Home Australië 20 redenen waarom Australië één van mijn favoriete bestemmingen is

20 redenen waarom Australië één van mijn favoriete bestemmingen is

Door Karlijn

Australië was mijn eerste verre reisbestemming en het eerste land waar ik alleen ging backpacken. In 2002 reisde ik er ruim drie maanden rond en vorig jaar deden we die reis met z’n tweeën dunnetjes over. Toen ontdekte ik wederom dat Australië écht één van mijn favoriete bestemmingen ter wereld is. Dit zijn 20 redenen waarom.

1. Het lijkt alsof iedereen altijd vakantie heeft

Soms hadden we het idee dat de Australiërs allemaal maar halve dagen werken. Aan de oostkust werd het om drie uur duidelijk drukker op de weg en reden auto’s met caravans, kajaks op het dak en fietsen achterop af en aan. Australiërs grijpen elke gelegenheid aan om op pad te gaan en iets actiefs te gaan doen.

surfen Australië

2. Het leven speelt zich voor een groot deel buiten af

Dat brengt me op het tweede punt: Australiërs zijn gek op buiten zijn. Overal waar je komt zijn mensen aan het hardlopen, fietsen of skeeleren. Je zou er zelf bijna sportief van worden. Aan de kust wordt druk gesurft, mensen liggen in hun lunchpauze in het park en iedereen lijkt een hond te hebben die de hele dag uitgelaten moet worden. Aan het eind van de middag gaan de barbecues in het park aan en de stranden zijn altijd vol. Heerlijk!

3. Zelfs voor de hond is er een drinkfonteintje

De voorzieningen in Australië zijn overal goed. In de parken en langs het strand staan vaak drinkfonteintjes waar je je waterfles bij kunt vullen. Voor honden zijn er ook speciale drinkkraantjes, zodat ze even bij kunnen tanken na de zoveelste lange wandeling met hun baasjes.

ontbijt Australië

4. Niemand doet ontbijt beter dan de Australiërs

Elke dag uit ontbijten gaan zat er niet in (dat kostte namelijk zo’n 50 dollar), maar we konden het regelmatig niet laten om toch buiten de deur te gaan eten. De Australische ontbijtjes zijn niet te versmaden. Geroosterd brood met avocado en gepocheerd ei was mijn favoriete optie, met een uitstekende koffie erbij. Heimwee!

5. Op het vliegveld hoef je niet te stressen

Australiërs zijn een bijzonder relaxed volk en ze nemen het leven erg nuchter. Ook op het vliegveld in Sydney hoef je je niet druk te maken. Kijk op het bord met de gates om te kijken hoe het met je vlucht staat. Als er ‘relax’ achter je vluchtnummer staat, weet je dat er nog genoeg tijd is om een Australisch ontbijt te scoren.

6. Er is altijd iets te doen in Australië

Het is onmogelijk om je in Australië te vervelen. Wij reisden eerst door Vanuatu voordat we naar Australië kwamen en daar was op veel eilanden bijzonder weinig te doen. In Australië waren er opeens talloze nationale parken, leuke stadjes, wandelingen, stranden, restaurants en ga zo maar door. Loop een visitors center binnen en je komt beladen met wandelroutes en brochures weer naar buiten.

roadtrip Australië

7. Australië is een ideaal land voor een roadtrip

Ben je gek op roadtrips, dan kun je in Australië je hart ophalen. Huur een auto, plan een route en stop overal waar het leuk of mooi is: heerlijk! Kies voor de westkust als je van afgelegen gebieden houdt en voor de oostkust als je liever wat meer levendigheid opzoekt. Hier lees je precies hoe onze route langs de oostkust eruit zag.

Broome Australië

8. De natuur in Australië is overweldigend mooi (en kleurrijk)

Voor natuurliefhebbers is Australië een geweldige bestemming. Het lege binnenland vol rode rotsen, het regenwoud rond Cape Tribulation, het ruige Karijini National Park, spierwitte stranden, witte duinen, gouden woestijn en roze meren: Australië heeft het allemaal.

kamperen Australië

9. Soms heb je de mooiste kampeerplekken voor jezelf alleen

Eerlijk is eerlijk, ik ben helemaal geen kampeerder. Zelfs niet in Australië. Maar we hebben tijdens onze reis langs de westkust wel op een paar schitterende plekken gestaan met onze Troopy. Mijn favoriet: onze plek bij Red Bluff. Bijna niemand in de buurt, prachtig uitzicht over zee: fantastisch!

10. Het barst van de hippe steden en relaxte surfdorpjes

Australië staat bekend om haar natuur, maar qua steden zit je in het land ook goed. Sydney en Melbourne behoren tot de gaafste steden ter wereld en ik zou zo in surfdorpjes als Byron Bay willen wonen. We stonden zo’n beetje langs de hele oostkust voor makelaarskantoren naar mogelijke leuke huizen te kijken (spoiler alert: overal onbetaalbaar). Het leven in Australië is goed, met volop stranden, nationale parken en hippe cafés en restaurants om uit te kiezen.

koala kangoeroe Australie

11. Australië heeft aan wilde dieren geen gebrek

Australië is natuurlijk het land van de unieke dieren. Er bestaat altijd een kans dat je kangoeroes tegenkomt, een koala in een boom ziet zitten of een vogelbekdier boven water ziet komen. Walvissen springen op uit het water, dolfijnen jagen op een lekker maaltje, zelfs zeekoeien zie je soms zwemmen. Minder fijne dieren zijn er natuurlijk ook genoeg, maar de leuke varianten maken dat meer dan goed.

12. Je kunt je reis zo avontuurlijk maken als je wilt

Het leuke van Australië is dat je altijd een reis kunt samenstellen die bij je past. De zuid- en oostkust zijn vooral heel relaxed. De westkust en de Outback zijn weer een stuk avontuurlijker, met eindeloze lege wegen waar je soms uren geen andere auto tegenkomt. Het is ook makkelijk om onverharde wegen op te zoeken en zo op plekken te komen die maar weinig andere reizigers bezoeken. Al is de kans wel groot dat je er Ozzies tegenkomt, die met hun caravan over wegen rijden die wij met een dikke 4WD-jeep nog best spannend vonden.

aboriginals Australie

13. Je kunt kennismaken met de cultuur van de Aboriginals

De Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, zijn een uniek volk. Het is heel interessant om over hen en hun manier van leven te leren. Zo deden wij in de buurt van Kings Canyon de Karrke Aboriginal Cultural Experience. Deze tour is opgezet door een Aboriginal gemeenschap, die reizigers laat kennismaken met hun cultuur. Je leert over hun schilderkunst, hun jachttechnieken, het eten wat ze in de natuur vinden en nog veel meer. Erg mooi om mee te maken.

14. Ik ben gek op het Australische accent

Ik vind van mezelf dat ik erg goed Engels spreek, maar in Australië leek het soms alsof ik de taal maar half onder de knie had. Het Australische accent is zo anders dan je gewend bent. Het woord ‘nice’ wordt uitgesproken als een soort ‘naaas’ (dat werd al snel mijn nieuwe stopwoordje) en dan korten ze ook nog eens alles af (barbecue wordt ‘barbie’). Ik kreeg er geen genoeg van.

street art Australië

15. De winter is gewoon fantastisch

Ach, als wij in Nederland toch eens zulke winters hadden als in Australië. Wij reisden hartje winter langs de oostkust van Australië en hadden elke dag strakblauwe lucht met 23 graden. Heerlijk temperatuurtje en voor de Australiërs uiteraard prima om gewoon aan het strand te liggen.

16. De Australiërs maak je niet gek

Als je door Australië reist merk je het meteen: de mensen zijn aardig, open, complimenteus en bijzonder relaxed. Australiërs maak je niet gek en dat zagen we vooral in de Outback. Australiërs vinden het heel normaal om met hun caravan over de meest afgelegen, onverharde wegen te rijden. Slapen in swags onder de sterren is helemaal prima en zich druk maken over slangen, spinnen en schorpioenen doen ze blijkbaar ook niet. Het is allemaal onderdeel van het leven en ze maken zich wel zorgen als het echt nodig is.

17. Reizen is er makkelijk

Ik kan me best voorstellen dat sommige mensen Australië een beetje overgereguleerd vinden. Er staan wel heel veel onnodige waarschuwingsbordjes in nationale parken en alles is netjes aangelegd. Echte wildernis is buiten de Outback lastig te vinden. Maar ik vond het zo fijn. Zoals gezegd kwamen we uit Vanuatu, waar ‘regelen’ een onbekend begrip is. Helemaal niet erg, maar het was wel fijn om in Australië zonder enige inspanning rond te kunnen reizen. Goede visitors centers, duidelijk uitgezette wandelroutes, goede voorzieningen: gewoon goed geregeld.

wijn Australie

18. Voor lokale biertjes en wijntjes zit je hier goed

Elk stadje lijkt zijn eigen microbrewery te hebben en ook wijnliefhebbers kunnen in Australië prima terecht. De Australische wijnen zijn beroemd en het is leuk om wijnproeverijen te doen. Bijvoorbeeld in de Hunter Valley bij Sydney en in Margaret River aan de westkust. In die laatste plek vind je ook een groot aantal brouwerijen, dus voor beide dranken zit je daar goed.

Uluru Australië

19. Je kunt in Australië geweldig wandelen

Overal in Australië kun je fantastische dagwandelingen maken. De hike in Kings Canyon. Lopen rond Uluru. Hiken in Karijini NP en Kalbarri NP. Overal zijn wandelingen uitgezet, variërend in lengte en zwaarte. Zo kun je bijna overal een wandeling kiezen die precies bij je past.

20. Er is altijd een reden om terug te gaan

Het grote nadeel van Australië is dat het zo ver weg is. Een tweede nadeel is dat het zo enorm groot is. Daardoor kun je tijdens één reis nooit alles zien en moet je de grote oversteek verschillende keren maken. Geen straf natuurlijk. Wij waren vorig jaar zeven weken in Australië en reisden langs de oost- en westkust en The Red Center. Dan heb je echt heel wat gezien, maar we willen nu nog een keer terug voor de route Sydney-Perth. En voor het noorden. En voor Tasmanië. Voor je het weet heb je zo weer een reis van twee maanden bedacht. Als we straks toch weer op reis mogen…ik kan niet wachten!

Meer lezen over Australië?

Ook leuk om te lezen

13 Reacties

Rachel Kromdijk 17 april 2020 - 12:23

Het ziet er allemaal echt zo mooi uit.. wauw.. je hebt er een mooi artikel van gemaakt!

Antwoord
Karlijn 18 april 2020 - 12:02

Dank je wel! Australië is ook echt prachtig :)

Antwoord
Robert 17 april 2020 - 13:29

Ik heb er niets aan toe te voegen. Australië staat rotsvast in mijn top 5 van favoriete reislanden. Sydney – Perth is natuurlijk wel een geweldig leuke route, al moet je wel van veel leegte houden. Wij vonden het, op de koude nachten na, een prachtige route om te rijden. Binnenkort een verslag van deze route op mijn site. Australiërs maak je inderdaad niet gek. Het lijkt ook alsof ze, hoe meer je richting oostkust komt, hoe meer relaxed de mensen zijn. Wij gaan snel weer terug voor een volgende trip :-)

Antwoord
Karlijn 18 april 2020 - 12:04

Wij ook! Sydney-Perth lijkt me echt gaaf om een keer te doen. Ik heb dit stuk in 2002 met de trein afgelegd (ook een bijzondere ervaring) en met Ward heb ik Sydney-Adelaide gereden. Hoog tijd om ook die routes opnieuw te doen, want vorig jaar bleek dat ik veel was vergeten van mijn reis in 2002 ;)

Antwoord
Robert 19 april 2020 - 12:27

Ja, snel terug :-) Ik bedoelde trouwens hoe meer je van het oosten gaat, hoe meer relaxed de mensen zijn..

Antwoord
Karlijn 19 april 2020 - 12:45

Helemaal mee eens!

Antwoord
Paul Winters 18 april 2020 - 15:25

Voor wie nog nooit in Australië is geweest is het moeilijk om te begrijpen hoe het daar is en hoe de bewoners zijn. Sydney vind ik geslaagde combinatie van NYC en Barcelona. Veel glas en staal in het centrum en vlak buiten Sydney veel mooie stranden en kusten. Toen ik las dat er eind vorig jaar bosbranden waren in de Blue Mountains werd ik heel verdrietig. De zee van eucalyptes en de intense geur van die bomen is uniek voor dat gebied. Australië heeft veel te bieden. Daintree NP, Great Barrier Reef, Uluru, unieke flora en fauna en ongekend mooie landschappen. Het Engels dat de Australiërs spreken vind ik geweldig, net als hun relaxte instelling, Nu ik dit schrijf krijg ik bijna heimwee. Gelukkig heb ik de foto’s en herinneringen nog.

Antwoord
Karlijn 19 april 2020 - 12:47

Hoi Paul, helemaal mee eens! Ik kon ook niet naar die bosbranden kijken, zo verschrikkelijk. Ik heb eigenlijk altijd een beetje heimwee naar Australië, ik vraag me wel eens af waarom we er nooit naartoe geëmigreerd zijn…

Antwoord
Marjolein 25 april 2020 - 10:44

Helaas moesten we onze reis in Australië vanwege Corona eerder afbreken maar als ik dit zo weer zie, weet ik het zeker: die reis wil ik ooit nog eens afmaken! Gelukkig heb ik die lekkere ontbijtjes en het koala’s spotten wel al kunnen afstrepen en Melbourne heeft het in ieder geval al geschopt tot één van mijn favoriete steden <3

Antwoord
Karlijn 25 april 2020 - 12:14

Zo verschrikkelijk balen dat jullie je reis niet konden afmaken! Ik hoop dat er een kans komt om dat alsnog te doen. En inderdaad: Australië hoort dan zeker weer op de lijst :)

Antwoord
Marcella Molenaar 29 april 2020 - 10:26

Ja, ik ben absoluut dol op Australië! En dat ondanks dat we een nogal rare stressvolle reis hadden we vroegtijdig moesten afbreken. Toch zijn we dol op Sydney en vastbesloten om terug te keren naar dit gave land. Zodra het weer kan!

Antwoord
Karlijn 29 april 2020 - 12:34

Ik snap dat jullie je Australië-ervaring graag over willen doen! Zo zonde dat eerst die branden en toen corona voor zoveel ellende hebben gezorgd :(

Antwoord
Route oostkust Australië: zo reis je van Sydney naar Cairns - Karlijn Travels 7 juli 2020 - 20:14

[…] 20 redenen waarom Australië één van mijn favoriete bestemmingen is […]

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.