De eerste keer dat ik de Nullarbor Plain in Australië overstak, deed ik dat per trein. Ik zat drie dagen en twee nachten in de Indian Pacific, die Perth en Sydney verbindt. We reden eindeloos door absolute leegte, met alleen af en toe wat struiken. Nullarbor is niet voor niets Latijn voor ‘geen bomen’. Ik wilde dit stuk altijd nog eens met de auto afleggen. Tijdens onze roadtrip van Melbourne naar Perth kreeg ik die kans. Dit is alles wat je moeten weten over het oversteken van de Nullarbor Plain.
Waar ligt de Nullarbor Plain?
De Nullarbor Plain ligt deels in South Australia en deels in Western Australia, tussen de dorpjes Ceduna en Norseman. Om de vlakte over te steken moet je ruim 1200 kilometer rijden, over een voornamelijk kaarsrechte weg. Dit is de Australische Outback zoals je ‘m je voorstelt: leeg, droog, vlak en met alleen af en toe een kangoeroe die wegspringt in de verte. Eindeloze leegte, het ultieme Outback-gevoel. En juist dat maakt het gaaf om de Nullarbor met eigen vervoer over te steken.
Hoe lang heb je nodig om de Nullarbor over te steken?
1200 kilometer is een heel eind rijden, maar aan de andere kant is er onderweg ook bijna niets te zien. De weg is prima en geasfalteerd en je kunt dus gewoon doorrijden. Wij trokken drie dagen uit voor de rit:
- Dag 1: Ceduna-Nullarbor Roadhouse
- Dag 2: Nullarbor Roadhouse-Camping Balladonia
- Dag 3: Camping Balladonia-Esperance
Waar overnacht je onderweg?
Er zijn verschillende plekken waar je onderweg kunt slapen. Wij kozen ervoor om bij twee roadhouses te kamperen. Dit zijn stopplekken voor trucks, met een winkel en een restaurant waar je prima kunt eten. De campings zijn voorzien van toiletten en douches, dus kamperen kan hier vrij comfortabel. Wij kozen voor roadhouses uit pure luiheid: we hadden geen zin om ’s avonds nog zelf te koken. Ben je niet zo’n luie kampeerder als wij, dan kun je onderweg ook overnachten bij rest areas of bush campings. De app WikiCamps is heel handig om (gratis) overnachtingsplekken te vinden.
Tips voor het rijden over de Nullarbor
- De weg is verhard en in prima staat. Maar je rijdt wel door heel afgelegen gebied, dus zorg dat je goed voorbereid bent. Tank wanneer je kunt tanken (tankstations liggen ver uit elkaar), neem genoeg eten en water mee voor onderweg en ga niet de onverharde weg op als je geen 4WD hebt. Je wilt hier niet stranden. Ik moet wel zeggen dat we het onderweg nog verrassend druk vonden met auto’s. Soms reden we hele stukken zonder dat we een andere auto tegenkwamen, maar tegenliggers waren er ook genoeg.
- Tanken kan bij roadhouses. Tussen Ceduna en Norseman liggen zo’n twaalf roadhouses, waar je ook koffie en snacks kunt krijgen.
- Wees extra voorzichtig bij het inhalen van road trains. Dit zijn enorme vrachtwagens met meerdere trailers. Haal alleen in als je alle tijd en ruimte hebt en houd je stuur extra goed vast als het waait, vanwege de zuigende werking van die grote voertuigen.
- Houd rekening met het tijdsverschil tussen de staten. Het is in Zuid-Australië anderhalf uur later dan in West-Australië. Rijd je de Nullarbor in de richting van Perth, dan is dat gunstig, want dan heb je een lekker lange dag om de hele rit af te leggen. Andersom is het natuurlijk minder fijn.
- Rijd niet bij schemer of in het donker. Er leven hier veel kangoeroes, emu’s en ander wildlife en die worden allemaal actief na zonsondergang. Helaas hebben de Australische dieren erg de neiging om onverwacht de weg op te springen en dat risico wil je niet nemen.
- Bij de grensovergang tussen de staten wordt je auto of camper gecontroleerd op verse producten. Australië neemt bioveiligheid extreem serieus en je mag dan ook geen vers fruit, groenten of zaden mee de grens overnemen. Zorg dus dat je je voorraad van tevoren opmaakt.
Bezienswaardigheden Nullarbor: wat is er te zien?
Het korte antwoord op deze vraag: weinig. Het oversteken van de Nullarbor gaat echt om de reis en niet zozeer om wat je onderweg tegenkomt. Maar de bezienswaardigheden die er zijn, zijn de moeite waard. Dit was de route inclusief stops die wij aflegden:
Dag 1: Ceduna-Nullarbor Roadhouse (300 kilometer)
Ceduna is de laatste plaats waar je inkopen kunt doen bij een grote supermarkt. Wij overnachtten hier voordat we aan de Nullarbor begonnen (we kwamen van het prachtige Eyre Peninsula af), zodat we tijd hadden om ons voor te bereiden. Achteraf zou ik hier niet meer voor kiezen en alvast doorrijden naar Penong. De sfeer in Ceduna is een beetje ongemakkelijk, met veel dronken Aboriginals die overal rondhangen en veel politie die rondrijdt. Tot onze grote verbazing zaten de campingplekken op de vier(!) campings in het dorp al dagen van tevoren vol en moesten we uiteindelijk een huisje op het Big4 Ceduna Tourist Park huren. Wil je kamperen in Ceduna, boek je plek dan ver vooruit.
Navigatie aan en naar Head of the Bight
In Ceduna zetten we onze navigatie aan en die was erg grappig: het is 1452 kilometer rechtdoor en dan rechtsaf naar Esperance. De weg vinden moet dus lukken. Van Ceduna naar Nullarbor Roadhouse is het maar 300 kilometer rijden, dus je hebt alle tijd. Wij stopten bij het windmolenmuseum in het mini-dorpje Penong (leuk om te zien) en bij de lokale winkel. Vooral vanwege het bord buiten, waarop staat dat het nog 1000 kilometer rijden is tot de volgende supermarkt. Tip: als je een 4WD hebt, kun je vanuit hier naar Cactus Beach rijden. Dat is een prachtig surfstrand waar je ook kunt kamperen. Een betere optie dan een caravanpark in Ceduna.
Walvissen spotten
Onze volgende stop was Head of the Bight, een schitterend uitzichtpunt over zee. In de maanden juni-augustus kun je hier walwissen zien en dat moet vanaf dit punt geweldig zijn. Wij waren er zelf eind april, helaas wat te vroeg.
Overnachten in het Nullarbor Roadhouse
Vanaf Head of the Bight is het nog maar twintig minuten rijden naar het Nullarbor Roadhouse. Het roadhouse is een iconische stop langs de Nullarbor en je kunt hier kamperen of in het roadhouse zelf slapen. Je kampeerplek hoef je niet vooraf te boeken, het roadhouse wel. Dat geldt voor alle roadhouses op de Nullarbor. De kampeerplekken stellen helemaal niets voor: je parkeert je camper gewoon in het stof, in een rij met andere campers. Gelukkig maken het eten (de Nulla-burger is terecht beroemd) en de fantastische zonsondergang dat helemaal goed.
Dag 2: Nullarbor Roadhouse-Camping Balladonia (700 kilometer)
Deze ochtend vertrokken we al om zeven uur, want we moesten 700 kilometer rijden naar onze volgende kampeerplek. De enige echte stop van vandaag waren de schitterende Bunda Cliffs, met fantastische uitzichten over zee. Verder reden we vooral rechtdoor, waaronder over het langste stuk rechte weg van Australië. 140 kilometer maar liefst! Na een lange dag rijden kwamen we aan bij Camping Balladonia, een prima camping met schaduw (er zijn hier weer bomen), een roadhouse, een goed restaurant en het interessante Balladonia Museum. Hier leer je meer over de geschiedenis van Balladonia en omgeving. Het museum vertelt ook alles over het Skylab-ruimtestation van NASA, dat in 1979 deels neerstortte in de Outback, vlakbij Balladonia. Op het dak staat een replica van een deel van het puin.
Dag 3: Camping Balladonia-Esperance (400 kilometer)
Deze dag lieten we de Nullarbor definitief achter ons en reden we de laatste 400 kilometer naar Esperance. Onderweg stopten we in Norseman, officieel het einde van de Nullarbor. Ik kan je aanraden om koffie te gaan drinken bij het Full Moon Café, en ook een groot stuk huisgemaakte cheesecake te bestellen. Welverdiend, na drie dagen rijden! In Norseman sla je af richting de kust, richting het dorp Esperance. Tijd om inkopen te doen en het stof van jezelf en van je auto af te spoelen. De oversteek van de Nullarbor Plain zit erop! Meer weten over Esperance? In dit artikel lees je er alles over.
Vervoer op de Nullarbor
Je kunt de Nullarbor op verschillende manieren bereizen:
- Huur een auto en slaap onderweg in roadhouses. Een auto huren kun je het beste doen in Adelaide of Perth. Zelf huur ik altijd bij Sunnycars.nl, omdat daar de voorwaarden het beste zijn. Alle extra’s zijn inclusief en je kunt tot een uur voor vertrek gratis annuleren.
- Huur een camper in Perth of Adelaide en ga onderweg kamperen. Dit was de optie waar wij voor kozen. We huurden een geweldige camperbus bij Let’s Go Motorhomes en daar hebben we geen spijt van gehad. Een grote camper vinden we niet zo fijn, omdat je dan altijd met zo’n enorm ding moet rondrijden. Deze bus was van alle gemakken voorzien en we konden er overal makkelijk mee parkeren, naar de supermarkt en in de stad rijden.
- Huur een auto met daktent. Wil je geen camper, maar wel kamperen, dan is een auto met daktent huren ideaal. Het grote voordeel is dat je dan een 4WD hebt en ook van de hoofdweg af kunt rijden
- Neem de trein. De Indian Pacific tussen Perth en Sydney is één van de iconische treinreizen van de wereld. Ik had daar geen idee van toen ik in 2002 als backpacker in deze trein stapte. Het was puur een goedkoper alternatief voor een destijds onbetaalbaar binnenlands vliegticket. Ik zou je alleen wel aanraden om gewoon een slaapplek te reserveren, want twee nachten zittend slapen is niet ideaal 😉
4WD of 2WD nodig op de Nullarbor?
Op zich heb je geen 4D nodig voor de Nullarbor. Je rijdt over een geasfalteerde weg en ook de belangrijkste bezienswaardigheden kun je met een gewone auto bereiken. Wil je off road kamperen en ook over niet-geasfalteerde zijwegen rijden, dan heb je een 4WD nodig. Wij reden zelf met een 2WD-camperbus, want een 4WD-bus was niet te huren tussen Adelaide en Perth. Een andere optie was een auto met daktent geweest, maar dat had niet onze voorkeur. Tijdens onze roadtrip door West-Australië hadden we dat wel, maar ik vond het minder fijn dat je dan nooit binnen kunt zitten. Ook niet als het om zes uur donker is, het regent of koud is. Het is dus een persoonlijke afweging of je voor een 4WD gaat of niet.
Beste reistijd voor de Nullarbor Plain
De beste reistijd voor de Nullarbor Plain is de koelere periode van mei tot en met oktober. Juni tot en met augustus zijn helemaal topmaanden, want dan kun je onderweg walwissen spotten. Wij reden dit stuk in april en ook dat was prima. Het was niet al te warm en het weer was schitterend.
Meer lezen over Australië?
- Reis oostkust Australië: de ideale route van Sydney naar Cairns
- Roadtrip Great Ocean Road in Australië: route en bezienswaardigheden
- 20 redenen waarom Australië één van mijn favoriete bestemmingen is
- Esperance, Australië: reisgids met de leukste tips
*Dit artikel bevat affiliatelinks. Hier lees je er meer over.
Dit is volgens mij een belevenis die je je hele leven niet meer vergeet.
Het was inderdaad een mooi avontuur!