode kangoeroes langs de weg. Ik reisde ooit met de nachtbus langs de westkust en de buschauffeur heeft die nacht wel vijf of zes kangoeroes geraakt. Ze springen gewoon in de lichten van je koplampen. Kijk ook extra goed uit rond zonsondergang en zonsopkomst. Dan zijn kangoeroes erg actief en je ziet ze regelmatig langs de weg zitten.

5. Denk goed na over de verzekeringen die je wilt afsluiten

Zorg dat je goed verzekerd de weg op gaat. De voorwaarden voor de verzekeringen verschillen per autoverhuurbedrijf, dus kijk daar goed naar. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Belangrijk: kijk goed naar je verzekeringen en eventuele extra’s voordatje je auto boekt. Dan weet je dat je je zaken goed geregeld hebt als je de auto gaat ophalen en word je niet in de war gebracht door de medewerker achter de balie. Soms wil hij of zij je extra’s in de maag splitsen die misschien helemaal niet nodig zijn.

Uluru-Australië

6. Kosten autohuur Australië: vergelijk de prijzen voor een one way fee

De kans is groot dat je je auto in Australië ergens anders wilt inleveren dan waar je ‘m hebt opgehaald. Zo pikten wij onze auto aan de oostkust op in Brisbane en leverden we hem weer af op het vliegveld van Cairns. Er komen soms flink wat extra kosten bij voor een one way-rental, dus vergelijk de verschillende prijzen goed met elkaar.

Lees hier alles over een fantastische roadtrip Broome-Perth aan de westkust

7. Check waar je je auto mee naartoe mag nemen

De autoverhuurbedrijven in Australië hebben soms verschillende regels rond de plekken waar je met je huurauto naartoe mag rijden. Zo willen veel verhuurders niet dat je auto mee gaat op een ferry (goed om te weten als je bijvoorbeeld naar Tasmanië wilt) en zijn bepaalde afgelegen plekken ook verboden voor huurauto’s. Op andere plaatsen, zoals Fraser Island, mag je weer alleen met een 4WD komen. Kortom: zoek goed uit wat er mag met je huurauto en of de regels passen bij de route die je af wilt leggen.

auto huren Australië

8. Lever je huurauto met een volle tank af

Je krijgt je huurauto in Australië volgetankt mee en je moet ‘m ook weer vol inleveren. Vergeet dat zeker niet, want de verhuurbedrijven rekenen enorme bedragen voor brandstof. Je bent een stuk goedkoper uit als je even langs het tankstation rijdt voor het inleveren.

9. Zorg dat je ongelimiteerde kilometers mag maken

In Australië leg je zo honderden kilometers per dag af en het is niet fijn als je van je autoverhuurder maar een bepaald aantal kilometers mag maken. Dat past niet bij de vrijheid die een roadtrip biedt. Kijk daarom goed in de voorwaarden en zorg je dat een ongelimiteerd aantal kilometers mag rijden. Ook al kost dat misschien iets extra’s.

wegen Australië

10. Tips auto huren Australië: internationaal rijbewijs nodig?

Voor ons vertrek konden we geen eenduidige informatie vinden over het nodig hebben van een internationaal rijbewijs in Australië. We besloten daarom voor de zekerheid toch maar weer langs de ANWB te gaan om zo’n ding te halen. We hebben drie keer een auto gehuurd in Australië en geen enkele keer werd ernaar gevraagd. Ons Nederlandse rijbewijs was voldoende.

Prijzen vergelijken auto huren Australië

Wil je een auto huren in Australië? Kijk dan op deze websites om de prijzen en voorwaarden te vergelijken:

  • EasyTerra.nl, een onafhankelijke prijsvergelijker op het gebied van autoverhuur. EasyTerra vergelijkt de prijzen van de bekendste verhuurbedrijven, zodat je precies weet waar je tegen de beste tarieven een auto kunt huren. Boek je via Easyterra.nl, dan betaal je geen reserveringskosten én je kunt kosteloos annuleren.
  • Sunnycars.nl. Bij deze aanbieder huur ik zelf meestal onze auto’s op reis, omdat de voorwaarden hier zo gunstig zijn. Sunnycars is niet het goedkoopste, maar alle verzekeringen die je nodig hebt zijn inclusief, je kunt heel kort van tevoren nog gratis annuleren en je weet zeker dat je ter plekke geen extra kosten hoeft te maken.
  • Ook een goed verhuurbedrijf is Discovercars.com, waar je gratis kunt annuleren en waar de prijzen vaak gunstig zijn.

Meer lezen over Australië?

*Deze blog bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.

Ook leuk om te lezen

14 Reacties

Robert 30 oktober 2019 - 12:40

Handige blog en leuke opwarmer voor ons (over enkele dagen starten we met onze 4×4 van Sydney naar Perth trip :-) ). Reistijd berekenen wij door de door google aangegeven reistijd maal 1,5 te doen. Dan heb je buffer voor, pauze’s, ongemakken en fotostops.

Antwoord
Karlijn 31 oktober 2019 - 05:44

Dat is inderdaad een goede richtlijn! Ik wens jullie alvast enorm veel plezier met jullie reis. Wordt vast fantastisch, met een gloednieuwe Troopy! Tenminste, Taia zei dat ze wilde proberen jullie daarmee op pad te sturen ;) Ben alvast een beetje jaloers, ik mis Australië echt :)

Antwoord
Dominique | dominiquetravels.com 1 november 2019 - 09:37

Ik hoop ook Australie nog een keer te kunnen bezoeken met een huurauto (of Jucy). De vorige keer dat ik er was (al meer dan tien jaar geleden) deed ik alles met tourtjes. Dat zou ik nu wel anders doen

Antwoord
Karlijn 1 november 2019 - 09:41

Toen ik voor het eerst in Australië was deed ik ook veel met backpackerstourtjes. Niets mis mee! Maar een auto is wel veel fijner ;)

Antwoord
Angela 3 december 2019 - 16:29

Handige tips! Daar ga ik in de toekomst zeker nog gebruik van maken, Australië staat inmiddels helemaal op m’n radar!

Antwoord
Karlijn 3 december 2019 - 18:53

Zeker doen, ik heb nog elke dag heimwee naar Australië!

Antwoord
Route oostkust Australië: zo reis je van Sydney naar Cairns - Karlijn Travels 18 december 2019 - 07:27

[…] Wij reisden langs de oostkust van Australië met een huurauto en sliepen in hotels of motels. Onze auto huurden we via SunnyCars.nl. Dat is ideaal: je weet precies waar je aan toe bent en krijgt ter plekke niet te maken met extra kosten of verzekeringen. Voor alle praktische tips voor een auto huren in Australië, lees deze blog. […]

Antwoord
Roadtrip West-Australië: route van Broome naar Perth - Karlijn Travels 7 juli 2020 - 14:54

[…] Ga je een auto huren in Australië? Lees dan deze blog met mijn beste praktische tips. […]

Antwoord
Tips West MacDonnell Ranges in spectaculaire Outback Australië - Karlijn Travels 7 juli 2020 - 20:11

[…] Huur een goede auto om de Outback mee in te rijden. Voor het ‘standaard’ rondje in The Red Centre heb je op zich geen 4WD nodig, maar er zijn ook prachtige plekken die net een stuk offroad liggen. Die hadden we niet willen missen, dus ik zou je zeker aanraden om een 4WD te huren. Je kunt je auto huren via Sunny Cars. Wij vinden dat een fijne organisatie, omdat je ter plekke geen extra onverwachte kosten hebt en je standaard goed verzekerd bent. Meer lezen over een auto huren in Australië? Lees dan deze blog. […]

Antwoord
Rondreis Outback Australië: van Alice Springs tot Uluru - Karlijn Travels 18 augustus 2020 - 14:12

[…] Tips: hier moet je aan denken als je een auto huurt in Australië […]

Antwoord
Jan&Allegonda 19 november 2023 - 10:43

Hallo wij hebben onze tickets al geboekt voor 15-08-2024 voor 5 weken .
We beginnen op Perth 5 dagen zonder auto ,daarvanuit huren we een camperbusje en dan gaan we richting Sydney ,de laatste week zitten we in Sydney willen we geen Camperbusje .
Heb je nog leuke tips autohuur plekjes .

Antwoord
Karlijn 19 november 2023 - 12:12

Hoi Jan en Allegonda, dat wordt een topreis! Naar wat voor tips zijn jullie op zoek? Hebben jullie deze blog gezien: https://karlijntravels.com/roadtrip-melbourne-perth-australie/

Antwoord
Bettie 3 december 2023 - 21:01

Wij gaan komende zomervakantie (2024) ook op roadtrip in Australie. Ook een paar binnenlandse vluchten, dus verschillende autoverhuurders. Ik twijfel enorm over welke verzekering te nemen.
Betekend een verzekering die je dekt tegen een gekantelde auto dat dat een realistisch risico is? En ruitschade en schade aan de onderkant van de auto. Hoe realistisch is dat als je met de auto in Flinders Ranges rijdt, of in Kakadu of een ander national park?. Bij sommige verhuurders is extra dekking slechts een klein bedrag extra, bij anderen serieus geld. Wil ook geen gedoe of discussie over schade.

Antwoord
Karlijn 4 december 2023 - 10:07

Hoi Bettie, wat een fijn vooruitzicht, roadtrippen in Australië! Ik huur zelf altijd een auto via Sunnycars, want dan weet ik zeker dat alles is gedekt wat nodig is. Sunnycars is misschien niet het goedkoopste, maar je weet wel precies waar je aan toe bent en komt ter plekke niet voor allerlei extra kosten te staan. Wat betreft je vragen: een gekantelde auto is een heel klein risico, ruitschade en schade aan de onderkant kunnen natuurlijk wel makkelijk voorkomen. Een steentje op je ruit loop je zo op, zeker als je op gravelwegen rijdt. Bij dat soort extra verzekeringen is het een beetje afwegen wat je wilt dragen: stel, je ruit gaat kapot en je bent niet verzekerd. Is het dan geen probleem voor je om dat geld zelf te betalen? Dat kun je ervoor kiezen om dat niet te verzekeren. En hoeveel stress heb je van het feit dat je geen extra verzekeringen hebt? Want als je je zorgen maakt, kun je beter wel verzekeren en zorgen dat je relaxed op reis bent. In het zuiden van Australië hebben wij dit jaar met een camperbus gereisd. Als we kozen voor een eigen risico van 3000 euro, dan konden we die bus voor een prikkie huren. Het scheelde zoveel geld, dat we het risico hebben genomen. Als er iets zou gebeuren, dan hadden we die 3000 euro moeten betalen. Niet fijn, maar we konden dat betalen. Het was een afweging die goed heeft uitgepakt. Kortom: het is een beetje wikken en wegen. Succes met kiezen!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.