Home Australië Tips West MacDonnell Ranges in spectaculaire Outback Australië

Tips West MacDonnell Ranges in spectaculaire Outback Australië

Door Karlijn

Twee maanden reisden we door Australië en het was een reis met elke dag nieuwe hoogtepunten. Het is dan ook onmogelijk om een favoriete dag te kiezen, maar in mijn top 3 staat sowieso de dag dat we de West MacDonnell Ranges bezochten. Dit was de eerste dag van onze roadtrip door The Red Centre van Australië  met start en vertrek vanuit Alice Springs. The Red Centre is vooral bekend vanwege Uluru , maar de West MacDonnell Ranges mag je ook echt niet missen. 

’s Ochtends pikken we in Alice Springs eerst onze huurauto op. We hebben een Toyota Landcruiser gehuurd, een gloednieuwe 4WD die de Outback van Australië zonder moeite aankan. We gaan een week roodtrippen door The Red Centre van Australië en we overnachten de eerste avond in Glen Helen, dat bestaat uit één accommodatie, een camping en een benzinepomp. Onderweg rijden we door de West MacDonnell Ranges. Daar hadden we  voor deze trip nog nooit van gehoord, maar het blijkt één van de gaafste gebieden van onze reis te zijn.

Stop 1: de rode kloof Simpsons Gap

Zodra we Alice Springs uitrijden, zijn we in de Outback. Dat is alles wat je je erbij voorstelt: een droge vlakte, rood stof en geen bewoning. Maar het landschap is ook kleurrijk, je ziet soms kangoeroes springen in de verte en er vliegen steeds knalgroene vogels langs. In de Outback krijg je het ultieme Australië-gevoel. Na 24 kilometer arriveren we bij onze eerste stop: Simpsons Gap. Het is nog vroeg en we wandelen in alle rust een stukje door deze spectaculaire rode kloof, met een waterpoel aan het einde. Ben je net na zonsondergang hier, dan is de kans groot dat je hier rockwallabies ziet.

rode kloof Outback Australië

Stop 2: Standley Chasm

Terug de auto in, want een kleine 30 kilometer verderop ligt Standley Chasm. Ook dit is een rode kloof, maar veel langer en hoger dan Simpsons Gap. Je kunt via een wandelpad de kloof inlopen en je wandelt in een kwartier naar het einde toe, waar de kloof op z’n smalst is. Het pad wordt omringd door hoge, steile wanden en droge bomen. Voor deze kloof betaal je een entreeprijs van 12 Australische dollar. Bij de ingang zijn wc’s en er is een café.

Ellery Creek Big Hole Red Centre rode kloof groene waterpoel

groene waterpoel Australië

Stop 3: Ellery Creek Big Hole: hoogtepunt van West MacDonnell Ranges

We hebben in Alice Springs inkopen gedaan voor de lunch en we besluiten die op te eten bij Ellery Creek Big Hole, 35 kilometer van Standley Chasm. Aan eten komen we het eerste uur alleen niet toe, want Ellery Creek is zo spectaculair mooi dat ik eerst vijfhonderd foto’s moet maken. Tussen de hoge rotsen ligt een knalgroene waterpoel, die prachtig afsteekt tegen het oranje landschap. Je kunt een stukje rond het water lopen en zwemmen kan hier ook. Lekker fris, in de hete Outback.

Stop 4: de klim naar Serpentine Gorge

Het is maar 15 kilometer rijden naar de Serpentine Gorge, waar je alleen met een 4WD naartoe kunt rijden. Je rijdt dus een stukje over een prima onverharde weg en bij de parkeerplaats start een wandelpad naar de kloof zelf. De Serpentine Gorge is mooi, maar het hoogtepunt van deze stop is de klim naar het lookoutpoint aan je rechterhand. Het is even een steile wandeling, maar je wordt beloond met een schitterend uitziet over een eindeloze vallei, omringd door ruige rotswanden.

Ochre Pits West MacDonnell Ranges

Stop 5: de felgekleurde Ochre Pits

The Red Centre is Aboriginal-land. De Aboriginals gebruiken de Ochre Pits, 10 kilometer na Serpentine Gorge, om natuurlijke verf te maken. De stenen hebben hier namelijk prachtige felle kleuren en de Arrarnta-stam maakt hier nog steeds gebruik van. Het dan ook een heilige, beschermde plek, die zeker een korte stop waard is.

Ormiston Gorge

Stop 6: hiken door Ormiston Gorge

Na 25 kilometer rijden komen we aan bij de Ormiston Gorge, onze laatste stop van de dag. Hier ontdekken we dat een dag in de West Macdonnell Ranges eigenlijk niet genoeg is. We willen graag de Pound Walk doen, maar die duurt zo’n vier uur en  het is al drie uur ’s middags. We reizen in de winter door Australië en om zes uur is het pikdonker. Daarom besluiten we de Ghost Gum Walk te doen, die door een spectaculair landschap naar de Ghost Gum Lookout leidt. Deze loop duurt anderhalf uur en is een prima alternatief voor de Pound Walk, als je net als wij weinig tijd hebt.  Je loopt eerst door door kloof, langs een prachtige waterpoel en de mooiste rotsformaties. Dan klim je langs de rand van de kloof omhoog naar het lookoutpoint, waar een schitterend uitzicht op je wacht.

rode rotsen Ormiston Gorge

Stop 7: Glen Helen Gorge en Glen Helen Homestead Lodge

De Glen Helen Homestead Lodge ligt slechts 3 kilometer van Ormiston Gorge en heeft een prachtige ligging aan de voet van de rode Glen Helen Gorge. De homestead heeft eenvoudige kamers met eigen badkamer, een caravanpark en een pub/restaurant waar je kunt eten en ontbijten. We rijden nog even door voor de zonsondergang bij de Mt. Sonder-lookout, waar je wederom wordt getrakteerd op een fantastisch uitzicht. De West MacDonnell Ranges zijn echt onvoorstelbaar mooi.

Praktische informatie West MacDonnell Ranges

Visitor Information Centre in Alice Springs

Bezoek voor je vertrekt het Visitor Information Centre in Alice Springs. De medewerkers weten alles over de omgeving en ze kunnen je van goede tips en informatie voorzien. Bovendien weten ze hoe de wegen eraan toe zijn en of er plekken zijn die momenteel moeilijk toegankelijk zijn.

Tanken in de West MacDonnell Ranges

In de Outback kun je maar op een paar plekken tanken. Rijd dus met een goed gevulde tank weg uit Alice Springs en tank in Glen Helen. Je wilt hier niet zonder benzine komen te staan.

Eten in West MacDonnell Ranges

Er zijn wel een paar plekken met een winkeltje of klein café in de West MacDonnell Ranges, maar voor de lunch zou ik inkopen doen in Alice Springs. Dan kun je zelf bepalen wanneer en waar je luncht. Bij vrijwel alle stopplekken staan picknicktafels. Houd alleen wel rekening met de beruchte Outback-vliegen, die soms heel irritant kunnen zijn. ’s Avonds aten wij bij Glen Helen Homestead Lodge, waar het eten eenvoudig (en duur) is, maar wel prima.

uitzichten kloof Ormiston Gorge

Dagtrip West MacDonnell Ranges?

Je kunt de West MacDonnell Ranges als dagtrip vanuit Alice Springs bezoeken. De afstanden zijn niet zo groot, dus wat dat betreft is het te doen. Maar als je meer tijd hebt, zou ik sterk adviseren om er minimaal een volle dag voor uit te trekken en te overnachten in Glen Helen. Wij hadden achteraf best twee nachten in Glen Helen willen overnachten, zodat we de Pound Walk in Ormiston Gorge hadden kunnen doen. Ik zou proberen om zo vroeg mogelijk te vertrekken uit Alice Springs, zodat je genoeg tijd hebt om alle bezienswaardigheden in de West MacDonnell Ranges te bekijken.

Overnachten West MacDonnell Ranges

Wij sliepen in de Glen Helen Homestead Lodge in een tweepersoons kamer. Je moet je accommodatie wel op tijd boeken, zeker in drukke maanden. Het aantal slaapplekken is beperkt. Ga je liever kamperen in de West MacDonnell Ranges? Dat kan, er zijn verschillende kampeerplekken in het gebied.

4WD auto wit Australië

Auto huren Alice Springs

Huur een goede auto om de Outback mee in te rijden. Voor het ‘standaard’ rondje in The Red Centre heb je op zich geen 4WD nodig, maar er zijn ook prachtige plekken die net een stuk offroad liggen. Die hadden we niet willen missen, dus ik zou je zeker aanraden om een 4WD te huren. Je kunt je auto huren via Sunny Cars. Wij vinden dat een fijne organisatie, omdat je ter plekke geen extra onverwachte kosten hebt en je standaard goed verzekerd bent. Meer lezen over een auto huren in Australië? Lees dan deze blog.

Meer lezen over Australië?

Ook leuk om te lezen

7 Reacties

Dominique | dominiquetravels.com 9 februari 2020 - 17:08

Het ziet er daar echt prachtig uit, zeg! Ik wist niet dat er rondom Alice Springs zoveel te doen is! Ik ging gewoon daarvandaan direct naar Uluru.

Antwoord
Karlijn 10 februari 2020 - 08:39

Ja, het is verrassend mooi in de omgeving! Dat wist ik van tevoren ook niet :)

Antwoord
Rachel 9 februari 2020 - 18:25

Wauw wat een prachtige omgeving zeg.. het ziet er echt heel mooi uit!

Antwoord
Karlijn 10 februari 2020 - 08:40

Ja hè! Het was één van onze mooiste dagen in Australië, en dat wil wat zeggen :)

Antwoord
Robert 10 februari 2020 - 16:40

Wat is Australië toch mooi. Je ziet meteen dat het de Outback is, maar het is toch weer anders dan de bekende stukken in dezelfde regio. Deze hebben we een keer moeten skippen, maar gaat de volgende trip down under op de must visit lijst.

Antwoord
Karlijn 10 februari 2020 - 17:51

Gaaf he! Ik kan dit gebied echt van harte aanbevelen voor jullie volgende reis :)

Antwoord
Rondreis Outback Australië: van Alice Springs tot Uluru - Karlijn Travels 18 augustus 2020 - 14:11

[…] ‘s Ochtends haalden we eerst onze fantastische Toyota Landcruiser op bij Hertz. Daarna reden we naar de West MacDonnell Ranges, een spectaculair gebied ten westen van Alice Springs. Zodra je het stadje uitrijdt zit je in de Outback en kan het roadtrippen echt beginnen. In de West MacDonnell Ranges kun je talloze gave stops maken, wandelen door rode canyons en langs knalgroene meren. Ik heb een uitgebreide routebeschrijving gemaakt van onze dag in de WestMacDonnell Ranges. […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.